Додик оптужио опозицију да слуша налоге Габријела Ескобара

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да се помоћник државног секретар САД за западни Балкан Габријел Ескобар неограничено и непотребно мијеша у унутрашње ствари БиХ, те да држи контролу путем опозиционих послушника.

петак, 29 октобра, 2021 / 17:21

"То је неприхватљив вокабулар који говори о томе како он овдје држи контролу путем послушника политичких партија из опозиције, прије свега из Републике Српске", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са делегацијом ХДЗ-а БиХ.

Додик је подсјетио да је Стејт департмент дао подршку Дејтонском споразуму, те да није захтјевано да се то поправља и рјешава на начин како су они тражили.

"Очигледно је да они имају одређене налоге и дошли су само да скупо продају своју кожу за јавност. Ја сам то рекао и на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске. Речено им је да напусте скупштину и да не подржавај никакве приједлоге који су у интересу Републике Српске и то говори о њима", рекао је Додик и додао да су они страни плаћеници.

Додик је истакао да су пријетње санкцијама крах дипломатије САД и одраз немоћи.

"Није овдје историја и конститутивност народа санкција, овдје се ради о правима и то морају прихватити. Овдје ми уређујемо. Фино они говоре да ми овдје морамо доћи до рјешења, до концензуса, а онда зову лидере, зову Шаровића, Бореновића и испоставе им налоге који се морају поштовати", рекао је Додик и додао да је поносан што не припада политичарима те врсте.

Додик је истакао да никада није био политичар који је слушао инструкције из далеке канцеларије и поручио да се политичари у БиХ морају вратити дијалогу.

Он је оцијенио да међународна заједница, сазивајући на одвојене састанке политичке партије из власти из Републике Српске и опозиције, подрива унутрашње процесе у БиХ.

Додик је подсјетио да у Уставу БиХ пише да ентитети имају оружане снаге.

"Нигдје не пише да БиХ има систем одбране и да уређује своју одбрану", рекао је Додик и додао да ће сагласност која је дата бити и повучена.

Он је навео да 50 одсто капацитете Оружаних снага БиХ предвиђеног за Хрвате није попуњено, јер не желе да приступе Оружаним снагама, те да је иста ситуација и са Србима.

"Ако неко мисли да ми треба да гледамо да се то попуни само са Муслиманима и да то буде муслиманска војска, наравно да нећемо", рекао је Додик и додао да нико неће да учествује у разговорима који су предлагани.

Он је истакао да је Република Српска одлучна да подржи једино оно што пише у Уставу БиХ.

Додик је појаснио да је самоопредјељење дио колективних односа људских права афирмисаних на највишем нивоу.

"Конвенције о људским правима које су саставни дио Уставног система БиХ, чак су и надређене Уставу, промовишу право народа на самоопредјељење. Ми мислимо да ту не треба ништа мијењати", рекао је Додик.

На питање новинара да ли у Народној скупштини Републике Српске постоји већина за све најављене активности, Додик је рекао да су једино на уставне промјене или доношење новог устава потребне двије трећине, а да се све остале одлуке доносе простом већином.

"Ми не желимо да спроводимо било какав процес рецесије који се стално намеће због датих хипотетичких оцјена. Умјесто да бошњачки политички представници сједну и уваже захтјеве из разговора са хрватским представницима они подваљују Жељка Комшића", рекао је Додик.

Он је додао да то и Србима онемогућује кавлитетан договор јер у Предсједништву БиХ не сједи човјек који је квалитетан репрезентант хрватског народа.