Додик у иницијативи: Предлажемо Радована Вишковића за мандатара

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да ће ова странка новоизабраној предсједници Републике Жељки Цвијановић предложити Радована Вишковића за мандатара за састав нове Владе Српске.

четвртак, 1 новембра, 2018 / 17:33

„Вјерујемо да ће и наши коалициони партнери подржати наш приједлог да будућу Владу Републике Српске води дугогодишњи функционер СНСД-а, потпредсједник наше партије и шеф посланичке групе СНСД-а у досадашњем сазиву Народне скупштине“, рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише медијске спекулације у вези са именом будућег мандатара за састав нове Владе.

Додик је нагласио да Вишковић, осим политичког стажа кроз три мандата у Народној скупштини Републике Српске, има и значајно искуство из привреде, гдје тренутно обавља дужност извршног секретара за саобраћај у компанији „Боксит“ Милићи, што је, како је рекао, СНСД, такође, имао на уму одлучујући о имену будућег мандатара.

Радован Вишковић је доцент доктор техничких наука из области саобраћаја. Рођен је 1. фебруара 1964. године у Милићима.41 КОМЕНТАРА

 1. Боже сачувај, боље би било да је предложио Иву Висковића да човјек одбије предлог преко мобилног телефона а да онај који предлаже изгледа као да има жељу да коначно буде боље.
  Овај дјелује као типичан примјер утоваривача врећа у камионе.
  Његов тим може бити само Стевандић као министар за науку и технологију, Буквић министар привреде и регионалног развоја, Обрен Петровић министар за рударство и просторно планирање, Пинокио министар за телекомуникације и информационе технологије,….

 2. Najbolja opcija bila bi da vladajuci predloze i podrze opozicionog mandatara i vladu. Koliko god besmisleno izgledalo na prvu, na drugu to bi bio jako dobar potez. Sta ti mislis o tome Lazarevicu?

 3. Не улазим у разлоге ове одлуке, мада сам сигуран да би Лука био мандатар, све да није градоначелник и да из више разлога не може сад напустати Херцеговину, тако да је та опција вјероватно отпала..

  Тегелтија је такође јак, зашто није мандатар мени није битно, није моје да се мијешам у односе унутар других партија, то господа не ради.

  Оно што могу рећи Радован је паметан и врло одмјерен човјек, што је добра карактеристика да те уваже колеге у влади и власти на локалу.

  Знамо се дуго, пошто ће свакако СДСД дати премијера, мени би, све размишљајући локалпатриотски, одговарало да буде неко са истока Српске.

  Провео сам пола кампање указаујући народу да је почетак нестанка Српске пражњење територије и енормна пљачка природних ресурса на Сарајевско-романијској и Горњо-подрињској регији.

  Наравно, све нудећи заштиту и контролисано коришчћење ПРИРОДНИХ РЕСУРСА кроз јасан програм увезивања дрвне индустрије, производње и прераде здраве хране, развоја енергетског сектора и посљедично увезивања МЕГА туризма.

  Слијепци већ деценију (не) виде да се територија празни, да се земљиште купује, да се граде путеви,насељава становништво, да се стратешки обиљежава територија, од Неретве, па на Чемерно, онда до Тјентишта, па низ Дрину, уста нас јебем шкрбава.

  Лука ће у будуће теглити у Херцеговину,посебно у Требиње,ту предвиђам, наравно, кад нас НАГУЗЕ на средњем истоку кантон-жупанију, Бирч се дати неће, ипак су они тик уз Србију и имају доста јаку привреду, тако исто и Семберија, они ће остати други кантон са изразито мјешовитим становништвом, или релативном већином.

  Због незнања, лопова и поданичке политике 23 године после рата, средњи дио истока трпи и нестаће, младост одлази вани, или на бетон у веће општине на регији, општине које опет рапидно пропадају, тако да ће само наставити даље, значи, увенуће средњи исток Српске са старим.

  Одговорно тврдим, за 10- 20 година,оваквим радом, на овој територији од 14 општина(Хан Пијесак, Соколац, Вишеград, Рогатица, Рудо, Чајниче,Фоча, Ново Горажде, Калиновик, Стари Град, Пале, Трново, Источна Илиџа и Источно ново Сарајево) српски ће народ бити у мањини.

  Довољно сам ја искусан, не причам ја ово на памет, гледам наше понашање овамо после рата, гледам понашање људи у Кантону Горажде.

  Наши су шупци-ЛИНИЈА СТВАРАОЦА причали да ће Горажде исцурити за пар година, данас Горажде цвјета, нема незапослених, напротив стотине Срба из наше регије тамо ради да би прехранило породицу.

  Нисам се бавио политиком до уназад осам година, али сам увијек знао да је ЗЕТРА пројекат, ма шта други причали.

  Замисли те смјелости, озваничена је поводом олимпијаде 1978 године давањем дворани имена ЗЕТРА, дворани које је тек требала да се изгради за олимпијаду ,Амброз је био жив, значи у јеку комунистичке диктатуре.

  Како само перфидно и пред очима комуњарама Србима и увијек нама ненаклоњеним хрватима, значи, данас је почетак краја Српске на путу ЗЕТРЕ, остало је лако завршити, ко Романију узме и Дрину до Бајине Баште, тај је завршио са Српском.

  Зато сам свакако да мандатар буде са истока.

 4. Нисам теби тачкице одговорио, писао сам коментар, у међувремену си ти ово написао и објавио прије мене, знаћи, ово је био мој СТАВ, као што сам га изнио данас на БН порталу и потписао се испод текста.

 5. Никола,немаш ти појма о животу.
  Изгледа си био бабино мезимче,да те баба тукла жаром и врбом укључио би мозак још као мали.
  Ако су Турчину крваве руке, потурица мора имати крваве до лаката.
  Ако некога из Милића поставе да буде на челу централне отаџбинске управе у Бањој Луци тај ће сатрати колонију на простору од Прњавора до Требиња.
  Што нису ставили коњића Мркоњића,он се може у сваком тренутку ментално сломити када зна које су размјере пљачке и уништавања сопственог народа чија је једина кривица што живе на простору колоније.
  Док утоваривач врећа & возач Мадуро од Милића нема кочницу.
  Ускоро ће колоне у збијег као у Венецуели.

 6. Ја бих Рајка Дукића за мандатара и он је из Милића. Рајко има везе са Бокситом и Алумином а има и Дрина осигурање. Рајко Дукић, предсједник Владе, Обрен Петровић министар МУП-а, доктор Стевандић директор полиције, Нина Букејовић, министар за људска права и вјерске слободе, Горан Павловић, министара индустрије и рударства, Борис Јеринић министар вјера, Ранка Мишић, министар рада,социјалних питања и народних кухиња, Лепир, министар правде, Дане Малешевић,министар за повратак избјеглица, Соња К-Ј, министар здравља и наропдног весеља, још по два провјерена и режиму одана Муслимана и Хрвата због Уставних рјешење и ето напретка и благостања српском роду од Требиња до Новог Града. Лејлу, маче, обавезно без обзира што је у ДНС.

 7. И шта си ти бин-Младене сад ново рекао, осим што стално пишеш деструктивне коментаре?

  Тако је радио СЗП десет година уз помоћ ГАРА ТВ, па шта су урадили?

  Хало, све је јасно и тачка, идемо даље, што рекао учитељ Буренце-Драган Николић у култом филму за одгој дјеце, филму под називом „ИДЕМО ДАЉЕ“.

  Значи,може неко дречати као јарац, СНСД ће сигурно дати мандатара, да ли се може ишта промијенити, по том питању,100% не може?

  Па кад је тако, ја само као човјек који стратешки размишља и годинама указује на проблем истока, све нудећи конкретна рјешења,(прочитај овдје моју колумну из 2013 године под називом „КО ТО ТАМО НА ИСТОКУ СРПСКЕ НЕ ЗНА, ИЛИ НЕЋЕ), па види колико је Ниџо испред времна и наших свих послератних представника са истока.

  Чињенице су неумољиве, на Сарајевско-романијској и Горњо-подрињској регији гдје нас је било по попису из 2013 године 141.000 становника,сад нас нема ни 120.000 у четрнаест општина, од тога, нешто више од 100.000 Срба, па на то додај да је половина у другом животном добу, да младост галопирајуће одлази и све је јасно зашто сам онако написао прошли коментар?.

  Зато би свакако мандатар са истока био прилика да се овдје све увеже, да запослимо народ и зауставимо егзодус младих, да сачувамо велико богаство у природним ресурсима у власништву државе,да……

  Тако је мој бин-Младене,Ниџо нуди рјешења, па умјесто да нас буде за десет година 50% мање овамо, да нас буде бар 20% више, то није само интерес овог дијела истока, него кључно питање очувања компактности територије Републике Српске, зар није тако?

  И нећу више апсолутно са тобом комуницирати ако тако наставиш, „ја те крстим, ти га прдиш“, што рекли стари.

  Јебо ти своју „поштену причу“ кад све усра, зато немој деструктивно писати о одласку, немој нарицати као брката баба и уностити негативну енергију, јебо те Васковић у зицугу.

  1. „И шта си ти бин-Младене сад ново рекао, осим што стално пишеш деструктивне коментаре?

   Тако је радио СЗП десет година уз помоћ ГАРА ТВ, па шта су урадили?“

   Da se i ja u necemu s tobom slozim. Ali, ovdje si trebao stati. Shvatili smo svi da si (ne)jak, ne moras to u svakom komentaru isticati. Opsesivno si (ne)jak covjece!

 8. Што бих стао да не потенцирам рак рану Српске, ја ово не пишем Младену, него Вишковићу и СНСД.

  Мени не одговара нови сукоб власти и опозиције, ја знам да се може урадити супер посао, ако се хоће?

  Неће нимало ново вријеме бити лагодно за владу, млади јастеребови ће дерати мечку по БЛ, само вам још треба да ништа на средњем истоку не покренете, па да се моћни Лазаревић са њима удружи и дере мечку, не само око истока?

 9. Никола, већ сам писао о томе раније.
  Сваки облик владавине гдје се слижу режим и трулеж опозиције није влада националног спаса као у Њемачкој.
  Тада наступа најгори могући сценарио за обичне људе,слизани једноставно немају шта да раде све пропада брзином свјетлости а слизани ће по новинама изјављивали како им је досадно владати јер су ето ријешили све проблеме.
  То је већ све виђено у Брчком које пљачкају и уништавају.
  Оних пар људи из ШГ Рогатица који су дан после избора понижени на послу јер су виђени на митингу опозиције ће изгледати као далеко и недостижан сан свих жртава једноумља када крене чистка из чисте досаде.
  По свој твојој причи ти си рођен за таква времена и такав облик владавине, зато немој престати да призиваш једноумље схватиће Симо али и Милорад да си човјек за патриотску лигу хоћу рећи патриотски фронт.
  Само у медије као министар и прича како си јак чак прејак.

 10. Када на ред дође питање прекомпозиције унутрашње структуре средњег, ентитетског нивоа власти у БиХ – пошто не може СНСД са г. Милорадом Додиком сам да учествује у кантонизацији цијеле БиХ и потребна му је подршка доброг дијела и посланика/политичара из СДС-а, свеједно да ли ће уопће и у којој мјери СДС то све да преживи и на шта ће личити након свега – и када Сарајевски кантон буде укључивао, поред садашњих, и опћине Источни Нови Град, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Пале, Соколац, Трново, итд. ја сматрам да би Никола Лазаревић требао бити министар пољопривреде, туризма и заштите околиша у првом сазиву владе. Па нека покаже шта може и умије.

 11. Нисам ја тебе опет Младене схватио, каква влада националног спаса?

  Ако нешто алудираш на мене, ја сам прије пет година, све схватајући гдје идемо, у ПЛАТФОРМИ под називом ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ писао о влади НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА, нико у кометарима на овом посту то није поменуо,, иначе, знаш ли ти уопште кад се таква влада формира?

  Ти Османе изгледа далеко видиш, свака част, Дејтон 2 се већ назире, о томе сам и писао у једном коментару овдје неки дан.

  Српска ће ако до тога дође, ту наћи свој интерес, нека нико не сумња, после њега ћемо само бити јачи, тако да ће ЗЕТРА остати само сан, назив дворане и ништа више.

  Значи, бићемо ми спремни НА СВАКУ СИТУАЦИЈУ, свакако да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и прејаки капетан Лазаревић бдију над судбином наше чељади и наших гробова,никоме, апсолутно никоме неће дозволити да нас нагузи, усеру ,да уђемо неспремни у ново вријеме, односно, да Срби не добаце ни до прве базе, све онда кад се буде правила прекомпозиција Федерације.

  Значи, неће бити ништа од будуће заједничке кантоналне владе у Сарајеву, односно, неће бити ништа од формирања града Сарајево у предратним границама, мада сам сигуран да би то економски имало ефекта.

  Нажалост Османе, муслимани у мом родном граду су имали прилику прије рата да уваже своје комшије, да искористимо олимпијаду, велику индустрију, невјероватан мултиетнички капацитет у сваком сегменту живота.

  Да данас будемо једна од најбогатијих европских регија, они насједоше на игре страних тајних служби, повезаше усташке заставе преко људи које тајне службе изведоше из затвора.

  Изведоше (не)људе, баш оне који су били у затвору јер су били против против заједничког живота, између осталих, три године раније са робије изађе гробар Сарајева, Алија Изетбеговић и поста отац муслиманске нације.

  Како мислиш да моје дијете пристане да му Бакир-син, или неки други Калиф умјесто Калифа Бакира буде отац нације?

  Не кажем да оно што остане од народа овдје на територији Српског Сарајева,наравно, АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ, неће морати пристати да буде 5% укупног броја становника кантона Сарајево, али ко на то пристане, тај је заслужио да пуши лојаву ћуну.

  Сценарио за десетак година би изгледао овако, АКО СЕ НИКОЛА НЕ ВУДЕ ПИТАО ОВАМО, такви Срби са својим ПОДАНИЧКИМ МЕНТАЛИТЕТОМ ће отјерати кроз ЗЛУ ВЛАСТ нашу дјецу са ових простора,за њима ће њихови родитељи.

  Тако да остају ПОДАНИЦИ, такви и не заслужује боље, него да доживе судбину садашњих Срба у федералном Сарајеву?

  Ја годинама инсистирам на истоку,поготово на средњем истоку, на путу прекида територије Српске, на путу ЗЕЛЕНЕ ТРАНСФЕРЗАЛЕ.

  Зато ћу да тражим од нове владе Српске да ми као човјеку који има јасан план да прилику да овамо све увежем.

  Тражићу да ме именује повјереником-координатором, да уз коордунацију и уважавање договореног увежем овамо све што вриједи, да од регије која иде галопирајуће у другу лигу, за два четворогодишња циклуса направим шампиона по развоју у Српској.

  Да изградим неуништив економски механизам, односно,да овдје народ учиним срећним и богатим, те да се даће Бог умножимо и обожимо, да нас за десет година буде бар 10% више, умјесто 50% мање.

 12. Поштујем одлуку, Лазаревићу, ако не будеш ти хтио бити министар, неко други, ко буде имао више бриге за сав наш народ – укључујући ни мање ни више и српски – ће бити министар у тој влади.
  Ако наставиш да спајаш и миксаш напредне, еколошке (као и економске) идеје које имаш и о којима говориш с ретроградним а превладавајућим националистичким наративом, увјерен да ћеш тиме заштитити или барем вјечитим писањем најпосјећенијих колумни и стотина коментара показати како ти је веома стало до српског народа, српских институција, српске земље, српског ваздуха, српске воде, српског дрвећа, српског грања, српских печурки и остатка српске васионе, онда – широко ти било. Али не мислим да ћеш из тог хисторијског ћорсокака изаћи на ЗЕГРУ (ЗЕлена ГРАна). Јер док данас у свијету неки од најпризнатијих умова, од младог Јувала Харарија до старог Ноама Чомског, упозоравају на глобалне опасности по људски род на које се не може одговорити појединачним национализмима (па тако ни српским, а поготово не републикосрпскијанским, а најпоготовљивије не спомињањем очувања „средњег истока и моје Романије“) него само глобално, пошто то нису националне пријетње него пријетње по све нас (еколошке катастрофе, нуклеарни рат, глобалне економске и финансијске кризе…). Концепт националног стада, који је у одређеном моменту у хисторији имао своје еволуцијско оправдање и смисао, је и данас веома привлачан јер не захтијева много критичког промишљања, не захтијева употребу властитог мозга, нуди већ спремљене концепте и идеје које само треба прихватити. А по тим идејама ће се, како је то лијепо објаснио Николај Берђајев, мањина обогатити (узмимо примјер у РС-у: мањина окупљена око странака попут СНСД-а и Главног Баје Западно Од Дрине), а већина народа ће осиромашити (рецимо народ „средњег истока и Романије“) и остаће и без гаћа. А све у име заштите националних вриједности.
  Национализам је *ебена ствар која може веома брзо да регрутује, опије и жртвује интересе масе за остварење интереса појединаца. Зато је то хегелијански ћорсокак, Лазаревићу. Зато ћеш ти проклињати политичко, економско, еколошко, демографско пустошење Српске које се дешава под влашћу актуелних власти а да при томе нећеш мрднути ни слова даље од исте идеологије.
  На многим мјестима бљеснеш, истакнеш неку праву ствар попут оне да си љут што се СНСД као једна партија поистовјећује са „државом“, мислећи при томе на босанскохерцеговачку управну јединицу звану „Република Српска“ (ово ја само причам разумљивим језиком, немој шта хаторити). Прије 150 година један од великана српске политичке мисли, Светозар Марковић, упозоравао је тадашње медије, новине, да не чине зло српском народу поистовјећујући политичке странке с државом. И ево 150 година српски народ живи у том истом предполитичком добу и никако да искорачи у модерно политичко доба, стално поистовјећујући политичку организацију с државом (и то је само једна од карактерстика, има их брука). И ти то видиш, реагујеш на то и опет закорачиш корак уназад да би, тобоже, „избјегао пушење лојавих ћуна“.
  Ти још некако и признаш да би економски било сигурно боље када би се формирао такав један кантон којег сам споменуо у ранијем коментару, али одмах националиста у теби почне да одбацује ту идеју (пошто се такав напредак обичног човјека увијек коси с националистичким тежњама): било би економски боље мом народу, мојим пољопривредницима, туризму Јахорине, Романије, заштити околине, било би боље по свим оним основама за које се залажем – ал’ ‘оћу *урац, не прихватам то!
  Па, тамам. Нека буде како треба бити.

 13. Тако је Османе, проблеме треба сагледавати глобално, али рјешењима морамо дати допринос локално.

  Да бих се ја увјерио да тако размишља респектабилан број Бошњака очекујем да и респектабилан број бошњачких првака релаксира односе у БиХ тако што ће позвати бошњачки народ да свој језик назива по имену свог народа, ако већ неће да га зову српским. Злоупотреба имена Босне у те сврхе није у реду.

  За почетак би то био гест који би ме увјерио да позиви слични твоме, имају добре и искрене намјере.

 14. Симо, бавиш се замјенама теза али то није твој лични „проблем“, то је атмосфера у којој се кали српска предполитичка мисао већ два стољећа па се у томе почну губити сва мјерила, све у служби искривљивања перцепције (но, није то само карактеристика српске предполитичке мисли). Говорећи само у своје име велим да сваки појединац, као и група (етничка, вјерска, етц), треба и мора имати законом прописана и загарантована права на слободно испољавање било којег аспекта свог идентитета иза којих треба да стоје институције државе. А то значи, Симо, слобода да ја Србину не намећем како ће се он изјашњавати по било којем аспекту, а тако ни Србин да се мијеша и одређује некоме другоме како ће и шта ће, него да се сви ти изрази и испољавања разних идентиета међусобно признају и прихвате. То је један од нужних предувјета било чијег успјеха овдје, на било који начин (политички успјех, економски успјех, културолошки успјех, итд). Ако ћеш ти мене увјетовати тиме како бих ја требао називати свој властити језик, онда ми одузимаш слободу.
  Неки дан Лазаревић закука како за вријеме те и те власти „изгубисмо химну, грб и заставу“ и сл. Јесте изгубљено за сваког српског националисту и шовинисту који сматра да је од Бога позван да другима силом намеће своје вриједности, али за сваког нормалног, моралног и у мозак здравог човјека који воли слободу и који зна и за своје и за туђе достојанство и част, а Србин је, десила се само једна промјена (химне, грба и заставе) која је била за успјех свих: усвојена је нова химна, нови грб и застава који могу и требају бити прихватљиви свим грађанима РС-а.
  Интересантан је тај феномен да се сваки такав цивилизацијски потез којим се стварају предувјети за напредак на разним пољима (свих нас, укључујући и сваког Србина), углавном и по дифолту код доброг дијела српског предолитичког бића сматра поразом, пропашћу, издајом, скрнављењем светог и сличним зајебанцијама. Рецимо (узимам случајни примјер, можебиит било шта) оснивање министарства просвјете, науке и културе на државном нивоу за велику већину Срба је неприхватљиво, „пренос надлежности“, „растакање Републике Српске с муџахединистичким и муслиманистичким нијетом да се потпуно затре сјеме српске културе на овим просторима“, итд. А ја сматрам да би се кровним министарством, рецимо, далеко боље могла чувати и штити ћирилица на простору цијеле БиХ, кроз јачање и ефикаснију проведбу постојећих уставних и законских одреби, а не тек да тамо неки (Д)анијел на овом порталу из прикрајка гунђа о латиничењу студија у АТВ-овој емисији, а неће или не смије да своје неслагање изрази јавно, током трајања емисије, уреднику у лице (погледао сам емисију да баш видим да ли је реагирао). Студентима из РС-а је била спуштена рампа за програм Ерасмус+ и све погодоности који тај пројект пружа јер ЕУ тражи једну, државну адресу с којом ће комуницирати, али „заштитници српства и свег српства“ из Министарства просвјете РС-а одмах углас: „Нема од тога ништа, ево вам *урац од једне адресе.“ Па српски студенти закукаше како их сами заштитиници вуку у блато и затварају им врата најбољих европских универзитета због своје кратковидне, локал-нациналистичке приче и „система вриједности“.
  Ово је само један примјер опстанка и напретка свих, па и Срба на овим просторима (и српског језика, писма, културе, итд), али сасвим је извјесно да људи више бирају пропаст у, тобоже, заштити националних вриједности и тековина.
  Да се вратим секунду на језик, мени не би било спорно да се језик назива званично „српско-хрватски“ и да се не спомиње ни „бошњачки“ ни „босански“ у називу, уколико би се под тим мислило на крајње границе говорног подручја тог јединственог а полицентричног језика: од Хрватске на западу до Србије на истоку, са Бошњацима и Црногорцима између.

  1. „А то значи, Симо, слобода да ја Србину не намећем како ће се он изјашњавати по било којем аспекту, а тако ни Србин да се мијеша и одређује некоме другоме како ће и шта ће, него да се сви ти изрази и испољавања разних идентиета међусобно признају и прихвате. “

   Da u svojim komentarima ne iznosis velikobosnjacke ideje o bosnjacima pravoslavcima mozda bi ti neko i povjerovao.

   1. Још ја посебно нагласим то „православци-Бошњаци“ (као што Главни Србин Западно Од Дрине понекад каже:“муслимани-Бошњаци“ желећи, канда, тиме да упозори и укаже на можебитну склоност тероризму етничке групе о којој говори, да подсјети цивилизирани западни свијет с киме то он овдје има посла…), наштимам да изгледа агресивније, да звучи националистичкије, као у случају Нине Букејловић. А тај мој цинизам, та за*ебанција о „православцима који се враћају свом бошњаштву“ и сл. је само моје прихватање оног нивоа језичке игре којим се служе сви они који говоре (Фронтал, Никола Лазаревић, Иксо Ипсилонић…), напримјер, „Срби, Хрвати и муслимани“. Онда и ја намах прихватим тај начин игре па кажем „Бошњаци, Хрвати и православци“ јер је то тај ниво језичког разумијевања који је задат као исправан, као мјера. И док се год неко с тим ноншалантно заје*ава на такав начин – негирајући некоме одређени аспект идентитета сматрајући да он има право да некоме одређеју ко је, шта је и у којој је мјери – ја прихватам тај ниво и узвраћам истом мјером. То што ја тако иначе не говорим и не дијелим тај систем вриједности, то је башка.
    То хоће ли неко мени по/вјеровати када нешто тврдим, то је једна ствар. Друга је ствар, она битнија и суштинска, да неко почне својом главом критичкије промишљати стварност коју живимо, да пореда вриједности како би оне доиста требале бити поредане да би се успјело, а не овако накарадано како је данас. Ако је, како неко рече, једна од дефиниција глупости „понављати и чинити нешто што се увијек показивало као промашај и пропаст, а очекивати друкчији резултат“, онда смо ми бескрајно глуп народ … И хајде што смо то на своју штету, него што то чинимо и на штету генерација које тек долазе …

  2. “А то значи, Симо, слобода да ја Србину не намећем како ће се он изјашњавати по било којем аспекту, а тако ни Србин да се мијеша и одређује некоме другоме како ће и шта ће, него да се сви ти изрази и испољавања разних идентиета међусобно признају и прихвате.“

   Бојим се да нисмо сагласни око дефиниције слободе јер ја сматрам да моја слобода не смије постати неслобода другог, односно моја слобода граничи са неслободом другога, а ако се слобода са нечим граничи, онда је логичан закључак да слобода има границе.

   Немам ја ништа против да ти свој језик називаш како год хоћеш (мада би било нормално, као свугдје на свијету, да језици носе име народа из кога тај језик потиче), али ако за назив језика узимаш нешто што и мени једнако припада,а ниси ме питао за дозволу, онда прелазиш границу слободе јер у том случају твоја слобода избора постаје моја неслобода јер се осјећам опљачканим јер ми отимаш Босну и привајаш је само за себе.

   Ових дана је актуелно тзв. македонско идентитетско питање и нема бољег примјера за ово што сам написао од тога. Ја знам да Македонци имају тај идентитетски осјећај и то поштујем, али такође поштујем и грчке осјећаје за македонство.

   По твоме, битно је како се Македонци осјећају и да ми сви, укључујући и Грке, то морамо прихватити. Међутим, свако нормалан мора уважити и грчке осјећаје и ставове јер Грци с правом мисле да им неко, без њихове дозволе, отима дио идентитета.

   Тако и ја имам осјећај да ви наметањем имена босански језик (иако имате најнормалнију могућност да свој језик назовете по имену свог народа) отимате дио мог идентитета који је чврсто везан за Босну и босанство, а да ме за то и не питате.

   1. Ти можеш приватно (и свако други: Додик, Малешевић, проф. др. Ковачевић…) бити против тога да Бошњаци свој језик називају „босанским“ из било којег разлога (политички, лингвистички,…) и имати ове или оне аргументе, али ниси доказао да је моја слобода називања свог матерњег језика „босанским“ истовремено ограничавање твоје слободе да свој језик зовеш како хоћеш: „српским“, „босанским“, „српско-хрватским“, итд. Тек када би Бошњаци изричито тврдили или чак и захтијевали да само Бошњаци (дакле припадници само једног народа) говоре или имају право свој језик назвати „босанским“ или користити придјев „босански“ по било којем питању и нико више осим њих, тада би ти био у праву, то би било ограничавање слободе Других, у овом случају Срба, на онај босански аспкет свог идентитета. Ти си – у премису питања ограничавања нечије слободе потпуно нелогично убацио нужност некаквог „тражења дозволе“ што нема никакве везе са слободом – извео један паралогизам, потпуно погрешан и неодржив закључак по овом питању. Твоје неискориштавање одређене слободе, уколико је то израз твоје слободне воље, никада неће бити разлогом онемогућавања неког Другог да ту слободу користи у капацитету у којем је ти не упражњаваш.

   2. “Тек када би Бошњаци изричито тврдили или чак и захтијевали да само Бошњаци (дакле припадници само једног народа) говоре или имају право свој језик назвати „босанским“ или користити придјев „босански“ по било којем питању и нико више осим њих, тада би ти био у праву, то би било ограничавање слободе Других, у овом случају Срба, на онај босански аспкет свог идентитета.“

    Хвала на искрености.

    Управо си потврдио оно што велика већина Срба осјећа и зна шта је циљ тог инсистирања на босанском називу језика.

    Циљ тог инсистирања је да се Срби (и Хрвати) доведу у тачку када ће њихово право да задрже свој босански идентитет бити условљено одрицањем од другог дијела идентитета, српског (и хрватског).

    Да бих и ја рекао да говорим босанским језиком, морао бих се одрећи чињенице да говорим српским.

    Својим монополисањем Босном и свијем босанским, доводите остала два народа у позицију “или-или“ и тиме рушите сваки мост који између тих народа треба наново градити. То монополисање није у интересу подизања бх-патритизма код Срба и Хрвата, него има катастрофалан супротни учинак. Ви сте тога свјесни, али то ипак настављате да радите.

    Зашто?!

    Овим инсистирањем недвојбено потврђујете да вам је циљ да преко језика ви сутра прогласите (неће вам бити први пут да то урадите) да сте по нацији Босанци када ћете као аргументацију за то узети управо ове аргументе о којима ја говорим, да се језици називају по народима из којих потичу.

    Има ли ишта логичније него да Босанци говоре босанским језиком.

    Паралелно са тим иде индоктринација народа да из назива државе и свега осталог избацује ријеч Херцеговина, па се нападно форсирају термини босанска држава, босанско држављанство, босанска репрезентација, босанска кухиња итд…

    Када се у подруму неког хотела поново састанете да мијењате име народа мухамеданске вјере, рачунате да ћете до тада имати удио од 60% становништва, признат босански језик, име државе Босне (без Херцеговине) и онда нема ништа логичније него да таква држава постане држава босанског народа и националних мањина које у њој живе.

    Одмах да ти кажем да ми за те планове знамо и да они без великог белаја не могу бити спроведени.

    Зато је боље да се зла намјера сасијече у коријену и због тога кажем да би за почетак било добро за рехабилитацију односа и давање доказа да се од ових планова осутало, да Бошњаци свој језик назову по свом имену као сви народи на свијету, а не да прво назову језик босанским, па онда, инверзно, назову народ по језику.

   3. Ја често натукнем да говорим у своје властито име, не у име народа или неке партије и сл. зато сам спреман да браним и објашањавам своје властите ставове, не некога другог, а поготово не да браним ставове безличног „ВИ“ како ми се ти обраћаш, као да ја сажимам политичке намјере читавог народа, односно његових политичких представника или елита, тамам посла. Ја сам само разложио (у дијелу којег си цитирао) погрешност твог паралогизма, указао на погрешност твог закључивања од „имати слободу“ до „тражити дозволу“…

    „Циљ тог инсистирања је да се Срби (и Хрвати) доведу у тачку када ће њихово право да задрже свој босански идентитет бити условљено одрицањем од другог дијела идентитета, српског (и хрватског).“

    Баш бих волио да ми детаљно објасниш како би то Бошњаци „довели у тачку“ Србе и Хрвате, како би их „условили одрицањем“ других аспеката свог идентитета? Којим механизмима, на које начине тачно? Донијели неке законе без Срба и Хрвата? Нови устав? Пусти машти на вољу! (Само немој ићи до оружаних сукоба јер би онда сваки покушај присиљавања путем назива језика био бесмислен…)

    Ово што ти и како говориш – а представља тек причу, mythos, раскказ, или претпоставку – и мени и теби показује да сам у праву када говорим о претполитичком стању свијести српског народа: умјесто реалних и рационалних политичких одлука темељених на чињеницама, нормалних, цивилизацијских поимања уставних и законских оквира те институционалних облика заштите свега па тако и свих аспеката идентитарних разлика свих народа, радије се иде старом, опробаном и саморушилачком ирационалном путањом некаквих теорија завјере и претпоставкама којима „Турци хоће некако да заје*у Влахе“, а сада ће то направити преко – назива језика. Треба само покушати одгонетнути колико у таквом размишљању „Срба који су давно сконтали намјере Бошњака“ има параноје која кочи рационално постављање ствари које би биле само у корист српског народа, а колико је ријеч о заје*анцији која ће, због кочења властитог напретка, скупо бити наплаћена кроз различите облике самоуништења српске супстанце у БиХ (од политичког урушавања, институционалног, економског, духовног…).

    Ја сам противник национализма као таквог, дакле било чијег: српског, бошњачког, хрватског, албанског, турског… Он је вјештачки извор назатка, мржње, сукоба, несрећа, ратова… Можда је бошњачко инсистирање на „босанству“ више реакција на српско и идеолошко и систематско затирање и негирање свега „босанског“ у РС-у? Зашто би се, Симо, Бошњаци или било ко други бринуо хоће ли се Србима „огадити“ идеја Босне ако је она већ политички а приори огађена и континуирано се ради на томе да се што више огади? Што би неко настојао да Србима омили нешто када Срби радије прихватају „истину“ да је БиХ као држава практично нестала распадом Југославије па се тек формирала 1995. године у Дејтону, спајањем двије државе у некакву државну заједницу „дејтонску БиХ“ на коју су присиљени, када у самом Дејтону, односно Анексу 4. стоји да се њен континуитет као међународно признате државе само наставља, с модифицирањем унутрашње структуре? И тако до унедоглед…

    Не, Симо, мене лично баш брига шта Срби мисле да ће бити, а шта ће ови или они, мене те митоманске зафрканције и политикантске ублехе, и српске и бошњачке, не занимају, немам циљ никога посебно увјеравати у нешто супротно од онога у што он сасвим ирационално вјерује, нека буде како ће бити. Ја само овако прокоментаришем стање и ситуацију на темељу чињеница, досадашњег хисторијског искуства, неких друштвених правила и законитости, итд. па кажем како сматрам да би било најбоље за све, без прикривених намјера и политичких агенди, без тога да како заје*ем некога. А како ће то неко схватити и протумачити, ту већ немам утицаја…

   4. Док год се не појави бар мања група Бошњака која не жели да монополизује Босну, ја ћу све који дијеле твој став гледати чопоративно.

    Можеш ти хиљаду пута написати да су то твоји лични ставови, а ја ћу хиљаду и први пут написати да то јесте твој лични став, али и став колективитета којем припадаш.

    Кад ми укажеш на било ког угледнијег Бошњака који не дијели твој став, онда ћу промијенити мишљење.

    Што се тиче примједбеда ти наведем примјер гдје крадете дио мог идентитета већ сам ти навео језик и аргументовао то на примјеру Македоније.

    Ти си то вјешто заобишао.

 15. Османе,

  ти волиш да филозофираш и теоретишеш, добро ти тачкица каже, (не) свјесно нам намећеш ону „ми босанци и херцеговци“.

  Ма ја нећу да ми неко одређује шта ћу бити, каква цивилизацијска достингућа и курац, ја нећу да ми неко ставља међе између мене и мог српског народа и тачка.

  Не може мени бити грб другачији него сваком другом Србину на свијету, један је свети Саво и један је грб Немањића и тачка.

  Без обзира што ја поштујем химну Српске, моја права химна је химна српског народа „Боже правде“ и тачка.

  Моја застава је тробојка са грбом Немањића, тробојку без грба трпим до даљег, али ми није на срцу, исто као што трпим плаву заставу са звјездицама до даљег, али ми није сад и „до тог даљег“, никад неће бити на срцу и тачка.

  Да не бих даље улазио у објашњења, нису то „мале“ промјене као што ти рече, него суштинске мој Османе.

  Ја овај чин сматрам ВЕЛЕИЗДАЈОМ и јебем матер сваком српском скоту који је на ово пристао и тачка.

  Пичкурине су могле сачувати и војску и обиљежја, само да се форсирала пар мјесеци грађанаска непослушост.

  Нажалост да би водио сачувао народ и оно што је крвљу плаћено, територију, војску, грб, заставу и химну, мораш бити чист као СУНЦЕ ЖАРКО, имати карактер и бити спреман жртвовати своју каријеру.

  Нема везе, вратићемо ми то, исфорсираће Федерација ДЕЈТОН 2, само полако.

  Видиш Османе, интересантно, ГРБ и застава хрвата из Федерације и Хрватске, су исти, на свакој општини у хрватским конатонима је шаховница као симбол конститутивног хрватског народа и застава дејтонске БиХ.

  Па шта је онда сметало да у Палама буде права српска застава, све као симбол конститутивног српског народа и застава дејтонске БиХ?

  Нико није крив што бошњаци немају вишевјековну заставу, грб и химну, лично ми не смета зелена застава са полумјесецом, грб љиљан,то је мени најмањи проблем,чак, пошто немају химну, предложио бих пјесму од Исмете Дервоз „Земљо моја“ има све, диван текст и мелодију.

  Немој мислити да теби ово све одговарам, ја са овим шаљем јасне поруке.

  Још нешто, ово теби каом одговор на твоја цивилизацијска достигнућа.

  -не пада ми на памет зато што сам идеолог о вођа авангардних зелених, да тиме мање будем Србин, све да би као био „свјетски човјек“, напротив.

  Сад би још само неко требао да каже како не треба вјеровати у Бога зато што сам у души еколог.
  Па ја баш зато што вјерујем у Бога, борим се свим снагама да овај божији дар, ове данасунакажене рајске вртове у Српској и Федерацији сачувам и повратим им првобитни сјај.

  Још нешто, ја сам Османе добар човјек, имам огроман мозак и ћуну честиту да честитија не може бити, на дјевојачко радост, што кажу стари.

  Нисам храбар, него имам муда као двије планине, али никог не дирам, значи, никог од мене глава заболити неће у Федерацији, напротив.

  Немој зато молим те мени више никад спочитавати НАЦИОНАЛИЗАМ, мој „национализам“ је мој ЕКОНОМСКО-ЕКОЛОШКИ програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и мој локал патриотизам везан за опстанак истока Српске и тачка.

  Поздрав

  1. “Још нешто, ја сам Османе добар човјек, имам огроман мозак и ћуну честиту да честитија не може бити, на дјевојачко радост, што кажу стари.
   Нисам храбар, него имам муда као двије планине, али никог не дирам, значи, никог од мене глава заболити неће у Федерацији, напротив.“

   Гњурац,

   није тебе Осман предложио за главну улогу у порно-филму, па да нам дајеш свој си-ви за ту врсту посла, него те човјек предложио за кантоналног министра.

 16. Ма не намећем ја никоме ништа несвјесно, ја само свјесно указујем на неке чињенице. Рецимо, Апострофе, чињеница је да се не може бити истовремено млада, још невина, зарумењена дјевојка и зрелија, искуснија и раштелована госпођа. Ти можеш рећи: „Ја хоћу да у Босни и Херцеговини, односно једном њеном дијелу, званична химна буде пјесма у којој се говори о „српском роду“ и хоћу да званични грб буде грб једне српске династије којим се истиче вазалски однос те династије спрам Византије чије су и свјетовне законе и религију прихватили и ширили како би ојачали велико византијско царство, и хоћу да Бошњаци и Хрвати, односно сви несрби, устају на ту химну, да је поштују и да поздрављају тај грб као нешто своје и себи блиско“, али си ти онда националиста (јер нису само Срби конститутивни народ у РС-у, односно нису Срби, барем званично и на папиру, грађани првог реда, а сви остали – другог).
  Ненационалиста би поздравио проналазак рјешења који уважава све грађане. Зато не можеш бити и националиста и ненационалиста.
  Када год кажеш или напишеш „муслимани“ а не „Бошњаци“, ти се изражаваш као националиста који другима кроји по мјерилима „своје нације“, по мјери национализма који креира твој систем вриједности.
  Уствари, можеш. И то је један од домета савремене српске предполитичке мисли (и не само српске, поштено треба увијек истакнути, код свих ових народића је присутно то несретно стање свијсти), откриће тог парадокса да се не буде тек и само „социјалдемократа“ него – „српски социјалдемократа“, не „еколог“ него – „српски еколог“, не само „човјек“ него – „српски човјек“ и сл. Што ће рећи да нешто није аутентично и исправно док није етничком/националном/вјерском бојом и мухуром обиљежено.
  Зато сам ти предлагао ономад, ако се сјећаш Лазаревићу, да, ако стварно желиш да имаш икаквог успјеха у српском народу у РС-у, преименујеш странку у „Српска еколошка странка“ (није довољно да у називу само додаш „РС“ на крају, мораш одмах на почетку назива да удариш у чело сваког ко прочита или чује). Па видио си по резултатима избора и томе како је прошла твоја идеја: Србе у РС-у не занима, болан, екологија и одрживи зелени развој, развој еко-туризма и сл. занима их српска екологија и српски програм српског одрживог српског развоја. Видио си како се добијају избори и власт. Ово се сад пола шалим, пола збиљу причам: народ је, уствари, утучен реалношћу у којој живи, опијен, омамљен, зомбизиран.
  А ја вјерујем теби да ти ниси нити би икога дирао само јер није Србин и томе слично. Поздрав и теби!

 17. И заборавих поновити акроним странке (уколико би ме послушао и прихватио назив који сам ти предлагао) који би сигурно привукао бројне гласаче и симпатизере, и међу млађом поулацијом (које је све мање) и међу овим зрелијим (и њих је све мање), акроним који би се дао лијепо маркетиншки искористити на билбордима и предизборним рекламама, а уклапа се и с твојом вјечитом причом о јакој ћуни, огромним јајима и опслуживањем извјесних госпођа по Сарајеву и сл: СЕКС (Српска ЕКолошка Странка).
  А ти опет како хоћеш.

 18. Опет ти Османе окрећеш причу.

  БиХ је састављена од три конститутивна народа, па зар није логично да свако од њих унесе своје симболе у ту заједницу, што је и урађено и оригиналним Детонским споразумом потврђено?

  Како може функционисати нека договорена заједница ако свака уговорна страна не поштује друге, ја бих рекао и другачије, да се другачији не наљуте?

  Наравно, пошто све овиси о сексу у животу, ја ћуну користим као симбол забаве појединих коментатора.

  У осталом, зар није јебачина овај данашњи живот и ова лажна држава у којој живимо?

  Иначе, не држите се теме, ја сам у првом и другом коментару писао о теми, поменуо два човјека који су вјероватно били у игри, на крају кратко рекао зашто мени одговара Вишковић и послао СНСД и њему поруку везану за исток Српске.

  Не знам како бих конструктивније и отвореније као човјек који нуди рјешење од којег никог глава неће заболити, све да не буде ЗЕТРЕ са једне стране,са друге, да зелени Српске коначно испливају до ЗЕГРЕ, да добијемо заслужену прилику и постанемо осовина слоге и развоја у Српској,посљедично релаксације односа са Федерацијом.

  П.С. Зна се тачно шта су била права и обавезе Репулике Српске и Федерације у слову Дејтонског споразума.

  Српској су права и симболи насилно одузета, све због „снажног отпора“ наших пичкица(опет секс), да се педерски изразим „имплементирана“(опет секс),али нема везе,сукоб бошњака и хрвата,посљедично ДЕЈТОН 2 ће то све вратити на своје мјесто, зар не?

  1. „Опет ти Османе окрећеш причу.

   БиХ је састављена од три конститутивна народа, па зар није логично да свако од њих унесе своје симболе у ту заједницу, што је и урађено и оригиналним Детонским споразумом потврђено?

   Како може функционисати нека договорена заједница ако свака уговорна страна не поштује друге, ја бих рекао и другачије, да се другачији не наљуте?“

   Не окрећем ја причу, ја се бавим чињеницама. Ево једне чињенице па нећу више, ионако сам ставрно узео себи фурсата на овој теми… Република Српска је у Дејтону призната као управна јединица/ентитет унутар државе БиХ а српски народ као један од конститутивних народа.
   РС је тада унијела у Дејтон свој Устав у чијем је првом члану стајало да је она „држава српског народа и свих њених грађана“. Да је остао овај дискриминаторни члан Устава РС-а, онда би твој захтјев за „Боже правде“ и византијским оцилима био сасвим оправдан – па ради се о држави српског народа, не и бошњачког и хрватског, шта које *ичке матрине издајници мијењају химну, заставу и грб!?
   Али, у Анексу 4, односно Уставу БиХ који је дејтонска категорија стоји да су сва три народа конститутивни, па је Устав БиХ накнадно појаснио да се та конститутивност тиче цијеле територије БиХ, за сва три њена народа. Тако је дошло до нужних амандманских измјена Устава РС које је донијела Народна скупштина РС-а и сада стоји:

   „Република Српска је јединствен и недјељив уставно-правни ентитет.
   Република Српска самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције.
   Република Српска је један од два равноправна ентитета у Босни и Херцеговини.
   Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској.“

   Ето зато, Лазаревићу. Јер је РС од „државе српског народа“ дошла до „ентитета три равноправна конститутивна народа“, па зато не може, након те измјене, да остане иста химна и иста обиљежја као званична, ентитетска. Може у приватним или невладиним аранжманима. Истим разлогом су укинута и обиљежја ФБиХ, па ФБиХ као ентитет користи само државна, БиХ.

   И, да више не идемо у те приче, да кажем и једну на тему: Вишковић је само Бајин Шефик Џаферовић, капацитирани послушник који треба да чува мјесто Милету, односно неко кога позиција предсједника Владе РС не може учинити популарним и моћним да сутра засмета Главном Србину, да му заљуља позицију предсједника СНСД-а и сл. И послије Баје – Баја. Веома добро одрађено од стране Додика, уже му вамелије и круга пријатеља.

 19. Ма разумијем ја тебе, ти си као и други са пуно информација,много вишка података,суштина промашена,имаш ти обичај често мислити да мислиш, ниси једини, има вас још овдје, значи Османе, на основу 100% тачних чињеница, ниси у праву и тачка.

  Оно због чега сам ушао у ову „полемику“, јесте да пошаљем јасну поруку по више питања, посебно да пошаљем поруку нашим пичкицама које су зна се због чега пристале на амандмане(опет секс), не може без јебачине, зар не Симо?

  Размисли мало Османе, много ми помажеш да усмјерим залутале овце у српској политици, можда би требао промијенити приступ у коментарима на Фронталу.

  Знаш, јебеш будале који „нападају моју творевину, али кад добронамјеран и паметан намеће грађанску државу као наивни идеалиста, онда ја морам као српски официр који чврсто стоји на обије ноге да упозоравам наше, да им не падне на памет да више икад помисле да буду пичкице, кад већ немају пичкицу међу ногама(опет секс), јебига.

  П.С. Видим сад фрку у Федерацији око вијећа народа, па онда видим како чак и српски политичари у тзв. граџанским партијама траже да се и даље примјењује попис из 1991.године.

  Јебеш попис, ја јесам идеалиста по питању правде и здравог нормалног живота, али сам зато највећи РЕАЛИСТА у Српској.

  Ја не штитим Српску као политичар да то буде милозвучно мом народу, него нудим конкретна и спасоносна рјешења по свим питњима живота и рада, управо зато што видим да ћемо завршити за 10 година надполовичном већином у расејању, зато ми између осталог не пада на памет ни за јоту да оступим од оригиналног Дејтонског споразума и тачка.

  Наравно, увијек ћу бити за ДЕЈТОН 2, једва чекам да се то коначно деси, да расчистимо једном за сва времена све недоумице око РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ коју је Дејтон1, све кроз УН, де факто и де јуре правно легитимисао као искључиво и неприкосновено право српског конститутивног и државотворног народа.

  ТХЕ ЕНД, хвала на шлагвортима.

  1. Misliti da mislis? Hajde pojasni zivota ti? Tu svoju dubokomislecu postapalicu. Je li ti mislis da mislis ili mislis? Misliti da mislis je mnogo blaza dijagnoza od misliti da mislis kako drugi misle da misle. Uglavnom infantilno ti je promisljanje.

 20. Читам шта пише овај Осман, и све се нешто мислим – фин неки, доброхотан човјек, очи нам отвара; прави мерхаметли босанац и граџанин. Мора да је гласо за Боришу Фалатара.

  1. Нисам, за Мирсада Хаџикадића сам гласао мирна срца (мада се Бориша не чини нимало лошим, непоштеним и несикреним човјеком), из више разлога.
   Код нас људи у доброј мјери гласају из страха од Другог (мада буде ту страха и од Првог, оног „Свог“), тако су нас дресирали откад, ми смо заробљеници Павловљевог рефлекса када су избори у питању, са пар предизборних трикова маса ће гласати како је усмјериш…
   Не знам хоћеш ли ми вјеровати, сасвим сам искрен, мени је, у крајњој линији, сасвим свеједно како ће ко шта радити, рецимо шта ће од себе радити српски народ у БиХ, јер ће нас све стићи посљедице одлука за које мислимо да су добре. А никоме не желим никакво зло. Ако је Србима добро овако, ако им ваља, онда нека им овако буде још триста година. Никакав проблем. Ни очи не треба ни отварати, ни затварати, нека свако ради како мисли да треба.
   Зато немојте ни мене ружити или бити цинични ако само изнесем своја запажања, ставове, процјене, и сл.

   1. Прошло је вријеме када сам имао воље да полемишем, да се политички слажем или не слажем са неким од пријератних пријатеља и познаника Муслимана. С тобом се, међутим, слажем у једниј ствари која је више ствар извјесне супозиције, социјалног мистицизма и фанатизма, и логике историјског ума, него „политике“ неслободниох, поробњених јужнословенских народа и „држава“. Веома ми је, наиме блиска твоја нијет- намисао да “ ће нас све стићи посњедица одлука за које мислимо да су добре“.
    Потпуно се слажем, али то не смијештам у будућност. Посљедице и консеквенције наших одлука су ту, пред нашим очима – данас је и посљедњој усташофилној, србофобној будали и ниткову јасно да је рушење Југославије било катастрофална, самоубилачка грешка. О српској унапријед припремљеној „кривици“ и казни смо одавно већ све видјели и чули. Данас се, међутим, пред нашим очима одвија оно што тражиоци, планери и господари рата нису предвидјели – Хрвати из БиХ управо на својој кожи доживљавају уставн-правну деконституцију какву су доживјели Срби у Хрватској, а Бошњаци, по некој историјској нужности и логици, а мени се чини и правди, преузимају политичку судбину Срба у Југославији. Добро знам како је то, Османе србофилног презимена – чим зинеш ти си унитариста, дакле онај најцрњи и најодвратнији великодржавни, националиста и шовиниста.

 21. Још нешто Османе,

  нису били хрвати и муслимани конститутивни по Дејтону у цијелој БиХ, они су то били у СР БиХ, па су погазили конститутивност српског народа на чувеној сједници, претечи рата.

  Они су у Дејтону пристали да своју конститутивност црпе кроз МХ Федерацију, коју су основали добровољним удруживањем 1994 године у Вашингтону.

  Исто као што је то српски народ кроз територији Републике Српске све као одраз воље српског народа, значи, конститутивност сва три народа је омеђена јасно потписаним Дејтонским споразумом,кога је баш Алија потписао и као такав је овјерен од УН, све уз гаранције пет чланица Савјета безбједности са правом вета.

  Значи, нема даље.

  Сад што је Уставни Суд БиХ вољом тројице судија странаца и два муслимана прегласао српске и хрватске судије, односно тиме погазио саму конститутивност два народа, све по наређењу МЕНТОРА, наравно, као одговор уцјене већ тешко болесног Алије Изетбеговића, то је други пар ципела.

  Тада иначе оптужени човјек за ратне злочине Алија Изебеговић избјеже привођење хашком суду , мада је оптужница била спремна,као у осталом и тешко болесном Туђману, али не лези враже, глупи странци мислили да онаквог варалицу варају?

  Ту су оманули, нису били студиозни, папци их савјетовали, тако да су заборавили како је за њега рекао уочи рата рахметли партизан Адил Зулфикарпашић у интервјуу.

  Каже у једној реченици, „прошао сам свијета, пословао, варао кад треба, био са политичарима, сретао разне варалице, али човјека који те у очи гледа и тако лаже као да ти говори истину, као што ради АЛИЈА, моје очи среле нису?

  Па је то онда објаснио на једном случају када је Алија тврдио нешто сасвим друго од онога што је чуо и видио Злфикарпашић који је том догађају лично присуствовао, даље није битно.

  Значи, Изетбеговић-варалица и патолошки лажов, умјесто да заврши у Хагу, једноставно посла поруку странцима, даде интервју на цијелој страници Ослобођења и рече дословце, „НЕМОЈ ДА ЈА ГОВОРИМ КАКО ЈЕ ТАЧНО ДОШЛО ДО РАТА У БИХ“.

  Странци уши покрише, одмах после тога се нагодише, Тихић преузе, а странци наметањем испунише услов Изетбеговићевог одласка са сцене, погазише Дејтонски споразум и додијелише конститутивност муслиманима и хрватима у Српској.

  Посљедице сви знамо.

  Е зато се надам да ће у Српској бити капетан Лазаревић један од главних људи када се за коју годину буде Дејтон2 рјешавао.

  Нека часног и писменог патриоте ту, за сваки случај,као коректив, све да не би више никад могао појединачно било који народ кочити друга два, тиме кочити развој БиХ, зар не Симо?

 22. Према овој причи, гдје с гнушањем говориш о „добијању конститутивности Хрвата и муслимана у Српској“, одакле су толики Хравти и Бошњаци протјерани, ти немаш никакве везе и повезнице с оним Зеленим који сједе у Европском парламенту, на чију идеју се позиваш и уз чију помоћ из ЕУ фондова никада нећеш повући ни један фенинг за развој средњег истока и ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ, али можеш бити неки уобичајени српски националиста који воли природу, чист ваздух,здраву домаћу храну, ракију и пецање…

  А мислио сам те питати како би то ти, тачно, био „коректив“ при некаквом „Дејтону 2“, какве ти то имаш механизме и моћ да утичеш на било шта, но вјероватно бих добио неки загонетни одгвоор типа „Па нече капетан откривати све своје карте и адуте, зар не, Симо?“ или већ нешто увијено слично томе…

  Иначе, мислим да до „Дејтона 2“, којег у задње вријеме доста спомињеш, као пројекта какав је био Дејтон (велика међународна конференција, дани договарања, потписивање међународног споразума и сл) неће ни доћи на тај начин, „Дејтон 2“ би се једино могао десити као процес јер је вријеме пројеката прошло, ово је вријеме процеса. Можемо чак рећи да је већ и одмах након потписивања Дејтона започео и Дејтон 2 као процес чијег је дио, рецимо, и одлука о конститутивности сва три народа на територији цијеле БиХ, укидање дискриминаторних обиљежја, итд. И још ће тај процес тећи… Па, Лазаревићу, дјелуј одмах, „Дејтон 2“ се одавно дешава…

 23. Ето видиш, добио сам одговор на оно што сам хтио да кажеш, шта год ти написао за мене, ја знам да ме поштујеш, али сматраш да треба другачије да мислим, да сам наиван, па због тога мало више националиста?

  Иде вријеме, мене бити неће, а изгледа по рутини у коментарима да си и ти старији,значи, обојица смо на свој начин запамтили релативно нормално вријеме.

  Волио бих да нисам у праву, да никад, а не за надаље 20 година да те питам, „Османе, ко би оне 2018. године наиван“?

  Наравно,до тада, резултат ће бити поражавајући за Србе ако мене не послушају, али истовремено поражавајући и за тебе и такве, ако мене и оне који су уз мене не будете поштовали.

  Мој народ још живи у деведесетим, зна шта неће, али ће без оваквих честитих патриота и економско-еколошких националиста пропасти за 10-20 година.

  Твој народ је деведесетих доведен у заблуду, касније кроз рат и медијско спиновање до данас, ни криви, ни дужни, великом већином су манипулацијом доведени до искривљене свијести у односу на српски народ.

  Нажалост, чак и у подсвијести огромном већином мрзите Србе, дјецу су вам отровали, мрзите једине доказане историјске пријатеље, то ће вас крваво коштати, нпр. најдаље док дијете које се сад родило заврши средњу школу.

  До тада сте и ви тзв. нормални муслимани најебали, наравно, ако не буде Ниџиног ДЕЈТОНА 2, без обзира како ја мислим да ће он да буде одигран?

  Значи, моли се ти сваки дан за овакве, таман да си тзв. атеиста, још ми имамо шансе да живимо господски у Ниџиној,па по том питању и Додиковој могућој, никако твојој имагинарној БиХ.

  Такве „наивне“ муслимане, чим се ријеше блоди Срба, фундаметалисти у Зеници, Маглају, Сарајеву,Коњицу,Какњу, Високом, Олову, Бановићима, Завидовићима, и осталим ићима поједу за ужину.

  Тада више неће бити рахатлука у шехер Сарајеву, него шеријета у Сарајстану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *