03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Док друге кињи због сарадње са Русијом, САД повећавају увоз руске нафте

Док критикују ЕУ да постаје зависна од руског гаса, САД су повећале увоз руских енергената, а разлог је америчка економска блокада Венецуеле, из које више нема пошиљки за Америку.

среда, 20 марта, 2019 / 09:17

Према мјесечном извјештају Међународне агенције за енергетику, Русија је замијенила Венецуелу као извозника нафте у САД.

Од 1. марта из Русије је у САД отпловило девет танкера с нафтом и нафтним дериватима. У поређењу са новембром прошле године, руске испоруке у САД повећане су за чак 60 одсто.

Русија је, тако, повећала извоз нафте Америци са досадашњих малих количина на 150.000 барела дневно.

Венецуела је до сада испоручивала, осим у САД, и око 400.000 барела нафте дневно Индији и Кини. Сада је узвоз венецуеланске нафте у САД озбиљно смањен након увођења америчких санкција.

Истовремено, САД се жестоко противе "Сјеверном току 2” и "Турском току”, којима ће гас из Русије стизати у ЕУ.

Познато је да су САД прошле и ове зиме куповале руски гас из шкриљаца, такозвани течни гас, са арктичког терминала "Џамал ЛНГ”, и то путем европских посредника. Тај гас загријавао је америчку источну обалу.

САД санкцијама кажњавају земље из којих традиционално увозе велике количине нафте, а онда енергенте увозе из Русије, упркос томе што је Москва окарактерисана као геостратешки непријатељ Вашингтона.

То што је и Русија мета америчких санкција, не спречава трговину двије земље нити куповину руских енергената, а проблема имају само мање земље које су мета уцјена САД и ЕУ, што је потврдио и бугарски премијер Бојко Борисов.