Док друге кињи због сарадње са Русијом, САД повећавају увоз руске нафте

Док критикују ЕУ да постаје зависна од руског гаса, САД су повећале увоз руских енергената, а разлог је америчка економска блокада Венецуеле, из које више нема пошиљки за Америку.

среда, март 20, 2019 / 09:17

Према мјесечном извјештају Међународне агенције за енергетику, Русија је замијенила Венецуелу као извозника нафте у САД.

Од 1. марта из Русије је у САД отпловило девет танкера с нафтом и нафтним дериватима. У поређењу са новембром прошле године, руске испоруке у САД повећане су за чак 60 одсто.

Русија је, тако, повећала извоз нафте Америци са досадашњих малих количина на 150.000 барела дневно.

Венецуела је до сада испоручивала, осим у САД, и око 400.000 барела нафте дневно Индији и Кини. Сада је узвоз венецуеланске нафте у САД озбиљно смањен након увођења америчких санкција.

Истовремено, САД се жестоко противе “Сјеверном току 2” и “Турском току”, којима ће гас из Русије стизати у ЕУ.

Познато је да су САД прошле и ове зиме куповале руски гас из шкриљаца, такозвани течни гас, са арктичког терминала “Џамал ЛНГ”, и то путем европских посредника. Тај гас загријавао је америчку источну обалу.

САД санкцијама кажњавају земље из којих традиционално увозе велике количине нафте, а онда енергенте увозе из Русије, упркос томе што је Москва окарактерисана као геостратешки непријатељ Вашингтона.

То што је и Русија мета америчких санкција, не спречава трговину двије земље нити куповину руских енергената, а проблема имају само мање земље које су мета уцјена САД и ЕУ, што је потврдио и бугарски премијер Бојко Борисов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *