Додик писао Трампу: Против 25.11. и НАТО, али је за прикључење ЕУ

Прије одласка у Санкт Петербург, на отварање Трговачког представништва Српске у овом граду на дан бивше СФРЈ (29.11.), предсједавајући предсједништва БиХ се одлучио да раскрсти са још једним реликтом из тог доба, односно 25.11. као празником у Сарајеву.

уторак, 27 новембра, 2018 / 19:23
"Ваша Екселенцијо,
Добио сам Ваше писмо поводом, како сте навели, празника, 25 новембра, Дана државности Босне и Херцеговине (БиХ).
Као предсједавајући Предсједништва БиХ желим да Вас обавијестим да Срби као конститутивни народ у БиХ, Република Српска као енитет и ја лично овај дан не доживљавамо Даном државности, нити је тај дан регулисан било каквом релевантном одлуком као празник. Друга два народа унутар БиХ тај празник баштине из времена комунизма, док га Срби не доживљавају празником.
Тој конфузији умногоме је, нажалост, допринијела стара америчка администрација, оглушујући се по том питању, на став Републике Српске и српског народа, без кога се у БиХ не могу доносити никакве одлуке, па ни проглашавати и наметати државни празници.
Ваша Екселенцијо, као предсједавајући Предсједништва БиХ желим да Вам пренесем моје намјере на грађењу искрених и успјешних односа са САД-ом, лишених било каквих шпекулација. Цијеним Вас и Вашу политику која иде за тим да се не мијеша у унутрашње ствари других земаља и то што подржавате доктрине патриотизма у цијелом свијету. Такође желим да Вам пренесем да се залажем за што скорије приступање БиХ Европској унији, и да никаква одлука о учлањењу у НАТО није донесена, јер се ја и Република Српска залажемо за војну неутралност. Као што знате, НАТО се дубоко мијешао у рат у БиХ и бомбардовао Србе у Републици Српској.
Поштована Екселенцијо, обрадовао сам се Вашој побједи, пратим Ваше ставове и потпуно сам увјерен да ће под Вашим вођством Америка бити још моћнија и просперитетнија земља.
Преносим Вам моје искрено уважавање”.
Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ