Додик: РС ће тужити Ешдауна

Република Српска ће тужити бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна због признања да је у БиХ дошао да ради на разградњи Дејтонског споразума. Имамо све доказе и адвокатски тим ради на припремању тужбе. Тужба би требало да буде поднесена крајем јануара или почетком фебруара идуће године – изјавио је предсједник РС Милорад Додик.  Ешдаун […]

петак, децембар 31, 2010 / 13:32

Република Српска ће тужити бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна због признања да је у БиХ дошао да ради на разградњи Дејтонског споразума.

Имамо све доказе и адвокатски тим ради на припремању тужбе. Тужба би требало да буде поднесена крајем јануара или почетком фебруара идуће године – изјавио је предсједник РС Милорад Додик. 

Ешдаун је послије напуштања дужности признао да је изненада добио понуду међународне заједнице за позицију високог представника у БиХ и да му је циљ разградња Дејтонског споразума.

За то је у ОХР-у имао на располагању 800 људи и 36 милиона евра мјесечно.Нећемо одустати и прећи преко овога, јер је посао високог представника да тумачи, а не да разграђује Дејтонски споразум – истакао је Додик јуче на доручку приређеном за челнике медијских кућа у Српској.

Предсједник РС је оцијенио да је БиХ пуна промашаја међународне заједнице и поновио да OHR мора што прије бити затворен.

И бивши европски комесар за проширење Оли Рен је потврдио да БиХ не може напредовати ка Европској унији са ОХР-ом. Примарно је да ријешимо питање високог представника и надамо се да ће идуће године почети процес његовог одласка. За нас су, међутим, неприхватљиви приједлози да се високи представник повуче у Брисел и да чека да неко у БиХ побјесни да би поново дјеловао – рекао је Додик.

Он је рекао да ОХР путем Суда и Тужилаштва БиХ учествује у криминализацији неподобних политичких представника у БиХ.

ОХР на тај начин склања јаке играче да би успоставио систем какав жели. Због тога се измишљају разне афере и монтирани процеси и врше притисци.Ми смо прекопали пола РС у потрази за тијелом Aвде Палића, а његови остаци пронађени су у ФБиХ. Јасно је да није било злоупотреба у изградњи зграде Владе РС. Нико нам, међутим, није упутио извињење због неоправданих притисака у тим случајевима – казао је Додик.

Процеси против Aнте Јелавића, Драгана Човића, Мирка Шаровића и других високих функционера, оцијенио је Додик, јасно су показали да су одлуке Тужилаштва и Суда БиХ политички мотивисане.

Због таквог приступа тих институција радимо на томе да откажемо примјену одлука Тужилаштва и Суда БиХ на територији РС. Те институције су антиуставне, јер Уставом БиХ надлежност за правосудни систем није дата БиХ, него ентитетима. Такође због прегласавања нису валидне ни одлуке Уставног суда БиХ – истакао је предсједник РС.

Говорећи о пренесеним надлежностима на ниво БиХ, Додик је казао да су и за фискални систем надлежни ентитети.

Катастрофална је одлука Педија Ешдауна да приоритет у финансирању имају заједничке институције. БиХ нема право на изворне приходе као ни на имовину ентитета. Успостављање оваквог фискалног система у БиХ је један од највећих удара на фискални систем и аутономију РС. За нас је прихватљиво да БиХ има десет надлежности прописаних Уставом БиХ и давање додатног капацитета БиХ нећемо прихватити – рекао је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *