Додик о свему, Лајчак није желио давати изјаве

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би провођење одлуке "Сејдић – Финци", рјешавање питања пописа и државне помоћи био довољан знак да БиХ може аплицирати за чланство у ЕУ о чему би неколико мејсеци касније Европска комисија изнијела мишљење. Додик је рекао да се овакав став могао чути од извршног директора за Европу […]

петак, 25 фебруара, 2011 / 21:32

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би провођење одлуке "Сејдић – Финци", рјешавање питања пописа и државне помоћи био довољан знак да БиХ може аплицирати за чланство у ЕУ о чему би неколико мејсеци касније Европска комисија изнијела мишљење.

Додик је рекао да се овакав став могао чути од извршног директора за Европу и централну Азију при заједничкој Служби спољних послова ЕУ Мирослава Лајчакака, с којим се данас састао у Бањој Луци.

"СНСД има јасну политичку позицију о свим тим питањима, прије свега у вези са формирањем власти. РС је учинила све неопходно – провела изборне резултате, изабрала делегацију у Дом народа БиХ, договорила се са партнерима из СДС-а како ће бити попуњавана одређена мјеста. У суштини, сада чекамо техничку сједницу парламента БиХ, да бисмо могли да проведемо изборне резултате и на нивоу БиХ", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је у изјави новинарима у Бањој Луци након сасанка са Лајчаком нагласио да је евидентно да је проблем то што није формирана власт у Федерацији БиХ, односно што нису именовани делегати из ФБиХ у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Говорећи о одлуци "Сејдић-Финци", Додик је навео да је Суд у Стразбуру као прихватљиво рјешење навео да се уђе у уставне промјене, тако што ће се умјесто националне одређености кандидата, ставити бројчана одређеност.

"Нисмо спремни да мијењамо начин избора члана Предсједништва БиХ, не прихватамо да се мијењају надлежности рада, али одлука `Сејдић-Финци` искључиво се односи на право кандидовања, а не права у вези са начином функционисања Предсједништва. Спремни смо да то урадимо", изјавио је предсједник РС.

Он је рекао да је за то потребно донијети споразум страна у БиХ, а стране су РС и ФБиХ, што би био технички основ за проглашење у парламенту БиХ.

Додик каже да треба одржати попис на нивоу БиХ, јер би био релевантан, али и истиче да ће, упркос томе Српска одржати попис на нивоу РС, јер је очигледно да у БиХ не желе да РС буде изражена као пописна категорија.

"Желимо да имамо посебне податке за РС, али смо спремни да подржимо попис на нивоу БиХ, на начин да се избрише члан у приједлогу закона, који предвиђа неограничено конситуисање власти на бази пописа из 1991. године. Спремни смо на дио компромиса који би значио да се дефинише да се власт на нивоу БиХ конситутише по попису из 1991. године до 2015. године, а након тога по посљедњем попису", навео је Додик.

Говорећи о државној помоћи, Додик је навео да РС не прихвата да се на нивоу БиХ формира нека врста тијела или агенције, која ће вршити евидентирање и координацију тог посла. Он је нагласио да за РС није прихватљиво да се на нивоу БиХ доносе одлуке о томе.

"Ако бисмо прихватили да се доносе одлуке, то би значило да свака врста помоћи која би ишла према физичким и правним лицима, морала да се упути на ниво БиХ, а онда да дође до наших људи. То је за нас неприхватљиво и то нећемо урадити по цијену да буде заустављен европски пут", нагласио је Додик.

Предсједник РС рекао је да је било ријечи и о позицији ЕУ према ОХР-у и истакао да јачање присуства Европе у БиХ и евентуална могућност да одлучује, мора да има мандат БиХ.

"Европа нема мандат за бављење унутрашњим питањима у БиХ и то смо јасно рекли Лајчаку", поручио је Додик, додавши да будући изасланик ЕУ, треба за буде амбасадор БиХ, промовише вриједности ЕУ и буде у партнерским односима са властима.

Додик је рекао да је фамозна прича о шаргарепи и штапу прошлост у БиХ и призивање неких који би то жељели да виде.

"Ако је високи представник са сумњивим бонским овлаштењима одустао од те политике, како ће неко други, ко нема тај мандат моћи да проводи такву политику", поручио је Додик.

Додик је рекао да је Лајчакова одлука да, послије састанка, не даје изјаве, већ да то учини "на начин како он мисли да треба".

Састанку са Лајчаком, осим предсједника Додика, присуствовали су и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и министар за економске односе РС и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић.Оставите одговор