Додик: Спремни смо за уставне промјене

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да је Српска спремна за промјене Устава БиХ како би се примијенила одлука Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци” ако се постигне политички договор о спровођењу пресуде. Додик је рекао да би постизање политичког договора о пресуди „Сејдић-Финици” омогућило да се у парламенту донесу уставне промјене […]

петак, септембар 20, 2013 / 10:06

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да је Српска спремна за промјене Устава БиХ како би се примијенила одлука Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци” ако се постигне политички договор о спровођењу пресуде.

Додик је рекао да би постизање политичког договора о пресуди „Сејдић-Финици” омогућило да се у парламенту донесу уставне промјене којима би се регулисао избор чланова Предсједништва БиХ и Дома народа парламента БиХ.

Он је поручио да ће политички представници из Српске прихватити било какав договор бошњачке и хрватске стране у Федерацији БиХ.

„Спремни смо да подржимо модел за Федерацију БиХ који они договоре и да о њему не дискутујемо”, казао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да га „радује било који договор који деблокира процес спровођења одлуке Сејдић-Финци”.

Додик је казао да је пресуда „Сејдић-Финци” донета на бази декларације о људским правима, која је проглашена саставним дијелом Устава БиХ, односно Дејтонског споразума, оцјењујући да је апсурдно то да од 28 земаља Европске уније, њих 20 није потписало ту декларацију.

„Европска политика нас прогања да имплементирамо декларацију коју они сами нису прихватили. То говори о апсурдима, али ту не можемо ништа да урадимо”, додао је предсједник Српске. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *