Додик одлетио до Сарајстана да прими акредитиве и Палмера (једини не носи маску)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик примио акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Италије у БиХ Марка ди Руце и амбасадорке Уједињених Арапских Емирата за БиХ са сједиштем у Подгорици Набиле Абделазиз Насир Саид Алшемси.

понедељак, 5 јула, 2021 / 18:11

Током церемонија предаја акредитивних писама истакнуто је да су билатерални односи БиХ и држава које новоименовани амбасадори представљају добри и пријатељски, те да има простора за унапређење свеукупних билатералних односа.

Са амбасадором Италије разговарано је о спремности амбасадора за даљу сарадњу о областима од обостраног интереса, посебно на пољу економије и културе, а разговарано је о европским интеграцијама БиХ и сталној подршци Италије реформским процесима ка европским интеграцијама БиХ.

У разговору са амбасадорком Уједињених Арапских Емирата изражен је обострани интерес за унапређење економске и спољнотрговинске сарадње, те захвалност УАЕ на континуисаној подршци коју пружају БиХ, посебно у донацији медицинске опреме за сузбијање ширења корона вируса.

Такође је наглашена чврста опредијељеност БиХ да настави испуњавати услове за наставак напредовања према пуноправном чланству у ЕУ чиме ће постати привлачнија за потенцијалне стране инвеститоре и трговинске партнере.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је пожелио успјешан мандат амбасадору Републике Италије у БиХ Марку ди Руци и амбасадорки Уједињених Арапских Емирата за БиХНабили Абделазиз Насир Саид Алшемси.

Палм је длан на енглеском

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали са замјеником помоћника државног секретара САД-а у Канцеларији за Европу и Евроазију Метјуом Палмером и директорком за Западну Европу, Западни Балкан, Турску и Уједињено Краљевство у Европској служби за иностране послове Ангелином Ајхорст.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ, те активностима БиХ на њеном европском путу. Разговарано је и о изборној реформи која је потребна за искорак БиХ на путу ка ЕУ. Размијењена су мишљења о питањима владавине права, проведби свих пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон БиХ.

Говорећи о европским интеграцијама, чланови Предсједништва БиХ су поновили да су опредијељени за чланство у ЕУ, те да је обавеза свих нивоа власти да се појачају активности на провођењу реформи које ће побољшати квалитету живота свих грађана у БиХ.

Важне теме данашњег сусрета су биле илегалне миграције и борба против ширења пандемије КОВИД-19. Чланови Предсједништва БиХ су захвалили на досадашњој помоћи САД-а и ЕУ и поновили став да Босна и Херцеговина сматра да је за рјешавање проблема илегалних миграција најбољи јединствен ЕУ приступ и системско рјешавање овога проблема.

Саговорници су се сложили да је потребно провести реформе које ће бити усмјерене на одржив и убрзан економски раст. Истакнута је важност регионално-економске интеграције која би имала потенцијал за већа улагања и омогућила слободу кретања људи, робе, капитала и пружања услуга.

Замјеник помоћника државног секретара САД-а Палмер и директорка Ајхорст су поновили подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније БиХ у активностима БиХ ка пуноправном чланству у ЕУ. Нагласили су да је 2021. година прилика за промјену Изборног закона, те да ће САД и ЕУ бити савезници нашој земљи у рјешавању овога питања.

Састанку су присуствовали и амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон и шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Затлер.