Додик: Промијенити закон о Суду и Тужилаштву БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће представници Српске тражити измјене и допуне закона о Суду и Тужилаштву БиХ, а ако до њих не дође – Репубика Српска ће донијети закон по којем се надлежности ове двије институције неће примјењивати у Српској. "За нас је неприхватљиво постојање закона о Суду и Тужилаштву БиХ […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 15:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће представници Српске тражити измјене и допуне закона о Суду и Тужилаштву БиХ, а ако до њих не дође – Репубика Српска ће донијети закон по којем се надлежности ове двије институције неће примјењивати у Српској.

"За нас је неприхватљиво постојање закона о Суду и Тужилаштву БиХ и Република Српска ће наставити да се бори за изворне дејтонске норме", рекао је Додик данас у обраћању одборницима Скупштине општине Приједор и представницима друштвено-политичког живота овог града.

Он је навео да су Суд и Тужилаштво БиХ чак 29 пута ушли у правни систем Српске и њене предмете пренијели на ниво БиХ, наглашавајући да тако нешто у Федерацији БиХ није учињено ниједном.

"То говори да Тужилаштво и Суд БиХ имају намјеру да пишу историју", сматра Додик и упозорава да Република Српска неће прихватити ниједан закон и ни ниједну смјену коју високи представник у БиХ наметне у Српској.
"За ово што он ради у Федерацији БиХ ми не можемо ништа учинити, али у Републици Српској можемо и хоћемо, јер према бонским овлаштењима високи представник може доносити само одлуке, али не и законе, те је чиста злоупотреба то што се најчешће доносе одлуке о проглашењу закона", навео је Додик.

Предсједник Српске разговарао је данас у Приједору са начелником Марком Павићем. Додик је на конференцији за новинере рекао да је Приједор посљедњих година доживио напредак и препород, јер је ријеч о успјешно и правилно вођеној локалној заједници, и да, као таква, треба да служи за примјер осталим локалним заједницама у Српској.

Он је најавио да ће подржати пројекте за општину Приједор о којима га је данас упознао начелник ове општине Марко Павић. Павић је истакао е да ова општина има 13 000 запослених и 13 000 пензионера што је веома неповољан однос и да је због тога данас упознао предсједника Републике о стратешком циљу ове локалне заједнице: привлачењу страних и домаћих инвестиција ради што више запошљавања.Оставите одговор