Доктор Пропаст предвиђа крај златне грознице

Дошло је вријеме да се када се балон злата издувава као и све остале цијене које су скакале ван основних правила о понуди и потражњи. Ако се многе високозадужене земље, које имају велике залихе злата, одлуче да га продају како би смањиле свој јавни дуг, то ће додатно оборити цијену злата, која је сада за […]

петак, јун 7, 2013 / 09:27

Дошло је вријеме да се када се балон злата издувава као и све остале цијене које су скакале ван основних правила о понуди и потражњи.

Ако се многе високозадужене земље, које имају велике залихе злата, одлуче да га продају како би смањиле свој јавни дуг, то ће додатно оборити цијену злата, која је сада за скоро 30 одсто нижа него на врхунцу, 2011. године.

Сви скокови цијена злата у последњих неколико година, од 800 долара за унцу почетком 2009. до више од 1.900 долара у јесен 2011, имали су обиљежје пренадуваног балона, каже нобеловац Нуријел Рубини познатији као Доктрор Пропаст.

Рубини говори да су поклоници злата који су комбинација параноичних инвестититора и оних чији су политички циљеви засновани на страху, били веома срећни када су предвиђали да ће цијена злата ићи навише, до чак 5.000 долара за неколико година. Цијене су од тада углавном падале.

Како се дувао балон

У априлу се злато продавало за око 1.300 долара по унци, а цијена је и даље испод 1.400 долара, што је скоро 30 одсто мање него на врхунцу 2011.

Има много разлога зашто је балон пукао и зашто ће се цијене злата вјероватно кретати надоле ка нивоу од 1.000 долара до 2015.

Прво, цијена злата има тенденцију наглог раста када се појаве опасности у глобалној економији.

Друго, злато је најбоље када постоји ризик од високе инфлације, односно када расте популарсност злата као вриједности која се чува.

Треће, за разлику од других фирми активе, злато не обезбјеђује приход.

Четврто, цијена злата је нагло скочила када су због монетарног попуштања реалне каматне стопе постале негативне, ниже од инфлације.

Пето, неки тврде да је висока задуженост влада гурала инвеститоре ка злату пошто су државне обвезнице постале рискантније.

Шесто, неки екстремни политички конзервативци, нарочито у САД, форсирали су злато толико да је то постало контрапродуктивно.

Рубини закључује да цијена злата може привремено да порасте у следећих неколико година, али ће бити веома нестабилна са тенденцијом опадања како се глобална привреда опоравља. Златна грозница је готова.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *