Док код нас пуне буџет кажњавајући оне који не носе маску, на западу кажњавају оне који их бацају

У јеку епидемије маске и рукавице су обавезни реквизити за све који су планирали да напусте изолацију дома. Потражња за њима је толико порасла, да већ сада постоји опасност од утицаја на екологију када се ти производи искориштени и бачени.

петак, 22 маја, 2020 / 12:10

Међутим, док нас с једне стране штите, с друге стране, због људске непромишљености, оне могу да узрокују другу врсту проблема.

Материјали од којих се праве маске, рукавице, визири, плексиглас који се све више користи, у највећем броју случајева су неразградиви или веома тешко разградиви.

Како наводи Пластик Атак Франс, за разградњу хируршких маски у природи потребно је и до 450 година.

Иако се ради о потенцијално заразном отпаду, све чешће се он може видети на улицама. У Француској се разматра приједлог да се уведе новчана казна од 300 евра за бацање оваквог отпада.

Иако казна за угрожавање јавних површина у Француској већ постоји и она износи 68 евра, народни посланик француске Националне скупштине и покретач идеје да се казне плаћају 300 евра Ериц Паугет, сматра да она није довољна.

Како је интензитет епидемије у свијету опао, ванредна стања и рестрикције постепено укидане, поред социјалне дистанце, остала је само још обавеза да се носе маске и рукавице. У затвореном или на мјестима гдје се окупља већи број људи. Код нас, даје се дискреционо право полицији да кажњава оне који не носе маску на отвореном, без обзира на то да ли икога угрожавају. Или што многи около не поштују те исте мјере.

Будући да нисмо познати по размишљању шта са отпадом, укидање мјера које безразложно повећавају потражњу за поменутим производима, јасне назнаке на који начин их одлагати, те казне у случају да се оне не поштују, биле би потребније него малтретирање грађана на улици.