Додик се коначно појавио на послу: Без најаве Конзулата БиХ у Херцег Новом или Вуковару

Српски члан Предсједништва државне заједнице Српске и Ефбиха, појавио се на радном мјесту и био нам је стварно примјеран. Маскиран у затвореном простору, за разлику од Драгана Лукача. Нажалост, и званице и такмаци му, показују да имају боље службе и боље су искористили институције које сви плаћамо.

петак, 12 јуна, 2020 / 03:56

У похвале Додиковој служби која га слиједи када дође на посао, без сумње се мора убројити примјећено кориштење термина "КОВИД-19", што је у смислу очувања српског писма и језика још увијек тешко кажњиво у "мјерама" владе Радована Вишковића. Они пишу ЦОВИД-19, када Фронтал.РС преслови.

Тамо се вирус и његова болест пишу обавезно латиницом, јер тако портпароли показују да знају и неко друго писмо, осим овог примитивног српског које читате. И они, јадни, приморани да га користе.

Да додамо похвале, Игрид Мекдоналд се у саопштењу српског члана зове овако како читате, док у саопштењу Владе РС са којом се Радован Вишковић сусреће данас (12.06.2020.) мора именовати и у загради са портпаролским полубожанским имениом (Ingrid Macdonald).

Амбасадорка државне (кантоналне) заједнице Нијемаца, Француза и Италијана (Швајцарска) појавила се маском која угошћује бијели крст на црвеној подлози. Чувар Српске је остао на хируршкој маски и спрдњи познатој као "амблем Српске", јер му такав визуелни спин није ни пао на памет. Мисли се, наравно, на његове упосленике за односе са јавностима.

Додик Милорад је одрадио неки ситни протокол, дочекај-испрати велепосланика, док су његова два муслиманска такмаца опет радила конкретнији посао. Ако не зна он, има ли ко да му каже да је то штетно за "Чување Српске"?

Додик, Санџаклијама мио

Санџаклијама у Сарајеву (поготово досељеним осамедсетих), сасвим је сјело што Џафи покушава да направи конзулат БиХ у Србији (Нови Пазар), а "Чувар Српске" не узвраћа. Нема шамара од стране Срба да сједне "к’о будали" то што Додик није предложио реципроцитетно отварање представништва БиХ у Вуковару, Книну, Херцег Новом или Никшићу.

Што не и у Новом Саду? Толико то има смисла и оправдања да новопазарски пазар финансира (и) Република Српска.

Исто тако, Комшо се разглупирао о економским мјерама и препородима, за паре свих нас. Другој двојици од тројице, буџетске полуге за информисање јавности очигледно значе, док се Додик дискретно-директно оглашава искључиво преко Срне и РТРС. Добро, некад и АТВ…

Истина била је једна нападна пауза и код муслиманских представника у обраћању грађанима помоћу полуга финансираних њиховим парама, и ово мало што се појавио на послу, Додик је информатички заглушен у односу на муслиманске чланове Предсједништва.

Било је то 2:2, плус саопћење о заједничком сједничарењу. Исплати ли се то за близу милион буџета или колико је сад већ "Чувара Српске"?

Џафи и Љиљан само латиницом, Додик поштује братство и јединство ОХР

Посебно је одвратно (из Џорџ Флојд расног тренда) тражење министра из ДНС (да није из Приједора, а да је муслиман), у поређењу са тим да Џаферовић и Љиљан шаљу ове хефте само саопштења на писму Анте Павелића. Очигледно и по његовом закону.

Поштовање проусташких амандмана и тиме ситнијих подзаконских аката који су октроисали "Високи преставници" најнижег морала, у кадровском смислу станује само у Српској.

Прије него се запитате докле (Додику се ни једном није омакло само ћирилицом), то је најилустративнији показатељ тога да Српска губи много поштујући фактичко стање. Односно да је Милорад Додик предсједник Српске, предсједник Владе Српске, Фудбалског и Кошаркашког савеза РС, па и Ловачког удружења РС ако затреба.

Прошло је пуно од система владавине Милоша Обреновића, него срећом имамо традицију па можемо на то указати, за разлику од муслиманских представника који су навикли да су им господари туђини.

Да искористимо паре и плате у "заједничким органима"?

Установе које беспотребно плаћамо у Сарајеву, треба користити за промоцију независне Републике Српске (бар то естрадно сада заговара СНСД), која ће се ујединити са Србијом под правим условима, а не доживљавати као мјеста на којима ће се запослити родбина, пријатељи или страначки беспосличари.

Рецимо да Додик пошаље саопштење о састанку са неком српском родољубивом групацијом, као Џафи или Комшо са редитељима "сребреничког игроказа". Постоје, је ли тако, медији које се плаћа да таква саопштења преносе (БХРТ)?

У овако поларизованој медијској сцени у Српској, гдје нико не даје јасне и утемељене анализе дешавања, засноване на потврдивим чињеницма, не остаје нам ништа друго, до да оптеретимо остатак текста доказима узводно изреченог. Испало би иначе да лажемо као страначко-секташки медији, па то обављамо по старом рецепту Фронтал.РС:

За разлику од 100%, медијске сцене у Дејтонској Долини Плача, нико нам већ 12 година не може забранити или наредити да кратимо саопштења, већ их пуштамо у цјелости:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примио у опроштајну посјету амбасадорку Швајцарске у БиХ Андреу Рoбер Саксер

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је данас у Сарајеву у опроштајну посјету амбасадорку Швајцарске у БиХ Андреу Рoбер Саксер и захвалио јој на коректној сарадњи, као и свим видовима помоћи које је њена земља све ово вријеме упућивала БиХ, без било каквог условљавања.

Амбасадоркa Саксер је нагласила да БиХ има Швајцарску за искреног партнера и да њена земља подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ. Нагласила је да је импресионирана одговором свих нивоа у БиХ на кризу изазвану КОВИД-oм 19.

Aмбасадоркa Швајцарске је нагласила да је Швајцарска посвећена БиХ, те да ће наставити активну подршку, посебно пројектима на локалним нивоима.

Српски члан Предсједништва БиХ пожелио је амбасадорки Саксер много среће и успјеха у даљем послу.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примио у наступну посјету резидентну представницу УН у БиХ Ингрид Мекдоналд

Српски члан ПБиХ Додик је пренио резидентној представници Мекдоналд позитивно искуство које има са свим организацијама УН-а са којима је до сада сарађивао и нагласио да ће Предсједништво БиХ УН-у бити добар партнер и сарадник. Он је посебно истакао посвећеност и помоћ УНДП-а у рјешавању проблема које је донијела епидемија КОВИД-19, у моменту када је готово све било стало.

Резидентна представница УН-а у БиХ Ингрид Мекдоналд је рекла да је импресионирана ефикасним мјерама које су спроведене у БиХ у борби са епидемијом КОВИД-19, што је резултирало ниским бројем заражених и смртности.

Српски члан Предсједништва БиХ и резидентна представница УН-а у БиХ су разговарали и о Споразуму о оквирној сарадњи са УН-ом како би могао бити ускоро донесен, као и о Социоекономском договору и Дијалогу за будућност, на чему је ангажовано Предсједништво БиХ.

Српски члан ПБиХ Додик је рекао да је Дијалог за будућност добар и да се требамо бавити пројектима будућности а не само историјом, да треба наставити радити на томе, те да не смијемо стати.

Није то наш пос’о: Фронтал.РС пресловљава саопштења муслиманских чланова Предсједништва (1)

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца са сарадницима

Градоначелник Бишевац захвалио је предсједавајућем Џаферовићу на покретању иницијативе да се у Новом Пазару отвори генерални конзулат Босне и Херцеговине.

Оцијењено је да ће конзулат бити од велике помоћи грађанима на подручју Санџака. Истовремено, конзулат ће бити механизам за јачање сарадње међу Бошњацима, али и сарадње Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Предсједавајући Џаферовић је нагласио да је потребно унаприједити сарадњу и односе Бошњака из Босне и Херцеговине и бошњачких заједница у другим државама.

Истакнуо је да су оквир за ту сарадњу бошњачка национална вијећа. У том смислу је дао пуну подршку раду Бошњачког националног вијећа Санаџака, које окупља Бошњаке и артикулише њихове интересе.

Није то наш пос’о: Фронтал.РС пресловљава саопштења муслиманских чланова Предсједништва (2)

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић састао се данас са представницима Стратешке иницијативе за самодрживост домаће производње и јачање економије БиХ, господином Амером Буквићем, господином Дином Селимовићем и господином Зораном Пуљићем.

Током састанка, угледни босанскохерцеговачки привредници те уједно представници иницијативе презентирали су визију економског развоја кроз акциони план којег чини 180 активних мјера. О мјерама је говорено с посебним акцентом на актуелно стање с обзиром на изазове пандемије ЦОВИД 19.

Представници иницијативе истакли су увидом у тренутно стање босанскохерцеговачке економије, податак да Босна и Херцеговина годишње губи двије милијарде марака у области прехрамбене индустрије и 700 милиона марака у области фармацеутске индустрије. Стога је главнина акционог плана који је представљен фокусирана на заштиту домаће пољопривредне производње, фармацеутске индустрије, и енергетског сектора.

Истакнуто је да је изазов пандемије ЦОВИД 19 показао да су економски развијене државе Запада управо током пандемије већину напора у области економије уложиле управо у наведеним секторима.

С тим у вези констатовано је да је нужно створити повољнији законодавни оквир те креирати јавне политике које ће заштити домаћу производњу, а да се при томе не угрожава принцип слободне трговине.

Разговорано је и о односу у увоза и извоза, те односу приватног и јавног сектора у контексту БДП-а, као и о потребни да се јавни сектор због његовог бољег функционирања стави под један кров.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић истакао је да се нарочита пажња у области домаће производње треба посветити квалитети производа због њихове конкурентности на тржишту.

Током састанка констатовано је да се у поменуте активности нарочито треба укључити Министарство вањске трговине и економских односа БиХ.

Изражена је потреба за улагањима у одрживе изворе електричне енергије, као и осигуравање новог крака природног гаса.

Саговорници су се сагласили о нужности јавног образовања и јачања свијести о значају домаће производње, наводећи да је од есенцијалног значаја покренути медијску кампању путем модерних технологија и нових облика маркетинга, наводећи да пројекти те врсте надилазе све парцијалне политичке интересе, те да интересе државе и домаће економије стављају на прво мјесто.

С тим у вези члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изразио је посебно интересовање за област Дигиталне економије која је интегрални дио представљене стратегије јачања подузетништва малих и средњих предузећа.

Такођер, током састанка било је говора и о формирању Вијећа за међународну сарадњу. Закључено је да ће члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и представници иницијативе у наредом периоду интезивирати активности у области сарадње и пројеката о којима ће јавност бити благоворемено обавијештена.

Е, да – била је и та редовна сједница Предсједништва Државне Заједнице

Предсједништво Босне и Херцеговине је на данашњој сједници затражило од Савјета министара Босне и Херцеговине да хитно достави Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2020. годину, узимајући у обзир да је ранији рок за доставу Нацрта буџета био 31. мај 2020.године.

Предсједништво Босне и Херцеговине је прихватило позив упућен члановима Предсједништва Босне и Херцеговине за учествовање на обиљежавању десете годишњице Брдо-Бриони Процеса, која ће бити одржана на Брду код Крања 29. јуна 2020. године.

Предсједништво Босне и Херцеговине је прихватило позив за учествовање, путем видеолинка, на 6. самиту предсједника СЕЕЦП-а који ће бити одржан 26. јуна 2020. године.

Предсједништво Босне и Херцеговине је прихватило покровитељство за Божићне јаслице, које ће бити постављене на Тргу св. Петра у Ватикану за 2020. годину. Овом одлуком, Босна и Херцеговина ће по први пут на овај начин учествовати у обиљежавању овог католичког празника. Божићне јаслице ће на Тргу св. Петра бити изложене од 10.12.2020. до 06.01.2021. године.

Предсједништво Босне и Херцеговине је донијело одлуке о прихватању споразума и одређивање потписника за:

– Споразум између Савјета министара Босне и Херцеовине и Владе Републике Србије о пограничном промету,

– Споразум о измјенама и допунама Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Црне Горе о граничним прелазима за погранични промет,

– Анексе Споразума између Владе Црне Горе и Савјета министара Босне и Херцеговине о провођењу граничних провјера на заједничким прелазима,

– Споразум о зајму (Додатно финансирање за Пројекат регистрације некретнина) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој,

– Уговор о зајму (Пројекат градских прометница Сарајево) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој,

– Амандман број 2 на Уговор о финансирању између Босне и Херцеговине и Европске инвестиционе банке закључен дана 19.05. 2014. године у Сарајеву, и 05.06. 2014. године у Луксембургу, накнадно измијењен Амандманом број 1./( "Уговор о финансирању”) Дистрибуција електричне енергије у БиХ, (Фи 82.304- СЕРАПИС 2’010-0562),

– Уговор о гранту (Пројекат водоснабдијевања Градачац) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој, који се односи на инвестициони грант из програма Европски заједнички фонд за Западни Балкан.

Предсједништво Босне и Херцеговине примило је к знању Информацију о раду и финансијском пословању Агенције за обезбјеђење депозита Босне и Херцеговине за 2019. годину, те Финансијски план за 2020. годину.

Предсједништво Босне и Херцеговине је донијело одлуке о давању одобрења за закључивање:

– Меморандума о разумијевању између Државног комитета за стандардизацију Републике Бјелорусије и Института за стандардизацију Босне и Херцеговине, о сарадњи у области стандардизације и информационе подршке.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о ратификацији:

– Протокола о измјенама и допунама Протокола између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Краљевине Саудијске Арабије о међусобној замјени некретнина-земљишта за изградњу дипломатских представништава у Сарајеву и Ријаду,

– Уговора између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Народне Републике Кине о сарадњи у области здравља животиња и карантину,

– Амандман број 3 на Уговор о финансирању, закључен између Босне и Хецеговине (зајмопримац), Републике Српске, и Европске инвестиционе банке (банка) 5. октобра 2011. године у Луксембургу и 25. октобра 2011. године у Сарајеву, са накнадним измјенама и допунама с времена на вријеме/Болнице РС-А(Фи) 31.243-СЕРАПИС 2010-0049) (уговор о финансирању),

– Споразум о финансирању и пројекту између Босне и Херцеговине (прималац), коју заступа Министарство финансија и трезора, Републике Српске (Република Српска), коју заступа Министарство финансија, и града Градишке (агенција за извођење пројекта), који заступа градоначелник, и КфW-а, Франкфурт на Мајни (КфW), у износу од 10.266.845,46 евра-Прикупљање и третман отпадних вода Градишка-фаза 1,

– Нота споразум о финансијској сарадњи између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Савезне Републике Њемачке за 2018. годину, закљученог у Сарајеву, 9. децембра 2019. године размјеном дипломатских нота,

– Споразум о гранту између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине у вези са Регионалним стамбеним програмом-БиХ 6 (2018), потписаног 30.09.2019. године у Паризу,

– Амандман број 1 на Уговор о финансирању, закључен између Босне и Херцеговине (зајмопримац), Републике Српске и Европске инвестиционе банке (банка) 27. децембра 2016. године у Сарајеву, и 29. децембра 2016. године у Луксембургу и Бањалуци/ Болнице РС- Б (Фи) 31.256-СЕРАПИС 2010-0049,