Додик поново о министарству иностраних послова

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да јој припадне мјесто министра иностраних послова у новом Савјету министара БиХ. Додик је поновио да је став Српске да се код формирања заједничких органа БиХ мора поштовати Дејтонски споразум и пракса која је до сада важила, а то су консензус, паритет и ротација. "РС […]

четвртак, 10 новембра, 2011 / 20:07

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да јој припадне мјесто министра иностраних послова у новом Савјету министара БиХ.

Додик је поновио да је став Српске да се код формирања заједничких органа БиХ мора поштовати Дејтонски споразум и пракса која је до сада важила, а то су консензус, паритет и ротација.

"РС не прихвата праксу која се у том погледу покушава наметнути и желимо да мјесто министра иностраних послова БиХ припадне РС и да се управо то одрази кроз Дејтонски споразум", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да на Српској на основу тога у новом Савјету министара БиХ припадају четири министарска мјеста, међу којима и мјесто министра иностраних послова, те да је то базични став РС који је важећи, није промијењен и биће настављен у том погледу.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић упутио је данас предсједницима СНСД-а, СДС-а, СДА, СДП-а и ХДЗ-а БиХ писану иницијативу о организовању састанка о формирању Савјета министара наредне недјеље у Сарајеву.