Додик: Превише галаме око Лагумџијине изјаве

БИЈЕЉИНА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да би евентуална конференција о "Дејтону 2" била дефинитивни фијаско. "Ми унутар БиХ не дијелимо вриједности Златка Лагумџије, тако да би то био један фијаско, можда дефинитивно и што се тиче саме БиХ", рекао је Додик. Уколико и дође до "Дејтона 2", сматра предсједник Додик, […]

четвртак, 7 априла, 2011 / 23:10

БИЈЕЉИНА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да би евентуална конференција о "Дејтону 2" била дефинитивни фијаско.

"Ми унутар БиХ не дијелимо вриједности Златка Лагумџије, тако да би то био један фијаско, можда дефинитивно и што се тиче саме БиХ", рекао је Додик.

Уколико и дође до "Дејтона 2", сматра предсједник Додик, с обзиром да су околности драматично промијењене, то не би било у функцији афирмације Лагумџије.

"Америка није оно што је била некада, али јесте јака и може да има утицаја. ЕУ би била подијељења по многим питањима уређења БиХ, Русија већ дуже вријеме исказује своје супротстављање управљању међунардоне заједнице и тиме би била против такве конференције која би изродила у Дејтон 2. Али и Србија и Хрватска које би се морале у тај проце укључити, апсолутно имају потпуно негативан став према Сарајеву у погледу формирања власти", рекао је Додик.

Он је навео да Лагумџија може да иницира организовање конференције о "Дејтону два", али да то није тема која је потребна у овом тренутку.

"Та идеја не завређује коментар уопште. Нека проба организовати, па ће видјети", рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да се у РС превише дигла галама око Лагумџијине изјаве, јер је свима у РС јасно да "они желе да проблематизују ствари и призову већи интервенционизам међународне заједнице у БиХ, али да мисли да је вријеме за то прошло".

Говорећи о попису становништва у овој години, Додик је поновио да ће РС извршити попис, искључиво зато што сматра да треба да обезбиједи одређене податке.

"Што се тиче пописа на нивоу БиХ, ми не можемо да прихватимо да се у закон о попису уврсте ствари које немају везе с пописом, а то је структуирање власти и да је неопходно у том погледу промијенити оне одребе које третирају начин формирања власти у БиХ", рекао је предсједник РС.

Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија изразио је спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функционална држава, испуни задате циљеве до краја 2014.