Додик за филм о Караџићу (само да заврши онај о Јасеновцу)

Магија Милорада Додика је у томе што може да изговори било шта – нити га је блам, нити му ко због било које изјаве замјера већ сутрадан. Једино што не може да поднесе је да ћути.

понедељак, 14 августа, 2017 / 14:01

Тако је након најаве да ће турска продукција снимати серију о Алији Изетбеговићу, Додиков мозак могао да реагује врло предвидљиво – дај да снимимо филм о Радовану Караџићу.

Додик сматра да је серија о Алији Изетбеговићу, коју продуцира турска државна телевизија (ТРТ) начин да се опере његова биографија.

"Имајући у виду све то и чињеницу да је Алију Изетбеговића, како је саопштио Хашки трибунал на дан његове смрти, само смрт спријечила да не заврши у Хашком трибуналу и одговара за злочине, ово видимо као начин да се опере његова биографија", рекао је Додик за Срну.

Према његовим ријечима, "испаде" да је Радован Караџић једино крив што је жив и што је отишао у Хаг да му се тамо суди.

Додао је да Радио-телевизија Републике Српске треба да сними филм о Радовану Караџићу и његовом учешћу "у борби за слободу српског народа".

Додик је рекао да Влада треба да обезбиједи сва неопходна средства да би тај филм у најскорије вријеме био снимљен.

"Ако може Алија Изетбеговић да има тај филм уз асистенцију сина Бакира, онда не видим разлог зашто не би био снимљен филм о Радовану Караџићу и његовој улози", закључио је највећи инстант продуцент на овим просторима.

Шта сам филмова наобећав’о

Умјесто да смишља жалосне доскочице, Додик би требао да се постиди што нас противничка страна одавно разбија на медијском и политумјетничком плану, и да уради нешто конкретно.

Шта значи "најскорији рок" за неког ко је још 2009. године разговарао са глумцима некад популарне серије Династија, и тада најавио филм о Јасеновцу? При томе, прича о овом пројекту развлачена је и скоро сваке године помињана, да би последњи пут о њој чули крајем априла ове године.

Тада је најављено да су Вучић и Додик одлучили да се крене у снимање, а да ће у филму о Јасеновцу глумити најпознатији холивудски глумци.

– Представник Владе Србије, којег је делегирао премијер Вучић, у контакту је са једним од најпознатијих продуцената данашњице. Он је расположен да продуцира филм о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, а у наредним месецима требало би да буду договорени детаљи – наводи се у тексту Блица, који је по систему "прич’о ми један чо’ек" објавио "вијест" о рециклирању стo пута помињане идеје. За коју не можемо да тврдимо да није била помињана у друштву Додика и Вучића, као и милион оних којима већ сутра након састанка и руковања, нико неће да се бави.

Но више него фасцинантно јесте да се пар пасуса прије овог цитата спомиње да су се Додик и Вучић договорили да би филм о страдању Јевреја требало да се снима у међународној продукцији. Занимљива новинарска омашка.

Кад си сретан ти обећај неки филм

Питање културне политике је много озбиљније од политикантског разбацивања изјавама у зависности шта тог секунда обезбјеђује ударне минуте у дневнику. Немогуће је препустити ову тему само једној глави. А ако се у тој глави мота милион други комбинација које немају везе са културном политиком, јасно је да се ништа неће снимити.15 КОМЕНТАРА

 1. Идеја снимања нечега (филма, серије, …) о “јунацима“ последњег рата у БиХ је изворно шкуторска (хардусташка).

  На територији југозападне Босне (неки би рекли сјеверозападне Херцеговине) већ су снимљени кадрови филма “Генерал“ који има за циљ рехабилитацију ратног злочинца Анте Готовине, а уз њега и његових наредбодаваца.

  Онда је, фала курцу, и балијама пало на ум да и они нешто сниме. Имаћемо серију о Алији.

  Онда се на крају и влашине сјете да и они могу нешто снимити.

  Чиста реприза 1990.године:

  Прво се оснива ХДЗ, онда СДА, па се и ови сјетише да оснују СДС.

  Милораде, да ти ово поручи твој поштовалац Симо Ороз:

  Мани се фукара типа Раше Караџића и грешака које је он чинио имитирајући шкуторе и балије.
  Бар ми Срби имамо о чему снимати филмове.
  То ти и аутор овог поста поручује. С правом!

  А ономе ко ти је дао ову идеју о снимању филма о Караџићу вербално јеби матер.

  И пренеси како је фукара на псовку реаговала!

  1. То ти вјерујем, зато је још увијек на власти.
   Послушао је он и мене индиректно, преко својих савјетника који су ме свакодневно пратили,који ме и данас, више него икад прате, па пошто он никад ништа не гледа, или чита, моје идеје су му износили, или их и данас износе као своје, упознат си са тим, зар не?

   Мој Симо, сво твоје и савјетовање других савјетника је било мало, обзиром на резултате.

   Није Миле на постигнуте резултате и стање у друштву имао правог противника, правог вођу опозиције, лако му је било са онаквим САВЕЗОМ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ, савезом који је нажалост био у рукама човјека који је добар играч, али није за капитена.

   Да је имао правог противника, била би му још 2010 године, (шест мјесеци прије избора) понуђена понуда која се не одбија, знам да би је прихватио.

   Данас би се друга пјесма пјевала у Републици Српској и у Сарајеву, а он би са правом претендовао да буде запамћен као прави српски државник, овако, мало због сујете, мало због савјетника, није баш тако.

   Али, за просутим млијеком се не кука, иде ново вријеме, зар не?

  2. Лазаревићу,

   ја сам на два најважнија стратешка питања највећи опозиционар Додику.

   1.Отворено се залажем за улазак у НАТО (ЕУ се ваљда подразумјева).
   2. Против сам отцјепљења РС од БиХ.

   Сва остала питања нису стратешка. Ради се тактичким-дневно-политичким питањима и ту заиста често подржим Додика, нарочито када треба на краће везати оне који би да укидају РС.

   Што се тиче економије имам мишљење да се превише важности даје утицају политике на тај сегмет друштвеног живота, а да је наш највећи проблем недостатак пословних идеја, чему је узрок наслијеђени нераднички менталитет из прошлих времена.

 2. Ја јесте ти проблем написати да си за два стратешка питања противник Додику?
  Моја покојна баба би на најмање три питања била његов противник, па шта?
  На питање о НАТО и ЕУ, односно, прагматичном понашању Републике Српске и Федерације по том питању, одговорио сам на посту Борислава Радовановића.

  Иначе, кад си већ поставио замка питање и дао неку глупу констатаци,ју да ти кажем.
  Ниси у праву о недостатку пословних идеја,не ради се о томе мој политички савјетиче, напротив,ради се о територији, људском потенцијалу, привреди која ради, преосталим природним ресурсима, напуштаним привредним капацитетима који се могу лако активирати уу производњи и за потребе логисстике, …….значи, твој други дио коментара је доказ да се у економију разумијеш, као Мара у крив к*рац.
  Извини Маро.

  1. Све нешто мислим да тебе пребацује ових дана?
   Како другачије да разумијем да повезујеш мене, идеологију зелених и нашу неукаљану причу, са било ким другим?

   Да сам ја био вођа опозиције још 2010 године,конкретно Босић,не би ти сад срао по порталима и говорио како опозицију Додик врти на врх ћуне?

   Никола би био Додик,Додик би радио велике послове за Републику Српску.
   Разумјели би се ми лако, у осталом као и други битни, добио би понуду и задатак коју не може одбити, последично, Република Српска би данас била сложна, запослена, безбједна, културна и срећна земља,дефинитивно де јуре призната од Федерације, од ЕУ и других земаља, што је најважније, не би Лазаревић никога из опозиције вртио око врха „ћуне“,напротив, јако би их поштовао, ма колика њихова тренутна политичка снага била, то је питање одгоја и части.

   Мој Симо, господин се не прави, господин се рађа.

   Ако Бог да, неће дуго проћи, а они који се баве политиком на начин што друге запишавају Додиковом, Иванићевом, Чавићевом, или неком другом политичком ћуном, биће срамна српска прошлост.

   Зато Симо, прихрањуј, његуј и заливај водом последњи родољубиви и господски пелцер у српској политици, немој узалуд покушавати запишати Лазаревића и зелене,јер сваки пут кад то покушаш, запишаш себе, зар не?

  2. Написао сам ти одговор на ово, али је због нечег избрисан?

   Молим администратора да појасни шта у коментару није било прихватљиво?

  3. Написао сам одговор и ја теби на обрисани кометар,одговор са којим би чак и ти био задовољан, али…?

 3. Malo da se ukljucim i ja u ovu debatu. Prvo za poslovne ideje koje treba da se sistematski produkuju treba stvoriti ambijent. Recimo da npr. Opstina Banja Luka izdvoji recimo 1 milion za otvaranje 20 start up firmi koje su bazirane na dobrim i inovativnim idejama. U Banjo Luci ih ima bar 100 trenutno. Ne lupetam nego znam bio u par komisija kada su birane takve ideje u zajednickom projektu MNIT RS i inovacionog centra. Naravno nisu prosli najbolji. Oni su otisli vani i koliko cujem dobro uspjeli. Takvih projekata vise nema. Jbg nema para. Znaci takve projekte za pokretanje dobrih malih inovativnih komoanija na nivou opstina. Drugo kreirati strategiju razvoja Srpske. Poljoprivreda sistemski podrzana od drzave, strateski razvoj turizma i obnovljiva energetika, i naravno razvob IT sektora gdje su najmanja ulaganja a rezultati najveci. Za populaciju od milion i nesto i previse. Uvodjenje mjerenja produktivnosti na radnom mjestu i zarada u skladu s tim. Depolituzaciju svih rsdnih mjesta osim parlamenta, vlade i vijeca naroda. Sto se tice NATO i EU koji se cine kao neminovnost probati odugovlaciti sto je duze moguce da vidimo jos malo sta ce biti i s je dnima i drugima. Nesto se ovi smradovi preko Save i Drave ne najedose puno od toga.