Додик: Српска тражи да јој се врате одузете надлежности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска тражи да јој се врате одузете надлжености. Додик је навео да аутономија Републике Српске мора бити ојачана и да је Српска међународно признат ентитет, привржен миру. "Тражимо да нам се врате одузете надлжености. БиХ је, према Дејтонском мировном споразуму, имала девет надлежности, што је дјеловањем […]

среда, 20 новембра, 2013 / 14:47

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска тражи да јој се врате одузете надлжености.

Додик је навео да аутономија Републике Српске мора бити ојачана и да је Српска међународно признат ентитет, привржен миру.

"Тражимо да нам се врате одузете надлжености. БиХ је, према Дејтонском мировном споразуму, имала девет надлежности, што је дјеловањем високих представника промијењено", рекао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Предсједник Српске оцијенио је да су високи представници у БиХ, наметањем одлука, мијењали политички систем и кршили Дејтонски мировни споразум.

Он је поновио да је Дејтонским мировним споразумом успостављен нови политички систем у БиХ и стабилан мир, а да је Српска незаобилазан фактор политичког одлучивања у БиХ.

"Овај споразум основа је функционисања у БиХ и тако ће остати и убудуће", нагласио је Додик.

Он је истакао да Република Српска остаје привржена Дејтонском мировном споразуму и да не прихвата било какве самовољне интерпретације.

"Нисмо спремни да легализујемо правно и политичко насиље високих представника из прошлости.Тражимо да се на дневни ред ставе сва питања која нису у складу са Уставом БиХ", каже Додик.

Према његовим ријечима, питања која су изван овог споразума односе се на начин функционисања фискалног система, увођење јавног сервиса, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Суда и Тужилаштва БиХ.

Предсједник Српске напоменуо је да је БиХ због интервенција високих представника доведена у пат-позицију.

Он је нагласио да је Српска спремна да у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа разговара о одређеним условима под којима би Суд и Тужилаштво БиХ наставили да постоје, али да неће дати сагласност да функционишу као до сада.

"Уставни суд БиХ функционише тако што три странца и два Бошњака потврђују све што је мимо Устава БиХ. Такву праксу неће прихватити Република Српска", нагласио је Додик.

Он је истакао да БиХ није успјела да заживи као одржива, без интервенције међународне заједнице, као и да нису ријешена питања помирења, те да се калкулише многим чињеницима.

"То говори о промашеним политикама међународне заједнице у БиХ и да се земља насилно одржава. Једини начин да буде одржива јесте поштивање слова Дејтонског споразума", поручио је Додик, подсјетивши да је све вријеме Српска била изложена различитим притисцима и отимању надлежности.

Додик је нагласио да ће Српска бранити дејтонску позицију и да се у БиХ морају успоставити механизми уважавања политичког система, као и да остаје у капацитетима који су потребни да би се изградио европски пут БиХ.

"Легитимно је да аутономија Републике Српске буде ојачана, да нам се врате одузета права и да се као партнери у БиХ договарамо, што може помоћи свима. Ми немамо капацитет за мржњу према било коме и желимо бити толерантно мјесто", закључио је Додик.

ЗавноБиХ не може бити празник

Он је истакао да преддејтонска БиХ више не постоји и да није адекватно прослављати 25. новембар, јер је сада БиХ сасвим другачија, усаглашена са међународним мировним споразумом.

"Тај датум јесте историјски у некој другој држави, али не и у БиХ, јер је Дејтонски споразум одредио да БиХ наставља да постоји у складу са унутрашњом структуром која је овим актом утврђена", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је нагласио да се антифашизам у БиХ искључиво може везати за српски народ, који је, гдје је год живио дизао устанке против фашизма и то је несумњива историјска чињеница, док су се други народи укључили тек на крају рата, на страни побједника.

БиХ нема закон о празницима. У Републици Српској се обиљежава 21. новембар – Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ обиљежава као републички празник. У Федерацији БиХ обиљежава се 25. новембар као "дан државности БиХ".

Санкције за родитеље ако ученици из Коњевић Поља не крену у школудо 25. новембра

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће надлежни органи Српске, уколико ученици из Коњевић Поља не крену у школу до понедјељка, 25. новембра, покренути законом предвиђене активности на предузимању санкција према родитељима тих ученика.

"Овом приликом апелујем и препоручујем да се вратите у школу. Сјешћемо и разговарати о побољшању услова", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да поштивање закона обавезно за све.

Додик је истакао да је из кабинета предсједника Републике Српске за поправке недостатака у школи у Коњевић Пољу издвојено 30.000 КМ.

Он је оцијенио да су дешавања у вези са наставом у Коњевић Пољу непотребан проблем који је потпуно исполитизован злоупотребом дјеце од стране СДА, и нарочито Бакира Изетбеговића који је и купио шаторе да смјести људе испред ОХР-а.

"Све је то у наивном увјерењу тих људи, а и те партије, да ће бити извршен притисак на ОХР који би могао натјерати Српску да промијени већ важеће прописе", рекао је Додик, констатујући да Српска није прекршила ниједан релевантан пропис.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и бошњачки чланови Савјета родитеља из Коњевић Поља договорили су се крајем септембра у Бањалуци да ће бошњачки ђаци од првог до петог разреда матерњи језик и разлику градива из националне групе предмета учити у складу са програмом Тузланског кантона на допунским часовима који ће се редовно организовати.

Након тог договора дјеца су била кренула у школу, да би за само неколико дана касније родитељи бошњачке дјеце опет наставили са бојкотом наставе.

Подручна школа у Коњевић Пољу ради у саставу Основне школе "Петар Кочић" из Кравице у општини Братунац.

Сарадња са Вучићем одлична

"Неколико сати разговарали смо о важним питањима. Наша сарадња је одлична и у том погледу нема никаквих неспоразума, што је показао јучерашњи разговор о питањима везаним за односе Српске и Србије", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће Вучић боравити у Републици Српској 29. новембра у Андрићграду приликом постављања Његошеве бисте, као и 16. децембра у Бањалуци, јер је на приједлог "Независних новина" проглашен за личност године у региону.

Додик је нагласио да је са Вучићем разговарао и о заједничком обиљежавању стотину година од почетка Првог свјетског рата, са приједлогом да се у Београду подигне споменик Гаврилу Принципу, као и да се заједнички креира више пројеката и програма.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о пројекту "Средња Дрина", о којем, како је рекао, СДС намјерно дезинформише јавност, као и о осталим пројектима од обостраног интереса.0 КОМЕНТАРА

 1. Зашто се ћути у редовима позиције и опозицији о иницијативи Еколошке партије о гласању у Сарајеву везано за изворни Дејтонски споразум?
  То је легитимно, невјероватно позитивно за позицију Српске, доказ поштовања свега што се договорило и адут пред силама који су споразум гарантовале.
  Све се код нас намјерно обесмисли међусобним нападима партија које су нас довеле до економског дна.

  Знају добро лидери партија да је то спасоносна иницијатива, али је не смију предложити од оних који су их доводили на власт, или неће да подрже нешто што нису они покренули.

  Толико о враћању надлежности, правној и политичкој стабилности као услова развоја привреде.

 2. Слажем се са Додиком да треба вратити надлежности, не слажем се са политиканством у те сврхе било кога, нити се слажем да се о овој теми коментарише неозбиљно и да се било ко напада.

  Правно је једино могуће вратити надлежности ако се у Парламентарној скупштини БиХ да на гласање изворни Дејтонски споразум.
  Он се мора тамо усвојити јер су га гарантовале велике силе.

  Да би била легитимна сутра прича о раздруживању,морамо натјерати потписнике Вашингтонског споразума, односно Федерацију, да призна у скупштини уговор који је правно гледано удруживање двије државе, добровољно са правом раздруживања ако једна другој не признају надлежности из уговора.

 3. На овако озбиљну тему само нешто кратко војо85 рече, стварно не могу да вјерујем.
  Ја као свако нормалан припадам опозицији, сад, како да поштујем све који су оправдано против власти због лоше економске ситуације кад им је потез који за сва времена учвршћује Српску као конфедералну јединицу или је осамостаљује, овиси од Федерације, неважан?

  Нема правног начина повратка надлежности без усвајања изворног Дејтона, политиканство је прича да нешто можемо вратити, о томе нешто реците.

  Како да схватим људе који овдје тако паметно подваљују другим да не разумију колико разбијамо фундаменталисте овим потезом, колико правно доказујемо ко није за договор, за поштовање других конститутивних народа,колико је то корак до самосталности коју мора међународна заједница поштовати, јер други не поштују договор коме су они гарант?

  Како да схватим свађу и подваљивање појединаца у коментарима изнад, умјесто коментара на ову тему?

  Зашто сви не поставите питање, ко је бранио и зашто наши нису дали тај по нас кључни документ на гласање 18 година?
  Око изворног Дејтонског споразума нема неспоразума код свих партија у позицији и опозицији, тако бар кажу.
  Ако је тако зашто онда то једноставно не покрену у нормалној процедури сви који имају посланике?
  Зашто људи не кажете нешто на ову тему?
  Зашто само једни предлажу нешто нормално и конкретно, зар је то табу тема за остале?
  Како будемо не(сложни) док је времена о овој теми, тако можемо не(мирно) чекати пресуде 2015 године и последично наредне године иза, знате добро због чега?

 4. Данас је дан потписивања Дејтонског споразума, видим гори од коментара.

  Ако је ћутање о не(гласању) за изворни Дејтонски споразум у Парламентарној скупштини БиХ после 18 година нешто што је добро за интересе Српске, онда то треба да кажу сви они који је бране празном причом.

  Државотворност партија и њихових вођа се огледа у односу према једином гаранту опстанка,тражити нешто што је легитимно, поготово у овом моменту, историјски је важно по нас.
  Нечињење нас води у године неизвјесности и могући расплет који није добар за све који живимо на овим просторима.

  Срећна слава св. Арханђел Михаило свим домаћинима и полицији РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

 5. ribar, 21.11.2013. 12:57:49

  Не могу ја Никола још дуго, дуго, било шта добро о Дејтону рећи, јер је и онда прихваћен невољно, знаш и сам како смо ми у Српском Сарајеву то са болом дочекали, све оно што смо крвљу одбранили морали смо напустити. Док тамо неки брзобјежећи борци се враћају у Мркоњић град и Шипово? Није нико нас питао, ни Радована, али се морало прихватити јер је ситуација измицала контроли, а Србији је то био задњи ултиматум пред отворену агресију у коју је нажалост касније 1999. и упала!

  Нека је Дејтон измирио народ, бар привремено, можда на дуже стазе тај крхки мир буде дао боље резултате него онај Версајски у ког су се сви толико позитивно надали или онај неки из 1945. у ког су се сви клели, гдје се све по Авноју исписало као историјско, а онда опет пала крв међу „братским“ народима?

  Према томе мислим да и Дејтон има рок трајања, а ако надживи то своје вријеме, ко то дочека у неким бољим и сретнијим временима, ако до њих дође некад, нека онда они кажу како мишљење имају о Дејтону, а не ми!

 6. „Није нико нас питао, ни Радована, али се морало прихватити јер је ситуација измицала контроли, а Србији је то био задњи ултиматум пред отворену агресију у коју је нажалост касније 1999. и упала!“

  Smiju ti se svi!

Оставите одговор