Додику се не пушта сам Бакир са Ердоганом

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је данас да је "озбиљан преседан то што данас у разговорима у Истанбулу учествује само један члан Предсједништва БиХ и то не предсједавајући".

понедељак, 29 јануара, 2018 / 14:08

Сматра да се таквим потезима покашава да да нека друга димензија.

"То је опасно за БиХ, а долази од оних који су упорно настојали да се прикажу као њени бранитељи, што ради Бакир Изетбеговић, а уствари урушава суштину њених институција и њено постојање", устврдио је Додик.

Коментаришући састанак у Истанбулу предсједника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана с предсједником Србије Александром Вучићем те чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем, он је рекао да РС са Србијом има одличне односе а да се Турска "овдје драматично мијеша дајући подршку директно Бошњацима".

Наводећи да не зна шта ће бити тема састанка у Истанбулу, тврди да се уводи једна нова пракса да се члан Предсједништва БиХ поново покушава да представи као представник БиХ у овим разговорима.

"Колико сам разумио иза тога не стоји одлука Предсједништва БиХ, већ одлука Изетбеговића и евентуално Ердогана. Вучић није тај који може да одређује формат састанак, јер је у посјети Турској", додао је Додик у изјави новинарима у Бањој Луци.

(ФЕНА)13 КОМЕНТАРА

 1. „…sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH“, rekao je predsednik Srbije.“

  Дакле у праву је Инцко када предлаже да Дан РС-а буде 21. новембар, а не неуставни 9. јануар.

  1. Nije 30 000 Boraca VRS dalo zivot za drzavu RS da bi Vučić “ trazio“ od izetbegovica da „ne dira Srbe u bejha“
   Kada bi poturica imao moć i kada bi mu se ukazala prilika ,popio bi nas kao kap vode.
   Vučić izvršava samo naloge sa Istoka ujedno se dodvoravajući i Zapadu kao regionalni lider..
   Vučić je u usponu a izetbegović otišao da obiđe vilu u Carigradu jer valja u Novembru bježati iz sarajeva …sa sve Sebijom
   Samo da ne prođe kao čaušesku
   Mada sumnjam jer poturice su vazda bili ovce za šišanje

  2. За разлику од тебе, Српска и српски народ потпуно вјерују предсједнику Вучићу!

   BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska ima puno povjerenje u Srbiju i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u njegovo učešće na sastanku u Istanbulu.

   „Mi smo sigurni i vjerujemo da je Vučić na sastanku u Istanbulu u pravom svjetlu predstavio Republiku Srpsku i srpski narod, štiteći naše interese“, naglasio je Dodik.

   https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-o-sastanku-u-Istanbulu-Srpska-ima-puno-povjerenje-u-Srbiju-i-Vucica/462539

  3. Османе,

   очито је да је Вучић на овај састанак отишао неспреман. На овај дипломатски гаф око датума настанка РС Додик је одмах реаговао и својом реакцијом између редова указао Вучићу на грешку.

   Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bošnjački član Predsjedništva BiH u Istanbulu ponovo pokušava da se predstavi kao predstavnik BiH i da je to presedan, Vučić je rekao da je Dodik kritikovao „njihovo ponašanje“ i da „u to neće da ulazi uopšte“.

   Како се каже, није мајка карала сина што се коцкао него што се вадио, тако и Вучић. На истој конференцији каже да је Изетбеговић тамо био као представник Бошњака, а не БиХ, а у другој како ће он Бакиру гарантовати територијални интегритет Бих.

   „Izetbegović se nije predstavljao kao predsjednik da budem iskren, već se predstavljao kao bošnjački član Predsjedništva…i tako se i najavio i tako je i govorio. Mogao bih da kažem šta hoćete, ali da budem fer – to je rekao Izetbegović. Razumijem i predsjednika Dodika, ali mislim da je dobro kada ljudi razgovaraju“ zaključio je Vučić.

   „Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena da razgovaramo. Ono što je za mene najvažnije to sam i rekao – Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH“, naglasio je Vučić

   http://www.klix.ba/vijesti/bih/vucic-jedino-sto-trazim-od-bosnjaka-to-je-da-se-srbi-osjecaju-sigurno/180129092

  4. Да, Вучић је, као мало који политичар и званичник, познат по неспремности и брзоплетости када је ријеч о давању изјава медијима, тако да ово није ништа посебно…Уосталом, и Додик је некада био такав, „наиван“. Фрапира Вучићева неупућеност у ствар.

  1. какве везе имају русофили…ко је русофил он је то био и биће и прије Владе и Ерде и после њих?
   Ако мислиш на ове додове, по занимању русофиле као и србофиле(зависно од валуте), који су то напрасно постали као и он, а престаће бити чим се за то стекну „одређени“ валутни услови као и он…то онда и има мјеста…,

 2. И ево га, Бакир већ кренуо са поштивањем договореног.

  Вучић Бакиру обећао да БиХ више неће имати никаквих проблема СА Србијом, а Баке промијени само једну ријеч и испаде да је Вучић рекао да БиХ више никад неће имати проблема ЗБОГ Србије.

  Паметном довољно.

  “Bakir Izetbegović je za N1 kazao da bi današnji sastanak mogao biti istorijski, a otkrio je i zbog čega. Prvi razlog je trasa autoputa od Sarajeva do Beograda i nazad, a kao drugo je istakao izjavu Aleksandra Vučića da „BiH više nikada neće imati problema zbog Srbije“.“

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-Rezultati-sastanka-u-Istanbulu-mogli-bi-biti-istorijski/462491

 3. Баке је већ кренуо са реализацијом надлежности коју му је дао Босић:

  “Ja ne mogu dogovarati ovakve stvari, ali mogu trasirati dogovor. Gospodin Vučić i ja smo pozvani na radni sastanak, a ja sam radio na linijama onoga što je državni parlament BiH zacrtao, a to je put preko Tuzle ka Beogradu i to je postignuto.“

  Изетбеговић трасира по РС, без сагласности институција РС.
  А Босић нам мазао очи да се ради о необавезујућој декларацији!?

Оставите одговор