Додик: Студенти су у праву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да су Обавјештајно – безбједносна агенција БиХ и институције БиХ уперене против Српске. "Апсолутно је недопустиво да се било ко уплиће у рад и живот студентских организација. Постоји перманентно негативан однос према РС, као и жеља за дестабилизацијом ситуације и послушношћу структура РС", изјавио је новинарима Додик. […]

уторак, март 15, 2011 / 17:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да су Обавјештајно – безбједносна агенција БиХ и институције БиХ уперене против Српске.

"Апсолутно је недопустиво да се било ко уплиће у рад и живот студентских организација. Постоји перманентно негативан однос према РС, као и жеља за дестабилизацијом ситуације и послушношћу структура РС", изјавио је новинарима Додик.

Према његовим ријечима, обавјештајне структуре раније су се бавиле потребом да окаљају било ког јавног функционера у РС, а сада опокушавају да мотивишу на одређене врсте протеста.

"Пошто су схватили да руководство РС дјелује јединствено сада се круг шири. Свако ко мисли да има потребу да искаже негативан став о било чему у складу са законом дозвољено му је да се окупи у Бањалуци", каже Додик.

Предсједник РС је истакао да су под снажним притиском ОХР-а раније укинуте обавјештајне организације са нивоа ентитета и формирана ОБА.

"Њена основа улога је да прати прдставнике органа власти РС и да о томе информишу стране централе. Степен онога што је радила ОБА у протеклом периоду апослуно не заслужује подршку", сматра Додик.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић нагласио је да је недопуство на начин како су то урадили припадници ОБА-е улазити у просторије универзитета.

"Сматрам да се на тај начин руше академске слободе. Студенти знају хоће ли или неће излазити на протесте, али је у сваком случају потребно поштовати Закон о високом образовању РС и оквирни закон БиХ", рекао је Касиповић.

Без знања ректора Универзитета у Бањалуци, полиције РС и министра безбедности БиХ Садика Ахметовића обавјештајци су упали у просторије Студентског парламента у Бањалуци, које се налазе у оквиру бањалучког кампуса, те након тога у ресторану "Слободни ум" испитали Даницу Којић о најављеним протестима за 19. март.

Према легитимацији коју су показали студентима, ријеч је о агентима ОБА, а разговор са Којићевом потврђује и фотографија снимљена мобилним телефоном0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је баш смијешно. Свако зна да ово није БИА него је Додик послао своје људе да испитују студенте. И није 68, него 48.B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *