Додик са губернатором Петрограда: Москва је увијек имала принципијелан став према Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Руска Федерација одувијек имала према БиХ и Дејтонском мировном споразуму принципијелан став који се заснивао на међународном праву, а не рушењу међународног правног поретка.

петак, септембар 14, 2018 / 13:02

Додик је истакао да Руска Федерација није подржавала било какву нестабилност, већ да све у БиХ буде ствар договора међу народима.

„Принципијелан став Руске Федерације нам омогућава да и ми искажемо свој став. Такав став Русије је једини користан за БиХ. Сви други ставови међународних субјеката, ако су навијачки за једну страну, дугорочно су неодрживи“, поручио је Додик у Бањалуци, обраћајући се представницима политичког, привредног и јавног живота Српске на форуму „Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске“, на којем учествује и губернатор сјеверне руске пријестонице Георгиј Полтавченко.

Додик је истакао да је у протеклом периоду било међународних субјеката који су кршили међународно право и који су посредством високих представника у БиХ наметали законе.

„Дејтонски мировни споразум један је од кључних докумената новије политичке историје“, констатовао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину за принципијелан став, као и заинтересованост да се са руководством Српске састаје једном до два пута годишње.

Додик је рекао да не постоји „малигни руски утицај“ на овим просторима, како поједини желе да прикажу, и да Република Српска свјесно комуницира са Руском Федерацијом и Санкт Петербургом, али и осталима у региону који су заинтересовани да сарађују са Српском.

Он је рекао да је Српска поносна на сарадњу коју има са Русијом и Санкт Петербургом, те поручио да ће та сарадња бити настављена.

Додик је навео да Српска има позитивна искуства са руским компанијама у Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *