Додик у Бијељини: Шоу или наставак битке за Семберију

Захваљујући општинском одбору СНСД, Бијељинци су поново били у прилици да уживо виде и чују ставове Милорада Додика, у нечему што је веома амбициозно названо Јавна трибина о теми "Актуелна политичка ситуација у БиХ". У сали биоскопа, дан након што је на истом мјесту бијељинско Градско позориште Талија одиграло баладу "Омер и Мерима", а ноћ […]

субота, 27 новембра, 2010 / 23:25

Захваљујући општинском одбору СНСД, Бијељинци су поново били у прилици да уживо виде и чују ставове Милорада Додика, у нечему што је веома амбициозно названо Јавна трибина о теми "Актуелна политичка ситуација у БиХ". У сали биоскопа, дан након што је на истом мјесту бијељинско Градско позориште Талија одиграло баладу "Омер и Мерима", а ноћ прије него ће почети Дани монодраме, предсједник Владе је уприличио шоу са највећим ТВ рејтингом у Српској.

Бијељина је једини град у коме се премијерови наступи организују уживо, што показује колики је интерес за овом општином, која је након локалних избора (п)остала бастион СДС. Иако је у кампању уложено много средстава, за начелника кандидована нестраначка личност у виду Гаврила Бобара, семберски бирачи су били "незахвални" па је њихов град остао тиха патња владајуће странке.

Пише: Марко Шикуљак

Ипак, ни једном се није могла чути пријетња, какве су се по пасивним крајевима могле чути из уста премијера Додика за вријеме кампање локалних избора 2008. (Листа СНСД је најбоља, и то ће показати кад побиједи. А ако не побиједи, видјећете ко је Милорад Додик. Само да не буде да се нисмо разумјели).

Бијељина је једини град у коме се премијерови наступи организују уживо, што показује колики је интерес за овом општином, која је након локалних избора (п)остала бастион СДС. Иако је у кампању уложено много средстава, за начелника кандидована нестраначка личност у виду Гаврила Бобара, семберски бирачи су били "незахвални" па је њихов град остао тиха патња владајуће странке

Стрпљење са Бијељином је разумљиво, с обзиром да ова општина има један од најдинамичнијих развоја у БиХ, велике могућности развоја и што би узимањем власти у њој значило ломљење кичме главном политичком ривалу.

Зашто слушати премијера у биоскипу, када се ионако не скида са телевизије, а за пола сата ће бити на ТВБН? Фронтал није желио да се ослони на агенцијске вијести и пропусти неку распојасану изјаву, иако је све у суштини изрежирана промотивна представа. Нажалост, разбацани момци на улазу нису дозволили Фронталовом репотреру да уђе на партер, ускративши тиме читаоце за квалитетније фотографије и снимке, већ га упутили на балкон, иако је имао уредну новинарску акредитацију, правдајући то гужвом, иако су остале колеге могле стајати у близини бине.

Њима на душу изразита нељубазност, а надаље о самом догађају.

Једна застава Српске, остале СНСД

Иако ниједном није најављен као предсједник Савеза независних социјалдемократа, већ као премијер Српске, у сали је доминирало знаковље СНСД. Са лијеве стране застава странке је била окружена заставама Српске и града Бијељине, а са десне се налазио букет страначких застава.

Сто испред гостију такође је красила мала СНСД заставица, док је на платну иза био кадар снимљен у Београду, на коме су се налазили предсједник Србије Тадић, Русије Медведев, и погађате, Додик.

Док су се страначке заставе могле тумачити као подршка локалном одбору, који у недостатку адекватнијег противника ратује међу собом, "пуцањ пушке на зиду" смо, као што закони драматургије налажу, морали сачекати у трећем чину

Док су се страначке заставе могле тумачити као подршка локалном одбору, који у недостатку адекватнијег противника ратује међу собом, "пуцањ пушке на зиду" смо, као што закони драматургије налажу, морали сачекати у трећем чину. Уз звијезду вечери је био и министар финансија Џомбић, јер је требало проговорити коју и о најавама смањења плата државним службеницима.

Уз констатацију водитељке да је добио велики аплауз, Додик је почео са вицевима, од којих је као најдражи истакао онај о фудбалерима који иду на Свјетско првенство, а ногометаши остају кући. Услиједила је прича о обраћању Валентина Инцка пред Савјетом безбједности, на шта је Додик констатовао да ту нема ништа ново, и да се изјавама страних функционера могу мијењати само датуми кад су изговорени. О новој понуди која је варијација на Бутмирски пакет, Додик је додао да је још прегледају, али да нема потребе да се жури, јер ће је неко већ одбацити.

-Ја знам Инцка, он је добар човјек. Али добар човјек је и моја мајка, па не може да ради свашта. БиХ је стјециште трећеразредних дипломата којима је овдје одлично, примају плате, не плаћају порез на основу тога што раде у несигурној земљи, а да овдје немају посла, морали би ићи у Ирак. А гдје ћеш ићи у Ирак, тамо сваки дан пукне бомба и неко погине. ОХР-ова потрошња на мјесечном нивоу је 36 милиона евра, има више од 870 службеника који по правилу у ОХР увлаче причу сарајевске чаршије и на тој бази се ствара прича која треба да оцрни РС- рекао је Додик.

Највећи аплауз Додик је добио утврђујући докле је спреман ићи да сачува Српску. Истицао је да је већ превише надлежности пренесено мимо Дејтона, у коме не постоји Суд БиХ. Сада је тај суд инструмент притисака.

Суд БиХ је мач који нам виси свима над главама. Мени је свеједно, ја сам спреман да за Српску идем до краја

-Не може Суд БиХ да долази и по Бијељини да бира коме ће судити, само зато што је био у српској војсци. Шаровића су судили годину дана, и пустили га. Али шути, да не би опет загавио у затвор. Иванића су оптужили и нису могли ништа наћи, него да је подмитио страног службеника, са, замисли, 1.500 марака, и добио је годину и по. И пази шта причаш, да сутра не буде 4 године. То је мач који нам виси свима над главама. Мени је свеједно, ја сам спреман да за Српску идем до краја.

Услиједила је питање у вези са најављеним смањењем плата, на шта је добијен одговор да је влада ту мјеру могла избјећи у изборној години, али да не жели јер је одговорна. Просветним радницима и полицајцима ће приходи бити смањени за три посто, док ће министрима бити мања за, рачуница у Влади каже 23,5 одсто, што је збир претходног и садашњег смањења. Услиједиле су и друге рачунице, позивање на претходна повећања плата, кризу у свијету и случајеви у Летонији.

Чеко је лопов

На питање за мишљење о ревизорском извјештају Бошка Чека, Додик је прво испалио "Ма Чеко је лопов" па пустио Џомбића да то културније елаборира. Затим је у полушали питао да ли је Чеки стигла плата, јер гдје то има да се ради против оног ко те плаћа, а потом преузео говорницу.

Чеко мени дође и каже, врше притисак на мене да напишем негативан извјештај. Па буди, болан, карактер. Колико врше притисак на мене, до сад би требао бити мртав

-Јел знате ви што се толико прича о Чеки? Ево частим пићем било кога овде ко зна како се зове главни ревизор у Србији. Или у Федерацији. Или у Хрватској. Како то да само знате за Бошка Чеку? То је зато што њега форсирају странци, јер се ми у РС морамо представити или као криминалци, или као злочини. Он мени дође и каже, врше притисак на мене да напишем негативан извјештај. Па буди, болан, карактер. Колико врше притисак на мене, до сад би требао бити мртав.

Додик је први пут поменуо СДС, када се захуктавала прича о смањењу плата, а покретала прича о улагањима по регионима, на помен да многи сматрају да све иде у Лакташе. Онда је водитељка љубазно замолила премијера да објасни колико се улаже у источни дио, и колико у Бијељину. Одговор је био преспреман.

-Шта то раде овде у Бијељини. Од чега праве канализацију? Дигли су кредите од Европске банке, а знате ко ће враћати кредите ако не буду они могли? Влада се обавезала да ће их враћати у том случају. Али ако СНСД побиједи, неће бити потребе, општина Бијељина ће сигурно бити у стању да враћа те дугове. Да није било мене, који сам у свом првом мандату одрадио пројекат канала кроз Бијељину, на шта би сад прикључили канализацију? Па ето каква је то општина, дали су папире од вриједности на лицитацију, и откупљено им је 11 одсто. Онда смо ми (ИРБ, прим.аут.) откупили остатак, да се настави са започетим пословима, да грађани не трпе. Влада ће да помаже Бијељини, ми стојимо иза пројекта изградње нове болнице, која је потребна овом крају.

Нас и Руса…

Након тога, водитељка је замолила премијера да се окрене и погледа фотографија иза њихових леђа и прокоментарише шта види, а овоме се отело једно "феноменално".

-Приликом доласка предсједника Медведева у Београд, ви сте са њиме разговарали у четри ока. Уколико би вас ја питала о чему сте разговарали, ви ћете сигурно одговорити "Шта се то вас тиче", рекла је водитељка, на што се Додик насмијао одобравајући претпоставку, и рекао "Па озбиљни смо људи", а онда наставио.

Гасовод Јужни ток мора бар мало да нас закачи, јер нам то гарантује енергетску стабилност и руску подршку. Пустите ви они причу, Срби и Руси су браћа. Сад ће година како ради рафинерија у Броду, сад је на Русима да је бране, а не ми

-Причао сам о пројекту Јужни ток, да нас ни случано не заобиђе, јер тај гасовод мора бар мало да нас закачи. Пустите ви они причу, Срби и Руси су браћа, сад ће година како ради рафинерија у Броду, сад је на Русима да је бране, а не ми. Са Лавровом сам прије тога разговарао, припремали смо мој разговор са Медведевом, и он каже да Инцко није уравнотежен, (уз увртање руком, којим се показује да неко није сав свој) мислим, да му извјештај није уравнотежен. И да знате, врло је извјесно да ћемо почети са градњом гасовода, јер нам је то јако битно за енергетску стабилност. А видим да је овдје Мићо Мићић почео да гради гасовод људима до пред врата, да омогући неким својим мешетарима да узму паре.

У цајнтноту се стигло поставити и пар питања из публике, гдје се очитовало да народ највише тишти што нема производње и подстицаја за пољопривреду. Додик је уз велико самопоуздање обећао да ће питање прехрамбене индустрије Сава бити ријешено у понедељак, јер је један богати Семберац из Њемачке заинтересован да у производњу уложи 12 милиона. У другом одговору није било галантне самопоузданости, па се могло чути како Влада издваја, не смањује, предвиђа…

Како је само постојање постојање "несвртсаног медијатора" у виду водитељке искакало из слике предизборног митинга, поставило се и питање хоће ли мост на Сави који заједнички граде Српска и Србија бити готов до избора. Наравно да хоће, па шта мислите да се друго чека, шеретски одговара премијер. Ево да се кладимо да ћемо освојити бар 51 одсто гласова.

Мост на Сави је завршен, али није у функцији због довршетка припадајућих саобраћајница. На таласу састајања са делегацијом из Србије на том истом мјесту и изградњи адекватног моста који ће повезивати двије обале, СНСД је остварио најбољи изборни резултат у Бијељини, 2006. године. Нови покушај је већ почео.Додик у Бијељини: Шоу или наставак битке за Семберију

Захваљујући општинском одбору СНСД, Бијељинци су поново били у прилици да уживо виде и чују ставове Милорада Додика, у нечему што је веома амбициозно названо Јавна трибина о теми "Актуелна политичка ситуација у БиХ".

петак, 27 новембра, 2009 / 21:45

Захваљујући општинском одбору СНСД, Бијељинци су поново били у прилици да уживо виде и чују ставове Милорада Додика, у нечему што је веома амбициозно названо Јавна трибина о теми "Актуелна политичка ситуација у БиХ". Continue reading "Додик у Бијељини: Шоу или наставак битке за Семберију"