Додик са истом хладноратовском причом као прије Дана Републике, само на АТВ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је синоћ да је илузорно очекивати да се оствари јединство два постојећа политичка блока у Републици Српској и да више нема могућности за било какве њихове разговоре. Додик је рекао да ће народ Републике Српске морати да тражи нови основ јединства и да ће морати да поклони повјерење једној или […]

понедељак, 11 јануара, 2016 / 06:45

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је синоћ да је илузорно очекивати да се оствари јединство два постојећа политичка блока у Републици Српској и да више нема могућности за било какве њихове разговоре.

Додик је рекао да ће народ Републике Српске морати да тражи нови основ јединства и да ће морати да поклони повјерење једној или другој политичкој опцији.

"Политички конфликт ће се веома жестоко наставити до краја. Народ мора да схвати која опција је народна, а која је издајничка и ја сам увјерен да то већ добро разумије", рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је рекао да је данас у Брчком срео неке људе из СДС–а који кажу да их је срамота, те је поручио да СДС направи нову структуру људи, са којима је спреман да разговара.

Додик је навео да је у протеклим мјесецима позивао представнике опозиционих партија на разговоре, али да су се само одазвали на састанак након одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима Републике Српске, вјероватно процијенивши да би их изостанак са таквог састанка могао довести у далеко тежу позицију.

"Већ неколико седмица након тога, када се усвајао Буџет институција БиХ, Младен Иванић предложио је Парламентарној скупштини повећање средстава за Уставни суд БиХ, што говори о њиховим стварним позицијама. Ми смо на заједничком састанку имали захтјев да се то истакне као питање `бити или не бити` будућих односа у БиХ, које не смије да буде остављено за послије, што подразумијева потпуно јединство дјеловања и све акције, од тога да се напусте заједничке институције или избора у Републици Српској, али ни на једну од тих опција нису пристали", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, оперативни план након заједничке изјаве лидера био је лош, али је било добро што је заједнички предложен Закон о уставном суду БиХ.

"Већ сада могу да кажем да у парламенту БиХ не постоји већина која ће га изгласати, мада смо у оквиру српског корпуса успјели да се објединимо. Мислим да за то могу да гласају и хрватски политички представници, али Бошњаци то неће и поставља се питање шта онда? Ја мислим да морамо да изађемо", рекао је Додик.

Он тврди да је власт из Републике Српске покушавала да обједини дјеловање српских представника у институцијама извршне власти БиХ и да је СДС-у понуђено учешће у њима и онда када није био потребан, али да је након тога откривено, како је рекао, спекулативно и издајничко понашање чланова те странке.

"Они су мијењали праксу и прописе, као код увоза, гдје се доношење одлука до тада лоцирало на Парламентарну скупштину, а онда су гласали да се то лоцира на министра који је у то вријеме био Мирко Шаровић из СДС-а. Дошли смо у позицију да се угрози интерес паритета", рекао је Додик, нагласивши да СДС, ПДП и НДП сада афирмишу унитаристички и централистички концепт БиХ.

Он је поручио да Република Српска није угрожена у фаталистичком смислу, али да се ради о политичким процесима у којима учествује и блок српских странака у Савјету министара, који не уважава ставове институција Републике Српске, него покушава да проводи аутономну политику појединаца.

"До сада се нико на нивоу БиХ није аутономно понашао и када смо били у опозицији сматрали смо да тамо треба поштовати оно што каже власт у Републици Српској. Ми не тражимо послушност, али овдје постоје правила игре и чим их не поштујете угрожавате позицију Републике Српске", упозорио је Додик.

Он је рекао да БиХ не смије доћи у позицију да има владу, али да начин на који раде неки министри у Савјету министара изгледа као афирмација државног ауторитета једне владе.

"Прави се штета, јер такво дјеловање мијења праксу која је успостављена, а реафирмисана је и улога међународне заједнице која је била потпуно потучена посљедњих осам година", рекао је Додик.

Он је подсјетио на покушаје бившег високог представника Мирослава Лајчака да промјени процедуре у парламенту БиХ, који су осујећени поруком да ће представници СНСД–а напустити заједничке институције.

"Наш је интерес да урушимо ауторитет међународне заједнице да овдје одлучује и зашто га сада враћају?", упитао је Додик.

Он је рекао да нема комуникацију са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и да је у вези са буџетом институција БиХ обавијештен тек када је он упућен у парламент БиХ, против чега су гласали посланици СНСД-а.

"Гласају да се Уставном суду БиХ одобри 150.000 КМ више у Буџету у моменту када тај суд руши Дан Републике Српске. То је масовна издаја интереса Републике Српске и то је ствар која се не може опростити", рекао је Додик.

Он је додао се прича министра иностраних послова Игора Црнатка у Бриселу своди на криминал у Републици Српској.

"Када се састане са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровим, онда ме хвали, али немојте показивати двоструко лице. Док они нас клевећу, ја свједочим у Хашком трибуналу за бившег предсједника Радована Караџића и генерала Ратка Младића, а нико од њих то није урадио. Ништа не кријем и спреман сам да одговарам за све", рекао је Додик.

Он је подсјетио на истраге и процесе против њега који су трајали и по четири године.

"Након мог првог мандата оптужница против мене имала је 30 тачака и након четири године суд је констатовао да нема кривице. Када смо почели да градимо зграду Владе, истрага је трајала четири године и око свега што почнемо да радимо они нас криминализују", рекао је Додик.

Коментаришући најаве евентуалног састанка лидера политичких странака из Републике Српске са српским патријархом, Додик је рекао да за састанком са владикама има потребе, а са опозицијом не.

"Босић и Иванић су преварили своје гласаче, јер су говорили о једној другој Републици Српској и другим политикама на нивоу БиХ, а најновије анкете говоре о расту моје популарности као предсједника Републике и паду њихове популарности, што говори да гласачко тијело не вјерује овој структури СДС-а", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, СДС масовно губи чланство, док СНСД није изгубио ниједног члана.

"Онај СДС који је био темељ стварања Републике Српске није овај издајнички Младена Босића, него су ту били људи који су комодитет жртвовали за идеју. Издаја је и када Бакир Изетбеговић прича неистине о мени пред Џозефом Бајденом, а Младен Иванић који ту сједи не реагује, а реагују Драган Човић или Тома Николић", рекао је Додик.

Додик тврди да Иванић јесте легалан, али не и легитиман српски члан Предсједништва БиХ, јер није изабран већином српских гласова.

"Он је добио 27.000 српских гласова мање од противкандидата Жељке Цвијановић. Побиједио је онда када су се у збир гласова укључило и 35.000 гласова у одсуству", рекао је Додик.

Он је као издају навео и Иванићев став да не треба да се одржи сједница Предсједништва БиХ поводом британског приједлога Резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН, јер би на њој био прегласан.

"Иванић не жели да буде прегласан, јер би онда морао да потегне питање виталног националног интереса и да одлука иде у Народну скупштину гдје би одлука била одбијена, а према свијету би ишла порука да БиХ не подржава Резолуцију", рекао је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Наступом код Марина нанио је себи већу штету него што му је опозиција нанијела у 2015. години. Чак већу и од користи коју му донијеше „папци“.

  Мјесецима прича о издаји, а онда као доказ наведе повећање буџета Уставном суду БиХ за 150000 КМ. Заборавио је да је претходно трећи човјек његове приватне странке Никола Шпирић повећао буџет правосудних институција БиХ за 700000 KM.

  Друже Додиче, да ли је Никола Шпирић издајник?

 2. Можда је тешко доказати Додику криминал, али је лако да је манипулатор и преварант.

  Синоћ рече да ни у западним земљама није пуно боље, да људи плаћају 1000 евра за режије, да раде два посла да преживе:

  „Ko o cemu, Dodik o zamjeni teza. (Dragana Tamindzija)
  Evo ja sam na Zapadu vec 20 godina i nikad nisam radila dva posla da bih prezivjela, plata mi je 3000 evra netto, i s tom platom zivim sasvim ugodno i udobno, stan placam 600 eura, radno vrijeme na Zapadu, po zakonu o radu, koji se striktno postuje je 40 sati sedmicno, a ne 70 sati kao u Republici Srpskoj. Svako ima godisnji odmor od 5 nedelja, i jos pride 13 placenih dana drzavnih praznika, a ne kao u Republici Srpskoj gdje i nema godisnjeg odmora. Direktor te moze zamoliti da odradis koji sat prekovremeno, ali to se izbjegava, zato sto to losta, jer svaki sat prekovremenog rada mora ti platiti kao 3 sata. Pauza jedna za rucak neplacena i tri krace od po petnaest minuta, placene. Ako neko ostane bez posla ima pravo na kasu socijalnog osiguranja i dobijace godinu dana 80 posto od plate, poslije toga ako je i dalje nezaposlen dobija socijalu oko 300 evra za hranu i odjecu, a socijala mu placa sve ostale troskove: stan, struju, lijekove, posjete ljekaru itd. Jedan parlamentarac ima platu dvije prosjecne plate u drzavi, a njegova Majkicka ima 10 prosjecnih plata, koje joj se isplacuju iz kredita koje uzima Milorad Dodik. Predsjednik drzave ima platu 7000 eura, malo manje nego tri prosjecne plate, a Milorad Dodik ima 8 prosjecnih plata ili 20 minimalaca. Hm, izgleda da je u Republici Srpskoj ekonomski puno bolje nego na Zapadu, ali puno bolje odabranim Dodikovim podrepasima, a koliko je lose na Zapadu, vidi se iz toga kako Hrvati iz Zapadne Hercegovine listom hrle na Zapad, a i 80 posto mladih iz Republike Srpske zeli napustiti istu da ne bi bili sluge i robovi Milorada Dodika i njegovih podrepasa.