dysko

Долази ли вријеме раскола и нестабилности?

Након пада, пардон, реконструкције Владе РС, ја бих лично, по логици ствари, требао бити задовољан. Двојица министара које сам, да се тако изразим – дужио, први су "пали"’. Ради се о министрима здравља и полиције. Двије године сам указивао на катастрофалан рад ових министара који су имали несумњиво велику политичку заштиту и то кумовско-земљачког типа. […]

среда, 6 марта, 2013 / 07:38

Након пада, пардон, реконструкције Владе РС, ја бих лично, по логици ствари, требао бити задовољан.

Двојица министара које сам, да се тако изразим – дужио, први су "пали"’. Ради се о министрима здравља и полиције. Двије године сам указивао на катастрофалан рад ових министара који су имали несумњиво велику политичку заштиту и то кумовско-земљачког типа.

Међутим, разлога за задовољство нема, јер се не назире дисконтинуитет од погубних принципа који су важили у претходној Влади РС. О одговорности, (кривично-правној, наравно) нико не говори ни ријечи. Шта ријечи? Ни слова !

Ужасава ме могућност да се критички рад, анализе и материјални докази, потроше само на принципе типа: “Сјаши курта да узјаше Мурта“. Па онда да се ти погубни принципи преточе у будућу предизборну кампању која ће бити само позиционирање за диобу новог постизборног плијена који ће да черече побједници. Читај, остатака Републике Српске.

Можда сам погрешно васпитан, али убијеђен сам да би у сваком послу требало да се фаворизује знање, успјех, позитивни биланси и искуство. Дакле, дисконтинуитет у подјели плијена, лоповлуку и непотизму, а успостављање критеријума стручности и одговорности.

Сума сумарум је да се политичка и социо-економска ситуација усложњава. Расту социјалне тензије и фрустрације. На прољеће ће стварно пропупати немири, било домаћи, било спонзорисани страним пестицидима. Кад почне, биће неизвјесно, а ако се заврши међусрпским сукобима и крахом РС, неће ни бити важни ко је почео и да ли је било планиране завјере или је народу дошло до гуше. Одговорност је на власти која је РС довела у позицију да је могу угрозити социјални немири.

Платформа СДС-СНСД која нам је, ако ћемо бити искрени, омогућила двије године мира од насртаја на Устав РС и преостале надлежности, почела је да пушта воду. Ја лично за то кривим СНСД, али је и то мање битно ако платформа потоне. Тада ће једни да се погуше, а други оду на носач авиона!

Власт у РС је купила неко вријеме реконструкцијом владе, али је истоврмено отворила међусрпски фронт у Сарајеву. Тешке и непримјерне ријечи и препуцавање преко медија говоре о недораслости за велики национални посао “представљања интереса РС на нивоу БиХ једним гласом“. Да ли су мотиви били неискрени? Свеједно је ако пропадне.

Ни геополитичке прилике нам не иду на руку. Завршавањем косовског питања које иде крају свом, поново ће се БиХ- РС ставити у тежиште збивања, као једини незавршен статус на Балкану. Сејдић-Финци, приче о четири регије, као и јачање националног вехабијског набоја, само су припрема за оно што нам слиједи.

И како ћемо се поставити?

Несложни смо и посвађани и гдје треба и не треба. Са нараслом политичком мржњом и незадовољством народа. Са много криминализованих институција и заштићених функционерских, да простите „битанги“, које су нам добро опљачкале републику, а народ обесхрабриле за било какво трпљење у тзв. националном интересу.

Власт се оправдано боји прољећа, али се не би бојали да су функционери поштено радили свој посао. Да није, рецимо, МУП утврдио да буџетски криминал износи око 107 милиона КМ, али никога нису ухапсили. Да Српске шуме немаји око 60 милиона ненаплативих потраживања, а ненаплативост је утврдио лично директор који их је и створио. Врана врани очи не вади! Здравствени систем је у дубиози готово читаву вриједност годишњих прихода фонда здравственог осигурања. У том систему министар здравља је за шест година мандата купио три скупоцјена службена џипа ( два Нисан "Мурана" 3,5 бензин – који се користе само за иживљавање или за модне ревије и један Фолксваген "Туарег". Укупно преко 400 000 KM из наших џепова.)

Нормално је онда да нема цитостатика, антибиотика и неопходног медицинског материјала. Небројене су министарске и функционерске злопотребе, проневјере и баханалије, а људи који су на њих указивали проживјели су прави пакао на својим радним мјестима. Осјетио сам то на својој кожи. А онда ће нас ти исти који су РС ослабили, опљачкали, посвађали и фрустрирали, позвати да је бранимо. Ваљда треба своју љутњу на корумпирану власт да претвормо у мотив за одбарну РС ?

То је прилично неизвјесно, да не кажем неизводљиво, и то би владајућа елита требало добро да зна. Иако ја лично могу да перципирам и друкчије и да толико волим РС да сам и на таква понижења и жртве спреман, па послије кад РС сачувамо, да хватамо лопове. Али шта ако послије лопови заведу диктатуру па они буду хватали нас који свједочимо о њиховом криминалу. Да не говорим да моја породица од двије љекарске плате може да издржи много више од велике већине породица које се злопате у оваквој РС. Гладан народ се лако диже на буну и лако злоупотреби. Питање је ко га је довео до глади, а не колико ко воли РС. Поштовање и поштен однос према РС морају прво да изразе функционери, директори, министри и сл. припадници владајуће елите. Тек онда то исто може да се очекује од народа. Онда би се и од гладног и назадовољног народа могло очекивати да достојанствено трпи неимаштину и и да се и гладан жртвује.

Заиста, гдје смо ми сад? Куда идемо?

Мало памети и одговорности не би нам шкодило, а мало више би нам добро дошло.0 КОМЕНТАРА

 1. Немој тако Ветеран, министра здравља и министра полиције је укинуо Ненад, али није министра просвјете, јер се за Антина мандата описменио што сам и констатовао у предходном коментару.

 2. Нажалост нико ту никога није смјенио.Миле је само паметно са важних позиција склонио своје кумове који су одрадили домаћу задаћу и себе и њега добро новчано обезбједили.Направили су такве пројекте да са њима или без њих, у Влади, кроз разне токове продаје љекова,пројекте буду увујек ту и имају загарантоване провизије за све.Само овако више намају ама баш никакве одговорности за било шта.Ово је све смишљено и плански урађено.
  Гос.СТЕВАНДИЋУ 20.01. ЈЕ ДАВНО ПРОШАО А ВИ И ДАЉЕ ШУТИТЕ.Изгледа да и Ветеранима постаје јасно да сте ипак Ви постали више политичар него доктор.
  Нажалост наши доктори сви(ЧАСТ ИЗУЗЕТЦИМА)више воле политику него да се посвете своме позиву гдје би се кроз свој рад многоструко више доказали него у политици.Вама свима је то погрешан пут.Мислим да би се требали држати своје професије,немислим само на Вас него на све докторе који су се опредјелили за политичку каријеру. Поз.

 3. Стевандићу, пишеш о лошој влади, о расколу, а највећем преносу надлежности-границе код Брчког, а управо ви-СДС цијело вријеме даје подршку оваквом СНСД-у кроз „платформу“, као да остали српски посланици на нивоу БиХ раде против интереса РС. Очигледно, да једно пишеш, а друго радиш. Значи класични српски политичар, тј. политичар каквог је описао Арчибалд Рајс.

 4. Прочитах коментаре,па морам да реагујем…….
  Онај ко је читао Арчибалда Рајса ,онда и зна да др Стевандић сигурно није у скупини политичара које Рајс описује и којима нас опомиње за будућност.
  Колико дуго већ пратим Фронтал (годину-двије), једина особа из јавног живота која пише,коментарише,и упушта се у јавно полемисање са свима нама је др Ненад Стевандић.
  Питам ,гдје су остали,зашто смо осталима мање важни,или тотално неважни?
  Можда је замјерка доктору на емотивном приступу у писању текста, али и то говори о искрености његових намјера .
  Пљувати без аргумената је само доказ немоћи појединих коментатора.
  И да завршим цитатом:
  „Мало памети и одговорности не би нам шкодило, а мало више би нам добро дошло.“

 5. Oве хокејашке промјене у Влади РС нису „сјаши курта да узјаши Мурта“, већ сада имамо Курту 1 и Курту 2.

  Ја сам својим пријатељима из СДС-а још прије двије године писао да „отресу“ СНСД од себе. То би им донијело још бољи изборни резултат у октобру 2012. године. Чак се Доктор на мене мало наљутио кад сам написао да их Додик третира као „СНСД приколицу“. А Додику је био потребан тај маневар, у страху да СДС уђе у дил са СДП-ом, а то би му значило крај заштите од истражних органа у Сарајеву (СИПА,Суд БиХ). Сада је с Човићем и Тихићем договорио другу комбинаторику и свјесно иде на рушење тзв. Платформе, што потврђују оркестриране изјаве на ту тему чланова партије.

  Видим да се комплет опозиција спрема за изборе 2014. године, а да је Додик већ ушао у предсједничку кампању жестоко. Већ на почетку рада нове-старе Владе континуитета очекујем смјене неких СНСД кадрова и хапшења појединаца. Једно јурто ће на насловницама осванути „Ухапшен Нино Јауз“. Жртвовањем тих периферних ликова нова-стара Влада ће се покушати представити као другачија. СДС и остале опозиционе партије морају кренути оштро, а не само вјеровати истраживањима по којима евидентно пада ретинг власти. Плашим се да ће 2014. бити касно. Онај ко се бори за слободу и стотине милиона да задржи спреман је на све уступке. Идеалан је за уцјене од стране страног фактора.

 6. РЕСПЕКТ (4.3.2013.):

  ПРОЋИ ЋЕМО КАО САДАМ ХУСЕИН, АКО ЊЕМАЧКОЈ И АМЕРИЦИ НЕ ДАМО ДРИНУ!!!

  АНГЕЛА МЕРКЕЛ директно је МИЛОРАДУ ДОДИКУ захвалила за ДРИНУ:

  ДАНКЕ, МИЛЕ!

  Министар Ковачевић одао стратегију опстанка СНСД-а на власти Угљевичанима и објаснио зашто се морају дати природна богатства:

  „Меркелова је директно назвала Додика и захвалила му се што је Нијемцима дата Дрина. Ми ћемо проћи као Садам Хусеин ако не будемо дали… Русима рафинерија Брод и Модрича, а морамо им дати још нешто. А морамо на Дрини дати и Американцима.“

  ЈЕДИНО ПИТАЊЕ КОЈЕ СЕ НАМЕЋЕ – А ЗАШТО ФЕДЕРАЦИЈА НИШТА НИЈЕ ДАЛА?
  ………………………………

  Додикова рачуница је проста:
  ПУСТИЋЕМО СТРАНЦЕ ДА ОВДЈЕ УЂУ, ОНИ ЋЕ НАМА ПЛАТИТИ ИЗБОРЕ, ТО ЈЕ ЗА ЊИХ СИТНО, А МИ СМО ИМ ПОТРЕБНИ НА ВЛАСТИ“ – тврди добро упућени извор „Респект!“-а.

 7. Гарашанине,
  Ево ти пар чињеница,које и ти знаш, па види, јесам ли у праву.

  -СНСД и СДС су у новембру 2010 потписали Платформу о усаглашеном дјеловању у заједничким органима БИХ, а у децембру 2011 др. Стевандић пише текст са називом „Највећи пренос надлежности у историји РС“. У овом тексту оптужује СНСД за брисање границе РС у области Брчког. И по мени је то катастрофа. Зашто су и даље остали у „Платформи“ ако су ту да бране искључиво интересе РС, или бар да је било чим окривио СДС за судјеловање, односно прешуткивање овог срамног чина Владе РС. Тек се сад сјетио као да су Платформом сачували неке надлежности,
  -Да ли је СДС својим потезима у Котор Вароши, Фочи, Бања Луци (Стевандић), …, на изборима 2010.г. продужио агонију народа РС, спашавајући СНСД од тоталног краха,
  -Да ли су наступи СДС у НС РС преблаги, као наступи Босића у дуелима са Додиком,
  -Ко је сигуран да опет неће заједно у власт и на републичком нивоу, као што је то у Добоју, Котор Вароши, Купресу, Фочи, …
  Ниједне критике на такав слалом СДС, а овамо као неваља влада РС, која опстаје управо уз помоћ СДС.
  Све ми ово говори да је Стевандић ту само ради себе, баш као прави-типични „Српски политичар“.

 8. Г.Докторе, у праву сте, да је прошла влада пала јер су јој „пали стубови“ министри полиције и здравља.
  Министар полиције је од полиције направио полупартијску организацију. Не знам, да ли знате да су начелници центара безбједности, мјесечне извјештаје раније подносили пресједницима рег.одбора СНСД, а касније, повјеренику СНСД за полицију, за округ. Познато да су неке истраге у полицији опструисане, јер су страначки кадрови. Полиција је ипак откривања криминала и 99% кривичних предмета, обради полиција. Ово наводим што Предсједник РС, лоптицу одговорности пребацује на правосуђе, посебно на тужилаштво. И у правосуђу, има пропуста, али главна за борбу против криминала је полиција. Садашњи властодршци, добро знају да онај ко контролише полицију, држи власт.
  Здравство је опет други проблем. Не вјерујем да је министар здравства сам могао да закључује уговоре о дијализним центрима, па о изградњи болнице о Бијељини(која је прескупа инвестиција, о чему се слабо говори у јавности, од тога да је изграђена на неадекватном мјесту итд.), па до других промашаја у систему здравства.
  На жалост, о прољећу које говорите, неће се десити. Зашто зато што власт, иза себе има медије, посебно РТРС, а и принтане медије.
  Мислим да ће опозиција и 2014 године, имати проблема са преузимањем власти, ако се ништа не уради на питању РТРС, под хитно. Та телевизија је страначко гласило.

 9. За неупућене, стално јављају да се „крагујевка“ продаје по 2 КМ. Што овај покушава да јој дигне цијену а никада није учествовао ни у чему. Наравно, не причамо о бомби него о „бомбама“ које овај човјек баца у покушају да га неко примјети. Докторе, ако се тако осјећаш, савјетуј своје колеге из УКЦ БЛ да остану овдје, јер „сунце туђег неба…“. Не шупљирај! Док се „доктори“ баве политиком, ми се лијечимо у другим државама јер нико не зна овдје ништа! И овај „доктор“ прича о политици, а не о медицини.

 10. У том систему министар здравља је за шест година мандата купио три скупоцјена службена џипа ( два Нисан “Мурана“ 3,5 бензин – који се користе само за иживљавање или за модне ревије и један Фолксваген “Туарег“. Укупно преко 400 000 KM из наших џепова.)
  ———————————-
  НЕИЖИВЉЕНА СТОКА, уосталом као и сва олигархија, на власти и око власти!

 11. Opet se pokazuje srpska najgora osobina, da kad neko kritikuje i iznese činjenice taj je „najgori“ jer nije po volji komentatora na ovom portalu.
  I ne zaslužujemo ništa bolje kad se ovakvi komentari daju na ovakav tekst, i treba nam još gora vlada i još veći lopovi jer izgleda da smo mi navikli samo da nas „jašu“.

  Nama treba jedno „proljeće“ čisto da se „gospoda“ na vlasti prepadne naroda koji maksimalno pljuju i iskorišćavaju!

 12. Доктор је све лијепо написао.

  Слажем се да је Платформа купила пар година „мира“ и мислим да је веома потребна и да би тако нешто требало да постоји и у будућности. Дакле, писмени договор, никаква усмена прећутна сагласност.

  „Окидач“ сукоба су били локални избори када су људи из СНСД- а схватили да је СДС у приличној узлазној путањи коју покушавају да неутралишу на начин на који то раде посљедњих дана. Мислим да је то штетно по њих, али и по Републику Српску.

  Закон о царинским тарифама јесте штетан по Српску. Свако одлучивање које се са Парламента пренесе на Савјет министара је проблематично и штетно. Међутим, криви су и СНСД јер су предложили тако нешто (министар Зиројевић у претходном саставу Савјета министара) и СДС која је то провела у дјело.

  Мени смета похвала министра Шаровића који се хвали да ради. Ми тамо не требамо рад, ми на нивоу заједничких институција требамо оно што једном рјечју зовемо – обесмишљавање. Рад, поготово ако је на штету Српске, а тамо рад може да буде само на нашу штету, уопште не претјерујем, је потпуно неприхватљив.

  Платформа треба да опстане!

  Ако СДС формира власт на бе-ха нивоу са ПДП-ом и федералцима то би се овде тумачило као издаја. Ако напусти Платформу то би се тумачило као кукавичлук, повлачење, бјежање од проблема па би се неки сјетили и 2005. иако то није исти тај Чавићев СДС.

  СНСД ако формира власт са федералцима и „избаци“ СДС биће означен као издајник. Ако настави са претјеривањем, као што се ради посљедњих дана, народ ће да прозрије суштину која се састоји у прикривању стања у Републици Српској, скретању са теме катастрофаланог економског стања у Републици Српској.

  Очекујем да спустите лопту и да вам се грешке више не поткрадају.

  Чекају нас тешки проблеми и очекујем да се умјесто препуцавања организујете и направите план о спрјечавању сребреничког сценарија који је најављен широм Српске 2014. Ако се неком математиком муслимани и Хрвати домогну 5 посланика из Српске… неће вам бити до препуцавања. Ако треба уредите то законима на нивоу Српске. Немојте да послије буде прекасно.
  Такође, изјава америчког амбасадора у Србији је ОПАСНА. Препознајте опасност у крају рјешавања косметског питања које ће ова проблематична србијанска власт да ријеши у врло блиској будућности. Ми смо сљедећи, а притисци на Српску ће бити и из Београда. Нисам сигурна да ћемо моћи да се одбранимо као 1994. или када су се већ сјатили на сједници Скупштине са уцјенама. Ово вријеме које долази је опасно, надам се да ће то сви да увиде што прије.

 13. Ви сте продужили живот грешкама у бањалуци, Фочи, Требињу … Исти сте ви мачићи…па немамо сви амнезију. Памтимо добро. Дакле, немаш кредибилитет да причаш…Сити смо ми ваших демагошких удварања… Све у циљу спиновања јавности. Колико власт показује немоћ, исто толико опозиција показује да није у стању да понуди конкретна рјешења. По мојој процјени, од постојеће метузалемске политичке номенклатуре нико није у стању да нас извади из блата. И Бог је већ одавно од нас главу окренуо. То је чињеница, јер сте овај народ изварали не једном, већ стотину пута и једина жеља која вас све покреће јесте неутажива жеља за влашћу и привилегијама. дакле, опет нам шупљирате… Нисте у стању да покренете ствари. Вучић још није дошао у Републику Српску, а кад ће? Не знамо!B-)

 14. умало да заборавим. УДБА је препознатљива на сваком кораку. Октопус има пипке свугдје, није битна партија.То је замајавање јавности. УДБА брале ради у свакој странци/партији и то је препознатљиво…Имамо ми мало више искуства од политичара, па кад симулирамо све изјаве – дођемо до истог закључка и циљева. Што би рекли у жаргону исти кур.ц само друго паковање.