Додик: Сви имају право на референдум, Запад је крив за Украјину

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ нико не пита да ли ће признати референдуме у Украјини.

среда, септембар 28, 2022 / 17:32

"Ја мислим да сви имају право на ту врсту референдума. Мислим да је Запад посијао ту врсту неизвјесности, ако је прихватио да на бази одлуке скупштине или једне групе људи у Косову призна независност, зашто онда не би могло на бази референдума", рекао је Додик коментаришући изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да БиХ неће признати референдуме у Украјини.

Он је додао да се за то пита Предсједништво и да Џаферовић може да говори шта хоће.

"Ми мислимо да БиХ неће имати одлуку о томе. БиХ нико и не пита хоће ли признати или неће признати", изјавио је Додик за "Независне новине".

Додик је оцијенио да Предсједништво БиХ неће бити у прилици да одбије те референдуме, барем не у периоду у мјесец и нешто дана, док не дође ново, а да не вјерује да ће то учинити ни нови сазив.

"Ја ћу уложити сваку врсту вета, јер сматрам да БиХ нема с тим ништа. Он /Џаферовић/ се боји овог нашег референдума, који му виси за главом", рекао је Додик.

Од 23. до 27. септембра у Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској области и ослобођеним територијама у Запорошкој области, одржани су референдуми о припајању Русији.

Огромна већина бирача у овим областима подржала је прикључење Русији, а међу посматрачима на овим референдумима били су и посматрачи из Републике Српске.Оставите одговор