Додик позива у Книн у Бачкој Паланци

Пред изборе нагло постану битни неки догађаји, који се иначе отаљају. Тако и Влада Српске већ одавно тражи да се новинари акредитују и обезбјеђује им превоз на догађај који би требао обиљежити ентичко чишћење Републике Српске Крајине.

четвртак, 2 августа, 2018 / 15:59

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све људе да се у суботу, 4. августа, у Бачкој Паланци окупе и присуствују обиљежавању егзодуса Срба из Хрватске и Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја".

Додик је рекао да је то била стравична судбина српског народа на том простору.

"Не смијемо то да заборавимо. Морамо то да обиљежавамо", рекао је Додик данас новинарима у Мркоњић Граду.

Он је истакао да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је прије седам-осам година кренуо са иницијативом обиљежавања тог страшног догађаја који је протјерао Србе са простора Хрватске и учинио Србе безначајном мањином на коју се тамо врши притисак, која се терорише и губи све елементе националног и народног припадања.

Додик је рекао да је та војна акција била у суштини акција физичког чишћења Срба.

"Срби који су тамо остали, остали су са неком дозом страха и патње, тамо се одричу свог националног и државног идентитета. И у том погледу ми то не смијемо заборавити. Обиљежавање је једини начин да сачувамо сјећање на присуство Срба на тим просторима", оцијенио је Додик.

У суботу, 4. августа највиши званичници Србије и Српске присуствоваће обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" у Бачкој Паланци.

Церемонија обиљежавања егзодуса Срба из Хрватске, које организују Србија и Српска, најављена је за 20.00 часова, на стадиону Спортско-рекреативног центра "Тиквара".