Договорена дјелимична отимачина: Трамп одобрио споразум ТикТока с Ораклом и Волмартом

Предсједник САД Доналд Трамп одобрио је споразум који ће омогућити да се апликација ТикТок и даље користи у тој земљи, захваљујући новој компанији "ТикТок глобал” којом би управљали Американци, тачније сарадњу кинеске апликације с Ораклом и Валмартом.

понедељак, 21 септембра, 2020 / 12:34

Он је рекао да овај споразум гарантује "стоодстотну сигурност”, након што су амерички функционери исказали бојазан у вези с приступом подацима корисника од стране кинеских власти.

Трамп је рекао да ће "ТикТок глобал” бити у потпуности контролисан од стране компанија Оракл и Волмарт и да ће њено сједиште бити у Тексасу.

Компанија се наводно сложила да ће донирати 4,2 милијарде евра фонду за образовање у САД.

Убрзо након Трампових коментара, Оракл је објавио да је изабран за ТикТоковог пружаоца сигурног облака и постаће мањински инвеститор с 12,5% удјела. ТикТок је потврдио улогу Оракла и рекао да сарађује с Волмартом на комерцијалном партнерству.

Волмарт, иначе трговински малопродајни ланац, рекао је да се привремено сложио с куповином 7,5% удјела, а извршни директор Доуг МекМилон биће један од пет чланова управе новостворене компаније.

"Уз то, радили бисмо на иницијалној јавној понуди компаније у Сједињеним Државама у следећих годину дана како бисмо америчким грађанима донијели још више власништва”, рекао је портпарол Волмарта.

Кинеска матична компанија ТикТок, БајтДенс, посједоваће преосталих 80% ТикТока, према особи која је упозната с тим питањем. Међутим, будући да је 40% БајтДенса у власништву америчких компанија ризичног капитала, Трампова администрација технички може тврдити да је ТикТок Глобал сада у већинском власништву америчког новца.