Дом народа ПС БиХ: Ништа од смјене министара из СДА

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас гласао о одлуци предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде о смјени двојице министара и једног замјеника министра из реда СДА. Након што је ова одлука уврштена као друга тачка дневног реда, шеф Клуба Бошњака Халид Гењац је у име три делегата СДА прогласио ову одлуку штетном по витални […]

четвртак, 19 јула, 2012 / 16:02

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас гласао о одлуци предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде о смјени двојице министара и једног замјеника министра из реда СДА.

Након што је ова одлука уврштена као друга тачка дневног реда, шеф Клуба Бошњака Халид Гењац је у име три делегата СДА прогласио ову одлуку штетном по витални национални интерес Бошњака, те затражио да се о томе гласа у складу са чланом 161, став два, пословника Дома народа према којем је за гласање потребна већина бошњачких, хрватских и српских делегата.

Гењац је у образложењу поновио да би Савјет министара БиХ дуже времена био без бошњачких министара, а као разлог навео је да би "СНСД и СДС блокирали именовање нових министара из реда бошњачког народа, условљавајући именовање другим именовањима, као што су директор Републичке агенције за комуникације /РАК/, руководеће позиције у УИО, министарско мјесто у Влади ФБиХ и друга".

Приликом гласања о томе да ли је штетно стављање ове одлуке на дневни ред, од пет Бошњака три су гласала за, а два су била против.

Од пет Хрвата, четири су гласала против, а један је био уздржан.

Из реда Срба четири су била против, а један уздржан.

Пошто није постигнута сагласност да је ријеч о повреди виталног националног интереса, формирана је комисија од три представника – по један из сваког народа – из реда Бошњака Халид Гењац, из реда Хрвата предсједник Клуба Хрвата Борјана Кришто, а из реда Срба предсједавајући Клуба Сташа Кошарац.

Ако у року од пет дана комисија не ријеши ово питање, оно се по аутоматизму шаље Уставном суду БиХ који треба да донесе коначну одлуку.

Прије гласања, делегатима се обратио предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда који је рекао да је одлука о смјени министара из реда СДА резултат политичког размимоилажења и да политика коју заступају смијењени министри нема подршку већине у парламенту.