Додик о ЗАВНОБИХ: Муслимани су се прикључили тек кад су видјели ко побјеђује

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас отворено писмо високом представнику Валентину Инцку, шефу Делегације ЕУ у БиХ Петеру Соренсену и осталим представницима међународне заједнице у БиХ у којем их подсјећа, да на нивоу БиХ не постоји ни дан, ни датум државности, те стога ни 25. новембар, односно Дан ЗАВНОБиХ-а, не може бити обиљежаван […]

понедељак, 25 новембра, 2013 / 08:36

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас отворено писмо високом представнику Валентину Инцку, шефу Делегације ЕУ у БиХ Петеру Соренсену и осталим представницима међународне заједнице у БиХ у којем их подсјећа, да на нивоу БиХ не постоји ни дан, ни датум државности, те стога ни 25. новембар, односно Дан ЗАВНОБиХ-а, не може бити обиљежаван у БиХ као дан државности.

"Због тога Вам скрећемо пажњу да сте Ви, и остали представници међународне заједнице, својим присуством дали значај непостојећем празнику насловљеном као Дан државности БиХ, а сваки покушај његовог успостављања је антидејтонски", наводи се у отвореном писму предсједника Српске.

Предсједник подсјећа, да је Дејтонски споразум јасно одредио да дејтонска БиХ наставља да постоји у складу са унутрашњом структуром, која је тим споразумом утврђена, па је, према томе, сваки једнострани покушај из Сарајева да се баштине празници и догађаји из бивше Југославије нерегуларан и немогућ за читаву БиХ.

"Свима који познају историју народа на овим просторима потпуно је јасно да је ЗАВНОБиХ био само припрема за засједања АВНОЈ-а на коме је створена друга Југославија које више нема. Зато и јесте лицемјерно да се данас ЗАВНОБиХ обиљежава као Дан државности, јер су се муслимани одрекли и Југославије и АВНОЈ-а кога данас и не помињу", сматра Додик.

Он је истакао да је ноторна чињеница да су сви устанци против фашизма у БиХ подигнути у мјестима са већинским српским, а ниједан са већинским муслиманским становништвом, јер је антифашизам био опредјељење српског народа.

"И за само засједање ЗАВНОБиХ-а изабран је већински српски Мркоњић Град, као сигурно мјесто. Ријетки муслимани тог времена су били од почетка у антифашистичком покрету", подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да историјске чињенице јасно говоре да су тек пред крај рата, када су видјели ко је побједник, муслимани почели прилазити антифашистичком покрету, а многи су по политичкој линији добили и орден народног хероја.

"Ријетким истинским муслиманским херојима тога времена, који су од првог дана били антифашисти, одавали смо, и одајемо и данас, дужно признање", нагласио је Додик.

Он је поручио да Република Српска нема ништа против да у Федерацији БиХ овај датум обиљежавају као празник, али у Републици Српској то неће никада бити обиљежавано као Дан државности БиХ.

"Ваше присуство и давање значаја непостојећем празнику даје ми за право да Вас запитам како то да не долазите у Републику Српску на обиљежавање празника које признаје Дејтон, кад већ присуствујете обиљежавању непостојећих празника у Сарајеву? Ваше присуство на церемонији у Предсједништву БиХ није ништа друго до кршење Дејтонског споразума и сврставање на једну страну", наводи се у отвореном писму предсједника Српске.

Додик је навео да, колико му је познато, не постоји одлука ниједног релевантног органа дејтонске БиХ, што је било неопходно донијети након потписивања Дејтона, која потврђује да постоји Дан државности БиХ.

"Зашто пристајете да будете дио нелегитимне приче и да присуствујете обиљежавању непостојећег празника у Предсједништву, када не постоји одлука Предсједништва да се тај дан обиљежава као празник!?", питао је Додик у отвореном писму Инцку, Соренсену и осталим представницима међународне заједнице у БиХ.

Он је нагласио да је сада потпуно јасно зашто се Бошњаци својствено труде да изаберу Хрвата у Предсједништво, јер да је умјесто Жељка Комшића, изабраног гласовима Бошњака за члана Предсједништва, био изабран аутентични Хрват, он не би дошао на свечаност у Предсједништво, те би тако Бакир Изетбеговић остао усамљен у покушају прекрајања историје, а овако ту је увијек дежурни Комшић, који је, и овога пута, употребљен за фалсификовање историје.

"Надам се да ћете након изнесених чињеница и аргументације која их прати, схватити разлоге мога обраћања Вама. Јер Ваше присуство обиљежавању непостојећег празника Дана државности БиХ дисквалификује и Вас, и институције које представљате, код већине грађана у БиХ – Срба, Хрвата и једног дијела Бошњака, који су потпуно свјесни да Дан ЗАВНОБиХ-а не може бити Дан државности БиХ", поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.41 КОМЕНТАРА

 1. Da rezimiramo:
  Muslimani se priključili kad su vidjeli ko pobjeđuje
  Srbi većinom bili u četnicima
  Hrvati svi bili ustaše

  Po ovom su partizanske jedinice bile vanzamaljci majku im komunističku, crvenu … banditsku

  B-)

 2. @Partizan

  Cemu podmetanje i zamjena teza.Otkud vam podatak da su Srbi vecinom bili u cetnicima?Glavni ustanci su se desavali u dijelovima zemlje gdje su Srbi bili vecina,preko 70 posto partizana su bili Srbi a na pocetku rata bio je i veci procenat.Ako ne vjerujete dodjite na Kozaru pa pregledajte ploce sa upisanim imenima stradalih.

 3. Да и резимирам.

  Краљевина Југославија је била ‘тамница’ народа.
  Тако су комунисти учили дјецу.

  Краљ је 6.јануара 1929.године увео монархо-фашистичку диктатуру, што значи да је фашизам код нас дошао прије него у Њемачку и Шпанију, а мало послије Италије.
  Тако су комунисти учили дјецу.

  Када је таква држава-тамница пала нормално је било да се они народи који су били у ‘тамници’ (Хрвати, Албанци, Македонци, Мађари, Нијемци, Црногорци) обрадују паду такве државе. Не можеш мрзити неког ко те ‘ослободио’ из тамнице.

  Зашто би муслимани и Хрвати дизали устанак против Нијемаца када су их ови исти ‘ослободили’ и формирали им државу?

  Да је Хитлер срушио Југославију и створио Велику Србију сигурно би Срби били за Хитлера, а муслимани и Хрвати би против њега дигли устанак. Ферштерн.

 4. Предсједник Друг Додик и чика Симо су у праву!

  Гдје се прославља почетак устанка у Хрватској?

  „Дана 27. јула 1941, у току другог свјетског рата, у Србу је дошло до оружаног сукоба новоформираног партизанског одреда са усташама. Овај датум се после рата у Социјалистичкој Републици Хрватској славио као Дан устанка народа Хрватске.“

  СРБ – националност 1961.: Срби 4.107, Југословени 81, Хрвати 72, Црногорци 4, Мађари 3, Македонци 2, Словенци 1, Чеси и Словаци 1, остали несловени 7, остали и непознато 4, Укупно 4.271.

  „U suštini, ustanak je bio uspješna simbioza životne ugroženosti srpskog stanovništva od ustaškog genocida i energične revolucionarnosti organiziranih komunista i njihovih sljedbenika.“ Slavko Goldstein

  „U molbi za ponavljanje postupka, koju je pisao Zvonko Ivanković-Vonta, Hebrangova udovica Olga 1984. napominje kako su „Srbi u Hrvatskoj u prve dvije godine snosili glavni teret NOB-e“, dok su Hrvati „tek 1943. počeli masovnije dolaziti u naše jedinice“. To mišljenje dijeli i Tomasevich. Dok on ocjenjuje kako su Srbi činili većinu partizanskih postrojbi na teritoriju NDH sve do 1943, ‘ Velebit u pogledu nacionalnog sastava partizanskih snaga tvrdi: „Godine 1941. i u prvoj polovici 1942. većinu partizana u Hrvatskoj – po mojoj procjeni, oko 75 posto partizanskih postrojbi – tvorili su Srbi, koji su bježali od ustaške kame, a komandni kadar bili su hrvatski komunisti. Taj se odnos počeo mijenjati kad su se Hrvati razočarali u NDH, u prvom redu u Dalmaciji“

  „Tito se 6. ožujka 1942. tužio na slabu organizaciju u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu. „Prava je sramota za naše drugove u Hrvatskoj“ da u domobranstvu tako slabo stoje, unatoč povoljnim uvjetima. Izaslanik Vrhovnog štaba i CK KPJ, Ivo Lola Ribar, javljao je 17. ožujka Titu o situaciji u Hrvatskoj i Vojvodini, napominjući kako i u Dalmaciji glavninu partizanskog pokreta „sačinjavaju još uvijek Srbi!“

 5. „Partizanski rat u BiH je uglavnom tekovina srpskih partizana, koji se nisu borili za nezavisnu, islamističku BiH, pa čak ni muslimanski partizani se nisu za to borili“

  „Problem je što je to jedini datum za koji mogu da se Bošnjaci vežu, jer oni nemaju drugi datum njihove državnosti. Tako da su prinuđeni da slave taj datum, jer je jedini datum državnosti koji postoji u njihovoj tradiciji“, rekao je Marković.

  On je podsjetio da BiH u početku (1943. godine) čak nije imala svoju baklju na grbu Jugoslavije, koji je imao samo pet baklji (šesta je dodata tek 60-ih godina 20. vijeka).

  Marković je ponovio da su u partizanskom pokretu u Drugom svjetskom ratu većinu činili Srbi, dok je broj muslimana bio beznačajan sve do 1945. godine.

  „Nešto više je bilo Hrvata proporcionalno, ali ogromnu većinu partizanskih boraca su činili Srbi, koji su stvorili AVNOJ-evsku BiH u okviru Jugoslavije i za nju se borili, a ne za BiH kao samostalnu državu“, rekao je Marković.

  On je naglasio da cilj „tih srpskih boraca nije bila nezavisna bosanska država sa islamskim obilježjima, već BiH kao jedna jedinica u okviru Jugoslavije“.

 6. Dražene,
  oet se pozivaš na neargumentovane izvore.
  Pet baklji je označavalo pet naroda, a ne pet republika.

  Što se tiče broja Srba sa prostora NDH u partizanskom pokretu oni su zaista nosili najveći teret borbe i zbog toga ih se nikada ne smije zaboraviti kao ni sve ostale borce protiv fašizma.
  Svojom žrtvom su pokazali da su spremni boriti se protiv zla i ubijanja nevinih

 7. češnjak, 26.11.2013. 07:38:50

  “Pet baklji je označavalo pet naroda, a ne pet republika.“

  Тако је брате Чешњак. Коначно неко да призна да је федеративна Југославија била федерација народа, а не федерација република. што ће рећи да су народи унијели своју конститутивност у Југосалвију, а не републике. Када се Југославија распадала требало је да се изјасне народи, а не републике.

 8. Брате Приједор,

  и мени се омакне ујутро, али се брзо балансирам. А омладина нас овдје зајебава. Видјеће они како је писати стар коментаре.

 9. Тако је брате Чешњак. Коначно неко да призна да је федеративна Југославија била федерација народа, а не федерација република.

  Simo, govorimo o simbolici na grbu, uređenje SFRJ je bilo regulisano Ustavom.
  Na ZAVNOBiH-u je određena volja da BiH kao republika postane dio Jugoslavije. Nisu osnivana vijeća naroda nego antifašistička vijeća republika.

 10. Али су убрзо пет бакљи претворено у шест, па се није знало на шта се мисли, републике или народе

 11. „И за само засједање ЗАВНОБиХ-а изабран је већински српски Мркоњић Град, као сигурно мјесто… подсјетио је Додик.“

  Fočanski propisi
  Bihaćka republika
  Jajce

 12. Чешњак,

  Немој запетљавати!

  Нијемци су уништењем Краљевине Југославије имали за циљ да казне Србе, друге да награде.

  Федеративну Југославију су комунисти створили као федерацију народа (да су удворе Србима), а каснијим уставним промјенама су то претворили у федерацију република (да казне Србе). Југославија је за комунисте била версајска творевина и по њиховој идеологији све версајско је требало уништити. Они су изабрали другачији пут од усташа, кроз уставне промјене. Од федерације народа, преко федерације република дошло се до конфедерације република и распада Југославије.

  Када кажем комунисти, ту обавезно мислим и на српске комунисте који су по оној Његошевој:“У Турчина крваве су руке, потурици крви до рамена“, доказивали своју правовјерност и били једни од главних егзекутора Југославије.

 13. Simo,
  sve što si napisao u zadnjem komentaru su tvoji stavovi, impresije i tumačenja. Na AVNOJ-U se nisu našli predstavnici naroda već delegati sa zasjedanja antifašističkih vijeća republika
  Razumijem da ti kao rojalista imaš drugačiju perspektivu, ali ne razumijem zašto ovdje kačiš sliku čovjeka koji je odbio poslušnost svom kralju.

 14. Чешњак,

  “Na AVNOJ-U se nisu našli predstavnici naroda već delegati sa zasjedanja antifašističkih vijeća republika“

  ОК. Моје следеће питање је да ли су у делегацијама република били представници народа? Како год окренеш, из народа све исходи.

 15. „ОК. Моје следеће питање је да ли су у делегацијама република били представници народа?“

  Jok predstavnici ameba. Ne ishodi iz naroda već iz ljudi, pojedinaca, pripadnika naroda. Neki su ljudi gamad, a neki nisu – to možemo utvrditi.
  Šta su narodi – o tome možemo raspravljati, ali priznaješ da su komunisti posljednju Jugoslaviju stvorili kao federaciju Republika pa ostalo nije ni važno

 16. češnjak, 27.11.2013. 11:57:02

  “Ne ishodi iz naroda već iz ljudi, pojedinaca, pripadnika naroda.“

  Што тако нервозно реагујеш? Ево, ја сам признао да федерација Југославија не исходи из народа, али републике свакако исходе. Нема ту појединаца, људи, него су ту представници народа. Значи представници народа су створили републику БиХ с циљем да се она буде дио Југославије. Када је та република излазила из Југославије ред је био да се питају њени оснивачи, тј. народи. Да ли је тако било? Није?

 17. „Нема ту појединаца, људи, него су ту представници народа.“

  I sa ovom tvojojm tvrdnjom se slažem. Svi oni koji su prije svega pripadnici naroda, ni za mene nisu neki ljudi.

 18. „ја причам о представницима народа, а не о припадницима.“

  Znam, Kada se osnivala SAO Krajina predstavnici naroda su bili Brđanin, Simo Drljača, Nenad Stevandić – hoćeš li to reći da njihova djela predstavljaju volju srpskog naroda?

 19. Чешњак,

  мислим да није у реду да Стевандића стављаш у контекст Брђанина и Дрљаче, али нека о томе брине администратор.

  Што се тиче представника народа морамо и то разјаснити. Комунисти су годину дана пред изборе, када су странке већ биле основане, промијениле устав СР БиХ тако да су посланици бирани у Вијеће грађана и Вијеће општина. Брђанин који је био посланик је представник грађана (или општине), а никако српског народа. Дрљача је био полицајац и то нема везе са представљањем народа. За Стевандића сам ти већ рекао.

  Што се тиче чланова предсједништва, тамо су бирани припадници народа, а не представници. Да су бирани представници, Србе би бирали Срби, Хрвате Хрвати, Муслимане Муслимани, остале остали. Међутим није било тако. Осуђене ратне злочинце Биљану Плавшић и Фикрета Абдића су бирали и Срби и Муслимани и Хрвати. Такав је био закон.

 20. Мање је битно ко је на тај скуп олоша стигао прије а ко касније. Све је то ионако био пролетерски шљам. С вером у Бога
  за Краља и Отаџбину!

 21. „мислим да није у реду да Стевандића стављаш у контекст Брђанина и Дрљаче,“

  Brđanin – Predsjednik Kriznog štaba AR Krajine
  Stevandić – član Kriznog štaba AR Krajine
  Drljača – član Kriznog štaba Prijedor koji je bio podređen AR Krajina.

  Simo, jesam li šta pogriješio?

  Ne stavljam ih ja u kontekst već su se oni tamo strpali još 91.

 22. nista se nije promjenilo. i poslije ovog rata bilo je mnogo onih koji su se prikljucili pobjednicima, a u toku rata su se bogatili i svercovali cigarete

 23. Zapisnik sa zasijedanja ZAVNOBIH-a

  “Prilaženje bosanskih Muslimana i Hrvata na pozicije aktivne borbe protiv fašističkog okupatora razvija se, s obzirom na burni razvitak situacije u svijet, kod nas sporo. Još je živa, a čak u širim hrvatskim slojevima Bosne i Hercegovine kobna zabluda, da je takozvana Nezavisna Država Hrvatska doista hrvatska država. Kakva takva ali ipak hrvatska”

  Kao zadatak broj 1. na sjednici, zadato:

  “jačanje Narodno-oslobodilačke vojske, formiranje novih brigada i divizija i mobilisanje novih boraca, a u prvom redu: Muslimana i Hrvata“

  Postavlja se pitanje kakva je to BiH “ni srpska ni muslimanska ni hrvatska“ stvarana tu, ako većina stanovništva te 1943. godine tek treba da se mobiliše u pokret koji to stvara

 24. Zapisnik sa zasijedanja ZAVNOBIH-a

  Pop Vlada Zečević, pozdravlja delegate u ime Oslobodilačke Ironie Srbije.Navodi da je svojim očima vidio sve one strahote počinjene u oblastioko Drine 1941 godine. Od strane ustaša poklano je na hiljade Srba, doksu četnici Draže Mihailovića prolili mnogo nevine muslimanske krvi. Kaokomandant zvorničkog sektora i kao pravoslavni sveštenik, on je uzimao u zaštitu muslimanski svijet. Poziva se na dvojicu drugova koji su živi svjedoci da su na zajedničkom sastanku u Zelinju četnici Draže Mihailovića tražili pokolj Muslimana, protiv čega je bio on sa svojim drugovima. Na tom sastanku donesen je zaključak da se ne smije izvršiti to zlodjelo, ali su ga četnici ipak izvršili, otvoreno izjavljujući da izvršuju naređenje izbjegličke vlade sa kraljem na čelu.

 25. Simo, iz presude Brđaninu:

  256. Otpuštanje radnika nesrba s posla, razoružavanje nesrba i preseljenje nesrpskog stanovništva bile su operativne mjere preduzete u sklopu provođenja Strateškog plana. Pretresno vijeće se u potpunosti uvjerilo da je Krizni štab ARK-a odgovoran za upravljanje i koordinaciju provođenja tih mjera na teritoriji ARK-a. Provođenje tih mjera osiguralo je kontrolu bosanskih Srba širom ARK-a i omogućilo ostvarenje Strateškog plana na tom području. Prema tome, Pretresno vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da su odluke Kriznog štaba ARK-a u tri gorepomenute oblasti značajno doprinijele vršenju zločina nad nesrbima u Bosanskoj krajini tokom perioda na koji se odnosi Optužnica.

  Simo, da li je u skladu sa svojom pozicijom Nenad Stevandić znao ili trebao znati za ukopavanje ubijenih Prijedorčana u preko šezdeset masovnih grobnica među njima i Tomašicu?

 26. Jeste češnjak, ali šta si htio da kažeš? Kakve veze moj post ima sa četnicima? A ovaj dio je stvarno vjerodostojan “otvoreno izjavljujući da izvršuju naređenje izbjegličke vlade sa kraljem na čelu. “ 🙂

  Hoćemo li se sad bombardovati replikama iz zapisnika? Šta je sa ovim:

  “Na poziv Komunističke Partije najbolji sinovi Bosne i Hercegovine digli su se na oružje protiv fašističkih okupatora i njegovih ustaških sluga. Oni su okupljali u partizanske odrede srpske seljačke mase koje su bježale od ustaškog noža…”

  Problem je što je to godina pred kraj rata, ZAVNOBIH, govori “u ime svih naroda BiH“, a “dva konstitutivna“ ga ne jebu ni pet posto u tom trenutku. A taj dan je Dan državnosti ove današnje BiH. To je za Monti Pajtona

 27. Jea, govorim ti o tome da na zasjedanju ZAVNOBiH-a se govori o tome da u svakom narodu ima i roda i izroda, kritičke riječi se čuju i o ponašanju nekih Muslimana kao i nekih Hrvata i kao i nekih Srba.

  Kažeš: „Problem je što je to godina pred kraj rata, ZAVNOBIH, govori “u ime svih naroda BiH“, a “dva konstitutivna“ ga ne jebu ni pet posto u tom trenutku.“

  Ako ti je dostupan zapisnik onda su ti dostupna i imena u predsjedništvu i imena delegata- da li je to dva posto ili više, meni nije važno, važna su imena tih ljudi koji su kao najhrabriji i najbolji građani BiH i predstavnici svojih naroda ustali protiv bratoubilačkog klanja i u zaštitu nevinih od etničkog čišćenja i zato im hvala. Neosporno je na prostoru BiH najveći broj Srba ustao u borbu protiv fašizma i zato im u moje ime hvala i slava.

  Za svaki narod iz tog vremena možemo izdvojiti pozitivne i negativne primjere.Za mene je ZAVNOBiH velika stvar i dokument jer je njim istaknuta ravnopravnost svih građana i svih naroda na cijelom teritoriju BiH i za mene je tov vrijednost koja nema rok trajanja.

  Znaš li za „Muslimanske rezolucije iz 41. koje su potpisivane od Mostara i Bijeljine do Banja Luke gdje građani muslimani pozivaju na prestanak progona Srba u NDH? u banjalučkoj tako piše:

  “Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama često nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuća i iz postelje čitavih obitelji s rokom od 1 do 2 časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak na katoličku vjeru, sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog istinitog čovjeka i koje su i na nas Muslimane ovih krajeva najneugodnije djelovale. Mi nismo nikada očekivali, a kamoli želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo nikada, niti pod najtežim prilikama, služili ovakvim sredstvima. I to ne samo radi toga što nam brani Islam, nego i zato što smo vazda vjerovali, i što vjerujemo, da ovakve metode rada dovode do rušenja javnog mira i reda u svakoj državi i ugrožavaju njezin opstanak. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorima neprijateljima, jer ovo što se kod nas radilo, sumnjamo da bi mogli naći primjera u povijesti u bilo kojeg naroda…”

  Sigurno je da to nije bilo dovoljno i nije zaustavilo ubijanje, ali ti ljudi su svojim imenom ustali protiv ubijanja. Volio bih da su banjalučki srbi nakon pedeset godina osvjetlali obraz svojih antifašističkih predaka i makar napisali jednu rezoluciju u kojoj će svojim imenom ustati pritov proganjanja i ubijanja nesrba u njihovoj regiji.

  Ali nisu, to ne znači da su bolji ili gori od drugih kao što ni dokumenti iz 43. ne govore ništa o tome da li su Srbi bolji ili lošiji od drugih naroda.
  Uvijek i u svakom narodu ima dobrih i loših ljudi.
  ZAVNOBiH i njegovi delegati su pozitivan dokument i pozitivan primjer kojega se trebamo uvijek podsjećati ne raspravljajući da li je Mrkonjić grad više srpski ili je Jajce više muslimansko.

 28. Zar ne liči to na situaciju u kojoj “avangarda“ pravi državu. Usput konstatuje da je ne podržava većina naroda koji u toj zemlji tada žive, čak šta više oni podržavaju stanje na terenu, ali dalje zaključuju: jebiga, nema veze lako ćemo mi sa narodom.

  Pa onda ono kako “buduću BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati SAMO! ZAVNOBiH i AVNOJ“ a onda dalje Ivo Lola priča kako će narodi “samoodrediti“ svoju budućnost i svoju sudbinu bez uticaja sa strane.

 29. „Usput konstatuje da je ne podržava većina naroda koji u toj zemlji tada žive,“

  Ne liči, ovdje se ne govori o podršci već o učešću u borbi. Teško bi bilo boraviti u Foči, Bihaću, Drvaru, Mrkonjić gradu, Livnu…
  Govori se o tome da se treba i dalje dokazivati da narod u većem broju prihvati ideje koje zastupaš. Ni poslije većina stanovništva nije bila u partiji, ali su prihvatili da je život u zajednici sa drugim lakši i bolji od svakog svrstavanja u torove.

 30. SRBI su bili Ustanici Antifasisti pa kasnije Partizani i Chetnici a drugi su vecinski bili Fasisti i u jedinicama sila osovine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *