Додик обећао помоћ добојској привреди, Обрен одушевљен

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Добоју да ће до краја јуна у виду гранта бити додијељено шест милиона КМ помоћи добојским привредним субјектима који су претрпјели штету у прошлогодишњим поплавама. Додик је након састанка са локалним привредницима, којем су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Републике Српске […]

уторак, 19 маја, 2015 / 15:57

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Добоју да ће до краја јуна у виду гранта бити додијељено шест милиона КМ помоћи добојским привредним субјектима који су претрпјели штету у прошлогодишњим поплавама.

Додик је након састанка са локалним привредницима, којем су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, те градоначелник Добоја Обрен Петровић, рекао да је договорено да град Добој затражи кредитно задужење код банака у висини три милиона КМ и да се на тај начин кумулирају средства на око 10 милиона КМ као грант локалним привредницима.

"Овдје смо изнијели намјеру да Република Српска обезбиједи кроз било који вид додатних 50 милиона КМ до краја године или у почетку идуће, и као грант додијели привредницима на простору поплављених општина у Српској да би они могли опоравити своју дјелатност", навео је Додик.

Он је додао да је на састанку оцијењено да оно што је данас договорено и што ће бити реализвано већ у јуну, је отприлике довољно за основну рехабилитацију неких предузећа.

Додик је навео да би за санацију штете привредници у Добоју до краја године и првих неколико мјесеци идуће добили око 20 милиона КМ.

Предсједник Српске рекао је да се од удружења привредника тражи да утврде критеријуме за додјелу тих средстава.

"Јасно је да су неки од њих приказали далеко већу штету него што је била и морају се утврдити тачни критеријуми за расподјелу средстава, јер је ријеч о јавном новцу који се додјељује на грант основи и не смије бити никаквих шпекулација", истакао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да је овај састанак у Добоју био наставак састанка који је одржан прије годину, неколико дана након поплава, да је разговарано првенствено о томе како помоћи привредницима, те о томе шта су локална заједница и републичка власт чиниле да се санира штета настала од поплава.

Додик је подсјетио да ће до краја године бити продужена издвајања у Фонд солидарности за обнову Српске који треба да обезбиједи најмање око 20 милиона КМ за помоћ, прије свега, привреди кроз грант.

ШКОЛА ОБНОВЉЕНА ЗАХВАЉУЈУЋИ ДОНАЦИЈАМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Добоју да је пројекат обнове Основне школе "Вук Караџић" у овом граду након поплава успјешно завршен, захваљујући донацији Владе Србије.

"Задовољство је видјети да смо успјели. Данас када сте овдје не може да вас обузме ништа друго осим оптимизма, да смо успјели и показали способност да изградимо, санирамо школу, и да данас у њој ученици имају готово боље услове него раније", рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је навео да је у данима поплава све било депресивно и изгледало је готово немогуће да се санира, а сада је пројекат завршен успјешно, захваљујући донацији Владе Србије.

"Помоћ коју је предсједник Владе Србије Александар Вучић обезбиједио у потпуности је реализована, и поред неких ситних детаља мислим да је ово завршен пројекат", рекао је Додик.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је, што се тиче грађевинског дијела, све уредно, али да је у поплавама страдала и опрема коју је школа имала.

"Рачунаре су набавили, али недостаје друга опрема која се тиче техничког образовања, и у наредном периоду мораћемо настојати да се тај дио набави, да би дјеца имала потпуно задовољство учења у овој школи", нагласио је Малешевић.

Директор Основне школе "Вук Караџић" Милан Гојковић изразио је задовољство, јер се годину након катаклизме која је задесила Добој у овој школи редовна настава изводи у генерално санираном објекту, у који је уложено око 800.000 КМ.

Гојковић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику што је омогућио да ученици и запослени у овој образовној установи данас буду гдје јесу.

"Сви ми, и радници и ученици, задовољни смо што је најгоре прошло и надамо се да ћемо у будућности постизати још боље резултате", нагласио је Гојковић.

ПЕТРОВИЋ: ОДУШЕВЉЕН САМ!

Градоначелник Добоја Обрен Петровић изразио је захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику за данашњи састанак на којем је договорена помоћ добојским привредницима.

Петровић је рекао да ће се у наредном периоду интензивно радити да се помогне привреди у овом граду и изразио наду да ће привредници бити задовољни.

"Захвалио бих се што је договорено да у наредном периоду заједнички радимо и то је оно што смо ми сви очекивали и што су привреда и сви остали очекивали", рекао је Петровић новинарима.

Он је напоменуо да је предсједник Додик обезбиједио из гранта шест милиона КМ, као и да ће се град Добој задужити за четири милиона, тако да до краја јуна буде подијељено 10 милиона КМ.

"Ја сам одушевљен овим што се данас дешава", нагласио је Петровић.

Он је напоменуо и да су представници удружења привредника из Добоја затражили да буде настављено пуњење Фонда солидарности за обнову Српске и апеловао на посланике Народне скупштине Српске да подрже приједлог да издвајања у Фонд до краја године.

"То ће сигурно помоћи највећим дијелом нашим људима, нашој привреди која је највећим дијелом уништена и сматрам да ће овакав заједнички рад ће донијети добро привреди. Ово су почетна средства која треба привреда да добије", нагласио је Петровић.0 КОМЕНТАРА

 1. Predlažem priznavanje faktičkog stanja, autokratije,despotizma, raspuštanje svih institucija koje su paravan i mašinerija za puko izglasavanje apsolutističkih naredjedja diktatora.
  Obznanili bismo stvarno stanje, a raspusštanjem institucija bismo uštedjeli ogromna sredstva.
  Naravno, da bi monarh uzeo većinu tih sredstava, nešto bi i ostalo , makar da se nezaposlenima mjesečno podijeli vreća brašna i deterdženta.
  Ovako, kako je sada, pored monarha, imamo hiljade pohlepnika koji su nam kamen oko vrata.
  Nestajemo ljudi, trčećim korakom, i materijlno, i duhovno, i biološki.
  Hajde da priznamo faktičko stanje. za početak. kad se prilike promijenu, mijenjaćemo i scenu na pozornici.

 2. Da se bar završilo na ubistvu Milana Vukelića, ali oni koji su ubili Milana, svakodnevno ubijaju i zemlju, i ljude u njoj.Bijedom.
  I onda licemjeri u porodilištima i školama dodju i dijele bombone djeci i unucima onih kojima ne daju posao, koje ubijaju bijedom.

  Obraduj ti djecu tako što ćeš im zaposliti roditelje!
  A, ne da im udijeliš od harača paket pelenica.
  Posao, posao, posao, posao, posao……., gospodaru naših života i naših smrti!

 3. Гдје нам је СИМО ПЈЕТЛИЋ да кукурикне мало на ову тему? Нешто је утихнуо?

  Је ли то Додик умањио борачки додатак да би да десет милиона КМ „турској општини“?

  Након посјете Сребреници и турској општини Добоју гледаоци РТРСа би могли стећи утисак да се Додик „турчи“. Глуво било!

  Да ли овдје падају маске и да ли је гдин Обрен Додиков „тројански коњ“ у СДСу?

  Подршка гдина Уроша Гостића, снсд одборника, сумануте изјаве пробосанске и протурске садржине сарајевским медијима, приступање заједници турских општина, пасивност током поплава (чиме бијела чизма бива у гро кадру РТРС, као и Додик који спашава хеликоптером, лично), отворена подршка противкандидату гдина Босића на страначким изборима, мањи број гласова Тадићу него Додику за Предсједника РС, и коначно ово одушевљење „спасиоцем“ Додиком и виртуелним милионима,…

  Баш ме занима да ли Симо подржава и гдина Обрена и како му се свиђа Додикова подршка турској општини?

  А може мало и о турској војној мисији нато пакта, коју је друг Гаврановић планирао да опреми вртиће бањолучкој дјеци.

  B-)

 4. Хећим-фурунџија је у тоталној конфузији.
  Не зна би ли пишкио или какио.

  Не зна јадан куда би. За Стевандићем или контра њега.

  Па прозива разложног, паметног и надасве толерантног Симу, који је визионарски предвидио распад СДС-а послије ових избора, да заметне кавгу око Обрен-паше Латаса, Стевандића или Босића.

  Ја о њима нисам промијенио мишљење, једино је докторов рејтинг у мојим очима мало порастао само из разлога што га нападају гори од њега.
  Ништа више.

 5. @Семир Хороз

  Молио бих те да у Српској користиш српски, а не турски језик, јер га не разумијем.

  Сукоби унутар СДСа су њихова интерна ствар и не бих учествовао у њима. Само сам им, крајње добронамјерно, послао поруку да сукоб прави штету и једнима и другима и да су корак уназад у борби за смјену Додикове организације.

  Ти ни сада у коментару немаш одговор ни на једно питање, па скрећеш причу, по твом старом обичају. Видиш да је Обрен Додиков, а ти рачуне испостављаш Босићу?! Он свакако има одговорност што није имао петљу да давно рашчисти с властитим локалним моћницима, што је радио компромисе на властиту штету. Надам се да је схватио те свије грешке, баш као и код компромиса са Иванићем и партијама из Сарајева. Ја бих проблеме рјешавао у коријену, а не када је већ направљена штета. Но, ја нисам члан те странке, па немам право да предлажем политику.

  Ти се, пјетлићу, јави када будеш имао одговор на питање

  ДА ЛИ ЈЕ ДОДИК УМАЊИО БОРАЧКИ ДОДАТАК ДА БИ ДАНАС ТУРСКОЈ ОПШТИНИ ДАО ДЕСЕТ МИЛИОНА? Отимати од бораца ВРС и давати Турцима? Страшно! Турска војна мисија нато пакта да опреми вртиће у Бањој Луци? Каква суманута идеја?! Вртић „Анадолија“. директор Семир Хороз, тете Хурем и Шехерзада, дјеца јањичари? Језиво!

 6. КО О ČEMU KU*VA O POŠTENJU!

  drazen78bl, 22.05.2015. 15:26:15 [149401]
  „@Семир Хороз

  Молио бих те да у Српској користиш српски, а не турски језик, јер га не разумијем.“

  drazen78bl, 21.05.2015. 14:42:25 [149296]
  „Мене лично је овакав развој ситуације разочарао. Тешко је, без довољно информација с обје стране, схватити шта је узрок, а шта посљедица. Није толико народу ни битно у успоредби с чињеницом да се покопавају наде у брзу смјену Додикове власти.“

  Kako te bolan nije sramota da sugerišeš nekom na jezik kada pričaš čisto ustaški. Ko si ti da na frontalu „uspoređuješ“ bilo šta sa bilo čim i bilo koga sa bilo kim.
  Pametnije bi ti bilo da otrčkaraš do glavnog odbora na kafu sa g-dinom Mladenom i pitaš ga što su glasački listići bili označeni na saboru stranke kada u svijetu cvjeta demokrataja; što je poništena kandidatura Stevandića i na kraju kada su maske pale mogao bi da ga upitaš zašto je slagao naciju da je napravio savez za promjene kada je to u stvari savez za borbu za foteljama.

 7. drazen78bl, 22.05.2015. 15:26:15

  “Видиш да је Обрен Додиков, а ти рачуне испостављаш Босићу?!“

  Бориславе, твоји фанови и за Обрен-пашине егзибиције криве Додика.

  Примило се. Шта год да се деси крив је Додик. Нема везе што је Босић здушно бранио Обренове одлуке.

  Тако ће бити и ако се деси терористички напад на РС. Телалук је већ иструментализован.

 8. Има томе три године дана,
  на Фронталу нашем честитоме
  Пожељеше до три побратима,
  Да посрчу кахву поред Сане,
  Да се сити накукују они,
  Против Миле, Симе и Рибара

  Пандур Боро, витешкога стаса
  хаџи-Лојо, племенита гласа
  и са њима везир од Травника
  заказаше еглен на обали.

  Ал’од тога више ништа нема,
  јербо Лојо има више лица,
  па се боји да га не познаду,
  Као Хасу, Мују или Суљу.

 9. Симо Пјетлићу, не измишљај! Ја одавно нисам видио да је гдин Босић бранио Обрена, али сам видио да се Обрен обрадовао Додику, који му дође на ноге „у Турску“. Ваљда да му захвали што је био против Босића.

  Дакле, чињеница је да је Додик одлучио да помогне турској општини. Нокон што је, изненада, отишао у Сребреницу. Зашто?