Додик: Жртве у Другом свјетском рату нису жртве фашизма, већ Хрвата и муслимана

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су Срби кроз своја страдања у Другом свјетском рату и скривање истине о томе требали да нестану са ових простора крајем прошлог вијека, због чега је важно стварање Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

недеља, 1 јула, 2018 / 23:57

"Ми желимо јаку Српску. Не желимо да правимо илузију од БиХ. Она је заједница у коју смо натјерани, као што је то била Југославија", рекао је Додик новинарима на Мраковици, гдје је присуствовао обиљежавању 76 година од Битке на Козари.

Он је навео да су Срби ослобађајући ове крајеве дали слободу другим народима, те да су усташе и фашисти у Другом свјетском рату само у његовом родном селу Мрчевци 1942. године убили 126 сељана.

"Ту је био значајан број дјеце. То говори да ми не можемо и нећемо више о томе да ћутимо. Желимо слободу у Српској и да је дијелимо са другим народима, а не желимо да тешко освојена права дајемо и преносимо на БиХ. БиХ је за нас морање, а Српска оно што желимо да видимо као државу", поручио је Додик.

Он је рекао да је Козара симбол страдања, те да је идеологија комунизма и социјализма учинила да се то претвори у "страдање жртава фашизма", иако су злочине већином учиниле усташе, које су претежно чинили муслимани и Хрвати,

"Наравно, тај фашизам је овдје присутан, он је зла коб прошлог вијека, а има га и данас. Али овдје је чињеница да је у 336 поткозарских села, гдје је живјело 80.000 Срба, након офанзиве фашиста 1942. године убијено 68.000 Срба и отјерано у логоре попут Јасеновца. То су већином учиниле усташе, које су претежно чинили муслимани и Хрвати", рекао је Додик.

Он је додао да је Незавсина Држава Хрватска имала званични пројекат уништења Срба на овим просторима, што не смије бити заборављено.

"Немогуће је прихватити наметнуту квалификацију комунистичког система да се ради о жртвама фашизма. Ради се о убијању и истребљењу Срба у том времену о чему свједоче бројна стратишта", рекао је Додик, подсјетивши да је само у Гаравицама код Бихаћа за неколико дана убијено више од 12.000 Срба.

Он је рекао да Српска и њени званичници немају право да прећуткују злочине над Србима.

"Колико су ти злочини били за нас тешки, толико је било тешко скривање истине од стране комунистичког режима. Рецимо, 1944. године ослобођен је Београд, а јасеновачки логор је затворен тек наредне године у априлу. Комунистички систем тог времена није нашао за сходно да тај најстрашнији логор ослободи и спаси људе. Тамо су усташе клале Србе, па за то, по њиховој логици, није било потребе", рекао је Додик.

Он је навео да је комунистички режим и на Козари покушавао да прикаже да су ту масовно људи били на страни тадашње комунистичке партије.

"Овдје су били сељаци и људи који су бранили своје куће и имања. Отишли су у партизане, јер је то тада био једини организован покрет отпора", рекао је Додик.