Додик: Србија треба да спријечи наметање ријешења у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би Србија, као гарант Дејтонског споразума, требало да се умијеша ако дође до ескалације проблема са високим представником и каже да је против наметања рјешења у БиХ, те поручио да не постоји нико ко би могао да га одврати од референдума. "У процесу одлучивања Србија и не […]

четвртак, април 28, 2011 / 12:31

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би Србија, као гарант Дејтонског споразума, требало да се умијеша ако дође до ескалације проблема са високим представником и каже да је против наметања рјешења у БиХ, те поручио да не постоји нико ко би могао да га одврати од референдума.

"У процесу одлучивања Србија и не треба да се мијеша, али ако дође до неке ескалације, рецимо, проблема везаних за високог представника, Србија као гарант Дејтонског споразума треба да се умијеша и да каже да је против наметања рјешења у БиХ, мимо воље конститутивних народа и два ентитета и да бонска овлашћења не подразумијевају да могу да се намећу закони", рекао је Додик.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Бориса Тадића након самита у Карађорђеву да Србија никада неће подржати референдум о отцјепљењу у БиХ, Додик је оцијенио да је такв став логичан, јер је државно питање Београда територијални интегритет и не може српски предсједник подржати територијалну дезинтеграцију неке земље, а тражити за Србију интегритет са Косовом.

"Колико сам разумио да он неће подржати. Нама је главни циљ Дејтон и оно што пише у њему. Ако то не буде могуће и ако будемо под притисцима те врсте да нам стално и упорно траже више, ја никада не искључујем могућност да РС гласа о статусу, без обзира на Тадићеве изјаве", рекао је Додик.

Додик је изјавио за Б92 да је веома јасно разумио поруку Тадића да се Србија неће мијешати у унутрашње ствари БиХ, када је ријеч о референдуму у РС, и то је за њега сасвим довољно и политички коректна изјава.

Предсједник Српске је рекао да је референдум унутрашња ствар РС и да је одлука о њему донесена у складу са Уставом и законом.

Додик је негирао да иза одлуке о референдуму стоје Србија или Русија, као што су писали неки сарајевски медији, наводећи да је то право РС и да он није ни прибављао подршку те двије земље.

"Видимо став Србије који је коректан, видимо став Русије, чији амбасадор каже да то није антидејтонски и то је за нас довољно као један рационалан однос према том питању…Ако сви у Европи имају право на референдум и ако нас тамо гурају, зашто и ми не би имали", рекао је Додик, наводећи да и општине и локалне заједнице у Европи то имају.

Додик је рекао да у свијету не постоји ништа и нико ко би могао да га убиједи да РС одустане од рефрендума.

"Наша одлука се базира на нашем уставном праву да одлучујемо о томе и закону о рефендуму. То ће бити политички неприхватљиво за друге и то није спорно. Ја мислим да су и неке одлуке ЕУ у погрешном правцу, као о шенгену", истакао је Додик, коментаришући критике из ЕУ.

Додик је рекао да те критике треба имати у виду, али да то не значи да РС треба одустати од референдума, додајући да брани ситуацију да народ има став, као и да РС не тражи укидање суда.

Он је поновио да је РС послије референдума отворена за разговоре о Суду и Тужилаштву БиХ, да се промијени закон и да се утврди план прцесуирања злочина над Србима, да се онемогући ретроактивна примјена закона, да Суд и Тужилаштво не могу да се мијешају у рад судова и тужилаштава РС и да не може исти предсједник суда да одређује и првостепено и апелационо вијеће.

"Када то завршимо, уградимо у нови закон, онда би могли да дамо сагласност за рад тог суда", рекао је Додик, наводећи да ће РС у парламенту БиХ предложити измјене и допуне закона, позивајући се на референдумску обавезу.

Додик је навео да је све питање статуса РС, јер ако се Српској одвоје надлежности, онда јој се крњи статус.

"Мислим да се РС никада не треба одрећи права да одлучује о свом статусу у једном тренутку, а кад је тај тренутак, ја не могу да одредим", рекао је Додик, напомињићи да РС подржава Дејтон, како је написан, а не дух.

Наводећи да је БиХ у историјском проблему, Додик је рекао да би у Београду и свуда у свијету тема требало да буде политичко и правно насиље међународне заједнице у БиХ.

На питање, ако прође референдум, да ли ће РС повући судије и тужиоце из Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да Српска нема ингеренције да то учини.

Говорећи о Косову, Додик је поновио да он не води политику Србије, али је очигледно да питање Косова не може да остане вјечито неријешено и да треба наћи прагматино рјешење, односно да Србија снажно треба затражити да сјевер остане у Србији, посебну заштиту за манастире и локална мјеста гдје су доминантни Срби и међународну заштиту.

Додик ће се током дана састати са Његовом светошћу патријархом српским Иринејем, а учествоваће и на округлом столу посвећеном референдуму у РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *