Додик самотужбом против себе показао да тужилаштво не ради свој посао

Замишљено као добар политички штос, Додик је самотужбом хтио рећи да се не боји провјере свог рада. Пошто епилога нема, или тужилаштво ништа не ради, или не смије против Додика. Чак и кад га пријави сам Додик.

среда, 19 септембра, 2018 / 20:51

пише Жана Гаук, Журнал инфо

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику ни грађанин Милорад Додик не може ништа. Три године надлежна тужилаштва баве се пријавом Додика против Додика, али резултата истраге још нема, а званично никада није обустављена.

Случај је прво био у надлежности Окружног тужилаштва Бања Лука, а потом пребачен на столове тужилаца у Републичком тужилаштву, којем ово питање очито задаје главобоље, јер би требало ишчитати обимну документацију.

"Тужилаштву је достављен обиман материјал како би било утврђено постоје ли основи сумње да је учинио кривично дјело. Предмет је у фази провјера и скупљања обавјештења”, наводе за Журнал из тужилаштва, што није новина, јер је све на истом мјесту тапкало и почетком ове године.

Јесте пријава, није пријаве

Почетком новембра 2015. године, када је и поднио пријаву против себе, Додик је рекао да очекује брзо реаговање надлежних правосудних институција. Међутим, тужилаштво неажурност правда пребацивањем документације.

"Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала 8. новембра 2017. године достављен је на надлежност предмет који је био у Окружном јавном тужилаштву Бања Лука. Предмет је у раду код републичког јавног тужиоца”, казали су републички тужиоци почетком године.

Такође, иако је Додик сам рекао да је поднио пријаву против себе, тужиоци су тада истакли да није ријеч о пријави.

"Ради се о одређеној документацији коју је доставио адвокат Горан Бубић, пуномоћник Милорада Додика, како би се иста провјерила ради доношења тужилачке одлуке због оптужби више појединаца из коалиције Савез за промјене против Милорада Додика, када је исти обављао функцију предсједника Владе РС. Ово се односи на период од 28. фебруара 2006. до 15. новембра 2010. године”, пренијели су медији.

Додик: Пријавио сам наводни криминал

Прије три године Додик је поднио пријаву која је садржала све оптужбе представника опозиције у РС.

"У пријави је све што је у јавном говору наводио било ко у РС у вези са наводним криминалом. Желим да се све то институционално испита. Иако је ово неуобичајено, оптужио сам себе, јер они нису поднијели тужбе, иако су износили оптужбе”, рекао је тада.

Као свједоке оптужбе навео је лидера НДП-а Драгана Чавића, бившег предсједника СДС-а Младена Босића и садашњег лидера СДС-а Вукоту Говедарицу.

Додик је пријаве против себе поднио и у случају ПДП-ове 151 афере у РС, а очекивао је да му предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић буде свједок.

Бореновић данас за Журнал каже да га никада нико из тужилаштва није позвао да свједочи. Када је у питању 151 Додикова афера коју је ПДП објавио, казао је да су за дио тих прича о криминалу и корупцији поднесене и пријаве надлежним тужилаштвима.

"Никада никакав позив тужилаца нисмо добили ни по пријави Додик против Додика нити по нашим пријавама о корупцији. За дио наших пријава била је донесена наредба о неспровођењу истраге, док за остале нисмо добили никакав одговор”, закључио је Бореновић.