Додик – Стратешки интерес Српске

Да ли ми, као народ и ентитет – посматрано на плану патриотизма – имамо имало разлога да не будемо забринути због лошег стања у земљи? Да се радујемо!? Пише: Миленко Вишњић Да ли нас оптерећују и јесмо ли већ огуглали на ријечи: Ронхил цигарете, шверц цигаретама, Зграда Владе, Зграда РТВ дома, аутопут – било који […]

уторак, 29 јануара, 2013 / 06:08

Да ли ми, као народ и ентитет – посматрано на плану патриотизма – имамо имало разлога да не будемо забринути због лошег стања у земљи? Да се радујемо!?

Пише: Миленко Вишњић

Да ли нас оптерећују и јесмо ли већ огуглали на ријечи: Ронхил цигарете, шверц цигаретама, Зграда Владе, Зграда РТВ дома, аутопут – било који за 150 милиона, пљачка грађевинског земљишта, подјела скупих станова, Аеродром Требиње, авиолинија Бањалука-Цирих, Термоелектрана – једна и друга или, можда још угља има негдје…?

Јесмо ли се стварно навикли и не реагујемо више на ријечи, као да нису изговорене; Шуме Српске – некад биле наше; ријека Дрина – што је текла, текла је; Савски мост – без моста; Аутопут Градишка-Бањалука – до Лакташа; Јужни ток – куда, Брчко поклоњено; Хипо банка – њихова; СИПА – чија је; Тужилаштво БиХ – чије је; ИР банка – њихова; Специјално тужилаштво – њихово или, Тужилаштво у Минхену – швапска посла…

Те се наставља; Српска кућа, али само наша; Кустурица и сви његови градови; Моника Белучи – ал’ је лијепа; Мишковић – у затвору; Ђурић – један и други – и с ове и с оне стране Дрине; ПИО – негдје се загубило 350 милиона; конзорциј – Зекстра-Боска-ИРБ; Горану 5, а Игору, за сада, само 3 милона, а најстаријем у Породици – мерцедес; фирме – кћерки и сину; воћњак – велики, средњи и мали; Игор негдје затурио 10 милиона – у Хипо… Николићу – “ти си политички побачај”… Гафовима, нема краја!

Породица са подигнутим средњим прстом

Да, стварно, много је тога написано и речено, што јавност породици Додик ставља на терет. Не би ли било много једноставније, за Породицу, не чинити та добра не-дјела и, Породица би била мирна од оговарања? Наравно, ограђујем се, ако има имало у свему овоме истине? Ја ништа нисам рекао! Је ли Додик персонификација Српске и шта би се десило да јадна Српска остане без њега? Судећи по ономе, како је народ лако преболио и Рашу др. Караџића, изгледа – народ, не би дуго био у црнини?

Ипак, било би и штете, како да не; наравно да би било. Неколико, и до 50 хиљада “упослених”, летјело би са буџета. Ко би ријешио случај – Приједорска петља? Од кога би радници Јелшинграда добити разлику губитка – Влада откупила за 5 милиона, а продала пријатељу Ђурићу за нешта више од 5 хиљада? Шта би било са Цвјећарових 230 дулума, који су добијени од Града, а за надокнаду, плаћајући – ништа? Шта би било са фирмом Гранд Траде и гдје би се смјестио кукавни и јадни Телеком Српске? Бадава Телеком даде 12 милиона унапријед за будуће кирије. Још кад би, не дај боже, с Додиком отишла и министар Сребренка Голић, потписник нелегалне грађевинске дозволе за изградњу у Пицином парку – пуно губитака би било!?

Гдје би Тамарис, сваке године, чупао и садио своје зелено зеленило? Шта би било са толиким, на брзину склепаним, Менаџмент факултетима и њиховим дипломама? Ко би богатим родитељима вратио новац? Шта би се десило на државним факултеима да, не дај боже, Српска изгуби Милета? Образовање је процес у коме друштво преноси акомулирано знање, вјештине и вриједности, с генерације, на генерацију. Јесу ли државни факултети квалитетнији од Менаџмента? Били су, прије него што су се почеле дешавати грубе кадровске грешке, углавном из кадровске базе Србац.

Један пример; неки, а опет, ко би него Милини, су направили веома грубу грешку на АГГ факултету, кад су за декана факултета поставили Миленка Станковића, човјека без иједног часа у настави; за продекана за наставу, Мају Додиг(к), пропалог студента тог истог факултета. Па, људи, је ли ово могуће! Немам иформација да ли је и Маја из Српца? Неки бране Мају – веле, макар је постала сликар, а они вјернији – додају, и академски. Други брину, какви ће то бити инжењери, када их пропали студент-сликар подучава? Биће још аутопутева, ако богда – требаће пројектанти. Или, слике су важније?

И, ни близу краја – да ли би се угасила Игокеа – јарбол и понос локал-патриотизма, због којег се и диже… средњи прст? Шта је и ко је, тамо нека Црвена Звезда? Кад нам је Србија помогла? Никад, од прошлог мјесеца!

Сви непријатељи – вањски у унутрашњи

Ко су вањски, а ко унутрашњи непријатељи Српске, с једне стране, а ко су вањски, а ко унутрашњи непријатељи породице Додик? Могу ли се уопште та два питања доводити у везу? Непријатеље свако има и увијек их је било и биће их, и то не треба доводити у питање. Да ли Република Српска и Породица имају заједничке непријатеље!?

Тешко је схватити да је Српска једнако Додик, јер се богови који су их стварали разликују. Оно што ја знам: Република Српска је настала у рату – створили су је животи хиљаде бораца. Знам, јер сам и сам, као и многи други, тамо био. Да ли је Дарко Трифуновић непријатељ Српске? Додик каже да јесте. Добро, он је шеф! А, фини господин из Брчког… није ваљда и он? Много их је, стварно!?

Да ли је Београд непријатељ Српске? Ако Додик оптужује Загреб, могу га и схватити, јер су и они почели са хапшењем “привредника”. Уништавају здраву приватну иницијативу. Да ли је “политички побачај” непријатељ Српске? Неки ће рећи да јесте; како је почео, као председник Србије, није далеко од тога да и постане. Ја то не кажем. А тек новинари – ух, што је то нека багра!? Ни то нисам ја рекао.

Милорад каже слично и за остале; исто, и за све оне који се усуде да нешта кажу на његов рачун или на рачун његове узорне породице; или, још горе, за све оне који се љуте што је Миле већ нешта увредљиво рекао на њихов рачун. Миле каже – то су моји издајници, а тиме и саме Српске. Изгледа, тешко му је угодити – јако је осјетљив. Или, нисам баш сигуран, можда и јесу? У “демократији”, свако свакоме, свашта може рећи.

Можда су то неки стари неплаћени рачуни? Ех, ти проклети рачуни? Због тих и других, банковних и осталих рачуна, и јесмо ту гдје смо – начисто пропали. Али, шта је са такозваном опозицијом, је ли и она издајничка? Изгледа, јесте – сва, до задњег њиховог члана? Можда, али како баш да сви буду издајници; сви они, који само помену, на било који начин, финансијске несташлуке Породице или њихову, као логистику – Републику Српску? Зато, сви у глас и средњи прст горе!18 КОМЕНТАРА

  1. Станко-
   ..и дежурни „колумнисти“ и комунисти…,
   него, када помену Мату, да успут рекнем и ја…
   навалило србље на њега ових дана к’о муве на г …те, ђубре те смеће те ово те оно…као да је Мате за нешто крив.
   Човјек само веома добро одрађује свој посао за што је и доведен. Руга се и церека у лице читавом српском роду, онако перфидно, латињански, понижава, држи леккције о патриотизму, он позива на српску слогу…,сачувај нас Господе(ако хоћеш и ако заслужујемо),
   а тек шта рећи и како назвати српске јаднике и биједу који му ликују, јер је „мудри латин растурио“ Србина Вукоту на тзв. српској националној тв???.

  1. Да , тај Домановић , срам га и стид било шта све написа.
   Узгред , колико се мени чини , нема разлике у производима које смо извозили тада и сада.

 1. @RASPUCHIN

  Slazem se sa vama i vasim humorom u vezi Domanovica. I zelim da dam svoj prilog – u i oko vlasti u Republici Srpskoj koncentrisano je mnogo svinja…kada bi nekako njih mogli izvesti, sigurno bi doslo mnogo bolje vreme za opljackanu privredu Republike Srpske!

  Nego, da vas nesto upitam, da li znate mozda ko je zaustavio jedan dobar sajt koji sam cesto posecivao i sa zadovoljstvom citao i vase komentare. Radi se o sajtu Milana Zarica http://www.anti-censura.com? Ko je njima „ugasio“ struju? Dopada mi se uredjivacka politika gospodina Zarica, a narocito tematika. Steta, jer je sajt tematski koncipiran tako da dominiraju teme u kojima se iznose cinjenice o aktuelnim problemima srpskog naroda uopste koje vlasti, kako Srbije, tako i Republike Srpske najradije ne bi zelele da ugledaju svetlo dana. Pored toga, tamo se moglo procitati i dosta istine koju skrivaju srpski najveci neprijatelji – neokolonijalisti….Srdacan pozdrav,
  Milos.

  1. Милоше ,
   Сајт , који помињете , је , на жалост , угашен од стране оних којима смета „анти-цензура“ а ко је то конкретно урадио није ми познато. Одговор сте и сами извели на крају коментара закључком да се ради о нашим непријатељима које назвасте нео-колонијалистима. Једини проблем , бар по мени , у провођењу нео-колонијализма је ријешен на исти начин какав су некада примјењивали колонијалисти као нпр. Британија у Индији. Индија је , сама по себи , организована по систему касти па тако има неколико нивоа владајућих касти али и касте војника , полицајаца , занатлија , државних службеника итд.. Шачица Британаца је управљала огромном земљом са великим бројем становника управо уз помоћ касти које сам набројао. Нео-колонијалисти , данас , код нас , раде управо по истом принципу јер су створили касте које им помажу у владању простором и у провођењу њихове колонијалне политике. Када кажем „створили“ мислим да би тачније било рећи да су само преузели касте које су створене у претходном систему. На жалост , касте код нас плаћају , исто као некада у осталим колонијама , нашим новцем. Плаћају их за вјерно служење и ћутање па и гашење сајтова који би да проговоре истину.
   Ево шта сам на тему владања и владајућих касти написао прије неколико година :

   НА ЈАСЛАМА ЗЛАТНИМ (Животињска фарма)

   На јаслама златним ,
   гужва је права!
   На њима је све више ,
   волова и крава.

   Чувају се мјеста ,
   за јунице и телце.
   Са „педигреом“ ждребице ,
   и бахате ждрепце.

   Препуне су јасле ,
   на њима одабрани.
   Родбина и кумови ,
   ћурке и ћурани.

   Толико изобиље ,
   многима прија.
   Накотило се пацова ,
   папака и змија.

   Од умишљене величине ,
   лице јој се сија.
   Јасле контролише ,
   жута , препредена лија.

   Сви они слиједе ,
   визију и правац.
   Слиједе свог вођу ,
   а знају да је прасац.

   Приступа ту немају ,
   само јадне овце.
   Оне ни не блеје ,
   а деру им кожу и отимају новце.

   П.С.
   Свако добро и Вама , Милоше.

 2. Славија,

  Не дирај нам Мату.
  Мате је нама од велике користи зато што је показао сво незнање и несналажљивост Вукоте Говедарице.
  Ако један просјечни новинар може изјебати и довести у шах-мат позицију вођу једне, за наше прилике, велике и значајне странке, на веома баналним темама, онда то много више говори о дотичном политичару, него о том новинару.

  Па те сад ја питам да ли ми требамо дати благослов таквом политичару да одлучује о нашим судбинама када се нађе у кругу прговарача-хијена за које су Мате и Матина питања предшколска лектира типа “Лисац Зденко препреденко“?

 3. Лијепо друштво Мате из СИСа, па Гатало демобилисани борац ткз.Армије БиХ, па Галијашевић бивши официр већ поменуте ткз.Армије БиХ и сву је ту булументу скупио Додик да ради за његов рачун, а о нашем трошку ??? Алал му ћуфта!!!

 4. Велики британски филозоф Џорџ Баркли тврдио је да егзистенција, односно постојање (материјалних) ствари зависи искључиво од перцепције, од опажања тих ствари: „Постојати (или бити) значи бити опажен (esse est percipi)“.
  Генерално речено, највећи интерес српске политике (тиме и српског народа из којег се генерише једна таква политика, народа који је, као гласачко тијело, сигурни темељ те политике и њеног опстанка) је „српство“, односно одбрана и очување српства по сваку цијену, ма како тешко (или можда никако могли и не) могли дефинисати „српство“. Но, постоји перцепција (одатле Баркли на почетку коментара) у српском народу, и у матици и у расијању, да је највећа концетрација тог српства присутна баш у лику и дјелу Милорада Додика. Не у институцијама РС-а, не у Уставу и законима, не у Народној скупштини РС-а, не у влади РС-а, не у медијима, не у политичким партијама (поготово не опозиционим), не у првом посљератном плану развоја и обнове коју нуди ЗОРА, не у образовном систему, не у запошљавању, не у култури, не у економији, не у демографији, не у наталитету, не у ћирилици, не дакле у народу и Републици Српској, него у личности Милорада Додика. Он је највећи бедем у одбрани српства које је – задњу деценију или више – најприсутније у њему, он је највећа концетрација и персонификација српства зарад којег ће – како рече Милица Марковић код усвајања Закона о акцизама на гориво/цестаринама – „народ још више притегнути каиш јер је подносио и горе“.
  Због тога све друго, све институције РС-а попут Скупштине или Владе, као и сам народ, морају поднијети жртву, слабљење, можда и нестанак, како би он опстао. О свему другом се да причати, све друго има алтернативу, али Додик нема.

 5. @RASPUCHIN 20. децембра 2017. у 10:25
  Mnogo mi se svidja vasa pesma „НА ЈАСЛАМА ЗЛАТНИМ (Животињска фарма)“. Siguran sam da na neki nacin, (i te kako) imate veze sa Radojem Domanovicem, ali jos vise mi se svidja njen pravi naslov koji ste stavili u zagradama „Животињска фарма“ i forma basne u kojoj je napisana.

  Zaista, vi niste mogli, niti ste ikoga uvredili. Pa ni one politicare iz Republike Srpske i Srbije koji bi se mogli prepoznti u tekstu vasih stihova…Veoma lepo i koncizno ste rekli Vase misljenje o njima, sa kojima se siguran sam apsolutno slazu mnogi, po vasem poimanju patriotizma slicni citaoci Frontala.

 6. Samo njegov licni interes je strateski. U Republici Srpskoj ne postoje, niti ko „sljivi“ interese radnika, seljaka, boraca (da ne kazem onaj uvezeni izraz uvezen sa zapada „veterana“) i ne daj Boze, interes ratnih vojnih invalida. A sto bi interesi ovih slojeva drustva znacili bilo sta? Pa nije valjda dzaba Baja rekao da se ponosi „sto nije ucestvovao kao vojnik“ u ratu u BiH“ ! Time je nedvojbeno rekao koliko ceni prave stvaraoce Republike Srpske, a koliko ceni sebi ravne „stvaraoce“ ratne profitere i svercere kakav je i sam!