Договор ХДЗ и СДП: Човићу драго, Љубићу не

МОСТАР – Лидер Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић подржао је договор ХДЗ и СДП у Хрватској да грађани Хрватске из дијаспоре гласају само у дипломатско-конзуларним представништвима и да у Сабору имају три фиксна мјеста. "Договор је окренут на добробит Хрватске и ми га подржавамо. Мислим да је договором послана позитивна порука Хрватима у БиХ", […]

субота, мај 22, 2010 / 13:55

МОСТАР – Лидер Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић подржао је договор ХДЗ и СДП у Хрватској да грађани Хрватске из дијаспоре гласају само у дипломатско-конзуларним представништвима и да у Сабору имају три фиксна мјеста.

"Договор је окренут на добробит Хрватске и ми га подржавамо. Мислим да је договором послана позитивна порука Хрватима у БиХ", рекао је Човић.
 
Он је додао да је таква одлука важна због хрватског пута у ЕУ, истакавши да за њега није проблематична одлука о увођењу фиксне квоте за број изабраних заступника у дијаспори.
Човић је изразио увјерење да је хрватски премијер и предсједник ХДЗ Јадранка Косор осигурала компромис који је у интересу бирача у 11. изборној јединици.

Коментаришући то што ће се гласати само у дипломатско-конзуларним представништвима, којих у БиХ има укупно четири, Човић је изразио увјерење да ће гласање бити омогућено свима.

"Кључно је да се осигура свим грађанима у БиХ да могу остварити гласачко право, а вјерујем да је то интерес свих представника власти у Хрватској", рекао је Човић новинарима јуче у Љубушком.

Претходно је члан Предсједништва ХДЗ БиХ Драган Вранкић оцијенио да се овдашњи бирачи на одређени начин понижавају, уколико ће им бити омогућено да гласају само у конзуларним представништвима.

"Када је у питању ограничавање броја заступника, лично мислим да их треба бити пуно више", рекао је Вранкић и додао да су многи Хрвати из БиХ "одлучили да стану у обрану Хрватске када се она стварала, а то се данас заборавља".

Предсједник ХДЗ 1990 Божо Љубић изјавио је да се ограничавањем права гласа дио хрватског народа ставља у неравноправан положај и најавио да ће наредне седмице разговарати са члановима Сабора и Владе Хрватске, од којих ће тражити да се о овом питању још расправља.

"Поуздано знам да мијењање овог дијела Устава није условљавала ЕУ, већ је то, по мом мишљењу, више уцјена опозиције", рекао је Љубић.

Он је оцијенио да је глас дијаспоре питање од стратешког националног, а не политичког интереса, те да одредбе Устава о гласању дијаспоре није требало ни мијењати.

Предсједник ХДЗ-а Јадранка Косор и лидер СДП-а Зоран Милановић договорили су јуче да грађани Хрватске из дијаспоре гласају само у дипломатским представништвима, а да у Сабору имају три фиксна мјеста.

Косорова и Милановић су свој договор представили у Сабору, а он представља компромис између двије стране, јер су опозицине странке жељеле да дијаспора више не гласа на изборима за Сабор, док је ХДЗ-у било прихватљиво постојеће стање у којем се гласало на више мјеста.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *