Додик: Разговараћемо о Суду БиХ послије референдума

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска спремна да послије референдума разговара о Суду и Тужилаштву БиХ. "Могуће је да донесемо нови закон и да одређена дјела процесуирају Тужилаштво и Суд БиХ, али у оквиру закона за које је надлежна БиХ", рекао је Додик, напомињући да Суд и Тужилаштво БиХ […]

понедељак, април 18, 2011 / 09:09

БЕОГРАД – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска спремна да послије референдума разговара о Суду и Тужилаштву БиХ.

"Могуће је да донесемо нови закон и да одређена дјела процесуирају Тужилаштво и Суд БиХ, али у оквиру закона за које је надлежна БиХ", рекао је Додик, напомињући да Суд и Тужилаштво БиХ нису уставна категорија.

Он је навео да је други услов – да се ови органи не мијешају у правосудни систем РС, а ако то не буде прихваћено, у РС ће донијети републички закон у којем ће бити одредба да Закон о Суду и Тужилаштву БиХ не важи у Српској.

"Ако се деси да међународни званичници посегну за санкцијама, онда то неће бити удар само на мене као предсједника РС, већ и на српски народ и његову политичку вољу. Не вјерујем да ће међународни званичници себи дозволити овакву врсту политичко-правног насиља", рекао је Додик за "Политику", наводећи да се не плаши санкција.

Истичући одлучност РС да одбрани Дејтонски споразум, Додик је навео да вјерује да ће "на крају право побиједити силу", те поновио да референдум није изјашњавање о статусу РС него о неприхватљивој пракси међународне заједнице.

"Ми ћемо одржати референдум и имаћемо одлуку народа. Ми се држимо оне народне `тиха вода бријег рони`. Да ли ће касније услиједити и неки други референдум, па и онај о статусу РС, више зависи од будуће праксе међународне заједнице него од нас", рекао је Додик.

Он је истакао да ће могући референдум о статусу РС бити одговор на било чији покушај да мимо воље српског народа укине РС. "Нама је сада најбитније да, када је ријеч о референдуму, опипамо пулс међународне заједнице, односно да озваничимо своје право на непосредно изјашњавање грађана о свим битним питањима за РС", рекао је Додик, изразивши увјерење да ће на референдуму добити подршку народа.

Противницима референдума Додик је поручио да је потребна и званично изражена воља народа, јер ако народ одбаци законе које су наметнули високи представници, онда је то снажна обавеза за све политичаре РС и њене представнике у заједничким органима да изврше јак притисак да се више ништа не може одлучити на нивоу БиХ док се не испоштује воља народа.

"Не могу у Дејтонском споразуму, у Уставу БиХ и неком другом закону наћи одредбу која би им дала за право. Због тога они дају изјаве по технологији оних који су управо кршили достојанство демократске Европе и свијета намећући рјешења у БиХ на начин који је одавно напуштен у модерним државама", рекао је Додик.

Додик је истакао да опозиција у РС има право на свој став, али да нека питања као ово које је "бити или не бити" за РС и српски народ, не дозвољавају подјелу на владајуће и опозиционе странке, те да је задовољан што су то схватили у Српској демократској странци.

Он је поновио да РС не чини ништа чиме би угрозила дејтонски капацитет БиХ и њен територијални интегритет, али да не прихвата БиХ коју неко други креира мимо Дејтона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *