Додик се позива на декларацију, а Уставни суд каже да она никог не обавезује

Након јучерашњег састанка са министром одбране Србије, Александром Вулином, предсједник РС, Милорад Додик је изјавио да Српска прекида све активности на примјени Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) позивајући се, између осталог на Декларацију НСРС о војној неутралности.

петак, децембар 15, 2017 / 13:27

Додик је рекао „да очекује да се сви политички субјекти у Српској понашају у складу са декларацијом о војној неутралности, коју је усвојила Народна скупштина“.

“Усвојили смо декларацију о војној неутралности и покушавамо да развијемо моделе њене примјене. Имамо право на овакав став у оквиру БиХ, јер не желимо да имамо било какву границу на Дрини која би била и граница војних савеза“, закључио је Додик.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић данас је изјавио да поштује Декларацију о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, као и сви представници РС институцијама БиХ.

„Декларацију би и све акте које усвоји Народна скупштина Републике Српске требало да поштују сви функцинонери у Српској и на нивоу БиХ без обзира на то из које политичке партије долазе“, рекао је Јеринић и подсјетио да је за примјену Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) било неопходно испунити три услова – учешће у мировним мисијама БиХ, уништење вишкова наоружања и књижење имовине.

„МАП није активиран јер није испуњен услов који се односи на књижење имовине“, додао је Јеринић и подсјетио да је активација за чланство у МАП потписана 2010. године.

Подсјећамо да је почетком овог мјесеца, Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило да је неприхватљив захтјев Клуба делегата Бошњака у Вијећу народа Српске за утврђивање постојања виталног националног интереса тог народа у вези са Резолуцијом о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике јер је оцијењено да оспорена Резолуција Народне скупштине Републике Српске не садржи опште правне норме и да, сходно томе, нема обавезујући карактер, тако да по својој правној природи не представља правни, већ политички акт којим се изражавају политички ставови парламента Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију на сједници одржаној 18. октобра.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *