Додик поновио захтјев од 4 министарска мјеста

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да по Уставу БиХ, Српској припадају четири мјеста у Савјету министара БиХ и да је једно од њих министарство иностраних послова. "То је нешто што нама из Српска припада по Уставу", изричит је предсједник Српске и лидер најјаче политичке странке Савеза независних социјалдемократа (СНСД). Додик је синоћ у […]

четвртак, 8 септембра, 2011 / 02:23

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да по Уставу БиХ, Српској припадају четири мјеста у Савјету министара БиХ и да је једно од њих министарство иностраних послова.

"То је нешто што нама из Српска припада по Уставу", изричит је предсједник Српске и лидер најјаче политичке странке Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Додик је синоћ у интервјуу бањалучкој Алтернативној телевизији рекао да би Српској требало да припадну и министарства безбједности и правде.

Он каже да се о расподели министарстава још није разговарало, али је сигурно да Српска неће одустати од четири министарска мјеста, укључујући и министарство иностраних послова БиХ.

Потврђујући да на нивоу БиХ СНСД наступа заједно са СДС, Додик је рекао да је договор да СНСД и СДС дају по два министра, без обзира што СНСД има дупло већи број посланика у Парламенту БиХ.

"Нисмо разговарали о могућим кандидатима за министра у будућем Савјету министара БиХ", рекао је Додик, наводећи да им нису у први план фотеље, него да Српска добије оно што јој припада по Уставу БиХ.

На инсистирање новинара да ли ће будући министар иностраних послова бити лидер СДС Младен Босић, Додик је рекао да још нису разговарали о томе којој странци ће припасти то мјесто и ко ће бити нови шеф дипломатије.

Он каже да се у јавности разговори о формирању Савјета министара БиХ представљају као прича о борби за фотеље, што, како истиче, није тачно.

"Та борба је искључиво везана за могућност да се преко тих позиција спроведу политике које су важне", рекао је Додик.

"Српска је имала огромну штету кроз личност Бошњака, конкретно Свена Алкалаја, на позицији министра иностраних послова БиХ, због чега је важно да то мјесто припадне Српска, имајући у виду да по Уставу БиХ, Федерацији БиХ не може да припадне више од шест министарских мјеста, односно Српској четири у Савјету министара", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нови министар иностраних послова БиХ, који буде из Српске, имаће задатак да пошаље једну нову поруку у њено име, да, како истиче, рашчисти са дипломатско-конзуларном мрежом БиХ која је попуњена највише ратним кадровима тадашње бошњачке обавјештајне службе АИД.

Он је рекао да ће нови састанак лидера шест парламентарних странака у вези формирања Савјета минстара БиХ бити 15. септембра у Сарајеву.Оставите одговор