Додик: Стручни састанци ће постати правило

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су политиколози и социолози са којима је данас разговарао о важним друштвеним темама у Српској, БиХ и ЕУ, подржали анимирање академске заједнице кроз консултације о важним питањима за Српску, те за 6. и 7. јула у Требињу најавио нове састанке. Додик је након консултација изјавио да је […]

среда, 7 марта, 2012 / 16:25

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су политиколози и социолози са којима је данас разговарао о важним друштвеним темама у Српској, БиХ и ЕУ, подржали анимирање академске заједнице кроз консултације о важним питањима за Српску, те за 6. и 7. јула у Требињу најавио нове састанке.

Додик је након консултација изјавио да је једини критеријум за избор учесника у овим консултацијама била стручност.

– На овим консултацијама потврђено је велико интересовање академске заједнице за сва друштвена питања о којима је било ријечи, указивање на путеве могуће додатне стабилизације Српске у оквиру политичког система у којем дјелује, односе према ЕУ и начин на који треба посматрати те процесе, као и потреба јачања и окупљања око српског националног идентитета или његове рехабилитације – истакао је Додик.

Он је додао да ће на крају ових консултација бити сабрани сви иступи и издата публикација која ће садржавати све детаље. Предсјендик РС је на консултацијама о теми "Политиколошко-социолошки аспект актуелне политичке ситуације у Републици Српској" данас разговарао са већим бројем политиколога, социолога, комуниколога, универзитетских професора, научних и друштвених радника из РС и Србије.

Присутни су били и савјетник предсједника Републике Српске Арие Ливне, академик Ненад Кецмановић, политички аналитичари из Београда Чедомир Антић и Ђорђе Вукадиновић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Жељка Цвијановић, те други представници академске заједнице.

ДОДИК: МОГУЋЕ ВРАЋАЊЕ НА ИЗВОРНИ ДЕЈТОН

Предсједник Републике Српске поручио је да се не смије подлећи причи да је политика враћања на изворни Дејтон немогућа и истакао да је у том контексту важно што је питање Суда и Тужилаштва БиХ уопште стављено на дневни ред.

"Без обзира како то данас изгледало због чињенице да ми тамо немамо довољно гласова да би то прошло у тој комисији, што на крају и није важно, важно је што смо то ставили на дневни ред и што тражимо ревизију свих ванправних, ванполитичких и вануставних дјеловања високих представника", изјавио је Додик, након састанка са представницима академске заједнице.

Предсједник Додик је поновио да су Суд и Тужилаштво БиХ ванинституционалне, вандејтонске и вануставне институције наметнуте од високог представника, те истакао да, уколико неко хоће да има Суд и Тужилаштво на нивоу БиХ, мора са РС да направи споразум о томе.

Он је нагласио да је дејтонски баланс једини начин за функционисање БиХ, и да покушај грађења БиХ с јаким унутрашњим компетенцијама неће проћи.

Напоменувши да је "на сцени" стална сатанизација српског народа од сарајевског политичког круга и медија, Додик је истакао да се и подјеле "сију" на

другој страни, а што ће сигурно довести до дисолуције БиХ. Према његовим ријечима, Бошњаци су најзаинтересованији за БиХ и они морају да дају највеће уступке.0 КОМЕНТАРА

  1. A, sud i tužilaštvo su mu bolne tačke. Čim zaspe sud mu je pred očima. Kurva o poštenju, md o sudu.
    Kakva ekonomija, kakav standard, kakva nezaposlenost, sve u kući srpskoj dar-mar, sve naopačke i u neredu, ali sud i sudstvo na nivou BIH su mu rak rana. Opsjednut je time, dobije osip i dijareju čim se spomenu sud , optužnice, procesuiranje organizovanog kriminala… A, sudstvo RS će mu suditi, neće uvijek biti u njegovim šapama. Sve ima vijek trajanja.

  2. Ех „паја патак“, чему служе? Па служе да се ствара слика како се код њега долази и он као нешто ради. Човјек је беспослен, а понестало тема. Нико га не напада. О економији и биједи не смије да прича и то ти је то. ЧУВАР ПЛАЖЕ У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ 😀