Додик: У Уставни суд БиХ желе да инсталирају Албанца

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да за новог судију странца у Уставном суду БиХ предлажу судију Албанца из Албаније.

понедељак, 13 септембра, 2021 / 09:24

Иако није навео његово име, Додик је рекао да он нема повјерење Републике Српске.

– Зар вам није јасно да ми имамо одређене историјске разлоге и немамо повјерења? Ако хоћете да имате суд у који неко има повјерења, онда нам немојте то радити. Оно што ми знамо о том новом евентуалном новом судији јесте да је он продукт лобирања муслиманске стране из Сарајева. Била је једна Њемица, сад долази Албанац. То је једна спрега која треба да свеже Републику Српску до самог нестајања њене субјективности – рекао је Додик за ТВ "Прва".

Када је ријеч о пријавама за негирање наводног злочина у Сребреници према "Инцковом закону", Додик је рекао да ако људи из Српске добију позив из суда, треба да обавијесте полицију Српске, а ако дође до покушаја хапшења, онда ће Сипи и другим органима из Сарајева бити забрањен улазак на простор Српске.

– И ми ћемо се адекванто понашати према томе. Можда нећемо успјети све да заштитимо, али већину хоћемо. А тамо гд‌је покушају нешто да учине, виђећемо. Прва таква врста интервенције знак је да ћемо ми забранити улазак Сипе и других органа из Сарајева на простор Републике Српске – истакао је Додик.