Додик: Сагласан сам са Филеом у вези Сејдић-Финци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је изузетно посвећен рјешењу питања "Сејдић-Финци" и да је у потпуности сагласан са ставовима које је европски комесар за проширење Штефан Филе презентовао пред Савјетом Европе у Стразбуру. "Сматрам да нема ни разлога нити потребе да ЕУ додатно коригује услове у вези са реализацијом одлуке у […]

петак, 25 јануара, 2013 / 21:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је изузетно посвећен рјешењу питања "Сејдић-Финци" и да је у потпуности сагласан са ставовима које је европски комесар за проширење Штефан Филе презентовао пред Савјетом Европе у Стразбуру.

"Сматрам да нема ни разлога нити потребе да ЕУ додатно коригује услове у вези са реализацијом одлуке у предмету `Сејдић-Финци против БиХ`, као ни о успостављању механизма координације", рекао је предсједник Додик, одговарајући на питање Срне да прокоментарише Филеов говор на сједници Савјета Европе одржаној јуче у Стразбуру.

Додик је подсјетио да је и раније рекао да је договорени оквир између ЕУ и политичких представника из БиХ и више него коректан, те би заиста било непримјерено да се сада очекује додатна флексибилност или попустљивост представника ЕУ у том смислу.

Додик је изразио увјерење да ће овај пут бити стављена тачка на проблем провођења одлуке "Сејдић-Финци".

"Очекујем да на бази раније изнесених приједлога сједнемо за сто и дамо конструктиван допринос изради аката који ће задовољити одлуку Суда у Стразбуру. Јасно је да наш приједлог испуњава критеријуме одлуке, те не сматрам да ту има превише отворених питања. Очекујемо да ни други актери неће овај проблем користити за отварање неких других политичких тема, те да ћемо сви дати максимум, свјесни озбиљности ситуације", истакао је предсједник Републике Српске.

Он је нагласио да се слаже са оцјенама комесара Филеа и да му је драго да је овај пут директно упозорио да наредни избори неће бити у складу са неопходним стандардима нити ће бити прихваћени уколико одлука не буде проведена.

"Мислим да објективан и коректан приступ који је ЕУ заузела према БиХ треба схватити као привилегију и да та шанса мора бити искориштена. Једина оцјена са којом нисам сагласан јесте она у вези са Дејтонским споразумом и сматрам то непотребном интервенцијом комесара Филеа. Што се тиче Републике Српске, Дејтонски споразум нема структуралних недостатака. О тој теми се мора говорити много опрезније", поручио је предсједник Додик.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је јуче у Стразбуру представницима власти у БиХ да по питању провођења одлуке `Сејдић-Финци` треба да буду разбијена два мита.

"Прво, није тачно да ће чланице ЕУ на крају спустити критеријум за захтјев за чланство, уколико власти БиХ наставе да биљеже неуспјехе у напорима да се постигне заједничко рјешење. Друго, исто тако је нетачно да ће оклијевање у провођењу одлуке `Сејдић-Финци` довести до погодније ситуације након избора, јер за такве изборе сматраћемо да нису испунили неопходне стандарде. Рјешење је потребно одмах", поручио је Филе у говору пред Савјетом Европе у Стразбуру.