Додик: Српска економски стабилна, Чавић миноран политички чинилац

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да Република Српска показује економску стабилност и да у том смислу није ни боља, ни гора од окружења. "Република Српска има своје проблеме и не тече мед и млијеко, али сигурно није ништа лошија од окружења", истакао је Додик за ТВ1. Он каже да привреда у Федерацији […]

петак, 4 децембра, 2015 / 20:55

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да Република Српска показује економску стабилност и да у том смислу није ни боља, ни гора од окружења.

"Република Српска има своје проблеме и не тече мед и млијеко, али сигурно није ништа лошија од окружења", истакао је Додик за ТВ1.

Он каже да привреда у Федерацији БиХ /ФБиХ/, упркос чињеници да је добила такве индустријске центре као што су Сарајево, Зеница, Тузла и Мостар, није ни по каквом економском критеријуму боља од Републике Срспке.

Додик је навео да је Српска ове године имала раст домаћег производа од 1,5 до два одсто, раст индустријске производње од 4,7 одсто, да је остварила повећање прихода по основу директних пореза за готово 130 милиона КМ више него што је то било прошле године, а да се буџет оставарује до готово 99 одсто.

"Имамо одржану политику плата, које нисмо смањивали. Имамо веће плате него што има Србија у свим јавним институцијама. У неким периодима Република Српска има већу просјечну плату од ФБиХ, иако је концентрација дипломатског апарата и институција БиХ у Сарајеву", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Српска редовно исплаћује пензије, упркос чињеници да је посљедњих година дошло до повећања броја пензионера за 50.000.

Он је навео и да је задужење Републике Српске мање од оног колико га представљају, и да је мање од 60 одсто колико је дозвољено у ЕУ.

"Показало се да Република Српска није била тако лоша на почетку године када су многи говорили да ће бити колапс у априлу, да неће бити пензија. Они настављају ту причу", рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је обављен пробни рад у Термоелектрани /ТЕ/ "Станари", која је прва изграђена термоелектрана након 50 година на простору бивше Југославије и најавио да ће у марту бити прикључена на електромрежу.

"Градимо фабрике. Недавно смо једну отворили у Мркоњић Граду. У априлу наредне године завршавамо 40 километара аутопута од Бањалуке до Добоја, а комплетна траса биће завршена у 2017. години", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у тој години биће завршена и реконструкција Клиничког центра у Бањалуци која ће коштати око 180 милиона КМ.

На питање новинара да ли је истина тврдња лидера НДП, Драгана Чавића, да Српска сваки четврти дан живи на кредит, Додик је одговорио да је Чавић миноран политички чинилац и да је једва прешао цензус да уђе у парламент.

"У Српској имамо масу оваквих активности које Драган Чавић и други нити хоће, нити желе да виде. Оне показују нашу способност и спремност да се бавимо инвестиционим и другим економским питањима", констатовао је Додик.