Док Сирија гори, НАТО-чанколиз чешља Шешеља из скупштине

Предсједник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да очекује да Скупштина Србије поштује закон и што хитније констатује престанак мандата народном посланику и лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, након што је осуђен за ратне злочине.

субота, 14 априла, 2018 / 17:20

Чанак је у саопштењу за јавност подсјетио да у члану 88. став 1. тачка 3, Закона о избору народних посланика, као један од разлога за престанак мандата прије истека времена на које је посланик изабран, наводи се правоснажна судска одлука којом је посланик осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест мјесеци.

“Будући да је Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове осудило Шешеља на казну затвора од 10 година, сматрамо да је тај случај наступио и да мандат треба препустити сљедећем посланику на листи СРС”, навео је Чанак.

Додао је да је јуче поднио допис предсједнику Одбора за административно-буџетска и мандатно- имунитетска питања за сазивање хитне сједнице како би Скупштини Србије било предложено да констатује престанак мандата Шешељу.

“Поред законске обавезе, увјерен сам да је парламент свјестан да то треба да спроведе и због моралне обавезе према жртвама Шешељеве политике”, поручио је Чанак.

Према његовим ријечима, недопустиво је и лоше по углед парламента да у посланичкој клупи сједи човјек осуђен за ратни злочин, односно прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима у Војводини 1992. године.

“А поготово је недопустиво и шаље лошу поруку да такав човјек буде члан Одбора за контролу служби безбједности Народне скупштине Републике Србије”, рекао је Ненад Чанак, који је републички посланик и предсједник Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.4 КОМЕНТАРА

  1. Srbija je bolesna zemlja kao i Hrvatska. Mislim da će šešeljoid Vučić postupiti isto kao i tuđmanka Kolinda.

  2. I šta sad?
    Sada će frontal izmisliti neki naslov za heroja Šešelja.
    Ovaj naslov svrstava frontal u u vrh udbaškog guslanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *