Док је код нас јагма на таригуз, Низоземци у реду за ганџу

Уживатељи марихуане стали су у редове испред холандских кофи шопова, како би се обезбиједили залихама марихуане, након што је влада наредила њихово затварање у покушају сузбијања заразе вирусом Ковид-19.

понедељак, 16 марта, 2020 / 19:53

Популарни кофи шопови постали су дио националног имиџа у инострнству баш као и секс клубови у славној амстердамској четврти црвених фењера, којима је такође наређено да се затворе до 18 сати, кад и остали барови и ресторани.

„Можда у наредна два мјесеца нећемо моћи да набавимо траву, тако да би било лијепо имати барем мало код куће“, рекао је Холанђанин Јонатан испред цафе шопа у Хагу.

Редови су настали само неколико минута након што су министри здравља и образовања на конференцији за медије најавили затварање многих пословних објеката, као и свих холандских школа.

Сличне сцене виђене су широм земље, а друштвеним мрежама дијелиле су се слике дугачких редова испред цафе шопова у главном граду Амстердаму и историјском универзитету у граду Утрехту.

Неколико дана раније људи су навалили у супермаркете да би себи купили тоалетни папир и тјестенину, али нагла објава о затварању кафе шопова значила је да се некима отварају други приоритети.

Редови су се створили и у Роермонду близу границе с Њемачком, услијед страхова да ће њемачка влада затворити границу с Холандијом, након што је већ у понедјељак увела строге контроле за оне који долазе из Француске, Аустрије, Швајцарске, Луксембурга и Данске.

Марихуана није легална у Холандији, али 1976. године декриминализирано је посједовање мање од пет грама под такозваном политиком „толеранције“.

Редови за куповину марихуане створили су се упркос томе што је министар здравља Бруно Бруинс на конференцији за медије у недјељу поручио: „На стварајте превелике залихе. Није потребно.“

Премијер Марк Руте ће се данас обратити нацији у којој је досад од Ковида-19 забиљежено више од 19 смрти и 1.135 заражених особа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *