Додик, поплаве и институција предсједника

Не држећи ни једну страну, сигуран сам да ни Додиково сујетно и осионо понашање према медијима; као и наизглед намјерне провокације од стране новинара ТВБН, не доприносе јачању угледа институције предсједника Српске. Пише Миленко Вишњић Насупрот, и једно и друго, стварајући комичне ситуације, наносе непроцјењиву штету свим институцијама РС. На тако нешта, нико не полаже […]

четвртак, 22 маја, 2014 / 06:16

Не држећи ни једну страну, сигуран сам да ни Додиково сујетно и осионо понашање према медијима; као и наизглед намјерне провокације од стране новинара ТВБН, не доприносе јачању угледа институције предсједника Српске.

Пише Миленко Вишњић

Насупрот, и једно и друго, стварајући комичне ситуације, наносе непроцјењиву штету свим институцијама РС.

На тако нешта, нико не полаже право! Нисам поборник тезе о „теорији завјера и спискова непријатеља Српске“, нити сам један од оних од кога се може очекивати да се заузима за било коју политичку странку, најмање СНСД. Такође, нисам ни од оних који поистовјећују владајућу елиту и институције државе. Странке долазе и одлазе, а држава остаје. Некад, у страственом заносу и жаркој жељи да се свете појединим политичарима, „патриотски“ медији и они са високим „шером“ гледаности, можда несвјесно жртвују и институције државе.

БН- објективан медиј!?

Често имам велики проблем да процијеним, да ли је питање БН новинара постављено лично Додику или предсједнику Српске. С друге стране, у „узорним“ водећим западњачким медијима, чија политичка елита води чак и освајачке ратове и империјалну политику; никад – баш никад, нема задирања у државне институције, нити у државне националне интересе. Говорећи на нивоу начела, важно је схватити и осјетити да је у свему могуће повући црвену линију, па и у „слободи“ медија. Важно је усвојити разлику између личности и институције коју та личност представља.
Та Црвена линија, не мора бити обавезно и аутоцензура. Иако су, можда, новинари притиснути строгом уређивачком политиком, због самог њиховог достајанства и очувања професионализма, укусно је имати мјеру. С друге стране, тешко могу и замислити да по „важећој програмској шеми“, новнар БНТВ, као што пита Додика, постави питање премијеру Србије; не замјерајући му чак ни то што је, послије недавне посјете Сарајеву, готово па забранио званичницима и ЈС „Европске Србије“, да простор преко Дрине, означавају са двадесет година усвајаним називом – Република Српска.

„Највећи талас поплава очекујемо вечерас из Босне“, и властитим ријечима, Вучић је потврдио тезу о новој политици према РС. Некад, давно, Вучић је презирао назив Босна. Чак и вјечито „сумњиви Б92, који је тешко прихватио назив РС, није још промијенио задњу навику. БН-у све ово некако промиче или је привремено заказала „објективност“ због поплава?“ Покривајући простор РС, за мене, занемарујући турске и остале јефтине сапунице, од БН телевизије нема боље, али то не значи да не може боље и да не треба поменути и озбиљне пропусте у раду.

Ко ради, тај и гријеши; што мање, то боље. Погрешно усвајање и дословно „Гугл“ превођење израза са енглеског говорног подручја, била би још једна мала примједба. Можда, истичући медијску супериорност и популизам, спикери ове уважене медијске куће мало прегоне мислећи да су важни када користе изразе: „шер гледаности“, „данас раније“, „кол центар, „бек стејџ“, „на маргинама митинга“… Овакав начин комуникације са јавношћу, засигурно не доприности очувању и богатству српског језика; довољно је оскранављен.

Да Додик има заслуге, има

Могуће је само негађати да ли су Додикове бурне реакције производ наталоженог и сталног осјећања кривице? Али, оставимо то психоаналитичарима!? На личном плану, Милорад Додик, као лидер највеће политичке странке, јесте најодговорнији за готово све лоше што се дешавало у Српској од 1998., и томе медији поклањају заслужену пажњу. С друге стране, да ли је Додик крив и за тајкуне и корупционаше, припаднике других политичких опција?

Ликови као Чубруловић, Топић, Фужинато, Брко и неки мање „релевантани“, нису припадници СНСД, а већ годинама харају друмовима Српске; „перући“ милионе евра преко лажних анекс уговора за измишљене радове. Ко је од објективних медија задњи пут обавјештавао јавност о најновијој „градњи, аутопута Бања Лука – Добој“, с унапријед планираним губитком? Мало који, или ниједан медиј!? Је ли једино и само, за све невоље у Српској крив Милорад Додик? Ако јесте, онда је лако нама!

Зашто „објективни“ медији запостављају поменуте ликове, имајући за циљ само Додика и једино, Додика? Ако су сви проблеми у Српској последица Додиковог „криминалног дјеловања“, онда – нека га нападају! Али, ако је тако, зашто само ударају у главу, штедећи кракове хоботнице.

Формирање Чубриловићевог „Трећег блока“ је попраћено позитивним медијским коментарима. Читајући неке, испада да тај човјек није никад ни ушао у највећу стаклену зграду на Балкану, а камоли тамо радио десет година; да никад није био ни министар министарства са највећим дијелом државног буџета, а новац појела маца? Гдје је „објективно“ извјештавање? Само Додик, па Додик, а цијела коалиција учествује!

Нема сумње да је Додик увукао породицу и кумове (којих за чудо има необично много), у власт и „привреду“ Српске. Да ли је познато објективним медијима да презиме Додик није и једино умножено презиме у институцијама Српске? Колико пута се неки медиј бавио градоначеликом Бањалуке, фракционашем који је запослио половину своје родбине у Градској управи? Истине ради, већина њих не носи његово презиме?
Колико је Радмановић запослио својих зетова у „Заједничким институцијама“? Шта је са Шпирићевим Дрваром, није ваљда оставио земљаке на цједилу? Шта је са преводиоцем енглеског језика, актуелним премијером Српске, некад лојалним „упослеником“ УСАИД-а?

Цијеле породице су преселиле у „стаклену“ зграду, чак неке наметнуле и своје јеловнике, а само се пише о Додицима. И лично, познавајући прилике, сугуран сам да је презиме Додик међу најмање заступљеним презименима у институцијама Српске, а до „заједничких“ још није ни догурао.

Што су „они“ изградили, „ови“ неспособни ни да окрече

Кад је ријеч о четверогодишњим катастрофалним поплавама, што је и непосредан повод неспоразума двије поменуте стране, Додика и БНТВ јуче у Бијељини, треба напоменути да је превенција штета требало да буде у надлежности Дирекције за водопривреду, Министарства за пољопривреду.

Каква иронија, на челу тог министарства управо је био човјек из Семберије, регије са највећим претрпљеним материјалним штетама у оба поплавна мандата. Да ли је Додик и у томе невин? Сигурно да није, али то не смије бити, и није разлог губљења новинарског достојанства!

Тада, 2010., Додик је обећао свом вољеном народу „хитну санацију насипа у сливу ријеке Саве“. Али, речено – неучињено. Због пуцања или недовољне висине насипа, народ је поново принуђен да напушта своје тешко скућене домове, а многи су и смртно страдали. Па, људи, да ли је вриједнији један Чубриловићев милион, „изгубљен на аутопуту“ – с унапријед планираним губитком, од само једног људског живота? Злочин!
И ја сам за сваку осуду „надлежних“, поготово што посредно проузрокују и људске жртве, пљачкајући стотине милиона народног новца. Ипак, то би требало да буде посао правосудних органа у нормалној држави. Ми мало старији, памтимо вријеме када би сви овакви ментални склопови били у фочанском, зеничком или неком још сигурнијем затвору.

Што је урађено, урађено је прије деведесетих прошлог вијека. Проблем и није у томе, да се очекује од „ових“ данас да нешта ново саграде, него да изграђено и наслеђено сачувају. Али, ето – ни то им не иде! Индустрију су некако и с муком успјели и уништити, али им се још помало пољопривреда отима и копрца.

Плаћајући мир међу владајућим партнерима и чувајући хармонију стабилне већине, није немогуће замислити да је Додику недостајало храбрости да наложи министру или, уопште, „надлежним за аутопутеве“ да им се умањи који милиончић од планираног „губитка“. Некад је јавности било познато да су „губици“ на изградњи аутопутева премашили стотине милиона евра, што је затворило простор за одвајање неколико десетина милиона за санацију насипа и превенцију штета од непланираних поплава; поплава, која ће и у овом поплавном мандату премашити висину буџета Српске.

Себично од „надлежних“, нема збора!145 КОМЕНТАРА

 1. Ajde Milenko, kako nije izdvajano. Pa Bratićev Zavod za vodoprivredu je napravio karte poplava i erozija, cijena prava sitnica, 4 miliona. Istina nevidljive su, a niko ih i ne konsultuje. EIB odobrila 50 miliona evra kredita, al’ ne može da se povlači po metodu IRB-a, treba napraviti projektnu dokumentaciju. Vodoprivredna preduzeća u opštinama rasformirana. Prati vijesti, pa ćeš da vidiš da u svemu ima logike.;)

 2. Нисам сигуран шта је писац хтио рећи, нарочито око овог намјерне провокације новинарке БН?
  Што?
  Које му је то шкакљиво питање поставила, воли ли плавуше или црнке и колико троши на парфеме, фризуре и одијела?

  Какав је то мозак код тебе Вишњићу, прво је тај републички апарат, каснио и губио контролу над самим собом и над цјелокупном ситуацијом, не знајући конкретно шта да се учини услед непредвидљиве ситуације која постаје хаотична?

  За то вријеме на Бијељину се већ помало изручује набујала Дрина, људи се самоорганизују и бране.
  Три дана се премишља републички апарат, да ли и шта примјенити у условима тоталног колапса система РС, а Додик се правда да је једино још у Требињу све под контролом, па ето нема потребе ни за каквим посебним мјерама у РС?

  Разлог јасан, немају с чим и немају с ким, немају ни једне једине марке из буџета за те посебне намјене додатне мјере безбједности, немају ни једне вреће пијеска за насипе и немају ништа у робним резервама.

  Након свега тога, Бијељини се примиче талас са Саве, таман што су пропратили Дрину у корито, начелник апелује и тражи од људи да се спасавају, јер насип пуца, а режим тврди супротно.

  На крају после три дана проглашава се и то фамозно ванредно стање, стихија је одрадила своје и катастрофа је неизмјерна.

  Семберија плави, нико од државних не долази и оно што дође као да није ни долазило, довезе се хеликоптером и побјегну некуд даље. Након тога долази и Додик коначно у Бијељину и Семберију након Београда.
  Умјесто било какве здраве и нормалне приче, он ко покварена плоча врти опет ону исту причу из 2010. Семберцима, како ће се морати правити насипи јер забога штете превазилазе одавно вриједност тих послова?
  Зар је то све? Зар је народ Семберије предсједнику Додику неки таџикистан или нека колонија, с којом може како му се хоће? Људи су угрожени, увређени, понижени и упропашћени, за то вријеме иста та БНТВ проживљава све то исто као и народ, плави им вода зграду, прекидају програм, боре се свим силама да се укључе што прије, јер наравно мноштво је нас којима те њихове информације о стању у Семберији пуно значе.
  Не спавају ни новинари ни тв екипе, и шта је онда ту провокација и то још намјерна? Не глуми ту патетику и остави се писања бесмислица, очито је да ти то не иде од руке, одвано сам то закључио, а и посјетиоци овог портала ће ти потврдити исто.

 3. Немам примједбе ни на један коментар, али признаћете да је Миленко у праву кад тврди да те „комичне“ ситуације са Додиком ипак највише штете ентитетским институцијама. Новинари морају наћи начиина да то некако другачије раде, када је деспот у питању. Наш народ има довољно непријатеља, да им и на овај начин не чинимо задовољство.

 4. zanimljivo je i ovo (što sam pročitao na par mjesta):

  tekst je prenesen sa ovog mjesta:
  http://klix.ba/forum/zasto-eufor-nije-reagovao–t125458s100.html

  Do nas u mjestima u blizini Doboja danima dopitu informacije da su u Tusu desetine ljudskih tijela, bio je blizu rijeke, trzni centar, dm, planika… danas vidim ovu vijest, strasno 🙁 nadam se da ce ispostaviti kao ineistina

  AUDIO: Evo šta se tacno dešava u Doboju i šta se sve od javnosti krije
  http://spn.ba/audio-evo-sta-se-tacno-desava-u-doboju-sta-se-sve-od-javnosti-krije/
  (da bi poslušali audio snimak na ovom linku, kad odete na njega – pritisnite narandžasto dugme play sa lijeve strane)

  Broju stradalih u Doboju čiji se leševi kriju u prostorijama jednog trgovačkog centra dosta je veći nego što to vlasti prikazuju, tvrdi to Sarajka (ime i prezime poznato redakciji op.a) koja je prilikom dostave pomoći ugroženom stanovništu ovog grada nosila hranu, lijekove, odjeću… Ona navodi da je u hali tog objekta smješteno 100 leševa te da se nesnosan smrad širi ovim gradom.
   
  Ona dodaje da su na području tog grada leševi skupljani i sakriveni kako bi se od javnosti prikrila prava istina.

  – Kriju mrtve. Čak su jednog čovjeka koji je radio u Općini otpustili jer je htio da ispriča istinu. Vojska RS brani pristup uopće tom dijelu. Sva pomoć koja se dostavlja mora se ostaviti na punktovima Crvenog križa, ili vojske. Bila sam tamo, ljudi su vidjeli leševe. Čak je i ljekarska ekipa bila upućena na mjesto gdje su leševi dovezeni. Doktori s Klinike Koševo bili su i vidjeli sve – tvrdi Sarajka koja je ovo uživo ispričala i u emisiji “Udri muški”.

  Potvrdila nam je i da se nesnosan smrad širi ovim gradom, te da je veliki broj građana obolio od šuge i žutice…

  – Veliki broj mještana obolio je od ovih zaraznih bolesti. Pitam se zašto svi šute? Gradom se ne može hodati koliko smrdi. To je strahota – kaže naša sagovornica.

  Ona također tvrdi da u Janji ne daju Bošnjacima hranu koja je skupljena u humanitranim akcijama. Apelirala je na građane da ne idu u Doboj bez adekvatne zaštite. Dodala je da će sve što je rekla imenom i prezimenom ispričati i policiji ili vlastima. Ukoliko se ova informacija potvrdi broj stradalih u ovom gradu popet će se na 130 s obzirom da su nadležni izašli sa podacima da je broj pronađenih ljudskih leševa 30.

  Jezivo: U Doboju kriju stotinu žrtava poplave?! U Tušu poplavljeno i ugušeno preko 200 osoba?!
  http://aura.ba/article.php?article_id=3194

 5. Višnja, svaka ti čast za tekst, vidi se da si intelektualac par exellance… a rečenica koja je esencija i poenta svega- ako je dodik samo kriv za stanje u RS, onda imamo mali problem… DNS-ovi hostapleri pokrali pola države pod sloganom riječ je riječ. jeste, dali su nam riječ da će pokrasti sve čega se dočepaju, a dobili su ministarstvo sa najvećim budžetom.. ipak su oni stranka za koju se ne vežu nikakve afere, gdje njihovi kadrovi nisu korumpirani, (kako im mladu perspektivnu ministarku zovu ministar koja se ne mješa u svoj posao) kako reče don marko pavić alias polo.. gdje će se i pisati o njima kada su pokupovali sve novinare.. da se razumijemo, ni ostale dvije stranke koalicije nisu cvjećke, niti ih branim, naprotiv, ali ovi su šampioni obmana, i Gebels bi im pozavidio na propagandi i marketingu..

 6. Citamknjige
  ma njih makar razvlače po medijima, prozivaj odreda kao i SNSD, koji su nosioci vlasti, a DNS-a nema nigdje, kao da nije bio 8 godina na vlasti. I još najjači resor imaju na raspolaganju, samo ne znam, da li si ti kao i ja osjetio blagodeti tih silnih puteva, osim pred izbore. ako je ministarstvo rada jače i važnije od saobraćaja, ne znam šta da kažem. Saobraćaj pravi i ulaže pare(mogućnosti zloupotrebe i narodski rečeno krađe je ogromna), a rad je protočni bojler ministarstva finansija, koliko im para doznače finansije, tj koliko dobro radi privreda, toliko i ovi puštaju, veoma jednostavno, ili ministar rada ti, ja ili neki finiansijski genije… Ali da ne valja, ne valja.. pozzz

 7. What a load of crap!?

  Господине Вишњићу, ви као да сте се јуче пробудили из сна… или се ипак плански, с циљем, демагошки правите невјешти и заборавни. Усуђујете се да ријечи „новинарство, новинар, професионализам, објективност, строга уређивачка политика, нема боље…“, ставите у исту реченицу са БНТВ?!? Благо вама! Као да нам приповедате о неким ситним пропустим АТВ-а, или РТРС-а, или РТС-а… Биће да се само жестоко и цинично шалите? Можда је ово неки сатирични чланак? Монтипајтоновски оглед о апсурдности „објективног новинарства“ у пропагандном упоришту „реформираног“, „јевропског“, пробосанског СДС-а и америчке амбасаде у Р. Српској?

  Али авај, за сваког страначки необојеног, неострашћеног, иоле објективног гледаоца, Тришићева монструозна пропагандна далековидница је данас најјачи МЕГАФОН АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ у Српској и БиХ. Већ дуже од двије године (од посјете Патрика Муна Бијељини, Мићи Мићићу, Тришићу и сједишту СДС-ове БН „телевизије“, и договора о „у$по$тављању нових $тандарда у одно$има“) они изигравају посељачену, крканску верзију Матићеве америчке београдске РТВ „постаје“ Б-92 с ове стране Дрине.

  Они с новинарством и професионализмом немају ништа. Штавише, обесмислили су новинарску професију, деградирали је и бацили на дно дна. Ту више не вриједе никакви критеријуми, осим једног: – (о)пљуни што јаче и што острашћеније по Додику (није он за њих никакав Предсједник Републике Српске) и власти…. ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ. По степену мржње, острашћености, хистерије, једностраности, необјективности… далеко су превазишли све сарајевске ратно-хушкачке медије (и ФТВ, и Аваз, и ТВ1, БХТ, Хаџифејзовића, Николаидиса, Васковића, Јуришићку, Хаџиомеровића…).

  И има једна ствар које, у свом заслијепљеном страначком трансу, нису свјесни ни они ни њихови налогодавци, барем ови из Српске. Већ двије године праве непроцјењиву штету коју српском корпусу, националним и државним интересима Српске. Јединству српског народа које није била доведено у питање ни током ратних времена. Мржњом и неповјерењем које сију и шире у својим програмима, већ су дубоко подијелили Србе и Српску на оне из источног и оне из западног дијела. Дивиде ет импера. Бојим се да је јаз којег Тришићев СДС-ов медијски монструм већ дуго ствара и продубљује постао непремостив. Довољно је пратити иступе неких од „пробосанских“ политиканата из источног дијела, Бијељине, Сарајева, Требиња, Фоче… У овој кампањи није важно да ли је нешто чињеница, провјерена или непровјерена. Важно је пласирати је више пута и нанијети штету Додику, власти, СНСД-у. А примарно пропагандно средство (наратив преузет од ментора из Конрад Аденауер Штифтунга, НЕД-а и осталих западних фондација) је ПОТПУНА КРИМИНАЛИЗАЦИЈА СВЕГА И СВАЧЕГА у Српској. Пропагандни спин о посвемашњој корумпираности, лоповлуку, криминалу… Додика, власти, свих институција Српске, од предсједника, премијера, владе, министарстава, министара… свих који не припадају пробосанском блоку Конрада Аденауера.

  А коначни циљ је само један (договорен са бившим америчким амбасадором Патриком Муном): – да се са политичке сцене Босне и Херцеговине УКЛОНИ и трајно елиминише Милорад Додик, као главни проруски фактор у Српској и БиХ, како би ЕУропска БиХ постала „јединствена“, „функционална“, „нормална“, „координисана“ држава на путу у ЕУропу и НАТО. Све то наравно када се на власт у Српској доведе и инсталишу штићеници Конрада Аденауера – пробосански блок, безалтернативни „јевропејце“, савез за „промјене“: На силу, с-коца-и-конопца скупљена дружина четника и „левичара“ (баба и жаба) – „реформирани“ Босићев СДС, Иванић и ПДП, Чавићев НДП, и низ пришипетља и маргиналаца, Михајлица, Крсмановић… Узгред Конрад Аденауер Штифтунг је она иста организација, блиска њемачкој обавјептајној служби и владајућој странци, која је у Украјини на власт довела Кличка и овај садашњи профашистички антируски режим.

  Елем, примјетно је да је главну ролу у прљавој анти-Додик пропагандној кампањи, од сарајевских бошњачких медија и ратно-хушкачких телала, преузео баш овај Тришићев, СДС-ов и Мунов БН ТВ пропагандни монструм. Уз садејство клике осталих „неовисних“ плаћеничких НВО медија (штампаних, електронских, веб портала) и „експерата“ и „аналитичара“ сваке феле и врсте, те удружења граЏанки и граЏана, НВО организација, Дроњака и осталих „ветерана“… са платних спискова разноразних америчких и западних амбасада, фондација, организација. Сценарио је врло сличан оном по којем је уклоњен Милошевић. Типичан примјер „обојене револуције“.

  Цитирам:
  ————
  Не држећи ни једну страну… као и НАИЗГЛЕД намјерне провокације од стране новинара ТВБН…
  ————
  Некад, у страственом заносу и жаркој жељи да се свете појединим политичарима, „патриотски“ медији и они са високим „шером“ гледаности, можда несвјесно жртвују и институције државе.
  ————
  … да ли је питање БН новинара постављено лично Додику или предсједнику Српске… новинари притиснути строгом уређивачком политиком, због самог њиховог достајанства и очувања професионализма, укусно је имати мјеру… тешко могу и замислити да по „важећој програмској шеми“, новнар БНТВ, као што пита Додика, постави питање премијеру Србије…
  ————
  … БН-у све ово некако промиче или је привремено заказала „објективност“ због поплава?“ Покривајући простор РС, за мене, занемарујући турске и остале јефтине сапунице, од БН телевизије НЕМА БОЉЕ (What the fCuk??! ХА-ХА-ХА-ХА!?!), али то не значи да не може боље и да не треба поменути и озбиљне пропусте у раду… VI MORA DA SE ŠALITE… Ili vas je Mister Triša unajmio da malo „izvadite fleke“, promašaje i sranja njegovih histeričnih, primitivnih, agresivnih „novinarki“ i „novinara“, koj(e)i uzgred još nisu savladale(i) osnovna pravila dikcije – gutaju slogove, po pola riječi, čak, ne znaju sročiti smislenu prostoproširenu rečenicu… ali im zato drskosti, agresivnog primitivizma, neobrazovanosti, histerije, mržnje, zaslijepljenosti koja se graniči sa ludilom, NE NEDOSTAJE. Imaju ih u izobilju.

  Иза свих димних завјеса тобожње Вишњићеве „објективности“ и камуфлаже „непристрасности“, гос’ин Вишњић нам промовише Тришино крканско, примитивно, пропагандно, лажљиво медијско чудовиште Патрика Муна и Конрад Аденауер Штифтунга у, јел’те, „објективно“, „непристрасно“ и „најбоље“ на просторима Р. Српске??!
  Па, оно јесте и „објективно“ и „најбоље“, и „непристрасно“ али само у (закрвављеним) очима заслијепљених, фрустрираних, мржњом обневидјелих страначких (прије свега СДС-ових) јуришника.

  Стицајем околности у прилици сам да пратим (искључиво) информативни програм ове „телевизије“ – јер све остало што прави Тришина „далековидница“, тзв. „забавни“ и „културни“ програм, је тријумф агресивног примитивизма и крканских медијских хепенинга за кретенизацију и идиотизацију широких гледалачких маса – практично од њеног оснивања. И промјена како ви кажете „уређивачке политике информативног програма“ је фрапантна и ЗАСТРАШУЈУЋА.
  Апропо, тек однедавно сам сазнао на који начин, којим и чијим средствима је мали бијељински новинарчић, који је током рата своје „ратне извјештаје с лица мјеста“ слао из локалниих паркова, Тришић основао своје (и СДС-ово) медијско чудовиште.

  Није, дакле могуће оваквом камуфлираном демагогијом опрати деформисано, искривљено лице Тришића и његовог монструма, насталог крађом хуманитарне помоћи коју су аустралијски Срби током рата по трешићу послали српским борцима и сиротињи током рата.

  Тришићеви пропагандни јуришници су професију новинара довели до апсурда. Али није ни чудно. Главна Тришићева „промичбена“ уредница „информативног“ програма С. Рађен-Тодорић, је „јараница“ надалеко „чувеног“ новинара-рекеташа Слободана Васковића. Госпођа која је, уз Васковићеву супругу Љ. Ковачевић, јавно и ЛАЖНО, свједочила да је Васковић (плаћеничко „новинарско“ перо СДС-а) у Сарајеву прије рата завршио НЕПОСТОЈЕЋУ „вишу“ балетску школу. Е па, Тодорићка се посљедњих година, у својим „уређивачким“ потхватима на Тришићевом пропагандном монструму, очигледно није одмакла далеко од ове епизоде лажног свједочења у корист Васковића, који је узгред, данас једна од ударних „новинарско-истраживачких“ пропагандних песница Тришића и америчке амбасаде. Ту су наравно и други „истраживачи“ попут Ковачевића, Вукановића и компаније „истраживача“ све самих упосленика НЕД-а, ИРИ-ја, НДИ-ја, УСАИД-а… и осталих америчких фондација које врбују агенте (медијске, аналитиларске, политичке) за смјену „неподобних режима“ по свијету. А Милорад Додик је од тренутка одбране Полиције Републике Српске и многих других њених надлежности, главни непријатељ и мета у овом дијелу свијета.
  Зато се не трудите, гос’ин Вишњићу. У немогућој сте мисији.

 8. KUSTOMANIJA(K) – Emir Kusturica

  Kad narod voli

  Kako je došlo do toga da se američkom ambasadoru u Sarajevu gospodinu Munu ne gadi SDS, politička partija Radovana Karadžića? Očevici tvrde da su neki od članova SDS-a česti gosti u američkoj ambasadi! O tome će, valjda, jednom, istorija reći koju reč ili, akobogda, „Vikiliks“. Ja volim da pišem o sporednim stvarima!

  Među njima je i priča o tome kako se na Balkanu pokvario ukus američkih zvaničnika. Šef Informativnog centra SAD gospodin Dejvid Mis osamdesetih godina je mrzio turbo-folk! U međuvremenu je taj žanr postao političko oružje! Iako ima onih koji tvrde da postoje i gore stvari. Jedan moj prijatelj tvrdi da je BN gori od kasetnih bombi koje je po nama prosuo NATO. Idu tako daleko da tvrde da TV BN truje našu decu trenutno više od osiromašenog uranijuma. Ali, ne treba preterivati!

  Internacionalizam koji se osamdesetih godina gajio u pozorištu „Obala“ privukao je i šefa Informativnog centra Amerike u Sarajevu, gospodina Dejvida Misa. Bio je poseban čovek – špijun – u to ne treba sumnjati, ali je imao jednu slabost! Njegovu „jenki dušu „je nagrizala pojava našeg turbo-folka. Nevešto je imitirao „trilere“, i način na koji je Šaban Šaulić oponašao pevače iz Turske i Pakistana. Jednom sam se našalio sa njim i rekao: „To narod voli“!

  – Narod ima da sluša ono što elita želi! Ima da sluša Mocarta, „Bitlse“, Boba Dilana!
  – Taj film nećeš ovde gledati, jarane. Ovde slušaju Bregovića!
  – Nije ni to loše! – uzviknuo je, a ja sam dodao:
  – Bregu slušaju do ponoći. Posle dvanaest u kafićima vade kasete sa rezervnom muzikom, pa onda do zore režu vene uz Radišu Uroševića i pevaju: „…Oprosti što se sećam svega, mnogo više nego bilo čega“.
  – Mrzim taj džank od muzike – jadao se Dejvid.

  Hteo sam da mu umanjim bol. Ispričam mu kako moja majka često koristi reč „šuft“ kada želi da nešto obeleži kao nepodnošljivo ružno! Ova reč je vratila osmeh na njegovo lice. Kada kažeš „šuft“, svako slovo naglašava koliko je nakaradna pojava ta muzika koju Dejvid mrzi. Kasnije smo se sretali, a on bi prvo rekao: „Šuft“, a onda se nasmejao.

  Stvar sa „šuftom“ je započeta u Šapcu, gde je tamošnja radio-stanica emitovala muzičke želje! Ono što se sviralo po šatrama i na Ibarskoj magistrali sada je moglo da se čuje na radiju. Učešće u programu su plaćali sami izvođači. Turbo-folk je stilski „zakucala“ grupa „Južni vetar“. Mile Bas je u narodnjake uveo električnu gitaru, a pevač Kemal Malovčić, koji je prethodno učio za hodžu, ozvaničio je trilere. Kada je formirana TV Pink u Beogradu, zvuk šabačkog radija je dobio sliku. Pred kamere su dovedene pevaljke. Prednjačile su one sa izgledom transvestita i kurvi, a kolege pevači su ličili na kriminalce! Stvar sa „šuftom“ je dostizala vrhunac. Gledanost ili, kako Srbi vole da kažu, „šerovi“ su rasli iz dana u dan, gazda Pinka se obogatio. Kada se posle pada Miloševića odrekao Mirjane Marković, stigao je čak u Vašington na molitveni doručak. TV Pink je imala zadatak da preko „šuft“ muzike pridobije birače. „Šabački muzički genije“ i njegovi kompozitori su na pozornicu Pinkovog „Grand šoua“ istovarali muzičko smeće, iščeprkano iz kontejneraTurske, Pakistana, Grčke…

  Narod voli! Narod gleda! Narod glasa!

  Bijeljina nije htela da zaostane za Beogradom. Gospodin Trišić je stvorio Televiziju BN. Satelitski je povezao sve narode i religijske grupe, tačnije njegov program govori da je multietničko društvo u Bosni moguće. Na daljinu! Raseljeni muslimani, Srbi pa i poneki Hrvat su se složili u muzici koju je mrzio Dejvid Mis i povezani su „tajnom vezom“ koja bi mogla da stane u definiciju „šufta“.

  BN je preuzeo oprobani metod Pinka: Red sisa, uz „šuft“ muziku, red informacija iz zemlje i sveta. Onda red guzica, dugih nogu sa crnim halterima (narod voli), pa onda red uglednih naučnika koji pametuju o sudbinskim temama, pa opet „šuft“. Gledajući BN televiziju ljudi slabih živaca, poput mene, mogu lako da upadnu u intelektualnu komu. Ne zbog guzica i sisa. Mene je doživljaj vremena između informativnog bloka šuft muzike na BN -u katapultirao u središte naučnog eksperimenta!

  Gospodin Trišić je uspeo da pred moje oči iznese najnovije dostignuće genetskog inženjeringa! Posle samo jednog gledanja njegovog programa, sanjao sam da na telu krave može da stoji glava svinje.

  Kako li, Bože, sve ovo doživljava ambasador Mun? Sigurno mu nije lako kada daljinskim klikne BN pa mu u primaću sobu bane Vendi sa pesmom: „Praćnuo se šarančić“, Karleuša ili neko slično čudovište. Mislim da gosn Mun to podnosi protestantski: politički zadatak i cilj iznad svega teraju ga da trpi kaznu za uši i oči! Ko zna!Ali, u tom prijateljstvu američkog ambasadora sa gosn Trišićem i naklonosti prema stranci Radovana Karadžića ima nešto što bi svima moglo biti od koristi! Najviše našoj deci! Da menjamo Boru Drljaču za Igija Popa, Erika Kleptona za Eru Ojdanića, i sve tako redom! Ili je đavo odneo šalu pa je Amerikanac u Bosni pokvario ukus!?

  http://pressrs.ba/sr/kolumne/kustomanijak/story/36702/Kad +narod+voli.html

 9. @Isaša
  Nije ovo samo moron. Ovo ti je razglas SNSD-a i njihovog paraobavještajnog i propagandnog štaba. Na ovaj način su na frontalu objavili u nastavcima Karganovićeve i ine uratke o zavjeri protiv RS. Evo ti najave šta slijedi u zvaničnoj formi.
  Eto novih spiskova neprijatelja, eto jedinstva u sekti. Vrhunac spina je da je odbranom policije Baja postao neprijatelj zapada. Očekujem da će naredni korak biti smještanje Baje u drugi prigodan vremenski okvir, recimo u 1992. kada je zapad zapazio njegovu subverzivnost, te u 1999. godinu kada je zapad srušio Baju sa vlasti radi nečega.
  Vrh svega je ipak traktat o poštenju vlasti koja je ko’biva spinom proglašena za lopovsku. To bi značilo da novinarska piskarala izazivaju štete u Balkan Investment Banci, a i sada u državnoj, da dijele kredite u IRB-u, da daju koncesije na poljoprivredno zemljište, da dijele podsticaje probranima, da izazivaju štetu od milijardu maraka u Biraču, da bez para grade u picinom parku i ne zna šta još da nabrojim, nema kraja. To takođe znači da je Šnjegota najveći izdajnik ove zemlje zato što radi svoj posao, a na streljanju treba da mu se priključi i Čeko.:P
  p.s. Rajko Vasić je izabran u izborni štab SNSD za ove izbore, pa će imati priliku za obračun sa svim kopiladima i govnima

 10. „Objektivni“ Triša, BN TV i probosanci:

  http://www.zvornikdanas.com/2014/04/kusturica-sve-srbe-pod-istu-satru/

  SVE SRBE POD ISTU ŠATRU

  Piše: Emir Kusturica

  Sve što ima napolju ima i unutra. Tako postoji i vjerovanje da za svaku boljku može u prirodi da se nađe lijeka. Stvar je jedino drukčija kada je u pitanju vlasnik novokomponovane BN televizije Vlado Trišić.

  Majka priroda mu je okrenula leđa iako je ihihi vremena proveo po livadama u blizini Bijeljine. Tada je, kako kažu upućeniji, čuvajući krave, uspješno obavljao posao čobana. Očevici tvrde da se u tom poslu snalazio bolje od pasa. Trčkarao čobančić, petljao se kravicama oko nogu, sve dok jednom nije dobio volovsku kopitu u glavu! Primjećeno je da se od tada čudno ponaša a njegovi dugogodišnji prijatelji tvrde da je taj plodotvorni udarac bio presudan ne samo u napuštanju čobanskog bisnisa.

  Tada je izgleda rođena i programska šema BN televizije.

  Triša je stojički nosio taj udarac kroz život i razvijao se uglavnom prateći, danas njegov lako prepoznatljiv stil: SVAKI RUTO VOLI ŽUTO! Pokušavao je da udarac potisne u zaborav! Nažalost nije mu pošlo za rukom a najveća muka je izbila na površinu kada je napravio BN televiziju. No pokazao je umjeće opredjelivši se za lagodnu filozofiju da narod treba držati nisko, što niže. Uspješno je zamješao sise pjevaljki čija je muzika i plesni aranžmani inspirisana pakistanskim svadbama, stambolskim muzičkim smetljištima i grčkim šljamom. Sve to garnirano sa pladnjevima mješanog mesa, donijeli su direktno pred gledaoca smrad polupraznih kafana udaljenih balkanskih drumova! Sise, mješano meso u programskoj šemi udarenog kopitom, potom zamjene visokoumne teme provincijskih kolosa koji raspravljaju o sudbini svijeta. Onda opet drmaju sise, pa guzice, pa opet intelektualna politička elita Trišinog nivoa i Trišine mjere. Ma samo nek se drma i nek je lijepo! Na kraju programa koji se izrodio poslije udarca volovske kopite u glavu, ostaje utisak kao da je i sam gledaoc pretrpio isti udarac. Sve postaje slika Trišinog genetskog inženjeringa. Čovjek jednostavno povjeruje da je sve moguće. Na tijelu svinje može da stoji glava krave, a na glavi medvjeda da se vijori tijelo zeca…

  Najnoviji ukras na tijelu svinje je serijal “Afere” izvjesne BN-ove bratske produkcije! “Istraživač” i Trišketov brat po pjesmi, izvjesni Vasković u Srebrenici poznatiji pod nadimkom Vaske, od Andrićgrada, za malu lovu, pravi “aferu”. Istraživač “nije došao u Andrić grad” da utvrdi istinu o gradnji nego je, po svom običaju, stvorio sliku na daljinu i materijalima koje mu je brat Triša proslijedio. Mora se priznati da je Vaske upotrebio i vizuelne efekte na visokom nivou. Prikazuje ugovore a onda pusti efekat prašine u prvi plan! Odmakao Vaske od bazičnih intrukcija BBCijevih trenera kako se degradiraju oni koji nisu na liniji globalizacije. Dobro što istraživač Vaske nije znao da je zgrada hidrocentrale prodata kao gotova zgrada koju je Andrić grad izgradio za svoj novac ali kako da se ne da uporedi broj izgrađenih kvadrata sa količinom potrošenog novca pa da iz eventualne neusklađenosti krene u istraživanje (nema niti jednu izjavu onih protiv kojih je uperio oštricu noža).

  Taj zdušni pokušaj Vasketa i Triše da unize Andrićgrad korenspondira sa svima onima koji se protive, da se recimo, u ovom gradu na dostojan način obilježi stogodišnjica Prvog svetskog rata. Vaske i Trišo ne kriju da vole da obrću stvari i da sve što je vrijedno bacaju u blato. Pošteno govoreći, Vaske i njegova misija nisu bili prihvatljivi ni za USAID, koji je poslije pregleda emisije odbio da brendira ovo djelo uprkos činjenici da je generalno pomogao producenta pomenutog filma i serijala, portal Žurnal. Ali Vaske je prihvatljiv za Trišu kada god mu zatreba.

  Da li su to Triša i Vaske odlučiili da i mene drže tako nisko kao što drže čitav srpski narod!?

  (Blic)

 11. И после се чуде зашто их народ просто мрзи, све њих црвеносекташе и Додика и Кусту, све те лопине жалосне који својим лоповлуцима и корупцијом подавише овај народ.

  Оваквим спиновањима и халабуци држ’те лопова, показују свој полтронски карактер, синоћ на ВНТВ неки домаћин из Дворова остави поруку својим бившим СНСД-е партијашима, цијела улица била у СНСД, а после овог што су им приредили сви одреда поцијепали ту усрану чланску картицу.

 12. And now for something completely different:

  Мистер Триша, БН ТВ, СДС-ова американизована пропагандна далековидница – „свјетионици“ борбе противу криминала, лоповлука, корупције у Српској, „заштитници“ српских бораца, „ветерана“, радника и незапослених.

  Како је настала бијељинска БН ТВ Владе Тришића званог семберски „гебелс“ из нашег сокака?

  http://www.youtube.com/watch?v=UwCWqeoXpqQ

  РТВ БН ГРАЂЕН ПАРАМА СРПСКЕ СИРОТИНЈЕ:

  Milorad Trkulja iz Australije objašnjava kako je 150 000 dolara od srpske dijaspore u Australiji namijenjene srpskoj sirotinji i borcima završilo u džepu Vlade Trišića, vlasnika RTV BN iz Bijeljine.

  Snimak je iz 1999. godine. (У међувремену уклоњен.)

  Дакле, поменута „телевизија“ БН је „новинарска“ КЛОАКА -Тришићева и Мунова ГРОТЕСКА од „телевизије“ по програмској шеми и уређивачкој политици личи на медијског МУТАНТА за кретенизацију широких народних маса, настала противприродним блудом, тј. укрштањем Диџеј Крмка, Стоје, Пинкове „Гранд Параде“, „Јужног ветра“, Дроњка, Отпора, Злобе Васковића, Бранкице Станковић, Кемала Маловчића, Јелене Карлеуше, „Курсаџија“, Карамеле, „Фарме“, „Курира“ и Матићеве „круговалне постаје“ Б-92.

  Како изгледа када бивши амерички амбасадор Патрик Мун, Мићо, пробоснаски СДС и Тришина ТВ БН (познатија под називом „The БН Voice of Trisha & America“) ПОСТАВЉАЈУ „НОВЕ СТАНДАРДЕ“:

  http://www.rtvbn.com/news/patrik-mun-posjetio-danas-bn-tv/

  „AMERIČKI AMBASADOR PATRIK MUN U POSJETI BN TV“

  Amabasador Sjedinjenih američkih država Patrik Mun posjetio je danas BN TV i razgovarao sa rukovodstvom naše televizije.

  ”Veoma mi je drago što sam danas u posjeti BN televiziji. Ovo je prvi put da jedan američki ambasador posjećuje vašu kuću, tako da na neki način postavljamo nove standarde.

  BN televizija ima veoma dobru reputaciju širom Bosne i Hercegovine, tako da sam izuzetno zadovoljan onim što sam imao priliku danas da vidim, tokom posjete vašem mediju”, rekao je ambasador Mun.
  ——

  Нешто слично се у Србији догодило са таблоидном клоаком „Курир“, када су послије посјете тадашњ америчке амбасадорке Мери Ворлик, постали главни окупациони „билтен“, и данас су најгласније и најјаче режимско Вучићево пропагандно оружје. Али су им газде Американци.

  Мистер Триша има баш „дичан“ развојни пут – од безочног лоповлука (када је туђим, поклоњеним парама, аустралијским доларима намијењеним за помоћ српским борцима и сиротињи, основао своју приватну телевизију БН) – до садашњег издајства и служења српским (америчким) непријатељима.

 13. Тришин БН ТВ „INSIDER“:

  Mlađen V. (19. 04. 2013.)

  Samo da se zna!

  Ako je već početa tema o Bn televiziji, daj da i ja napišem nešto iz ličnog iskustva. Ja sam radio u prvoj postavi na Bn televiziji i to na nagovor mog velikog prijatelja tadašnjeg producenta pomenute televizije. Prvi dani su se sastojali u pokušaju da se koliko-toliko sa ono malo tehnike obezbijedi bar tri-četiri sata gledanosti. Plata je bila bijedna ali smo dobili čvrste garancije od Vlade Trišića da če on „uz pomoć jakih ljudi iz vrha vlasti“ obezbijediti dovoljno novca da svi imamo plate „kao na CNN-u“. Kada se Trišić uključio u skupljanje humanitarne pomoći iz dijaspore i njeno dopremanje u ratom zahvaćenu RS, naše stanje se drastično počelo mijenjati. Počela je stizati najnovija tehnika i veoma stručni ljudi za rad sa istom.Veoma brzo smo postali domaćini u medijskom prostoru, skoro svim tadašnjim „velikanima“ iz državnog vrha i sve je krenulo na bolje. Tu su se organizovali susreti i druženja sa estradnim zvijezdama, zabavne večeri i kojekave manifestacije koje su za cilj imale populaciju i zabavu pomenutih. Radio sam i kad su kroz BN televiziju predefilovali Kleopatra, Biba struja, kojekakve belosvjetske gatare i samozvani stručnjaci i experti iz svih oblasti. Iskreno rečeno nije mi baš mnogo smetalo jer sam u to vrijeme imao prilična primanja za to vrijeme. Kada se režim rada televizije okrenuo isključivo na jednu stranu i kada se vlasnik-direktor počeo otvoreno miješati i u naš rad i u naš život, ja nisam više mogao i otišao sam. Ono što sam ja nakon toga doživio može se opisati samo sicilijanskim scenarijom. Kuću su mi pretresali u potrazi za snimcima i kopijama kojekakvih „kompromitujućih“ zabava i druženja. Saslušavan sam jedno 30-ak puta i na kraju sam bio primoran da na duže vrijeme napustim moju rodnu Bijeljinu i sa porodicom potražim sigurnost na nekom drugom mjestu.
  Ako se zna da je Vlado Trišić seosko dijete iz okoline Bijeljine sa jako sumnjvim stepenom obrazovanja (dva puta padao u drugom razredu srednje škole), ako se zna da je od nasledstva počeo posao sa veoma malo sredstava, i da se bukvalno „preko noći“ dokopao velikog novca, logično da se zapitamo da li je BN televizija klasična zabavno-informativna medijska kuća, ili je samo sredstvo za podkusurivanje i vraćanje starih drugova.

  Ako se trenutno zna da je BN televizija isključivo u službi MIće Mićića i da skoro sve opštinske firme plaćaju ogromne račune za reklamiranje na BN televiziji, nije teško zaključiti da je ta televizija u stvari alat za sticanje i prikrivanje ogromnog bogatstva Miće Mićića i njegove lopovske bande oko njega. U principu Vlado i nije toliko loš, ali je ušao u krug iz koga nema izlaza, ako su oni njemu pomogli da izgradi to šta ima, logično da on sada MORA raditi onako kako oni žele jer veoma lako može ostati bez svega. Za njega koliko-toliko, sigurnost predstavlja jak SDS u Bijeljini, a najsretniji bi bio da oni ponovo vladaju i cijelom RS, jer ko zna, možda opet bude kakve humanitarne pomoći!

 14. Zlobo „Reket“ Vasković, 23.05.2014. 14:09:42

  Kad si vec navalio pa da iznesemo istinu

  -Akumuliranim milionima Dodik plaća lobiste po svijetu koji mu opet obezbjeđuju međunarodnu podršku i opstanak na vlasti. Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove porodice, rodbinu i najbliže partijske saradnike. Slobodan Stanković, vlasnik firme „Integral inžinjering“ je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove.

  Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, kaže da je ova organizacija podnijela preko 300 krivičnih prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih saradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka. Džajić tvrdi da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu.

  „Svi tužioci u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužilačke mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužilaštvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sistem RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatizovanih preduzeća u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljne rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizovo pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužilaštvo zbog toga ne smije da reaguje“, kaže Borko Džajić.

 15. Retardirana rulja koja političke lidere duže od 20 godina bira na principima i po kriterijima kojima je izabrala i kretena iz naslova, tek će da vidi šta je teška sudbina koju je sama sebi skrojila. Da se poslužim riječima Borisa Dežulovića iz jedne njegove kolumne:

  „Svakako, sad je kasno. Što bi rekli Englezi, nakon jebanja nema kajanja. Da ste, uostalom, učili engleski, znali biste da se kajati trebalo „at the time“. Dakle u vrijeme jebanja.“

  Lijep pozdrav

 16. HAHAaaa ofanziva režimska.
  Bolje bi bilo da ništa ne pišu, da glume hladnokrvnost.
  Samo pročitam prvi red komentara , vidim smrdi,i produžim dalje.
  Ne vjerujem da iko i pročita.

  Bolje bi bilo da im biskup služi moleban da firčija zapadnu Tunjice ili Foča.

  A, kako stvari stoje , neće ga zapasti nijedno. Zatvor je za ljude.

 17. Напад режима на БНТВ, није им се посрећило да остане потопљен, па је јављао о свему шта се дешава у Семберији, Шамцу, Брчком и Добоју, зато се сад режимске муштикле распадају од бијеса, што је њихову срамоту јавно оголила БНТВ.

 18. Како није био потопљен!? Зар послије емисије са Чавићем нису искључили програм? Кад лажеш онда мораш бити мало интелигентнији.
  Ти си толико глуп да ни слагати не можеш, а да сам себи у уста не скочиш.

 19. Posmatrajući tekst i komentare po ini put dolazim do zaključka – kakav narod, takvi mu i novinari, doktori, službenici, pa i sam predsjednik. Uostalom, pa svi oni dolaze iz tog naroda i čine njegov dio.

  No, kad kompariramo „slobodu medija“ i “ rad institucija“, kao dva za društvo izuzetno važna elementa prema kojim se mjeri kvlitet nekog društva, onda moramo znati nekoliko stvari.

  Prvo, SLOBODA MEDIJA je izuzetno složena, višedimenzionalna i po društvo krucijalna pojava, kakva se ne može posmatrati kroz nekoliko primjera pojedinačnih ponašanja ili sporadičnih događaja. Da bih ukazao na važnost slobode medija navešću da je američko društvo u doba „zlatnog ekspanzionizma“ (negdje do sredine 90-ih) počivalo na dva stuba – pravosuđe i mediji. Sve, ama baš sve pojave u tom društvu, kao i njihovo akteri, u vezi sa svojim ponašanjem morali su računati sa dva prilično izvjesna ishoda: prvo, da će za svoje ponašanje morati odgovarati na sudu (s tim da ih tamo može tužiti bukvalno ko hoće), te, drugo, da će biti podvrgnuti „medijskoj harangi“.

  Veličina američkog pravosuđa je u tome što je društvo sud pozicioniralo kao instituciju pred kojom „nema laži, nema prevare“. Sjetimo se samo da je Bil Klinton zamalo doživio impičment zbog toda što je slagao postupajućeg sudiju. To da li je njemu pušila nekakva službenica ili ne, ma to je u toj aferi bilo minorno pitanje. Ključni problem je nastao kad je nesporno utvrđeno da je predsjednik SLAGAO SUD. Kod nas pokušajte samo zamisliti situaciju da neki tužilac optuži aktuelnog predsjednika (bilo kog), a tek da se ovaj pojavi u sudnici. Kod nas je nemoguće docestu pred sud ni kakvog referenta, a o ovima „iznad njega“ da i ne govorimo. Istovremeno, naše zakonodavstvo dozvoljava osumnjičenom da laže (nije kažnjivo), odnosno laganje dozvoljava kao „PRAVO“ (u SAD je za to predviđen zatvor do 10 godina).

  Međutim, svi zajedno smo „svjedoci“ da i takvo američno pravosuđe čini pogreške, ponekad se ponaša protivpravno i čak antidruštveno. E tad nastupa „sloboda medija“. Ukoliko pravosuđe zakaže (kao prvi stub društva), onda mediji zasigurno neće (kao drugi stub). Svakim iole interesantnijim slučajem u tom društvu baviće se desetine hiljada novinara istraživača i teško je u takvoj situaciji sakriti bilokakvu muljažu. Novinarski interes je tu prilično jasan: bore se za velike novčane nagrade kakve uvijek prate „ekskluzive“, za prestižne novinarske nagrade i, konačno, slavu.

  Sad, nadam se da ove primjere neko neće shvatiti kako moje „američkoljublje“, nego samo kao plastične prmjere kako bi jedno društvo trebalo funkcionisati. I nema potrebe da me neko „obavještava“ da je tamo neki američki novinar lagao i isprovocirao Đokovića (znam o tome i taj je prošao baš kako inače prolaze lažljivci i klošari). To upravo pokazuje ovo o čemu govorim, pa i to da je „sloboda medija“ kao autokontrolni mehanizam.

  E sad, što se tiče drugog „elementa“ ove naše teme, a to je „rad institucija“ – tu ću biti prilično kratak i jednostavan. U Srpskoj NEMA institucija. Niti su tokom pređašnjeg 20-ogodišnjeg bitisanja dovoljno razvijene, niti su od aktuelne vlasti „njegovane“. Čak naprotiv, i ono malo pokušaja da se kod nas institucioje razvijaju je ciljno i bezobzirno razoreno od strane aktuelne vlasti Srpske. Lično mislim da je iracionalno raspravljati o „poštivanju institucije predsjedinika“ u jednom kvazidruštvu u kom je taj isti predsjednik bukvalno razorio sve institucije i poluge društva, u kom institucije ne postoje ni u naznakama. Dakle, institucije prvo treba izgraditi, pa ćemo nakon toga govoriti o poštivanju istih. Ovako, „maltimo praznu slamu“….

 20. Симо, знам да си глупа јајара, али да си толико глуп да не умијеш прочитати реченицу у којој сам објаснио, да су жељели да ОСТАНЕ потопљен, тиме сам јасно казао да је био? Коњино матора!
  Два пута су прекидали програм због поплаве, једном су укључивали БН радио на каналу тв-а, шта си ти гледао то ни Милан Тарот не би знао објаснити.

 21. harper, 24.05.2014. 11:19:57

  “Два пута су прекидали програм због поплаве, једном су укључивали БН радио на каналу тв-а, шта си ти гледао то ни Милан Тарот не би знао објаснити“

  Од вечери кад је Чавић гостовао у поплављеној БН, до прије неколико дана нисам имао струју тако да нисам упућен ко је шта приказивао.

  Колико видим ти си се против поплава борио гледајући ТВ и пишући коментаре против Додика.

 22. Jbg ti , simo, dosta je zasvirati i za pas zadjenuti.
  Ma šta da ti je sds uradio,ma kako da te je firči dobro uhljebio, uozbilji se, oljudi se.

  Nisi ti glup da ne znaš istinu, pusti probošnjaštvo , nema smisla.
  Koliko su bošnjaci iz Kozarca traktora sijena , kukuruza, dovezli u poplavljena srpska sela prijedorska, dabogda im mi nikada na taj način ne vraćali.
  A, lokalna vlast nije htjeala ni sirenom da upozori stanovnike o zlu koje im prijeti da bi ljudi išta spasili.

  Zar te srce i duša ne bole za svojim narodom i prije potopa, kamoli sada ,taman pomislimo da nema dalje, ali ludjak uvijek nadje još dalje u dubinu.

  Doboj je mjesto gdje mogu da se snimaju filmovi o paklu.I ne samo Doboj.
  Znam da su svi koji su dosad bili na vlasti doprinijeli ovoj našoj nesreći, njih ne amnestiram od odgovornosti, ali ovaj režim je mogao dosta toga da ispravi, da procesuira lopove i lopovluk kojega su našli, ali ništa ne bi od toga, već, nastaviše orgijati .

  Polomili su nas, spalili, satrali, ali svi su izgledi da će nas i zatrati.
  Prvo njegova oluja,
  pa potop,
  marširaju i umarširavaju nam bolesti strašne , suicidi, neimaština, glad, … u predvorju smo pakla.
  Simo, oladi malo, jbga ja.

 23. Приједор,

  нисам ја крив што је због пробосанства Бојић укинуо крметину у месници па сад ти испашташ.

  Ваша екипа СДС-телала (нема везе са телетином) данима, мјесецима, годинама засипа Фронтал коментарима у којима је мета само један човјек. Додик. Ако не пада снијег на Јахорини, крив Додик, ако пада киша крив Додик. Ако Додик оде у Београд и координише са Вучићем планове о поплавама (пражњење Ђердапа) ви (не смијете од Вучића јавно) пуштате имеђу редова приче како је Додик договорио минирање насипа у Семберији.

  Данима, мјесецима, годинама сатанишете Додика са циљем да се народу испере мозак и да народ заборави ове који би да нас опет зајашу.

  Вртите исту причу као покварена плоча. Твоја екипа на сваки кометар нас који нема ваљан одговор потеже псовке најнишег нивоа, пријетите, једном ријечју једете говна без потребе.

  Ја сам се на Фронтал пријавио зато што имам потребу да о одређеним стварима изнесем лични став. Сигуран сам да се из неких мојих коментара имало шта и научити, али ми је превасходни циљ да упозорим оне који не памте или оне који имају краће памћење ко су и шта су типови који се представљају као Савез за промјене.

  То нема никакве везе са Додиком. Што се мене тиче може ми фирчи попушити, али то што имамо заједничког противника нас уједињује, па се пушење одгађа до даљњег.

 24. Simoooooooooooooooooo?

  Dobro smo mi i prošli, dobro iko i ima živ!

  Sve ukupne prirodne katastrofe, i sva ljudska zla zajedno nisu vam ni do koljena.

  Toliki bijes , tolika mržnja, toliko zlo sijati, i opravdavati ih, to je neshvatljivo ljudskom razumu.

  Opravdavati dželata koji je uništio i poništio narod i zemlju, uz to još i tvoj narod, i zemlju tvoju …. šta je to, ljudi moji dragi?

 25. Korisniče Simo, šta cijenite u glavnom štabu? Hoćete li moći unovčiti još četiri godine šupljareći o probosanstvu i antibosanstvu?

  Mislim, ipak su ovo bile velike poplave, uslovi su se značajno promijenili, nevolja je donijela i saradnjicu mrskih neprijatelja sa svih strana granice, četnici u Ukrajini, a šahovničari u Srbiji, pa možda biste ipak trebali razraditi novu strategiju. Ili ćete sve žetone opet gurnuti na crno nepar računajući da će se zidovi, pa sa njima i mozgovi osušiti do jeseni, a armada seljobera radosno otići pod šatore?

  Lijep pozdrav

 26. Simo, ok, evo prijedloga, ako bi nam to pomoglo, ako bi se počelo bolje da živi, i na kraju ako su ovi za sve što nas je lupilo po glavi, za našu bijedu, za nepravljenje nasipa, za pljačku… krivi:

  Ubiti Bojića, Bosića, Čavića … Poplašena…
  Barem je to lako, hodaju slobodno, bez pratnje, bez armije policajaca, ne lete u helikopterima.
  Ako me ubijediš da je krivac za sve naše nedaće i tragedije Bojić, evo ja se prijavljujem , ja ću ga ubiti.
  Ali , dragi moj Simo, nisi ti glup, da ne znaš da vam oni služe kao skretnica, oni su vam stoga potrebni.

  Firčiju krajnji cilj nisu pojedinci, njemu je cilj uništenje Srpske i Srba kao naroda.
  Ko mu se našao na putu do tog cilaja , kao vukelić, oduvao ga je.

  On iza sebe ima moć, ima one koji su ga dovezli na tenkovima, on uništava i živu silu i materijalna dobra redom, bez milosti.
  Zašto nije pravi nasipe, pa zna da nismo niti na Alpama, niti u Sahari, znao je da smo vodoplavni, i da je pitanje dana kada će naići poplave, na potop ga je upozoravao njegov ministar Bratić.

  I sad vidi ti njegove strategije, MMF, krediti, novi helikopteri….!!!!!!!!!!!!!!

  Kad i bi i to proćerdao, , jurila bi njegova policija ljude, upadadala u kuće , vadila organe ljudima.

  A, Simo i Hercika bi opet vikali, a kako je radio sds, šta nam rade bošnjaci, sve dok ne dodje i na njih red.A njih neće imati niko da brani.

 27. Pošto se kroz temu provlači nekakvo „antiameričko“ i „prorusko“ opredjeljenje aktuelnog predsjednika Srpske, moram ponešto reći i o tome kako različito djeluju instrumenti „meke sile“ ovih dviju velikih sila između kojih se predsjednik kao „opredjeljuje“.

  Američka metoda širenja političkog uticaja na druge države podrazumijeva osnivanje opozicionih stranaka u drugoj državi, te pomaganje takvima da osvoje vlast. No, ključno je da onog trenutka kad takva marionetska vlast započne sa djelovanjem, Amerikanci odmah osnivaju opoziciju istoj. Tako postižu gotovo 100% uticaja na neku državi i to dugoročno.

  Na drugoj strani Rusi u pravilu ne „petljaju“ sa političkim subjektima, nego samo sa institucijama. Dakle, Rusi komuniciraju samo sa predstavinicima institucija i ne interesuju ih politički procesi drugih zemalja. To je velika sila i svoje interese može zaštititi, a ko će da vlada nekom zemljom to prepuštaju građanima. Smatra se da ruska metoda primjene „meke moći“ obezbjeđuje nekih 20-a procenata u odnosu na američki uticaj, ali oni ni ne teže nečemu više.

  Sad, u tom kontekstu „antiameričku opredjeljenost“ predsjednika treba posmatrati kroz činjenicu da je on svojevremeno bio „politički proizvod“ američke administracije, ali da je već nakon prvog mandata „amortizovan/potrošen“ i stavljen ad akta (američka upotreba je uvijek jednoktarna). Što se tiče „proruske opredjeljenosti“ tu moramo uobziriti činjenicu da bi Vladimir Putin i mene ama baš jednako prihvatao da sam predsjednik Srpske, baš kao i Dodika, jer tu se ne radi o Marku-Janku, nego o instituciji. Rusi to ne čine zbog nekog pojedinca, nego zbog sopstvenih političkih principa i ništa više. Prisjetimo se Putinove posjete Beogradu u prisustva na Marakani (ili Partizanovom stadionu, više se ne sjećam), kad je sa njegove jedne strane sjedio Boris tadić, a sa druge predsjednik nekakvog kluba motociklista iz Niša (čak i u srbijanskoj javnosti nepoznat). Tadić je sjedio pored Putina kao domaćin (baš kako to i pravila diplomatije nalažu), dok je ovaj „bajker“ sjedio kao njegov poznanik (drugar) iz domena Putinovih hobija (upoznali se na nekakvom bajkerskom skupu u Sevastopolju, sasvim slučajno). Sjetih se i jednog srbijanskog policajca po kog je godinama u Beograd dolazio Putinov predsjedniči avion i prevozio ga do Moskve – kako bi sa Putinom trenirao džudo.

  I, suma sumare, nema tu nikakvih opredjeljenja iz jednostavnog razloga što to „anti“ podrazumijeva da Amerikancima više nije potreban, dok to „pro“ je samo oficijelni izraz ruske bratske ljubavi prema Srbima i ništa više (inače je neozbiljno razmišljanje da Putin kao stari obavještajac nema pojma čiji su politički „proizvodi“ i tadić i Dodik). No ono šta ostaje kao „problem, a ovdje nije uobzireno jeste činjenica da njemački uticaj postaje sve jači na Balkanu, a kako Merkeleva gleda našeg predsjednika – to je već opštepoznato.

  Eto tako sam i ja „antispmalijski opredjeljen“ (fućka se onima u Somaliji za mnom), a „proargentinski“ (kao što se fućka i onima u Argentini. Inače, ne bih ovo pisao, ali ne podnosim jevtinu demagogiju, pa moram!

 28. … U svim ozbiljnim izvještajima iz Sankt Peterburga Dodika nema ni u fus noti. Ni Republike Srpske. I BiH se jedva pominjala, a u fokusu je bila Srbija.

  Srbiji svi pomažu, sa svih strana. Srbija je ozbiljna, vode je ozbiljni ljudi, odgovorni, moralni, a ne lažovi.

  Nakon minhauzenovskog izvještaja novinarčića Dodika o dešavanjima u Sankt Peterburgu, može se zaključiti samo jedno: Dodiku, a samim tim i Republici Srpskoj, bi bilo mnogo jeftinije da se sa Putinom slikao u muzeju voštanih figura. Korist bi bila ista kao i ona iz Sankt Peterburga. Nula!
  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

 29. OZBILJNO UPOZORENJE!

  Problem sa odvozom smeća u Doboju. Vlasnik smetlišta (inače naravno, teški SDS-ovac) gde je odlaže svo dobojsko smeće, NE DOZVOLJAVA više istovar smeća na svom smetlištu, jer mu se ne plaća! Grad se zato uopšte ne čisti tempom kojim bi trebao. Drugi razlog je da su građani potpuno dezorganizovani.
  Prijedlog generalu Zecu:
  1.Smjesta otjerati ovu bijednu kukavicu od gradonačelnika,
  2. Uzeti podatke iz CIPS-a o svim građanima Doboja,
  3. Napraviti centralnu lokaciju za mobilizaciju
  4. Organizovati radne brigade sa komandantom zbog odgovornosti
  5. Identifikovati ulice za čišćenje i dodijeliti im brigade
  Poslije će sve ići. Ko sam sebi pomogne i bog će mu pomoći, narode Doboja. Niste vi loši, nikad narod nije loš. Loše je samo vođenje. Uskoro će izbiti zaraza. Umiraćete! Reagujte, pustite vijesti, uzmite stvar u svoje ruke narode!

 30. Ajde da ubijemo Bojića da se Srpska oporavi, da se riješimo glavnog krivca.

  I sve esdeesovce… minirati BN tv ,bojićevu nwsnicu, ..
  Vidiš, ja sam Prijedorčanin, ne znam da li čovjek ima mesnicu, i ako ima , ne znam gdje je.
  Oteti mu, kao Vulićima što ste oteli, Bojića ubiti.

  Mesaru su mesnice opsesija.
  Ali, ko bi vam onda bio dežurni krivac

  Firčijev školarac, veze sa vezom, … Da nije tako, ko imalo veže , taj ne može ni da bude bajin kadar.

 31. Vojo85, je li to Bosić sa Olbrajtovom?
  Taj Bosić je probošnjak, on postavi Zlaju za ministra ino poslova. To baja nikad ne bi uradio.
  Nego, javio sam se za riječ povodom nečeg drugoga,
  Večeras gledam na neprijateljskoj tv BN, Zeca.
  A, on krezub !
  Aaaaaaaaaa, generala i sramote. Jbt,general treba da bude gospodin čovjek , dika , da se s njim ponosimo, da ga se ne stidimo…

  Sve gore od goreg, sve rudonjasto krezubo, končitasto, majkićasto, pinokijasto…. .

  Jest da su majstori svog zanata, nema što ne znaju rastaviti u najsitnije dijeliće,
  sve spale samo dugmiči ostanu.

 32. BORISLAV R., 24.05.2014. 16:24:40 [117036

  izuzetno povrsno analiziranje uticaja drugih zemalja na politicke procese.. Ako se Rusi ne sluze istim metodama kao Amerikanci zasto su onda npr. tako siroke ruke prihvatili porodicu Milosevica pod svoje skute? I jos neke druge?

  Postoje velike razlike medju tim zemljama ali ne i u tom polju.. Kao i u svakoj zemlji tako i u ovima dvema postoje najmanje dvije struje, najmanje dva pogleda na svijet i nacin uredjena drustva.. prisutnost ili, jos bolje, vlasnistvo nad kapitalom u drugim zemljama uvijek daje prednost tim vlasnicima u jacanju uticaja u parlamentima ili drustvima njihovih domicijnih zemlja.. ako vec analiziras onda analiziraj politike, pri analizi politika ili odredjenih politickih rjesenja doci ces do informacija o svim drugim organizacijama, institucijama, obrazovnim ustanovima itd. koje takodje zastupaju te politike ili politicka rjesenja (mnogo lakse je tu analizu provesti za zapadne semlje jer su njihovi mediji i intelektualci jos uvijek u velikoj mjeri slobodni da javno iznose svoje stavove / za istok se to ne moze bas reci).. e, kad do toga dodjes onda ce ti bitli lako utvrditi preko koga ili kojih organizacija se vrsi „prenos politickih koncepta“ na nas prostor…mnogo zanimljivije je tako nego generalizacijom tipa „ameri ovo
  a „rusi“ ono.. jer to nije tako… srecno…

 33. immortal, 25.05.2014. 18:42:45 [117152

  ahahha.. ne znam za Moskvu ali znam da je americka Vlada postigla dogovor sa svicarkim bankama (cini mi se preko 200 ih je to prihvatilo dobrovoljno) da sve americke poreznike koji drze tamo novac prijavi americkoj IRS.. dakle, americki drzavljani, bez obzira gdje zaradjuju novac, ima da porez placaju u Americi..

  za Britaniju, tako nesto je jos „rano“.. oni upravo stvaraju privid da je UKIP alternative… 🙂

 34. inace, korisnice immortal,

  nemoj da si na kraj srca.. lopovi su lopovi bilo na „zapadu“ bilo na „istoku“. zna se ko je prouzrokovao finansijsku krizu, debele su se i kazne placale itd.. gdje su pare zavrsile mozemo samo nagadjati. vjerovatno tamo gdje nema takvih kontrolnih mehanizama.. inace, zvanicni izvjestaj o finansijskoj krizi mozes naci ovdje: http://fcic.law.stanford.edu/

  sto je, pretpostavljam, i jedan od razloga inenzivnijeg budjenja antiamerikanizma….

 35. Korisnice aleks, kad bi lopovi bili tek lopovi i na istoku i na zapadu, onda bi srpska emigracija bila podjednako (slučajno) raspoređena po te dvije strane svijeta. Pošto lopovi nisu samo lopovi i na istoku i na zapadu, distribucija naše emigracije izgleda ovako: srpski zločinci planetarnih razmjera su u Rusiji, a ne na zapadu, dok su skoro svih ostalih nekoliko stotina hiljada Srba koji hoće da zarade koricu hljeba sa porodicama na zapadu, a ne u Rusiji.

  Kad bi lopovi bili tek lopovi i na istoku i na zapadu, onda bi osim ruskog Londona postojala i engleska Moskva, pa bi valjda bilo i poznatih engleskih oligarha koji su sa milijardama furnuli u Moskvu, a ne samo ruskih koji su furnuli u London. Samo nacije koje se sastoje od retardiranih masa mogu da slave diktatore koji prave oligarhe koji pelješe narod, a onda lovu nose van.

  Zapad je zapad i zato što upravlja i dominira ekonomijom svijeta, pa tu i tamo prođe kroz krize, ali im traži i nađe i rješenja genijalnim ekonomskim mjerama i promišljanjima i promjenama zakona, dok istok srpsko-ruskog tipa i ne zna šta je problem, a šta rješenje, zakon je ono što padne na pamet bolesnom diktatoru, pa su posljedično krize konstanta, a ne prolazna pojava i biloški odlazak diktatora put u potpuno neizvjesno sutra. Neće valjda ekonomska kriza nastati u smiješnoj Rusiji?

  Korisnice aleks, nemoj ni ti da budeš na kraj srca, pa pokušajem izjednačavanja zapada i istoka, makar to bilo samo na nivou lopova, nekoga ko ovo čita dovedeš u zabludu, pa jadnik pomisli da mu je svejedno hoće li zaglaviti na zapadu ili u Rusiji.

  Lijep pozdrav

 36. pogresno si me shvatio. Ja ne izjednacavam „istok: i „zapad“ bas time sto naglasavam da „zapad“ ima i priprema nove mehnaizme za sprecavanje lopova a „istok“ ih jos uvijek slavi kao investitore..

  za mene je postavljanje izbora izmedju zapada i istoka besmisleno.. ako nista a ono jer mi je vecina familije na zapadu.. sto se tice dovodjenja u zabludu tu nema pomoci. kada je saka ljudi izasla prije par godina na ulicu da se pridruzi globalnom protestu usmjerenom na skretanje paznje na kriminal bankarskog sektora (koji je i potvrdjen) na nasim „medijima“ su izvjestili „grupa antiglobalista“.. naravno da antiglobalizam s tim nema veze. ali, kad su mediji tako obavjesteni sta ocekivati od ostalih..

  lijep pozdrav i tebi

 37. immortal, 25.05.2014. 20:18:58
  Konsulatante Svestke banke Lajšiću,
  Пре почетка реформи у СССР-у постојао је јединствен комплекс народне привреде. Сва предузећа су се налазила у узајамној зависности. Свако велико предузеће је имало стотине узајамних веза са другим организацијама. Постојао је уходан систем управљања, на свим нивоима су били висококвалификовани кадрови. Планску приведу Совјетког Савеза често су поредили са целовитим организмом.
  Програм разарања привреде Русије вршен је под паролама увођења у светску цивилизацију на основу метода «шок терапије». Појам «шок терапије» води порекло од метода лечења психичких оболења инсулинским шоком. При таквом дејству на стање болесника разликују се две фазе: једна је кратковремена – јак надражај, друга – инхибиција (слабљење реакција на надражаје или њихово одсуство, снижавање целог низа функција организма). При лакшим последицама услед прилагођених реакција опажа се постепена нормализација и каснији излазак из шока, при тежим – може наступити смрт организма. На језику неолиберала шок је потребан саставни део прелаза са планске на тржишну привреду. Руску шок терапију је по задатку ЦИА-е испланирала и спроведела група професора Џефри Сакса са Харвардског универзитета. 1992-1994. године више од 1.500 страних саветника ушло је у државне структуре министарства и ресоре. Фактички за извођача те операције («реформи») изабран је тридесеттрогодишњи Ј. Т. Гајдар, уредник часпописа «Комунист» за економију.
  2. јануара 1992. године цене свих роба, осим стратешких, су либерализоване. Њихов раст је био фанатичан. До краја године цена хлеба је порасла 50 пута, а млека 45 пута. Истовремено су камате на улоге у банкама остале само неколико процената. Главнина становништва земље је лишена све своје уштеђевине, скупљане много година. Плата се скоро није повећавала, и почео је процес масовног осиромашења становништва.
  Изгубљена је контрола над привредним везама руских предузећа, изгубљени су оријентири за доношење производних и продајних решења, настала је несташица обртних средстава чак и за просту репродукцију. Са разарањем свих структура народне привреде у први план избија систем личних узајамних веза,али оне делују само у прво време. Постепено на свим нивоима јављају се посредници. Од њих почиње зависити сама могућност опстанка предузећа. У формирању посредника пресудну улогу играју у то време изграђене мрежне структуре (естаблишмент, врхушке комсомола, националне и криминалне). Формирани паразитски друштвени слој стиче огромне приходе.
  Осим тога, формира се маса напуштене имовине, која је такође послужила као моћан извор лаке зараде. У условима ничим неограничаваних прихода формирао се слој «нових Руса», пореклом из естаблишмента и мафијашких групација, који су тежили да све повежу узајамним јемством. Настала је невиђена поларизација друштва.
  Због пада производње у многим гранама привреде повећао се робни дефицит, нагло су ослабиле раније успостављене трговинско-економске везе са републикама бившег СССР-а и земљама Источне Европе, корупција је добила опасне облике. До средине 1992. године могло се већ говорити о дезорганизацији укупне националне привреде. Бруто домаћи производ (БДП) је 1992. године смањен приближно за 20%. Затим током 90-их година, скоро до краја владе Јељцина БДП је смањиван годишње 10%.
  У периоду «шок терапије» тачка ослонца власти била је операција са сировинама, које су такође постале извор фантастичног богаћења «нових Руса». Потпуна збрка и отсуство механизама контроле омогућили су несметан извоз вредних сировина из Русије, нарочито нафте и нафтних деривата. По подацима В. С. Овчинског [15], право продаје нафте и производа из њене прераде страним партнерима добило је 120 организација, компанија, заједничких предузећа. Као резултат тога нафта је у том периоду пласирана по данпингшким ценама. Године 1992. помоћу организованих криминалних акција у иностранство је извожено 67% нафте.

 38. za konsultanta Svetske banke
  «Шок терапија», везана за име Гајдара, довела је до три квалитативна резултата. Као прво, услед либерализације цена осиромашило је 80% становништва земље, почео је процес масовног осиромашења. Као друго, услед уништавања планске привреде, одбацивања Државног плана, либерализације цена у земљи је избио хаос. Индустријска предузећа нису знала – куда пласирати производе, како добити за њих новац, како организовати испоруке. Појавио се институт посредника, који је присвојио знатан део прихода. То је био почетак невиђеног богаћења на остацима суперсиле. Као треће, због тога, што наука и високе технологије не дају одмах враћање на тржиште створени су услови за пљачку научног потенцијала Русије и његово касније уништавање.
  Шок операција је проведена под паролама преласка на европску цивилизацију. Међутим, у суштини, то је била управљана катастрофа. Земље ЗНД су биле изложене пљачки. Русију су почели сматрати својеврсним Клондијаком. Та реч-симбол пореклом је од назива златоносног рејона на Северозападу Канаде, куда су се упућивале масе авантуриста у потрази за брзим богаћењем.
  Непосредно управљање операцијама у Русији фактички су вршили и контролисали амерички изасланици у оквиру програма ММФ-а и ЦИА-е под руководством и уз активно учешће страних специјалних служби. У иностранству су били разрађени сви детаљи «реформи». Тако је ЕБОР (Европска банка за обнову и развој) припремила «Упутство за приватизацију» обима око 600 страна у издању фирме «Сентрал Јуропијан». Планови разарања привреде наше земље вршени су под фирмама – денационализација, приватизација, свако грађанин Русије – власник. Творци и пропагатори тих планова били су званично позвани као обучени консултанти и савјетници. Многи од њих су били прави обавештајци. Само 1992. године по позиву ресора Чубајса у Русију је дошло 200 консултаната, међу којима стручни сарадник ЦИА-е Д. Бојл активни војни обавештајци Г. Д. Кристофер, Шарабељ, Акерман, Д. Фишер, Е. Хоктон, М. Камински, Д. Вилсон, Б. Бакаја, Ч. Вајмен, Т. Брус и други.

 39. aleks, 25.05.2014. 13:29:59

  Valjda je „normalno“ da su opservacije određenih društvenih dešavanja izvedene na nivou komentara na društvenim mrežama „površne“. Ne znam kako bih drugačije mogao napisati komentar, osim površnog iznošenja nekog detalja. No, to ne znači da je moje znanje o onome šta pominjem površno. Ukoliko vas stvarno zanima nekao od pomenutih tema ostavite e-adresu i polaću vam mnoštvo e-knjiga, radova, zbornika i druge literarure. Nije problem da vam pošaljem i neke svoje radove ili analize, no, ne da bih nešto „demonstrirao“, nego pod uslovom da vas iskreno zanima bezbjednost, geopolitika i dr. Inače, što se tiče metoda primjene instrumenata „meke moći“ to nisu moje „površne ocjene“, nego je u pitanju mišljenje brojnih relevantnih stručnjaka u oblasti geopolitike.

  Što se tiče Miloševića, e to je nešto složenija „priča“. Vidite, nije slučajno Miloševićev brat Bora bio ambasador u Moskvi i gradio „odstupnicu“ toj porodici. No, pitanje je zbog čega (pa i od koga) se ta porodica morala sklanjati u Rusiju?

  Nemoguće je kroz nekakav komentar jednostavno objasniti tu „miloševićevsko-rusku priču“, pa ću rizikovati da opet budem „površan“, no, iznijeću nekoliko važnih odrednica koje moramo uobziriti da bi to shvatili.

  Dakle, prvo, početkom 90-ih godina dolazi do otvorene realizacije angloameričkih planova razbijanja Varšavskog pakta okvirno zamišljenih još 1947. g. (odluka Savjeta za nac. bezbjednost br. 21/47 o razbijanju FNRJ, ČSSR i SSSR). Dakle, 90-ih je realizovano ono šta je započeto te davne 1947. g., a ako nekom nije poznato – NATO je oformljen 1949. kao instrument realizacije odluke donesene dvije godine prije toga (pomenute).

  Potom slijedi Niksonov zakon iz 1971. g. kojim se ukida „zlatni dolarski standard“, uveden sporazumom iz Breton Vudsa još 1944. g., na kom i danas počiva globalni platni promet. Dakle, 1944. godine dogovoreno je da će globalni promet biti obračunavan u dolarima, ali uz jasno određenu vrijednost dolara u odnosu na zlatnu podlogu. MMF i Svetska banka su istim sporazumom oformljeni kao operativni instrumenti provođenja sporazuma i globalnih ekonomsko-privredno-financijskih tokova. Nikson je ukinuo „zlatni standard“ i stvorio osnovu za uvođenje tzv. petro dolara (najveće menipulacije u istoriji čovječanstva). Današnji svijet počiva na dolarskom ekvivalentu koji nema apsolutno nikakvu vrijednost (u pitanju je novac bez ikakvog pokrića), a MMF i SB su pretvoreni u instrumente razaranja privreda, manipulacije i globalne američke hegemonije.

  Drugo, oba svjetska rata su proizvedena kako bi se realizovala britansko-angloamerička globalna dominacija kakva se zasniva na kontroli naftnog prometovanja. 1973. godine Bilderberg grupa (inače osnovana 1954. g. i sa prvim predsjednikom SS-ovcom i princom Bernardom od Holandije)donosi odluku da u naredne dvije godine naftni derivati poskupe za 400%, te da tako proizvedu prvu globalnu ekonomsku krizu.

  Treće, sumirajući prethodno, dolazimo do početka 80-ih i poznatog američkog RMA programa. Sjedinjene Države vrše ozbiljnu reformu metoda i sredstava bezbjednosnog djelovanja, odnosno započinju pripreme za napad 90-ih. To istovremeno podrazumijeva i kontinuirano izazivanje svjetskih ekonomskih kriza (sjećate li se toga) preko pomenutih „petro dolara“ i manipulacija sa cijenom nafte. Sve ovo je planski činjeno sa ciljem razaranja privreda zemalja Istočnog bloka , a valjda sa ciljem njihovog osvajanja (kakvo se i dogodilo). Konačno, iračko-kuvajtskim ratom je manipulativno proizvedeno poskupljenje nafte sa 19$ po barelu na 30$ i to je bila cijena nafte koja je „raširila ruske guzice“ i dovela do uništavanja i socijalizma i Istočnog bloka (da i ova ocjena ne bi okvalifikovana kao „površna“ upućujem vas da doznate ko je bila Ejpril Glejsbi).

  Četvrto, znači nakon takvih višedecenijskih priprema i razbijanja Istočnog bloka započinje osvajanje prostora i država Istočne Evrope. I to se događa u prilično „zanimljivim“ okolnostima obzirom da dolazi do pojave koju najčešće nazivam „samokolonizacija“. većina država bivšeg Istočnog bloka je pred Amerikancima izvršila samopokoravanje ili samokolonizaciju. No, našao se jedan Slobodan Milošević koji je to odbio, ali i jedan inače „zanimljiv“ narod (Srbi) koji je podržao takvu politiku.

  Peto, nastupa JEDAN (jedinstveni) DEVETOGODIŠNJI RAT protiv SFRJ (u početku), a kasnije protiv srpskog naroda. Danas se uglavnom govori i „raspadu Jugoslavije“ i više ratova, ali ja stojim na stanovištu da se ovdje dogodio samo jedan rat i to u okolnostima RAZBIJANJA JUGOSLAVIJE. Inače sam prilično kritičan prema Miloševićevoj politici i postupcima, no jedno je nesporno – on se jedini u Svijetu suprostavio agresiji na našu zemlju i etnički prostor na koji imamo i istorijsko i međunarodno i svako drugo pravo. Milošević se jedini suprostavio tom globalnom napadu i uspostavljanju hegemonije. Znaju Rusi (a i Njemci) odlično kakva bi bila njihova današnja pozicija da se „ludi“ Milošević i još luđi Srbi tada nisu suprostavili tom napadu i zadržali neprijatelja taman koliko je njima bilo potrebno da uspostave EU kao „tampon zonu“ i uopšte „stanu na noge“. Konačno, znaju Rusi da je njihova zemlja bila taj konačni i najvažniji cilj napada iz 90-ih, a znaju i to da u tom trenutku nisu bili sposobni adekvatno se odbraniti (trebalo im je vremena).

  Šesto, konačno, Milošević je bio ono šta je bio, mi smo kao narod prošli kako smo prošli, ali postavlja je jednostavno pitanje: kud to ide ovaj Svijet? Ukoliko Milošević ostane zapamćen kao „kasapin“ i zločinac, to znači da je Svijet otišao bestraga. Ukoliko u Moskvi i Berlinu izgrade Miloševiću spomenik na centralnim trgovima – onda je čovječanstvo shvatilo istinu i svoju globalnu zaluđenost, te krenulo u nekom pozitivnom smjeru. Ponavljam, prilično sam kritičan prema Miloševiću i brojnim njegovim odlukama, ali u konačnici ON, ako već nije bio junak, ni zločinac nije bio zasigurno. To što su Amerikanci nakon 9-ogodišnjeg rata i Srbima uspjeli nametnuti marionetske režime (DOS i SNSD), pa je Miloševićeva porodica morala pobjeći iz zemlje to nije nešto čime bi se danas trebali „ponositi“. U konačnici, Milošević je mogao skloniti se u Moskvi, ali je kao čovjek i junak sačekao da vidi šta mu je njegov narod namijenio kao sudbinu. Ono šta smo mi kao narod učinili svojim vođama (i političkim i vojnim) – znate, takvih stvari bi se drugi narodi stidjeli. Ako već ne poštujemo sami sebe, ako tog čovjeka nismo ispoštovali zaživotno, a ono bar ga sad ostavimo na miru i sačekajmo da istorija odredi njegovu „sudbinu“.

  Vama lično svako dobro i nadam se da ovo nećete shvatiti kao nešto lično. Jednostavno nastojim promijeniti opštu paradigmu sa kakvom se ne slažem i nikad se neću složiti. Dakle, nema ovdje ničeg ličnog, nego samo principijelno zastupanje vlastitih ubjeđenja.

  Pozdrav!

 40. vazi (to je iz 1992.), pa onda mozemo nastaviti razgovor o Milosevicu dobrotvoru i drzavniku.. moguce je da ja, s obzirom da nisam pripadnik srpske nacije (a ni bosnjacke ili hrvatske) jednostavno ne mogu dokuciti kako je to kao i npr. kupljenje konvertibilne valute (DM) od gradjana u to vrijeme preko raznih Dafina, Jezdi i ko zna koga jos, deviznu stednju da ne spominjem, u stvari gradjenje tampon zone prema Rusiji a narocito borba protiv zapada s obzirom na tadasnje privatizacije (zar nije bas Milosevic prvi prodao dio telekoma, izmedju ostalog?). Naime, ja nemam izgradjen senzibilitet ni za Rusiju kao vi pa ne mogu shvatiti otkuda tolika briga za zemlju i njenu odbranu od „zapada“ a u njoj radi toliko zapadnih firmi, preko 1000 samo americkih.. ali, i zemlju u kojoj je i prije boljsevicke revolucije, preko 40% vlasnistva nad bankama, fabrikama itd. bilo u rukama evropskih kapitalista iz Engleske, Francuske, Belgije i Njemacke i tada im to nije smetalo..i, ne, nisam „ostao bez fabrike“…

 41. Korisniče Borislave, pošto vidim da se u sve bolje razumiješ od američkih predsjednika varalica, reci nam šta bi ti uradio 1971. da si bio umjesto Nixona u uslovima razvoja ekonomskih problema za koje kejnzijanizam nije imao odgovor. Ne bi ti bilo loše da malo proučiš ko je prvi napustio Bretton Woods. Pomoć: Nije USA.

  Korisniče fabrikant, još nisi počeo da uzimaš ljekove? Neće ti to izdobriti.

  Lijep pozdrav

 42. Dragi moji,
  šta mislite da, koje li naše sreće, firči nije negativnom selekcijom tražio za glavne stubove režima glupake, neuke, pokvarenjake i cinike, neprijatelje i pohlepne, a takvi su svi redom u svim nivoima vlasti,
  pa da je uzeo ove naše momke Borislava,… aleksa, …teslu, ostao bez fabrike…., ne bi se ovako batrgali u blatu očekujući kugu i antraks da nas dokusuri.
  On odabra , jadna li nam majka, a njegova kukala, oroze i srcolike, tupoglavog 987, podguznog exa… , bojovnika bigera…i evo, tu smo gdje jesmo.
  Odabra ffujtipove i lude Dušanke, končite,nedobronamjerne emire i biskupe…

  I, šta sad?

  Mislio sam da nema crnje od oluje, sad vidim da je olujom čekao potop, šta je sledeće?

  Kažu da smo dno dna,znao sam da smo daleko od dna, jer od dna nema dublje, a guraju nas , zapravo gura nas djavo sa volujskim podvoljkom jooooooš dublje.

  Bože , molim Te, pomozi nam da brzo stignemo do dna pomozi nam da se odrazimo o njega i jurnemo gore prema svjetlosti, prema vazduhu!

  Preteško mi je da gledam šta monstrum radi od zemlje moje i ljudi u njoj…
  A, zatvoriti oči , ili praviti se da ne vidim , ni to ne mogu…

 43. Korisniče prijedor, biće da aleks nije naš momak, a Borislava, teslu i fabrikanta si imao u SFRJ, pa ti se baš nisu posrećili, osim ako nisi zadovoljan sistemom odbrane i zaštite kojeg su za jedan vikend razbili malo bolje naoružani lovci iz Slovenije i ekonomskim sistemom koji je propisivao koliko deterdženta možeš kupiti i kojim danima smiješ voziti auto.

  Lijep pozdrav

 44. Dragi moj immortal,
  i ti si jedan od onih koji nije po firčijevim standardima, a kojega bih ja obavezno stavio , da se pitam kao što se ne pitam, tamo gdje je mislećima mjesto, sa nabrojanim i nenabrojanm frontalovcima …

  U vezi aleksa , pošto ja nemam predrasuda što se tiče naših i ne-naših svrstao sam ga na osnovu njegovih komentara u „svoje“.

  Borislav , fabrikant kao i ja bili smo u SFRJ, nismo imali mogućnost da biramo gdje ćemo biti rodjeni, niti da utičemo na sistem odbrane , ekonmski sistem,… kao što ni danas nismo.
  Sve što sam mogao, mislim da su i oni , bilo je da obavljam svoj posao najbolje što sam znao i što sam mogao.

  (I da imam sto života , molio bih Ga da opet radim taj isti posao, i opet na istom mjestu…)

  Sada je , kao i uvijek, sve u šapama tzv velikih i njihovih instalatera koji zaista obavljaju posao valjano.

  Ja, ne znam da li na moju žalost ili ne, izgradjen od potke i osnove nećutalačke , takav kakav sam vječito sam bio u problemima sa većinom, a hercoliki kojih ima u svim vremenima i na svim mjestima su me proglašavali bolesnim…
  Donekle su u pravu, sada najviše, duša me boli , jako…
  Pozdrav i tebi!

 45. prijedor, 26.05.2014. 08:24:34

  “Ja, ne znam da li na moju žalost ili ne, izgradjen od potke i osnove nećutalačke“

  Не сери. Изграђен си од коже, меса, костију и цријева пуних гована, као и остали.

  Зајашио си Фронтал, кукаш, селективно кунеш, шириш најприземнију пропаганду. Покушао си између редова провући причу о намјерном рушењу насипа у Бијељини, али се то није примило. Остали телалук то није смио помињати да не наљуте Вучића.

  А чувена БН је коначно довела у студио неког из хидротехничке струке, а да није под Мићином контролом. Сељачка Тришићева мудрост је наложила да се та емисија поклопи са финалом ЛШ, Реал- Атлетико.

  С обзиром да спадам у групу људи који презиру професионални спорт, одгледао сам емисију, а како видим да на њу нема реакција, сигурно сам био једини фронталовац који је то урадио.

  У студију су гостовали директор Јавне установе „Воде Српске“ Драган Анђелић и Здравко Стевановић, директор Института за воде Бијељина.

  Било ми је чудно зашто је Стевановић нервозан, зашто млатара рукама, прекида саговорника, поскакује на столици, па сам одлучио да емисију одгледам до краја. Морам напоменути да је водитељка Рађен-Тодорић покушавала бити неутрална, вјероватно је схватила да не може помоћи Стевановићу, па је спасавала што се спасити може.
  Иначе, тај Стевановић у току поплава није силазио са екрана БН са својим ‘стручним’ процјенама, а да се не разумијем у те ствари помислио бих да је народни херој.

  Али не лези враже, Анђелић лијепо објасни противницима фудбала(који су једини гледали емисију)читаву процедуру око прављења насипа, а ја ћу је укратко препричати.

  Државна установа ‘Воде Српске’ је дужна да осмисли и координише изградњу насипа на поплавним ријекама. Та процедура има свој редослијед. Послије поплава 2010.године донијета је одлука да се уђе у изградњу или доградњу Дринског и Савског насипа у Семберији. ‘Воде Српске’ су биле дужне да ураде студију изводљивости и оправданости и то су учиниле. Послале су ту студију општини Бијељина која је на основу ње добила трасу насипа и била дужна да изврши експропријацију земљишта. За те сврхе је Влада РС на рачун града Бијељина пребацила близу 2.000.000 КМ, али општинска власт није од власника земљишта откупила ни један квадратни метар тако да су сви радови на насипима блокирани том неажурнђшћу Мићићеве администрације.

  Стевановић је покушао бити паметан па доскочити Анђелићу како су они требали наставити радити изведбене пројекте без обзира на то што нису регулисани имовинско-правни односи. Тиме се још више углавио јер је рекао да су подаци које је његов институт слао ‘Водама Српске’ и за које је у протекле четири године добио 6.000.000 КМ, довољни за подлогу за пројектовање. Анђелић га је спустио на земљу ријечима да се пројекти не могу радити на основу тако уског обима података, а без додатних радова, бушења, раскопа који ће утврдити састав и носивост земљишта, подземне воде итд.

  Затим је Стевановић по добром обичају када нестане аргумената, као да је школоват на Фронталу, кренуо на личну дискредитацију.

  Мало ме је то све заиннтригирало па сам питао своје пријатеље из бијељинског СДС-а (изненадићете се, имам их доста) који би жељели остати анонимни, о томе ко за кога ради. И људи су ми рекли да су у Бијељини сви Мићини, па и тај Стевановић и да се ту ради само оно што је у Мићином интересу.

  Појаснили су ми да је шеф СДС-овог Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство Предраг Јовић лично честит човјек, али да је плашљив и да ништа мимо Миће не смије урадити. Разумио сам да је запослен у бијељинској администрацији и да је аутор оног дијела ‘Бијеле књиге’ која говори о пољопривреди и водопривреди коју је промовисао СДС на страначкој скупштини, а у којој нема ни једне ријечи о изградњи насипа.

  Послије ове емисије ми је јасније зашто се то није нашло у ‘Бијелој књизи’. Јовић би то сигурно написао, али пошто је до застоја изградње насипа дошло због Мићића и његових интереса, тога нема.

  Неби ме чудило да за који дан на интернету дође до преправке ‘Бијеле књиге’ у којој би се рекла која о насипима, па сам за сваки случај сачувао оригинал у писаном и електронском облику.

  Дајем ријеч телалуку…

 46. Simo,
  Pa da je moj sin a ne Mićo,treba da odgovara za nečinjenje.
  A, glavni baja nije mogao kao ništa, svezao mu Mićo ruke?

  A, mogao je na Vulićevoj zemlji da sagradi zgradurinu koja nam ne treba kao ni treće oko.

  Kada napišeš komentar u kojem ne dijeliš ljude na sds i one druge, vjerovaću u tvoju dobronamjernost.

  Imaš problem sa razumijevanjem pročitanog, što je ozbiljan problem, za tvoje godine neispravljiv.
  Ja provukao priču o probijanju nasipa?
  Samo sam rekao da nije nemoguće, i to nadovezujući se na nečiji komentar.

  Srpska je nebrnjena od poplava, i namjerno, i nenamjerno. I sve one koji su to radili, i namjerno,i nenamjerno treba debelo kazniti.
  Da se ja pitam kao što se ne pitam, iranski zakon, kineski, pred zid, pa bio to Mićo, Janko, Marko, moj rodjeni brat ili sin, ja.
  O krivici glavnokomandujućeg izlišno je govoriti.
  Kako je dobronamjeran prema nama,tako nam je.

 47. Симо П. Ороз, 26.05.2014. 09:43:49 [117178

  Vi ste trezvena osoba. Kada vec spominjete 1942 i Tomasicu mozete li mi objasniti razliku izmedju dizanja tri prsta ovih: http://www.youtube.com/watch?v=d1f6ssGb-Go&list=PL9YNdSlyN4Tkh9p1IrSkGsy2yy666Yei4&index=70

  i tri prsta „grckih djaka“ koje predstavlja ovaj (od juce snimak)http://world.greekreporter.com/2014/05/25/pope-francis-kissed-the-hand-of-ecumenical-patriarch-bartholomew-video/

 48. prijedor, 26.05.2014. 09:57:52

  “Imaš problem sa razumijevanjem pročitanog, što je ozbiljan problem, za tvoje godine neispravljiv.
  Ja provukao priču o probijanju nasipa?
  Samo sam rekao da nije nemoguće, i to nadovezujući se na nečiji komentar.“

  Ти имаш проблем са разумјевањем прочитаног. Рећи да нешто није немогуће је управо провлачење приче, а не тврдња. Тврдња је нешто иза чега станеш са аргументом и ја ти то нисам приписао.
  Провлачење је нешто иза чега не станеш аргументом, али пустиш бубу у народ.

  Врло прецизно сам се изразио.

  Да чујем остали телалук…

 49. prijedor, 26.05.2014. 09:57:52

  “Simo,
  Pa da je moj sin a ne Mićo,treba da odgovara za nečinjenje.
  A, glavni baja nije mogao kao ništa, svezao mu Mićo ruke’

  То је управо оно што ти ја говорим. Ваш телалук не дозвољава аргуметовану расправу о одговрности локалних и државних власти. Имам ја великих замјерки и државним органима и спреман сам их овдје написати, али док год СДС своје телале не свеже ‘накраће’, од цивилизованог дијалога нема ништа.

  Ево, ја сам дао свој допринос да фронталуку разјасним одговорност коју има локална власт. Мићић није урадио своје, Обрен затрпао канале и шта сам доживио? Најприземније увреде, а иде се чак дотле да се отварају никови само са једним циљем, да се Симо дискредитује. Не требају ми бољи докази да моји коментари ударају тамо гдје сам наумио. А то ми је циљ.

  Да ви нисте острашћени могли смо заједнички сјебати и једну и другу власт. Са Фронтала су вашим примитивлуком и острашћеношћу отјерани многи квалитетни коментатори. И ја сам размишљао да се одјавим, али нисам хтио јер би фукара то прогласила својом побједом, а ја као познати намћор и сујетна личност то нисам себи могао дозволити.

 50. @simopoklopčić
  Ja sam gledao istu narečenu emisiju i nisam gledao navijački. Stevanović je bar za dvije stvari u pravu, bez da se stranački prebrojavamo. Imovinsko pravni odnosi na Savi riješeni su prije 35 godina – istina. Imovinsko pravni odnosi na Drini ne mogu se riješiti bez izvedbenog projekta – istina. Anđelić je plod kadrovske politike feudalnog ustrojstva RS. Stevanović ima diplomu i radno iskustvo za posao koji radi.
  Ovo oko para za eksproprijaciju je plod tvoje mašte. Konstruišeš da je Bijeljina dobila od Vlade po 2 miliona godišnje, a zaboravljaš da studija izvodljivosti nije završena, a ni započeta, 2011. godine, tako da nema potrebe da insinuiraš da bi potkovao priču.
  Uostalom, mogao si prepričati malo i o stručnim timovima, ulozi stranih eksperata, ulozi „domaćih“ eksperata oko pripreme dokumentacije. Anđelić nije lagao (osim za stvari oko eksproprijacije), a nije ni Stevanović. Meni je jasno da u ovakvoj situaciji svi traže žrtvenog jarca, ali pažljivim slušanjem oba sagovornika mogla se steći objektivna slika o stanju u Vodoprivredi. Sporost, neodređenost, spor sa Zavodom za vodoprivredu (Bratićevo čedo, a uopšte težak problem),ukidanje regionalnih vodoprivrednih preduzeća bez alternative (osim ako je Bijeljina put zaista alternativa), ukazuju najviše prema Vladi republike Srpske i odgovarajućem ministarstvu. Pogledaj širu sliku i pođi od opštine do opštine, što kaže Anđelić, od N.Grada do Trebinja, pa daj ocjenu sistema upravljanja vodama uključujući i odbranu od poplava. Isto važi i za Civilnu zaštitu čije budžetske stavke u poslednjih 8 godina jasno govore o „ulaganjima“ u sistem.
  Ali, et’ našem Simaragi je trn u oko Mičić, pa po starom receptu opanjkavanja tu rade neki pošteni ljudi, ali ćute, pa neki volšebni interesi (Mićovi) ne daju da se rade nasipi. Pozdravi svoje u izbornom štabu i naročito Rajka Vasića koji vaskrse.:P

 51. front, 26.05.2014. 10:50:29

  “Imovinsko pravni odnosi na Drini ne mogu se riješiti bez izvedbenog projekta“

  Само ова реченица је довољна да ти докажем да немаш појма.

  Изведбени, односно грађевински пројекат је основ за добијање грађевинске дозволе. Грађевинска дозвола се не може добити без ријешених имовинско правних односа.

  Грађевински пројекат подлијеже ревизији, а ревизија утврђује да ли је пројекат узео у обзир све потребне податке. Молим да ми објасниш како ће се доћи до геомеханичких података који су обавезни, а код насипа врло важни, ако на земљишту не извршимо геотехничке радове који подразумјевају бушење и копање.
  Кад то објасниш онда насвјетуј Додика како да уведе бушилице и багере, који врше те радове, у земљиште које је приватно власништво. Сјети се колика се фрка дигла око Вулића за комад ић пута. Могу замислити како би телалук реаговао да је Додик увео машине у семберске оранице.

  Фронт, сједи један. Ваљда имате неког паметнијег да о овим стварима улази у полемику са мном.

 52. Simosjedijedan

  Ti meni ne odgovori kako Baja s Vučićem rješava upravljanje Đerdapom? Tu si se već prosuo ko’ riža.

  Kad već pominješ Vuliće, objasni na osnovu koje dokumentacije je eksproprisan Vulić?

  Ko proglašava opšti interes za (jebene) nasipe i čiji su nasipi?

  Ko je vršio eksproprijaciju za autoputeve?

  Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju objekta ili izvođenje radova na osnovu podnesenog prijedloga korisnika eksproprijacije donosi Vlada Republike Srpske (u daljem tekstu: Vlada) nakon prethodno pribavljenog mišljenja skupštine jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se namjerava graditi ili izvoditi radovi, u skladu sa odgovarajućim planskim aktom.
  (2) Skupština jedinice lokalne samouprave mišljenje iz stava 1. ovog člana dužna je dati u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
  (3) Odluka o utvrđivanju opšteg interesa iz stava 1. ovog člana objaviće se u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

  Sjedi duplo jedan Simaraga

  I drugi put nemoj misliti da niko nije gledao. Pozdravi Rajka i pošalji mu šarenih pilula trebaće mu za izbore.

 53. A da može i bez eksproprijacije pogledati Zakon o vodama RS
  Одлука о привременом кориштењу земљишта
  Члан 172.
  (1) Власник односно корисник земљишта, дужан је доп
  устити прелаз преко
  земљишта лицима која су овлаштена да истражују, спр
  оводе праћење стања
  вода, премјеравају, снимају или обиљежавају водно з
  емљиште или воде, као и
  лицима која изводе радове на изградњи, реконструкци
  ји, или одржавању водних
  објеката или постројења, или врше њихово искориштав
  ање.
  (2) Уколико власници односно корисници земљишта не
  поступе у смислу
  одредбе става 1. овог члана, рјешење о привременом
  кориштењу земљишта
  доноси надлежни орган из члана 166. овог закона, н
  ајкасније у року од три дана
  од дана подношења захтјева за доношење одлуке о при
  временом кориштењу
  земљишта.
  (3) Жалба против одлуке из става 2. овог члана, не
  задржава извршење
  рјешења.

  Simo, popij pilule, smanji doživlja i evociraj uspomene.

 54. immortal, 25.05.2014. 23:48:12 [

  Moraću vas zamoliti za pomoć u identifikovanju subjekta koji je prvi napustio sporazum iz Breton Vudsa. Svako ko iole poznaje rad Vilijama Engdahla (poznati američki istraživač) može uočiti da ja prilično uvažavam njegove stavove i izvedene zaključke. No, ukoliko znate za radove (ili autore) u kojima se tvrdi drugačije, zamoliću da me uputite na iste.

  Pri tom Kejnesa možete izuzeti obzirom da se njegova tumačenja primarno zasnivaju na znanjima stečenim prije i nakon Velike krize iz 1929. g. Tu moram dodati i da se globalni procesi moraju posmatrati multidisciplinarno, odnosno da ekonomija ne može dati odgovore kakvi adekvatno objašnjavaju globalne procese i promjene. Konkretno, prilično sam ubijeđen (normalno na osnovu moje spoznaje i intelektualnih sposobnosti kakve su recimo prilično prosječne) da je Velika kriza namjerno izazvana kao prva pretpostavka za namjerno, plansko i ciljno izazivanje Drugog sv. rata, a Kejnes to nikako nije mogao uobziriti još 30-ih godina prošlog vijeka.

  No, pitanje je kako spoznati objektivnu istinu u uslovima kakvi dominiraju čovječanstvom u ovom trenutku. Eto, npr. Velika Britanija (tada najveća svjetska sila) i danas tvrdi kako nije imala ratni plan za Prvi sv. rat. Sve iole ozbilje države tog doba su takve planove imale (vojvoda Putnik je 1909. sačinio srpski ratni plan i to među posljednjima u Evropi) i kasnije objelodanile, a najveća svjetska sila tvrdi kako se nije pripremala za taj rat (gle ironije). I onda, zamislite molim vas, dolazi 100-godišnjaca od izbijanja tog rata i cio Svijet se „nameračio“ da jednom za svagda raspravi to pitanje, a šta bi???? Dešavanja oko Ukrajine su potpuno zasjenila to pitanje, našu percepciju usmjerila u dijametralno suprotnom smijeru, a Britanci i Amerikanci se samo smješkaju (zadovoljno!).

 55. immortal, 25.05.2014. 23:48:12 [

  Moraću vas zamoliti za pomoć u identifikovanju subjekta koji je prvi napustio sporazum iz Breton Vudsa. Svako ko iole poznaje rad Vilijama Engdahla (poznati američki istraživač) može uočiti da ja prilično uvažavam njegove stavove i izvedene zaključke. No, ukoliko znate za radove (ili autore) u kojima se tvrdi drugačije, zamoliću da me uputite na iste.

  Pri tom Kejnesa možete izuzeti obzirom da se njegova tumačenja primarno zasnivaju na znanjima stečenim prije i nakon Velike krize iz 1929. g. Tu moram dodati i da se globalni procesi moraju posmatrati multidisciplinarno, odnosno da ekonomija ne može dati odgovore kakvi adekvatno objašnjavaju globalne procese i promjene. Konkretno, prilično sam ubijeđen (normalno na osnovu moje spoznaje i intelektualnih sposobnosti kakve su recimo prilično prosječne) da je Velika kriza namjerno izazvana kao prva pretpostavka za namjerno, plansko i ciljno izazivanje Drugog sv. rata, a Kejnes to nikako nije mogao uobziriti još 30-ih godina prošlog vijeka.

  No, pitanje je kako spoznati objektivnu istinu u uslovima kakvi dominiraju čovječanstvom u ovom trenutku. Eto, npr. Velika Britanija (tada najveća svjetska sila) i danas tvrdi kako nije imala ratni plan za Prvi sv. rat. Sve iole ozbilje države tog doba su takve planove imale (vojvoda Putnik je 1909. sačinio srpski ratni plan i to među posljednjima u Evropi) i kasnije objelodanile, a najveća svjetska sila tvrdi kako se nije pripremala za taj rat (gle ironije). I onda, zamislite molim vas, dolazi 100-godišnjaca od izbijanja tog rata i cio Svijet se „nameračio“ da jednom za svagda raspravi to pitanje, a šta bi???? Dešavanja oko Ukrajine su potpuno zasjenila to pitanje, našu percepciju usmjerila u dijametralno suprotnom smijeru, a Britanci i Amerikanci se samo smješkaju (zadovoljno!).

 56. immortal, 25.05.2014. 23:48:12 [

  Moraću vas zamoliti za pomoć u identifikovanju subjekta koji je prvi napustio sporazum iz Breton Vudsa. Svako ko iole poznaje rad Vilijama Engdahla (poznati američki istraživač) može uočiti da ja prilično uvažavam njegove stavove i izvedene zaključke. No, ukoliko znate za radove (ili autore) u kojima se tvrdi drugačije, zamoliću da me uputite na iste.

  Pri tom Kejnesa možete izuzeti obzirom da se njegova tumačenja primarno zasnivaju na znanjima stečenim prije i nakon Velike krize iz 1929. g. Tu moram dodati i da se globalni procesi moraju posmatrati multidisciplinarno, odnosno da ekonomija ne može dati odgovore kakvi adekvatno objašnjavaju globalne procese i promjene. Konkretno, prilično sam ubijeđen (normalno na osnovu moje spoznaje i intelektualnih sposobnosti kakve su recimo prilično prosječne) da je Velika kriza namjerno izazvana kao prva pretpostavka za namjerno, plansko i ciljno izazivanje Drugog sv. rata, a Kejnes to nikako nije mogao uobziriti još 30-ih godina prošlog vijeka.

  No, pitanje je kako spoznati objektivnu istinu u uslovima kakvi dominiraju čovječanstvom u ovom trenutku. Eto, npr. Velika Britanija (tada najveća svjetska sila) i danas tvrdi kako nije imala ratni plan za Prvi sv. rat. Sve iole ozbilje države tog doba su takve planove imale (vojvoda Putnik je 1909. sačinio srpski ratni plan i to među posljednjima u Evropi) i kasnije objelodanile, a najveća svjetska sila tvrdi kako se nije pripremala za taj rat (gle ironije). I onda, zamislite molim vas, dolazi 100-godišnjaca od izbijanja tog rata i cio Svijet se „nameračio“ da jednom za svagda raspravi to pitanje, a šta bi???? Dešavanja oko Ukrajine su potpuno zasjenila to pitanje, našu percepciju usmjerila u dijametralno suprotnom smijeru, a Britanci i Amerikanci se samo smješkaju (zadovoljno!).

 57. ALEKS

  Ne znam šta se dešava, ali već drugi put mi „nestaje“ napisani komentar (a posljednji se više puta ponavlja). Problem je u tome što nadugo i naširoko obrazlažem određene stavove, a onda to u trenu nestane. Moraću ubuduće posati u Vordu, pa kopirati komentare (nema druge).

  Uglavnom, ono šta želim reći da ste mi zaista zanimljiv sukomentator i žalim što je nestalo ono šta vam pokušavam reći. Sad više nemam vremena ponavljati, ali kako ste mi zanimljivi – to znači da ću svakako naći vremena za jednu „raspravicu“. Posebno jer mislim da ćemo se načelno složiti iako smo započeli iz dijametralno suprotnih pravaca.

  Dakle, za sad samo pozdrav i poštovanje, a komentar slijedi…

 58. Korisniče Borislave,

  1. Povijest

  SAD su do 1890. postale najveća ekonomska sila na svijetu, poslije Prvog svjetskog rata ponajveća vojno-politička sila, a poslije Drugog svjetskog rata su neprikosnoveni broj jedan svijeta, što su svima pokazali krajem 1980-ih kada ostaju jedina svjetska supersila i predvodnik do sada najstabilnijeg od svih svijetova, uz danas 40% veći broj stanovnika na planeti nego prije kraja „hladnog rata“.

  Bretton-Woods je sistem koji je osmišljen u uslovima ekonomskih problema zapadnog svijeta koji su postojali na kraju Drugog svjetskog rata. To je bilo zlatno doba kejnzijanske ekonomije i Marschallovog plana, doba koje je ekonomski podiglo sav zapadni svijet, a naročito, u ratu nokautirane države, Zapadnu Njemačku i Japan. Svako doba nosi svoje probleme i svoja rješenja. Kako problemi evoluiraju, tako evoluiraju i rješenja. Ne postoji jedno rješenje za sva vremena, pa to nije bio ni Bretton-Woods. (Tako je to kod normalnih ljudi i normalnih nacija. Kod nenormalnih, problemi su uvijek isti, a rješenja nikad nema.)

  Bretton-Woods je podrazumjevao sistem fiksnog deviznog kursa za sve valute prema dolaru, a dolar je bio konvertibilan u zlato, po cijeni od 30-ak dolara za uncu. To je bilo održivo u uslovima kada je američki BDP činio skoro 40% svjetskog BDP-a, a američke zlatne rezerve preko pola svjetskih zlatnih rezervi. Do kraja 1960-ih stvari su se jako promijenile. Američko učešće u globalnom BDP-u i zlatnim rezervama je opalo, potrošnja porasla, došlo je do rasta inflacije (skoro 6%), američki platni bilans je klizio ka deficitu, javni dug rastao, a Zapadna Njemačka i Japan su rekonstruisani i privredno ojačali, suficit im je rastao, a usljed potražnje za njihovim proizvodima i finansijskim instrumentima javio se aprecijacijski pritisak na njihove valute. U takvim uslovima „negativan“ pritisak na američkoj strani se preko dolara prenio na američke zlatne rezerve koje su se topile, a pored inflacije skočila je i nezaposlenost (preko 6%). Odbijajući da aprecira marku, Zapadna Njemačka je PRVA u prvoj polovini 1971. napustila Bretton-Woods sistem, a nakon nje, ako se dobro sjećam, i Švajcarska. Postalo je jasno da nije moguće istovremeno držati fiksan kurs, slobodan protok kapitala i nezavisnost monetarne politike. U drugoj polovini 1971. i SAD donose odluku da napuste Bretton-Woods i (između ostalih mjera) prekinu i konvertibilnost dolara u zlato po fiksnoj cijeni. Do dan danas dolar nije vezan nizašta fiksno i upravo zahvaljujući toj mogućnosti sačuvana je stabilnost svjetskog finansijskog sistema u svim velikim i malim berzanskim krizama koje ni slučajno nisu uspjele da se (značajno) preliju u realnu ekonomiju, npr. 1987, 2000, 2008. Uprkos tome što dolar nije fiksno vezan nizašta, radi se o najcijenjenijoj valuti na svijetu (vidi 2), a inflacija u SAD je (od Rona Reagana nadalje) konstantno niža nego ona koja se pojavila tokom zlatnog standarda.

  2. Vrijedi li dolar išta?

  Ukupan promet deviznim parovima koji na jednoj ili drugoj strani sadrže dolar čini 80% cjelokupnog prometa na deviznim tržištima cijelog svijeta, a drugi je evro sa tek manje od 40%. U tom smislu, ne samo dolar, nego i sve ostale valute se mogu posmatrati kao „roba“ čija cijena zavisi od ponude i potražnje i ako uopšte igdje na svijetu postoji slobodno tržište koje nešto pravedno vrijednuje, onda je to devizno tržište, forex. Ako neko misli da dolar ništa ne vrijedi, neka slobodno iskoristi to svoje znanje na forexu, short-uje dolar prema valuti u koju više vjeruje, podmetne malo poluge (leverage), i eto mu lagane love.

  3. Nobelovcem protiv zlatnih insekta

  Umjesto čitanja radova raznih egzibicionista i novinarčića koji knjige prodaju ljubiteljima teorija zavjera, ako se želi ozbiljnost, moraju se proučavati radovi vodećih ekonomista svijeta. Radi saznanja stvarne istine o zlatu, a posebno njegove uloge u svjetskim ekonomskim tokovima svakako preporučujem dr Paula Krugmana, profesora međunarodne ekonomije i trgovine i nobelovca. Ipak, da bi se znanje složilo po redu i dobilo smisao, moraju se prvo proučiti osnove ekonomije, pa onda i makroekonomija, monetarni sistemi, javne finansije i svašta nešto. Ipak je to ozbiljna nauka, a ne zajebancija uz slavsku svijeću nakon pete rakije.

  4. Ponovljeno pitanje

  Šta bi ti uradio da si bio umjesto Nixona u drugoj polovini 1971. godine?

  ______________

  Korisniče prijedor, kad sam napisao da izgleda da aleks nije naš momak, naglasak je bio više na momak, nego na naš.

  Lijep pozdrav

 59. U govoru pred Udruženjem američkih novinskih izdavača, 27.04.1961. godine, Kenedi je, između ostalog, rekao:
  „Dame i gospodo,
  Sama reč „tajnost“ je odbojna u slobodnom i otvorenom društvu. Svi mi smo kao ljudi urođeno i istorijski protivnici tajnih društava, tajnih zakletvi, i tajnih procedura.
  Jer svi mi širom sveta stojimo nasuprot jedne monolitske i nemilosrdne konspiracije koja se najviše koristi tajnim sredstvima u cilju proširenja svojih interesnih sfera,
  infiltracijom umesto invazije, prevratima umesto izborima, zastrašivanjem umesto
  slobodom izbora.
  To je sistem koji je regrutovao široke ljudske i materijalne resurse zarad izgradnje
  jedne gusto zbijene, visoko efikasne mašine koja se sastoji od vojnih, diplomatskih,
  obaveštajnih, ekonomskih, naučnih i političkih operacija. Njihova priprema je tajna,
  neobelodanjena. Njihove greške se zakopavaju, a ne objavljuju. Njihovi disidenti su
  ućutkivani, nikad hvaljeni.
  Zato je atinski zakonodavac Solon proglasio nezakonitim svako ustuknuće od rasprave. Tražim vašu pomoć u ovom silnom zadatku informisanja i upozoravanja
  američkog naroda, uveren da će uz vašu pomoć čovek postati onakav kakvim je predodređen da bude: slobodan i nezavisan.“
  Posle ovakve izjave, i posle pokušaja da od američke centralne banke, poznate pod nazivom Federalne Rezerve, oduzme funkciju štampanja novca, možda će biti jasnije
  zašto je ubijen.

 60. U knjizi „Tragedije i nade: povest sveta u naše vrijeme.“ kaže:
  „Financijski kapitalizam ima dalekosežan cilj, ništa manje nego stvoriti svetski sistem
  financijske kontrole u privatnim rukama koji će moći kontrolisati politički sistem svake
  države i ukupnu ekonomiju u svetu. „
  Za novac i robu Quigley kaže:
  „Novac i roba su različiti.
  Dakle, jasno, novac i roba nisu ista stvar, nego su, naprotiv, upravo suprotne stvari.
  Većina konfuzija u ekonomskom razmišljanju proizlazi iz nepriznavanja ove činjenice. Dobra
  su bogatstvo koje imate, a novac je tvrdnja o bogatstvu koje nemate.
  Tako roba je imovina, a novac je dug. Ako je roba bogatstvo, onda novac nije bogatstvo, ili je
  negativno bogatstvo, ili čak protiv-bogatstvo. Oni se uvek ponašaju na suprotne načine, baš kao što se obično kreću i u suprotnim smerovima. Ako vrednost jednog ide gore, vrednost drugog srazmerno tome pada. Vrednost robe izražena u novcu, zove se „cena“, dok se
  vrednost novca, izražena u robi, zove „vrednost“.

 61. Korisniče Simo,

  Ajde da te malo citiram.


  „Државна установа ‘Воде Српске’ је дужна да осмисли и координише изградњу насипа на поплавним ријекама. Та процедура има свој редослијед. Послије поплава 2010.године донијета је одлука да се уђе у изградњу или доградњу Дринског и Савског насипа у Семберији. ‘Воде Српске’ су биле дужне да ураде студију изводљивости и оправданости и то су учиниле. Послале су ту студију општини Бијељина која је на основу ње добила трасу насипа и била дужна да изврши експропријацију земљишта. За те сврхе је Влада РС на рачун града Бијељина пребацила близу 2.000.000 КМ, али општинска власт није од власника земљишта откупила ни један квадратни метар тако да су сви радови на насипима блокирани том неажурнђшћу Мићићеве администрације.“

  Imam deformaciju da volim pratiti tok novca, jer tok novca govori sve, a novac uz još ima i čudnovato svojstvo da racionalne ljude natjera da se ponašaju naizgled iracionalno. Vidiš li gdje je problem u ovom tvom napisu? Da ne dužim, 2.000.000 KM je leglo na račun neke opštinske vlasti, ništa nije urađeno, a iz tvojeg pisanja, ne vidim da je 2.000.000 KM vraćeno nazad vladi. Slažeš li se da, ako je ovo tačno, onda je vlada kratka za 2.000.000 KM? Možeš li biti dobar, pa da u svom glavnom štabu pokreneš inicijativu da se istraži gdje je nestalo 2.000.000 KM budžetskih novaca? Ili očekuješ da će to možda učiniti pošteni Anđelić, koji nam je draži od Atletika iz Madrida? Ajde prvo da riješimo ovih 2.000.000 KM, pa da onda nađemo gdje visi i ostalih 6.000.000 KM, za sada necitiranih.

  Lijep pozdrav

 62. Baš sam se bila zabrinula za budućnost Republike Srpske, ali sad vidim da za moje brige nije bilo potrebe! Pa mi imamo stručnjake na Frontalu koji se razumiju u eksproprijaciju zemljišta, odbrane od poplava, kapitalne investicije, budžetsku politiku, svjetske i bjelosvjetske krize, ekonomije i privredne sisteme, imamo komuniste, samoproglašene svete ekologe koji će svijet nahraniti, ma sve mi imamo i sve znamo!!!! A sve gola p.i.z.d.a. do p.i.z.d.e., niko se tako stručan i vješt ne može i ne želi potpisati, sve same jajare!!! Još sad da se javi veliki stručnjak i.d.i.o.t.h.e.r.c.t.r.e.f.r.e.t.a.r.d.i.r.a.n.i. onda je vala mrka kapa!

 63. front, 26.05.2014. 11:51:18

  “(1) Власник односно корисник земљишта, дужан је доп
  устити прелаз преко
  земљишта лицима која су овлаштена да…“

  Ти се очито зајебаваш.

  Лијепо си написао да је власник дужан да пропусти машинерију да му пређе преко куруза, али то не значи да јр дужан да допусти да се нањеговој земљи изводе радови,

 64. Анђелић је толико шупаљ са знањем што он и није ни крио, каже да је тамо у Водопривреди економиста и менаџер, а не стручњак компактибилан са намјеном агенције.
  Све његове изјаве су болесно смијешне, јер та документација план и нацрт извођења радова никад није ни израђен.
  Умјесто његове празне сламе, боље да питамо бајину власт, како су неке паре намјењене за припрему изградње насипа, окренуте код Кусте у Андрићград и тако директно угрожено хиљаде домаћинстава у Семберији?

 65. Simo

  Čitaj, čitaj, čitaj. Uzmi cijeli Zakon o vodama. Vidićeš da je Mićić izvršio krivično djelo boreći se na nasipu koji nije njegova nadležnost. Ovaj član koji sam ti citirao se upravo odnosi na situacije kod nepotpune eksproprijacije, ali vaša SNSD tumačenja Zakona su mi jasna. Pravo služnosti nije isključivo pravo prolaza, a ako istražuješ oblast nasipa, nikako ne možeš biti na tuđoj zemlji.
  No, ne odgovori ti na glupa pitanja: Ko je proglasio opšti interes i kada? (Pokaži Sl.Glasnik s odlukom)Šta je to Bijeljina, kao lokalna zajednica, propustila da uradi u pogledu nasipa? Kako se vrši eksproprijacija zemljišta susjedne države? (opština Badovinci), odnosno na koji način zamišljaš da bi to bila opština Bijeljina?
  Gdje je plan eksproprijacije? (nosilac vlada RS)?

  Izaći će sve na vidjelo, naročito detalji o šalabajzerskom pristupu ozbiljnim poslovima.
  A tebi sam preporučio pilulica i da se malo smiriš, da se izliječiš od pomisli da imaš misiju opšte nadležnosti.:P

 66. front, 26.05.2014. 11:28:26

  Не треба да читам читав закон. Ти си то већ поставио па ћу ти га мало разјаснити.

  “Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju objekta ili izvođenje radova na osnovu podnesenog prijedloga korisnika eksproprijacije donosi Vlada Republike Srpske (u daljem tekstu:Vlada)…“

  Влада проглашава општи интерес, она није подносилац приједлога. Влада не може прогласити општи интерес ако нико није поднио захтјев. Општина Бијељина је требала да буде предлагач проглашења општег интереса. За то је добила 2.000.000 КМ

  “…nakon prethodno pribavljenog mišljenja skupštine jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se namjerava graditi ili izvoditi radovi, u skladu sa odgovarajućim planskim aktom.“

  Град Бијељина није прибавио мишљење нити је направио одговарајући плански акт на основу којег би било дато мишљење, односно није урадио урбанистичко-техничке услове и регулациони план. Та 2 милипона КМ су била намијењена и за то.

  Посебно питање је у шта је отишло 6.000.000 КМ које је добио Стевановићев институт. Господа из “Савеза за два Младена“ је с правом дигла фрку око Братићевог института, али кад је у питању њихов играч, онда се мудро ћути.

  Ето зашто ја немам повјерења да може бити боље са овима.

  Ајмо телали, оплетите…

 67. immortal, 26.05.2014. 20:58:54

  Kada, manje-više, uobzirimo sve podatke koje ste naveli opet dolazimo do istog pitanja: da li je dolar jedan od najvažnijih instrumenata američke globalne dominacije? Dakle, SAD svjesno, ciljno i planski koriste ovo sredstvo, a da im to ikako šteti, pa zar bi ga pozicionirali kao „globalnu valutu“.

  Što se tiče Niksonove odluke, prethodno moramo uobziriti činjenicu da je upravo Maršalov plan sadržavao odredbu prema kojoj je svaka kreditirana zemlja morala najmanje 10% kreditnih sredstava trošiti na kupovinu nafte od američkih i britanskih naftnih kompanija. Upravo to je stvorilo pretpostavku za nastanak „sedam sestara“ (kako je Enriko Matei nazvao 7 najvećih američko-britanskih naftnih kompanija, koje su ostvarivale globalnu dominaciju nad prometovanjem naftnim derivatima). No, to nas dalje dovodi do pitanja motiva izazivanja Prvog svjetskog rata. Ono šta je Njemačka od Turskog carstva obezbjedila koncesijom, to je na kraju rata Velika Britanija bukvalno otela i još razbila to carstvo (prethodno svog „pouzdanog saveznika“ protiv Rusa).

  Uz sve uvažavanje bojim se da naša različita zanimanja (ili stručna znanja) navode nas na to da iste podatke i činjenice različito tumačimo. Moja profesija je bezbjednost i to je prizma kroz koju posmatram (pa i tumačim) stvari. No, kakvu god da društvenu nauku primijenimo na tumačenje određenih procesa iz prošlosti uvijek dolazimo do toga da hegemonija dominira društvenim odnosima. To što je jedan Nikola Tesla, kao altruista, težio ka tome da čovječanstvu obezbijedi besplatnu energiju, kao najvažniju pretpostavku tehničko-tehnološkog napretka potrebnog za uspostavljenje nekih boljih i pravednijih odnosa među ljudima, ma to ništa ne znači jer nešto šta okvirno prepoznajemo kao „centri moći“ eneriju jednostavno posmatra kao sredstvo moći, profita, dominacije, hegemonije i slično.

  U odnosu na Niksonovu odluku, konkretno, možemo to tumačiti kao spašavanje američke privrede, ali kakvu funkciju su tu imali „petro dolari“ – bezvrijedni papiri kakvi su u bilionskim iznosima plasirani preko londonskih financijskih centara. Današnja američka globalna počiva na dva ključna instrumenta i to dolar i kontrola nad društvenim mrežama. Samo naivni misle da američka dominacija počiva na vojnoj sili. Nikada, ama baš nikada Sjedinjene Države nisu raspolagale vojnom moći potrebnom za klasično osvajanje cjelokupnog prostora Evroazije. Uostalom i Bžežinski je decidan u tome da se SAD oslanjaju na drevnu rimsku strategiju divide et impera.

  I konačno odgovor na vaše pitanje – da sam bio na Niksonovom mjestu ( i da sam Amerikanac) i ja bih identično razorio privredu suparničkog bloka, dezorjentisao stanovništvo do dasašnjeg stanja autodestrukcije i naveo ih da se međusobno „pomlate“ (kao što se trenutno nastoji FID operacijom provedenom u Ukrajini). Prije nekoliko godina san napisao kako će Treći svjetski rat biti vođen između slavenskih naroda i to samo kao treći korak 100-godišnjeg projekta uspostavljanja američko-britanske globalne dominacije. Danas posmatram kako se potvrđuju moja predviđanja, ali se (već uobičajeno) nadam da sam negdje pogriješio i da se neće dogoditi ono šta pretpostavljam.

  P.S. Vaš navod oko toga da su SAD krajem 80-ih potvrdile svoju globalnu dominaciju je upravo na tragu manipulacija sviješću zbog kakvih Amerikanci održavaju globalnu kontrolu nad društvenim mrežama, nad kvazinaučnom zajednicom i „slobodnim intelektualcima“. Dakle, u geopolitičkom i uopšte društvenonaučnom smislu procesi od 20-ak godina nikada se ne mogu tumačiti kao faktičke činjenice. Eto svi zajedno posmatramo dešavanja kava ukazuju na mogući nestanak unipolarnosti u svjetskim odnosiuma. Međutim, dok mi svoju pažnju fokusiramo na pucnjave ili okupaciju Krima, Putin (obavještajni vuk) je usmjeren na podrivanje tog istog „dolarskog sistema“, a znamo i gdje je Snouden dobio utočište. Osim toga zaprijetio je Amerikancima da će prestati isporučivati motore za svemirske letjelice, uskratiti usloge svojih svemisrskih stanica i td. Prilično slatko se nasmijao kad mu je Obama „zaprijetio“ sankcijama oko svemisrkih programa.

  Eto toliko za sada… i pozdrav i moje poštovanje, svakako…

 68. Tesla, 26.05.2014. 21:13:08

  Enriko Matei, kog pominjem u prethodnom komentaru, poginuo je pod sumnjivim okolnostima pred već dogovoreni sastanak sa Kenedijem. Matei je inače poznat po tome što je sa SSSR-om dogovorio fantastičan posao robne razmjene cijevi za naftovode proizvedenih u italijanskim čeličanama za rusku naftu (i još nekoliko sličnih poslova). Indikativan je broj tih smrtno nastradalih pojedinaca koji su zaprijetili američko-britanskoj globalnoj dominaciji prometovanja naftnim derivatima.

  Ne mogu se sad sjetiti tačnog imena, ali indikativan je slučaj direktora Dojče banke, koji je u Sjedinjenim Državama dao intervju (mislim listu Ekonomik) o tome kako je osmislio plan prema kom će Istočnu Njemačku za par godina pretvoriti u evropsko „industrijsko čudo“. Par dana nakon toga raznešen je ekplozivom. Neke ideje su zaista opasne. Dakle, da je taj plan realizovan, a šta bi spriječilo sve postkomunističke i istočnoevropske države da po istom modelu razvijaju sopstvene privrede. No, tako ne bi postali tek američke kolonije – kao što danas objektivno jesu.

  Pozdrav.

 69. Занимљиво би било, када би се тако ненаметљива влада понашала према локалним заједницама попут тих владиних невинашцади око насипа. Када би тако питали локалне заједнице за продају концесија на Дрини, продају рудника у Угљевику, кориштење шумског богатства и других ствари гдје једноставно газе преко мртвих локалних заједница, али су зато устукнули пред насипима, јер тобож неком могу да заклоне видик и поглед на Саву и Дрину?

  Када сте батињали и силом склонили са пута вашем олигарху Радишићу оне несрећне Вулиће, онда се нисте бојали гласа локалних заједница, али зато на пустом насипу, бојите се угрозиће се роде и друге птичије врсте?

  Дај кад већ лажете, потрудите се бар неку смисленију лаж да пласирате, неку креативност покажите, овако се гадите и Богу и људима.

 70. Simo, opet bulazniš. nema dva instituta ima samo Bratićev. Zašto je Stevanović branio taj ugovor oko koga se digla frka ne znam, ali ne postoji Stevanovićev.
  Znači, kada ti izvrneš teze, da grad Bijeljina nije podnio prijedlog za proglašenje opšteg interesa? Čestitam na logici i na obrtu tvoje misli.Prijedlog podnose Vode Srpske, a grad daje mišljenje.
  Grad Bijeljina ne pravi planski akt, pročitaj Zakon o vodama, nasipi su isključiva nadležnost Republike.
  Predmet eksproprijacije i jesu zemljišta koja služe kao prilazni putevi, a ne dijelovi vodnog dobra koji su jasno definisani zakonom kao vlasništvo države.

  Ajde ti lijepo odgovori na ona pitanja o dokumentaciji za Vuliće, o autoputevima (i danas bez izvedbenog projekta) i šire. Pozdravi i predsjednicu vlade ako stigneš, reci im da će svi glasati za njih koliko su dobra nanijeli, zadužili su naciju zauvijek.
  ;););)

 71. 1998

  INTERVJU

  MILORAD DODIK, PREMIJER RS

  Kako komentarisete Seseljevu izjavu da je RS pod americkom okupacijom i da to ne bi bilo moguce
  da nije srpske nesloge, odnosno sluga, sto je verovatno bila aluzija na vas, Vladu RS…

  – Cak i da jesmo, bolje nam je pod americkom okupacijom nego da nam Seselj kroji politiku.

  Znaci, smatrate da je gospodin Poplasen napravio veliku politicku gresku time sto je pozvao Seselja
  na inauguracioni prijem?

  – To sto gospodin Poplasen ignorise preporuku Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu, stvar je njegove politicke procene i rekao bih sada politicke buducnosti. Medjutim, zbog Seselja prijem je napustio ceo diplomatski kor, sto je diplomatski skandal koji ima daleko vecu tezinu nego sto je jedan Seselj izbacen iz RS. Treba se zapitati ko je uopste taj Seselj?

  On je potpredsednik Vlade Srbije.

  – Tim gore po Srbiju. Ali, on nema prava da ovde pravi nered i ja mislim da ga je trebalo izbaciti i trajno mu zabraniti da dolazi ovde. Bolje je sto ga je SFOR izbacio, inace bih ja to uradio.

  http://www.nin.co.rs/arhiva/2499/7.html

 72. BORISLAV R., 27.05.2014. 12:30:10 [117280

  „drevnu rimsku strategiju divide et impera“

  jedna mala ispravka ili dopuna, ako hocete..

  divide at impera tj. podijeli i vladaj je fraza koja se pripisuje Filipu II, ocu Aleksandra Makedonskog a koja se odnosila na njegovu zamisao vladanja grckim gradovima-drzavama..a medju prvima je upotrijebio i sam Aleksandar kada je, uvidjevsi velicinu i bogastvo Afrike u koju je usao zakljucio da je najbolje da odredjene regione podijeli imenovanim izaslanicama da njima upravljaju jer je bilo ne nemoguce podrucjem upravljati iz jednog centra.. jos je zanimljivije njegovo razmatranje o profilu tih izaslanika tj. ko bi trebali biti ti ljudi…

  nije posteno sve kredite davati Rimljanima…

 73. VEĆINA DRŽAVA U DUŽNIČKOM ROPSTVU
  Pre nego što iznesemo koliko su današnje nacije i države dužne, reći ćemo ukratko nešto i o finansijskim derivatima i elektronskom (digitalnom) novcu, kao najnovijim,
  najefikasnijim, najsavršenijim i najperfidnijima bankarskim oružjima u borbi za porobljavanje ljudi.
  FINANSIJSKI DERIVATI
  Derivati su prema mnogim procenama ekonomskih stručnjaka vrlo zastupljen
  sastojak u ukupnoj sumi takozvanog spekulativnog novca (vrednosnih papira,
  obveznica, itd.), čija nominalna vrednost je po nekima preko 10 puta veća od
  vrednosti od planetarnog BDP – bruto društvenog proizvoda:
  „… Prema mnogim najboljim financijskim analitičarima i otkrivanju novinskih članaka,
  financijsko tržište derivata vredno 700.000.000.000.000 dolara može biti tempirana bomba
  koja čeka da eksplodira s katastrofalnim posledicama.
  700.000.000.000.000 dolara je više od 10 puta veća suma od bruto društvenog proizvoda
  (BDP) celog svijeta i ekvivalent od 100.000 dolara za svakog od 7.000.000.000 stanovnika našeg planeta. …
  Prema najnovijem izvještaju američke vlade o Uredu kontrolora u valuti (OCC), ukupna
  vrednost derivata porasla je oko 1000% od 1996, a 250% od 2006. Derivati su nastavili brzi
  uspon, čak i usred globalne recesije koja je počela u 2008. godini. Vrlo uznemirujuća je
  činjenica da je 95% svih američkih derivata monopol samo pet megabanaka i njihovih
  holdinga.“
  Fred Burks i WantToKnow.info Team
  http://www.wanttoknow.info/banking_finance/derivatives_market_bubble_financial#sthash.e7UumyJC.dpuf
  ŠTA SU FINANSIJSKI DERIVATI?
  Trgovinu finansijskim proizvodima, valutama i uslugama, koja bi u svakoj normalnoj
  državi u kojoj ljudi imaju suverenitet morala biti najstrože zabranjena, bankari su
  razvili do paradoksalnih razmera.
  Vrhunac tih „proizvoda“ verovatno su perverzije u vidu finansijskih derivata i klađenja
  na berzama.
  Prema mnogim procenama 95% novčanog „tržišta“ sastoji se u nečem što se naziva spekulativnim novcem, u koji između ostalog spadaju i finansijski derivati, dok klasični papirni novac čini svega oko 5% tog tržišta.
  Njihovo razumevanje je komplikovano čak i za ekonomske stručnjake, pa vas nećemo tim pojmom mnogo zamarati, osim što ćemo ukazati da su derivati
  specijalizovani ugovori koji označavaju sporazum ili opcije za kupovinu ili prodaju
  ugovorenog po ugovorom uređenim cenama do nekog određenog vremena u
  budućnosti.

 74. ELEKTRONSKI NOVAC – VRHUNAC BANKARSKE PREVARE
  U zvaničnim bankarskim krugovima ovaj vrhunac bankarskih prevarnih proizvoda
  predstavlja se javnosti kao „najveće tehnološko dostignuće u razvoju bankarstva“.
  Elektronski novac predstavlja specifičnu monetarnu informaciju koja se putem
  elektronskih impulsa prenosi između transaktora koji obavljaju plaćanja, omogućava
  kupovinu roba i usluga pomoću računara u okviru komercijalne računarske mreže
  (npr.internet) ili preko poslovnih bankarskih mreža (npr. SWIFT), a u svakodnevnim
  transakcijama zamenjuje gotovinu i čekove.
  Da bismo bolje razumeli šta je elektronski novac, iz knjige dr Milorada Pušare25
  „Međunarodno bankarstvo“ prenećemo kraće delove o elektronskom bankarstvu i
  elektronskom novcu:
  “Elektronsko bankarstvo predstavlja elektronske sisteme za transfer novca, zapisa i
  dokumenata bez papira baziranog na integraciji računarske i komunikacione tehnologije. U
  polazištu elektronskog bankarstva je EFT (Electronic Funds Transfer) odnosno transfer
  sredstava iz dela finansijskih aktiva u okviru jednog ili više transaktora, elektronskim putem.
  Taj prenos novca i zapisa bez papira obavlja se uz korišćenje odgovarajućih programskih
  paketa i aplikacija.
  Razvojem elektronskog bankarstva (E-banking) znatno se menjaju finansijski instrumenti,
  procedure i tehnologija poslovanja svih učesnika u finansijskim transakcijama Što rezultira
  reinženjenngom poslovnih procesa u bankama i brojnim drugim ima finansijskim
  institucijama. Elektronski interbankarski komunikacioni i informacioni sistemi su se razvijali
  vrlo intenzivno već od kraja 70-tih godina uporedo sa razvojem računarskih mreža, sve
  sofisticiranije softverske podrške i međunarodnih standarda.

  Potreba automarizovanja transakcija izvan nacionalnih granica dovela je do stvaranja
  jednog međunarodnog međubankarskog platnog sistema na veliko. Naime, 70-tih godina
  prošlog veka u Briselu je osnovan SWIFT, a nešto kasnije IBOS i FNA. Time je, za izvesno
  vreme rešen problem automarizovanja transakcija u bankarstvu na veliko.

 75. sistemu međunarodnog bankarstva postoje brojni primeri specijalizovanih institucija
  elektronskog bankarsko-finansijskog poslovanja koji koristeći internet i intranet arhitekturu i
  standarde omogućavaju kompletne usluge korisnicima.
  E-bank sistem pruža niz usluga kako prodajnim mestima, tako i vlasnicima platnih kartica.
  1. Ukoliko zna iznos uplate i račun na koji se uplaćuje vlasnik kartice može da se,
  korišćenjem broja kartice i lozinke prijavi na e-bank sajtu i tu direktno izvrši uplatu. Kao
  dodatnu pogodnost, prema dogovoru sa prodajnim mestom, na sajtu mogu da se drže
  podaci o mesečnim zaduženjima pretplatnika prodajnog mesta. Na taj način, vlasnici
  kartica mogu da vide koliko duguju i da zatim predu na automatski popunjenu uplatnicu.
  2. Plaćanje može da se obavi i kao završni korak kupovina na nekom drugom sajtu. Kupcu se
  po završetku izbora robe na sajtu prodajnog mesta prezentira završni račun. Ovaj
  dokument u sebi sadrži iznos koji treba da se plati. identifikatore transakcije i prodajnog
  mesta. Po obavljenoj vizuelnoj proveri završnog računa kupac prelazi na e-bank

  SWIFT
  SWIFT (Society for Word Wide Interbanking Financial Telecomunication) je svetsko
  udruženje za interbankarske finansijske telekomunikacije.
  SWIFT je istovremeno sinonim za WAN mrežu. Osnovanje 1973. godine, sa ciljem da
  postavi standard u automatskom transferu podataka između banaka, a od 1987. godine je
  proširen delokrug i na transfer podataka između finansijskih, nebankarskih organizacija:
  investicione institucije, brokerske i dilerske kompanije, klirinške organizacije, berze itd.
  Danas je SWIFT svetski lider u transferu podataka banaka i ostalih finansijskih organizacija.
  Mreža ima dve centrale koje se nalaze u Americi i Holandiji. Centri za podršku postoje na
  tri kontinenta i oni su na raspolaganju korisnicima 24 časa dnevno. Pored toga SWIFT mreža
  ima svoja regionalna predstavništva u svim većim zemljama u svetu. Početkom 2000. godine
  to je značilo oko 7.000 korisnika SWIFT-a iz 190 zemalja.
  SWTFT je vlasništvo banaka i finansijskih institucija članica, a korišćenje mreže se plaća
  kvartalno prema obimu korišćenja.
  Visok stepen sigurnosti u SWIFT mreži utiče i na procese ulaska novih korisnika u mrežu.
  Proces je dugotrajan, i zna da traje i po nekoliko godina, ali njegovim završavanjem se
  garantuje visoka obučenost i osposobljenost kadrova novog korisnika i sigurnost starih
  korisnika.
  Ulaskom novog korisnika u SWIFT mrežu on postaje punopravan član i korisnik mreže.
  Svakih tri meseca se starim članovima SWIFT mreže šalju tzv. big fajlovi koji sadrže podatke
  o svim novim članovima mreže.
  Takav način organizovanja i vođenja mreže ju je učinio najboljom i najsigurnijom mrežom
  ove vrste u svetu i skoro sav promet u međunarodnom bankarstvu i finansijama se odvija
  preko nje.

  Procenjuje se da se godišnje SWIFT-om prenese oko jednu milijarda transakcija. Naglasili
  smo već da SWIFT služi za razmenu struktuiranih poruka u sferi finansijskog i bankarskog
  poslovanja i kao takav predstavlja kompatibilan deo EDI standarda.
  2. TIPOVI SISTEMA ELEKTRONSKOG PLAĆANJA
  Elektronska trgovina, naročito ona koja upliće potrošače i digitalne proizvode, postavlja
  oštre zahteve prema sistemu plaćanja.
  Sistemi elektronskog trgovinskog plaćanja moraju da budu pogodni za kupovinu preko
  mreže, prenosivi preko mreže, dovoljno jaki da osujete smetnje i jeftini za transakcije sa
  ekstrerno malim vrednostima. Uprkos ovoj impresivnoj skupini zahteva, predloženo je više
  desetina standarda za plaćanje preko interneta. Ovi se redaju počev od Anonymous Intemet
  Mercantile Protokols od AT&T Bell Labs do Conditional Acces for Europe za Evropsku
  zajednicu, do Secure Electronic Transaction koga je promovisao MasterCard i Visa. Mnogo
  softverskih proizvoda koji se nude, zasnivaju se na ovim otvorenim standardima, uključujući
  Cyber Cash, Digi Cash Mondex, Net Billi Net Chegue. Sisteme elektronskog plaćanja se
  mogu klasifikovati u tri grupe: plaćanje preko posrednika, plaćanje koje se zasniva na prenosu
  elektronskih fondova i plaćanje zasnovano na elektronskoj valuti.
  2.1. Elektronski novac
  U tradicionalnom poslovanju najrasprostranjeniji instrument plaćanja je novac. Trgovci
  najviše vole novac jer novac mogu odmah da koriste čim ga prime i ne moraju da plaćaju
  proviziju firmama koje izdaju kreditne kartice. Za banke novac je jeftin za obradu, a kada se
  koristi umesto kreditnih kartica-troškovi za banku su niži, a predstavljaju sigurnije platežno
  sredstvo od čekova i kreditnih kartica. Što se tiče kupaca, neki plaćaju novcem zato što
  nemaju čekove ili kreditne kartice, ili žele da sačuvaju svoju anonimnost. Zbog izuzetno
  niskih troškova obrade, novac se može koristiti i za plaćanje jako malih iznosa,takozvana
  mikro plaćanja. Zbog svega ovoga, i u e-trgovini prodavci,banke i neki kupci najviše vole
  elektronski novac(e-novac).
  E-novac je bezbedan, anoniman i može se koristiti za obavljanje mikroplaćanja koja se
  mogu podržati karticama za plaćanje. U praksi, neugodnost oko preuzimanja softvera,
  otvaranja računa i izgradnje specijalnih sistema e-trgovine, kao i poteškoća da se pridobije
  kritična masa korisnika, izgleda da nosi prevagu nad korisnicima e-novca. Uprkos ovim
  preprekama, pojavljuju se nove mogućnosti e-novca ili, barem alternativna plaćanja karticom.
  Pomenute varijante mogu se grupisati u sledeće kategorije; e-novac, kartice sa deponovanim
  vrednošću, kao i plaćanje tipa P2P.
  Elektronski novčići u računaru korisnika. Sistemi e-novca eCoins koju vodi eCoin. Net
  je tipičniji od mnogih drugih e-novca sistema. U ovom sistemu postoje tri učesnika: korisnik,
  trgovac i eCoin. Net server. Kod eCoin Net korisnik otvara račun i prenosi specijalni cnovčanik
  na svoj računar. Kupovinu korisnik obavlja uz pomoć eCoins kreditne kartice.
  Digitalni niz znakova koji vredi 5 američkih centi, predstavlja jedan eCoin. Ovakvi eCoins
  prenose se sa online računa u e-novčanik. Da bi trgovac mogao da koristi eCoins. potrebno je
  da ima ugrađenu specijalnu eCoin ikonicu na svojoj stranici za plaćanje. Zadatak eCoin
  servera je da vodi evidenciju korisnika i trgovaca, prima zahteve za plaćanje iz korisničkog
  novčanika i obrađuje već ugrađene fakture za trgovca.

  E-novac za mikroplaćanja. Qpass je jedan od sistema mikroplaćanja koji uspeva da
  izbegne određene probleme mikroplaćanja i koji ima određen uspeh. Ovaj sistem se koristi za
  kupovinu sadržaja servisa nekih novina ili časopisa. Kod ovog sistema, korisnik najpre otvara
  Qpass račun, kreirajući korisničko ime i lozinku i specificirajući kreditnu karticu čiji će račun
  biti zadužen za određenu kupovinu. Posle obavljene online kupovine, korisnik unosi svoje
  Qpass korisničko ime i lozinku i potvrđuje kupovinu. Specifičnost ovog sistema je da se
  odmah ne tereti račun kreditne kartice, već se svi troškovi sabiraju u vidu jednomesečne
  transakcije, koja tada ide na račun korisnikove kreditne kartice.
  P2P plaćanje. Najnoviji vid plaćanja koji se sve više koristi je plaćanje P2P. Ovaj vid
  plaćanja omogućava prenos sredstava između dva pojedinca za razne namene, kao što su
  plaćanje artikala kupljenog na online aukciji, prenos sredstava prijatelju ili slanje poklona
  članovima porodice. PayPil je jedna od prvih kompanija koja je ponudila ovaj servis i tvrdi da
  ima 4,5 miliona računa klijenata, da rukovodi sa 25% svih eBay transakcija i da preko svojih
  servera usmerava 2 milijarde dolara uplata godišnje. I brojne druge kompanije pokušavaju da
  ponude ovaj servis korisnicima za online plaćanja.
  Možemo da zaključimo da svi ovi servisi rade na potpuno isti način. Za slanje novca putem
  interneta, najpre je potrebno izabrati servis i kod njega otvoriti račun. Ovo podrazumeva
  dodeljivanje korisničkog imena, lozinke, davanje podataka o e-mail adresi i obezbeđivanje
  servisa sa karticom za plaćanje ili brojem bankovnog računa. Tek nakon ove uplate, može se
  vršiti prenos novca. Nakon unosa korisničkog imena i lozinke pristupa se svom računu, a
  potom se unosi e-mail adresa osobe koja prima novac,zajedno sa dolarskim iznosom koji se
  šalje. Korišćenjem e-mail servisa poruka se šalje na unetu e-mail adresu. Poslata poruka
  sadrži link ka Web strani odgovarajućeg servisa. Klikom miša na link, primalac poruke
  pristupa odgovarajućem servisu. Tada primalac unosi broj računa na koji će se preneti
  doznačeni iznos sredstava. Ovi servisi omogućavaju primaocu da potom knjiži novac sa tog
  računa, bilo na svoju kreditnu karticu, bilo na bankovni račun.
  2.2. Elektronski čekovi
  Elektronski čekovi (E-čekovi) su slični papirnim čekovima jer sadrže istu informaciju kao i
  papirni čekovi, mogu se koristiti isto gde i papirni čekovi, zasnovani su na istom pravnom
  okviru i princip korišćenja je u suštini isti kao i kod papirnih čekova. E-čekovi obično se
  koriste kod B2B transakcija, a obezbeđeni su šifrovanjem sa javnim ključem.
  Osnovna ideja e-čeka je da elektronski dokument može da zameni papirni dokument i da
  kriptografski potpis može da zameni ručni potpis. Zajedničke karakteristike papirnog i e-čeka
  su autorizacija samog čeka, striktno poštovanje instrukcije čeka i izdaju ih iste finansijske
  institucije.
  Za razliku od papirnog, e-ček ima autentifikaciju preko digitalnog potpisa i sertifikata, i
  transakcija e-čeka može biti automatski procesirana.
  2.3. Platne kartice
  Upotreba platnih kartica omogućila je sve vrste finansijskih transakcija, ekonomičnost,
  plaćanja u svim apoenskim iznosima, korišćenje u različitim sistemima plaćanja i uključenje
  velikog broja korisnika. …”

 76. (TAJNA) SVRHA DIGITALNOG-ELEKTRONSKOG NOVCA
  Pošto verovatno i sami pogađate koja je glavna (tajna) svrha uvođenja digitalnog
  novca u ovu bankarsku pljačkašku igru, reći ćemo samo kratko:
  Javna je tajna da rotšildi u skoroj budućnosti nameravaju potpuno povući iz optica
  papirni novac, kao poslednje (iako ne veliko) fizičko ograničenje u pljačkanju sveta.
  Papirni novac je neka vrsta dokaza o količini emitovanog novca, kojoj bankari
  pokušavaju da zametnu svaki trag, kako prevare ne bi bile previše vidljive i kako ne
  bi postojali kakvi-takvi dokazi koji im kvare posao, zbog čega na sve moguće načine
  pokušavaju da smanje količinu papirnog i kovanog novca (trenutno jedinog donekle
  vrednog i realnog novca).
  Zato se u mngim zemljama donošenjem raznih zakona sve više smanjuju mogućnost
  gotovinskih transakcija i ograničava njihova visina (naravno, pod izgovorom brige za
  građane i njihove finansijske zaštite).
  NAJVEĆI SVETSKI DUŽNICI (prema nezvaničnim podacima sa net-a)SAD i Japan, uz Nemačku doskora najrazvijenije ekonomske sile (Kina ih upravo
  pretiče), ubedljivo su i najzaduženije zemlje sveta:
  Javni dug SAD (USA) prema nekim podacima na dan 13 Februara 2013. godine
  iznosio je nezamislivih 16.524 milijardi dolara (iako u taj dug ne ulaze finansijski
  derivati i ostali spekulativni novac, tako da stvarni američki dug po nekim procenama
  iznosi preko milion milijardi dolara)
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
  “ Амерички национални дуг константно расте у последњих неколико деценија. У само
  једној деценији, јавни дуг је порастао са 3.23 билиона долара (1990) на 5,67 билиона
  долара (2000). У раним 2000-их почео национални дуг расте на још вишој стопи, али то
  није било све до 2007 да је заиста полетео: између 2007 и 2011 јавни дуг порастао са
  9,01 на 14,79 билиона долара. „
  http://www.statista.com/topics/836/national-debt/
  (Američki bilion = evropski trilion = 1.000 evropskih milijardi)
  Ako je verovati wikipediji, javni dug JAPANa 2011. godine iznosio je takođe
  neverovatnih 13.640 milijardi dolara
  http://en.wikipedia.org/wiki/Japan_public_debt
  Tik uz SAD je Evropska unija čije države ukupno duguju preko 16 triliona dolara.
  Pojedinačna lista najzaduženijih evropskih država po podacima sa neta izgleda
  otprilike ovako:
  SR NEMAČKA: preko 5,6 triliona dolara (5,6 hiljada milijardi dolara)
  FRANCUSKA: preko 5,6 triliona dolara
  ITALIJA: preko 2,6 triliona dolara
  HOLANDIJA: preko 2,6 triliona dolara
  ŠPANIJA: preko 2,5 triliona dolara
  IRSKA: preko 2,3 triliona dolara
  LUKSEMBURG: preko 2,1 triliona dolara
  VELIKA BRITANIJA: preko 1,6 triliona dolara (s tim što za Britaniju postoji i podataka
  o preko 9 triliona dolara)

  ZEMLJE BIVŠE SFRJ:
  SLOVENIJA: oko 70 milijardi USA dolara
  HRVATSKA: oko 66 milijardi USA dolara
  SRBIJA: oko 32 milijarde USA dolara
  BOSNA I HERCEGOVINA: oko 8 milijardi USA dolara
  MAKEDONIJA: oko 5,5 milijardi USA dolara
  CRNA GORA: oko 2,1 milijardi USA dolara
  (Cifre su nezvanične i variraju zavisno od vremena iz kojeg je dug procenjivan i
  izvora informacija)
  U navedenim podacima prisutan je, izgleda, očigledan paradoks: ekonomski
  najrazvijenije zemlje (sa izuzetkom Kine, i Rusije) su ujedno i najveći svetski dužnici.
  Ova činjenica verovatno nije slučajna, jer su rotšildski bankari, kao glavni poverioci
  tih i svih ostalih zemalja, verovatno svesni da se ti dugovi nikada neće vratiti, ali
  znaju da daljim zaduživanjem ovih najzaduženijih dužnika postižu drugi cilj: koristeći
  se političkim, vojnim, ekonomskim i ostalim potenicijalima tih zemalja, rotšildi postižu
  političku, vojnu, ekonomsku, tehnološku, i drugu dominaciju nad ostatkom sveta.
  Ako je tako, onda je očigledno da na svetskoj sceni imamo poptuno nelojalnu
  utakmicu u kojoj zemlje koje igraju pošteno svaki dolar i evro moraju zaraditi svojim
  radom, dok ih SAD i EU kreiraju iz ničega, tj. običnim „potezom pera“, a u poslednje
  vreme sve više i „klikom miša“ na računaru.
  TABELA NEKIH OD NAJZADUŽENIJIH ZEMALJA
  Ранг Земља Спољни дуг
  долара Датум
  Перцапитадолара% Од БДП-а
  – Европска унија 16.080.000.000.000 30. јун 2011 27.864 85
  1 Сједињене Америчке
  државе 16.506.210.900.000 5 феб 2013 52.170 105
  2 Француска 5.633.000.000.000 30. јун 2011 74.619 182
  3 Немачка 5.624.000.000.000 30. јун 2011 57.755 142
  4 Јапан 2.719.000.000.000 30. јун 2011 19.148 45
  5 Италија 2.684.000.000.000 30. јун
  2011 ест 36.841 108
  6 Холандија 2.655.489.600.000 30. јун 2011 226.503 344
  7 Шпанија 2.570.000.000.000 30. јун 2011 18,260 84
  8 Ирска 2.352.000.000.000 30. септембар
  2011 26.820 108.2
  9 Луксембург 2.146.000.000.000 30. јун 2011 3.696.467 3,443
  10 Белгија 1.399.000.000.000 30. јун 2011 113.603 266
  11 Аустралија 1.376.000.000.000 31. децембар
  2011 лок. 52.596 95
  12 Швајцарска 1.346.000.000.000 30. јун 2011 154.063 229
  13 Канада 1.181.000.000.000 30. јун
  2011 ест 29.625 64
  14 Шведска 1.016.000.000.000 30. јун 2011 91.487 187
  15 Уједињено
  Краљевство 983.600.000.000 30. јун 2011 156.126 390
  – Хонгконг 903.200.000.000 31 јун
  2011 ест 105.420 334
  16 Аустрија 883.500.000.000 30. јун 2011 90.128 200
  17 Кина 697.200.000.000 31 септембар
  2011 ест 396 8.7
  18 Норвешка 644.500.000.000 30. јун 2011 131.220 141
  19 Данска 626.900.000.000 30. јун 2011 101.084 180
  Ранг Земља Спољни дуг
  долара Датум
  Перцапитадолара% Од БДП-а
  20 Грчка 583.300.000.000 30. јун 2011 47.636 174
  21 Португалија 548.800.000.000 30. јун 2011 47.835 223
  22 Русија 501.300.000.000 1. октобар
  2011 3,634 23
  23 Финска 370.800.000.000 30. јун 2010 68.960 155
  24 Јужна Кореја 370.100.000.000 31. децембар
  2010 лок. 7.567 37
  25 Бразил 310.800.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,608 15
  26 Турска 313.600.000.000 31. децембар
  2011 лок. 3,794 40
  27 Индија 267.100.000.000 31. децембар
  2011 237 21
  28 Пољска 252.900.000.000 31. децембар
  2010 лок. 6.639 54
  29 Мексико 212.500.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,956 20
  30 Индонезија 196.100.000.000 31. децембар
  2010 лок. 837 28
  31 Румунија 160.900.000.000 31. децембар
  2010 лок. 5,082 67
  32 Мађарска 148.400.000.000 31. децембар
  2010 лок. 14.821 115
  33 Уједињени Арапски
  Емирати 122.700.000.000 31. децембар
  2010 лок. 24.273 41
  34 Исланд 116.053.000.000 2008 362.942 999
  35 Аргентина 108.900.000.000 30 септембар
  2010 ест 3,971 43
  36 Украјина 97.500.000.000 31. децембар
  2010 лок. 2,144 71
  37 Чиле 96.570.000.000 30. јун 2011 5,582 20
  38 Казахстан 94.440.000.000 31. децембар
  2010 лок. 6,060 68
  39 Израел 100.000.000.000 31. децембар
  2010 лок. 12,070 42
  40 Чешка 86.790.000.000 31. децембар
  2010 лок. 8,260 45
  41 Саудијска Арабија 82.920.000.000 31. децембар
  2010 лок. 3,176 19
  42 Тајланд 82.500.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,292 26
  Ранг Земља Спољни дуг
  долара Датум
  Перцапитадолара
  % Од БДП-а
  43 Јужна Африка 80.520.000.000 30. јун
  2010 ест 1,613 23
  44 Малезија 72.600.000.000 31. децембар
  2010 лок. 2,570 31
  45 Катар 71.380.000.000 31. децембар
  2010 лок. 41.988 55
  46 Филипини 59.770.000.000 30 септембар
  2010 ест 636 32
  47 Хрватска 59.700.000.000 31. децембар
  2010 лок. 13.519 99
  48 Словачка 59.330.000.000 30. јун
  2010 ест 10.926 68
  49 Колумбија 57.740.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,269 20
  50 Пакистан 67.000.000.000 12. август
  2012 ЕСТ. 343 33
  51 Кувајт 56.810.000.000 31. децембар
  2010 лок. 15.754 43
  52 Венецуела 55.610.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,906 19
  53 Ирак 52.580.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,641 64
  54 Словенија 51.570.000.000 30. јун 2010 25.555 47.6
  55 Бугарска 35.600.000.000 30. мај
  2012 ест 6,261 90
  56 Летонија 38.313.000.000 31. децембар
  2011 18.527 146
  57 Судан 37.980.000.000 31. децембар
  2010 лок. 946 55
  58 Либан 34.450.000.000 31. децембар
  2010 лок. 8,815 88
  59 Вијетнам 33.450.000.000 31. децембар
  2010 лок. 379 32
  60 Перу 33.290.000.000 31. децембар
  2010 лок. 1,126 22
  61 Кипар 32.610.000.000 31 децембар
  2008 лок. 37.812 129
  62 Литванија 32.000.000.000 30. септембар
  2011 9,995 80
  63 Србија 30.900.000.000 30 новембар
  2010 лок. 4,178 80
  64 Египат 30.610.000.000 31. децембар 391 14
  Ранг Земља Спољни дуг
  долара Датум
  Пер
  цапита
  долара
  % Од БДП-
  а

 77. Ово Додиково лапрдало Вишњић, доби ни крив ни дужан оволико коментара, а ништа паметно прочитати.
  За разлику од таквих режимских пискарала, ево како је човјек све објаснио. Угљеша Вуковић:

  http://www.milovanbjelica.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2720%3A2014-05-26-23-11-09&catid=93&Itemid=564

  …Јавни сервис не смије спречавати то питање, већ га мора подстицати на основу законске обавезе. Није довољно приказати унесрећене призоре и људе, када се мора заћи у срце таме као новинарка БН-а, док је упорно питала је ли Београд важнији од Семберије, зашто нисте годинама превентивно дјеловали? Проглашено ванредно стање не смије бити параван за пасивизирање критичке јавности и другомишљеника.

  Инсистирање на политичкој одговорности подразумијева оснивање посебних скупштинских тијела који би вршили испитивање свих одговорних, којима је у опису посла спречавање оваквих природних катастрофа и које смо годинама плаћали за то. То нису и не могу бити само локални функционери, већ превасходно представници републичке власти.

  Уколико би се у току испитивања утврдили елементи кривичног дјела, истрага би се наставила у даљњем смјеру, са циљем утврђивања кривичне одговорности. Отуда не смијемо повјеровати у солидарност која подразумијева не-испитивање и не-говорење, јер увијек си морамо поставити питање са ким смо то солидарни и ко се то све скрива под универзалним појмом добрих намјера, упуштајући се у угодна морализирања.

  Питајте, тражите одговорност, бесрамно и неморално, како год, само им не допустите да прођу преко нас и са овим. Зашто се ништа није урадило послије посљедњих поплава? Зашто се највише кризних ситуација рјешавало самоорганизацијом?

  Ако је самоорганизација нови и једини начин државног дјеловања, зашто нам се то не обзнани и призна? Од каквог је то значаја за нашу будућност у ономе што се назива представничка власт и демократија? Шта је са Робним резервама? Да ли су се могли спријечити људски губици? Је ли се ванредно стање М О Р А Л О прогласити раније?

 78. immortal, 26.05.2014. 20:58:54
  ŠTA SE ZAISTA DESILO U BRETTON WOODS-u?
  Sporazumom iz Bretton Woods-a dolar je formalno i službeno ustoličen kao jedina valuta za plaćanje nafte (a neslužbeno i za plaćanje svih ostalih sirovina, roba, usluga i svega ostalog što se novcem može kupiti) širom sveta, što, s obzirom na značaj nafte u to i kasnije vreme,
  verovatno predstavlja najveću ekonomsku privilegiju koju je neka zemlja ikada dobila „dobrovoljnim“ pristankom velikog broja drugih zemalja.
  Naime, ova klauzula je bankarima omogućila da celu zemaljsku kuglu prekriju ogromnim
  količinama dolara koje su „iz ničeg“ štampali u Federalnim Rezervama i na taj način na očigled svih ostvare neviđenu pljačku nacionalnog bogatstva svih zemalja u svetu, što je
  svakako događaj bez presedana u ljudskoj istoriji.
  Pošto u emitovanju dolara nisu imali nikakvih prepreka, ograničenja revizija i kontrola ni u američkim, ni u Bretton Woods-kim propisima (osim, u izvesnoj meri, u formalnoj vezanosti dolara za zlato dogovorene u Bretton Woods-u), američki predsednik Ričard Nikson je
  15.07.1971. godine, unilateralno i bez konsultovanja ostalih država članica MMF-a, ukinuo tu lažnu i neprirodnu vezu zlata i dolara, nakon čega se ogromno more američkih krivotvorenih, a time i bezvrednih dolara (vrednost dolaru počiva isključivo na poverenju koje su mu
  poklonile prevarene ili korumpirane vlade i njihove neobaveštene nacije) polagano pretvorilo
  u čitave okeane svetskih bevrednih papirića koji su ubrzo preplavili ceo svet, naročito od početka devedestih godina, kada su dotadašnje otrcano i bezvredno papirno dolarsko ruho počeli zamenjivati za golu digitalnu odeću.
  Ovaj čin nije naravno izazvao nikakve reakcije MMF-a, niti bilo kakve formalne ili neformalne posledice za SAD, što se moglo i očekivati pošto je i MMF, kao i FED, samo jedna od bezbroj rotšildskih bankarskih filijala.
  Protiv ovog neviđenog kršenja meuđunarodnog sporazuma protestvovale su vlade mnogih suverenih država, ali uzlaud.
  Najjači protest verovatno je stigao od francuskog predsednika Charles de Gaulle (Šarla de
  Gola), koji je zapretio da će Francuska FED-u poslati brod pun dolara u zamenu za zlato po zvaničnom kursu od 35 dolara po unci.
  Na proteste Francuske i ostalih država, Niksonov sekretar Državnog trezora John B.
  Connally ironično je uzvratio: „Dolar je naša valuta, ali je vaš problem“.
  Neverovatno, zar ne?!
  Možete li zamisliti koliko su samo tom jednostavnom transakcijom (čitaj pljačkom i prevarom)
  bankari oštetili ne samo sve zemlje čija valuta je bila vezana za dolar (oko 99% svih zemalja
  u svetu), nego i sopstvene građane (zbog inflacije koju su prethodno napravili da bi prevara
  sa zlatnom podlogom uspela)?
  A da li tek možete zamisliti koliko su tek opljačkali sve zemlje, nacije i pojedince u svetu besplatno kupujući dolarima sve što se za novac može kupiti (sirovine, robe, fabrike,nekretnine, stručnjake, …)?
  I još tolike godine (preko 40 godina)?
  I zar nije neverovatno da to još uvek čine?
  A činiće to i dalje sve dok opljačkane nacije konačne ne shvate šta se u stvari dešava.
  Međutim, i za tu đavolsku rabotu postoji jedno fizičko ograničenje.
  Upravo zato što dolare izvoze kao super robu, u Americi nema prevelike godišnje inflacije.
  Međutim, onoga trenutka kada tržište celog sveta postane totalno prezasićeno dolarima, doći će do eksplozije tog prenaduvanog novčanog balona, kada će im se gotovo svi dolari u kratko vreme vratiti poput džinovskog inflacionog bumeranga neviđenog u istoriji, što bi u
  SAD moglo izazvati finansijsku katastrofu epskih razmera.
  A da se to ne bi desilo sada i odmah, bankari dolare već više od 20 godina nude u vidu kredita svima koji su još u neznanju i koji dolar još uvek prihvataju kao „konvertibilnu“ valutu.
  I to ne samo da ih nude, nego čak vlade pojedinih država na razne načine primoravaju na uzimanje kredita.

 79. Korisniče Borislave, pa šta sve ovdje neću pročitati da pišeš!?

  Amerikanci pozicioniraju dolar kao svjetsku valutu! Moš’ mislit’! Pa hoće li srpski dinar biti globalna valuta? Imaš li osjećaj koliko je američka priveda veća od npr. ruske? Ili od kineske? Prouči malo te brojeve. Saberi bruto nacionalni dohodak cijelog čuvenog BRIK-a, pa ga uporedi sa bruto nacionalnim dohotkom USA. BRIK-ov je manji, onako odoka, bar 10%. A onda pogledaj koliko ljudi stvara dohodak u USA, a koliko u BRIK-u. 10 puta više ljudi, DESET PUTA, stvara manji dohodak. Pa onda zapadu pridodaj mašineriju kakva je EU. Ako i dalje moram da ti crtam, jebi ga onda.

  Marshallov plan stvorio naftne dominatore!? Naftne dominatore je stvorio genijalni preduzetnički duh zapada. Moj Borislave, kad su još Ameri imali Standard Oil! Dok su Ameriku razvijali John D. Rockefeller, J.P. Morgan i ostali velemajstori biznisa, Rusi su se davili u feudalizmu, nakon kojeg do dan danas nisu znali da stvore ništa bolje od diktatura u raznim agregatnim stanjima. Kinezi su do juče krepavali od gladi i samo zato što su se okrenuli zapadu danas se pokušavaju iščupati.

  Ne da mi se da pišem dalje. Tek, dobro zapamti ovo: kad bi se motor svijeta USA danas zatvorio i kad bi se Ameri okrenuli izolacionizmu, svijet bi doživio horor istorije. Izledao bi kao SSSR i Kina do 1980. Takvo nešto bi oduševilo samo budaletine bez grama mozga, istorijske luzere i zaostale staljiniste. To se ipak neće desiti, a danas žive generacije, njihovi potomci, unuci itd. neće doživjeti da se i Kinezu i Rusu i Indijcu oči ne zasjaje kad mu se „bezvrijedni“ dolari nađu u rukama, kao što ni Srbi neće doživjeti da se iseljavaju u BRIK, umjesto u USA, Kanadu, Australiju, Njemačku i Austriju.

  Lijep pozdrav

 80. Lijepo je vidjeti da se korisnik Simo sprema da zajedno sa dragocjenim Anđelićem kojega volimo više ne samo od Atletika iz Madrida, nego i od Reala iz Madrida, sprema da dokaže da dva + šest miliona nije maznuo njihov glavni štab, nego Mićo Biljinac. Ako su Simo i Anđelić sačuvali uplatnice, Mićo je na*eb’o!

  Lijep pozdrav

 81. Zapažanje korisnika Harpera: „Ово Додиково лапрдало Вишњић, доби ни крив ни дужан оволико коментара, а ништа паметно прочитати.“

  Preporuka korisniku Harperu: Korisniče Harper, tamo gdje nema ništa pametno pročitati, nemoj ništa ni da čitaš! Eh, kad bi sve u životu imalo tako jednostavno rješenje!

  Lijep pozdrav

 82. Harperu bolestan si kao i BN.Danas sam tom nazovi mediju uputio pismo nakoje su mi prkosno odgovorili da ih nije briga za moje misljenje! Evo pisma-I dalje sirite defetizam! Sve informativne emisije sluye vam da krtikujete Vladu I Predsjednik RS a o portalu da i ne govorim!
  Umjesto da ppzivate na jedinstvo svih vi sa SDSom samo izludjujete narod.
  Sad sam prosao kroz Bijeljinu i vidim da je grad i dalje pun smeca-zar je Dodik trebao doci da animira narod jer se Micicu odazvalo par stotina ljudi a vise je je doslo ljudi sa strane nego iz Bijeljine.Objektivnije i normalnije izvjestavaju mediji iz Fedrecacije pa cak i AL Dzazira!
  Sramotno je da za komentare vasih tzv. politickih emisija tipa Crno na bijelo komentare naplacujete 2KM+PDV!!!
  Da ima zakona i da RAk radi svoj posao sa vama bi debelo imai posla.
  Danima kukate kako ste poplavljeni i kako tesko radit!!!
  Kako radite steta sto vas nije poplava unistila!!!

  B-)

 83. Главно је да су режимци кивни на БНТВ, а што је то најгледанија тв у РС, то њима ништа не говори, ваљда људи знају коме треба вјеровати, док њихов јадни РТРС најзаосталији медиј у региону такву и гледаност има, партијски затуцаних присталица.

  БНТВ је уредно обавјештавала из свакод дијела Семберије какво је стање и тамо се могла јасно чути порука народа, доле Додик и њихова црвена секта. Уз то ја бих вама режимским послушницима и запосленим у јавним службама који желите да смс-ујете са БНТВ увео цијену 10 км по смс-у, тако бих вам забиберио на оне ваше глупаве поруке типа: ЖивЈео нам преЦедник Додик и сличне пиздарије, све то по 10 марака, а ПДВ ће свакако њихове газде узети себи, а не БНТВ.

 84. „Likovi poput Brke, Cubrilovica, Topica nisu clanovi SNSD-a …“ je atak na zdrav razum i ne znam sta je autor zelio sugerisati. U mesjuvremenu i taksisti znaju ko je glavni Baja ovdje… Nego jedna druga informacija je meni interesantna: Probijen tunel Igman na kor 5C za 4 mjeseca! E sada se prisjetimo famoznog tunela u Klasnicama ( gabariti, vrijeme izrade i ostali rel detalji, osim naravno geologije jer to je posebna prica koja ce vremenom imati epilog na sudu ako nekad zazivi pravna drzava na ovim prostorima). Nadam se da se mnogi mogu sjetiti kako je to svojevremeno izgledalo u Brkinoj reziji Ja bih to epski nazvao Skadar na Bojani“