Додик: Обиљежићемо страдање српског народа на подручју Сребренице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће Српска у наредних неколико дана учинити све како би били створени услови да у Сребреници и Братунцу буде обиљежена 19 година од српског страдања на том подручју. "Забрана одржавања било каквог скупа, посебно обиљежавања страдања српског народа на том подручју, потпуно је неприхватљива", рекао је […]

четвртак, 7 јула, 2011 / 19:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће Српска у наредних неколико дана учинити све како би били створени услови да у Сребреници и Братунцу буде обиљежена 19 година од српског страдања на том подручју.

"Забрана одржавања било каквог скупа, посебно обиљежавања страдања српског народа на том подручју, потпуно је неприхватљива", рекао је Додик.

Он је додао да нико на нивоу локалне заједнице не може да спречава то обиљежавање и истиче да су потпуно несувисле и помало лажне тврдње да је неки тужилац затражио да се то уради.

"Безбједносна агенција, прије свега Полиција Републике Српске, утврдиће ваљаност тих тврдњи, јер је она једина мјеродавна да то учини", рекао је Додик.

Он је навео да је од министра унутрашњих послова Станислава Чађе и директора Полиције РС Гојка Васића затражио да о томе дају своје оцјене.

"Тај скуп ће се сигурно одржати", поручио је предсједник Српске и оцијенио да у вези са том забраном не треба да се подиже посебна атмосфера.

У Тужилаштву БиХ Срни је данас потврђено да су безбједносне агенције процијениле да би догађај у оквиру обиљежавања 19. годишњице од српског страдања у Подрињу, који је планиран за 10. јули, могао угрозити безбједносну ситуацију и имати безбједносне импликације уочи обиљежавања годишњица 11. и 12. јула у Сребреници и Братунцу.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је о овим процјенама тужилац БиХ, који је на челу Безбједносног штаба агенција за провођење закона у вези са осигурањем обиљежавања годишњица у Сребреници и Братунцу, информисао општинске власти у Сребреници.

Директор Културног центра Амила Ефендић јуче је обавијестила организаторе "Петровданских дана" да договорени садржаји неће моћи бити одржани у том објекту, јер је добила наређење из општине која је, како је навела, оснивач те установе.