Додика данас нема на послу: Џаферовић разговарао са Алијевим из Азарбејџана, Комшић прима акредитиве

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић телефонски разговарао са предсједником Републике Азербејџан Илхамом Алијевим.

четвртак, 25 марта, 2021 / 18:46

Разговарано је о ситуацији у вези с пандемијом КОВИД-19 у обје државе, као и о мјерама у борби на сузбијању пандемије и проблемима с којима се двије државе суочавају у набавци вакцина.

Разговарано је о изазовима са којима се Азербејџан суочава у вези с имплементацијом мировног спразума о Нагорно Карабаху и пуном реинтеграцијом наведене територије под суверенитет Азербејџана.

Тема разговора било је и додатно унапређење билатералних односа Босне и Херцеговине и Азербејџана кроз јачање сарадње на политичком, економском и културном плану.

Предсједник Алијев је поздравио одлуку Предсједништва БиХ о отварању амбасаде БиХ у Азербејџану, те казао како је реципрочно отварање амбасаде Азербејџана у БиХ приоритет азербејџанских власти.

Комшић прима акредитиве

Амбасадорка Републике Колумбије за БиХ Карменца Харамијо, амбасадор Краљевине Тајланд за БиХ Багават Танскул и амбасадор Републике Чиле за БиХ Камило Санхуез предали акредитивна писма у Предсједништву БиХ

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић је у разговору с амбасадорима истакао да су политички односи БиХ и држава које представљају у БиХ добри и пријатељски, али да постоји значајан простор за развијање билатералних односа у свим областима.

Током церемоније саговорници су размијенили информације о политичким процесима проузрокованих пандемијом и о начинима борбе против ширења КОВИД-19, те о проблемима у процесу набавке вакцина. Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић нагласио је да се, без обзира на географску удаљеност, може знатно проширити и побољшати међусобна сарадња, прије свега у привреди и туризму.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић нагласио је да ће новоименовани нерезидентни амбасадори Колумбије, Тајланда и Чилеа имати пуну подршку чланова Предсједништва БиХ у раду и зажелио успјех у извршавању њихове дипломатске мисије.

Амбасадори Републике Колумбије, Краљевине Тајланд и Републике Чиле су истакли да им је велико задовољство и част што имају прилику дати властити допринос додатном побољшању укупних односа Босне и Херцеговине и земаља из којих долазе.