Додик: Нове одлуке Уставног суда БиХ би одвеле у Српску у нестанак

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да ће руководство Републике Српске наставити да брани уставну позицију онако како је планирано, те упозорио да би у супротном Српска могла нестати након само неколико нових одлука Уставног суда БиХ.

четвртак, 14 октобра, 2021 / 20:39

"Уколико то не учинимо на начин како смо планирали, Република Српска ће нестати у периоду од још неколико одлука Уставног суда који, рецимо, може да буде да се укине име и презиме, да се донесе одлука о водама или путевима, те да нас у том погледу развласти. Не би било чак ни нереално очекивати да нам укину и Владу и Народну скупштину, те да након тога напросто немамо више ништа", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је руководство Републике увјерено да Српска има право на своју уставну позицију, те истакао да њене акције нису усмјерене на разбијање територијалног интегритета БиХ.

"Али нас нико не може натјерати да прихватимо нелегалног високог представника који би сутра нама доносио законе, тврдећи како смо га раније прихватили. Може да се шепури колико хоће и да долази из које год земље хоће", поручио је Додик и појаснио да Њемачка шаље човјека који није изабран у Савјету безбједности УН да доноси законе у БиХ.

Он је указао да све што су до данас урадили високи представници и међународни фактори било у функцији реализације муслиманске политике у БиХ која иде за тим да елиминише право два народа, а афирмише право једног.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да два народа – Срби и Хрвати не желе мајоризацију и кршење права, те да само једном народу то одговара на асистенцију међународног фактора.

"Сад проглашавам да је томе крај и да се то неће десити и да ћемо све завршити на Народној скупштини Републике Српске. Видим неке у Републици Српској који стално плаше народ о рату. Нема рата, нити ће га бити, нити је могуће да га буде! У том погледу морам рећи да смо на много мјеста разговарали и обезбиједили сагласности за управо ту ситуацију. Нема потребе Срби, Хрвати и муслимани да ратују и није вриједан тога ниједан циљ", поручио је Додик.

Он је указо да је међународно право дало територију, институције и простор на којем је организован народ, што је дефиниција државе за какву се и залаже – самосталне Републике Српске у оквиру БиХ.

"То није супротстављено другим. Самосталне, да самостално одлучујемо о надлежностима које смо добили Уставом и ништа више, али ни мање", рекао је Додик.

Онима који тврде да руководство Републике Српске у нешто гура народ, и који су инструисани од оних који су у функцији пријетење и међународних спонзора, прије свега СДС-у и ПДП-у, Додик је поручио да ће наставити да ради као што је то чинио и до сада те да ће идуће године 9. јануара на најбољи начин прославити 30 година постојања Српске.

"Идуће године 9. јануара славимо 30 година постојања Републике Српске и то ће бити учињено на најбољи могући начин. Ово није никакав инат. Било је оних који кажу да смо фрустрирани. Не, ми смо само одлучни", рекао је Додик, поручивши да је СНСД са партнерима потпуно јединствен.

Додик је подвукао да је највећи успјех његове политичке каријере то што није дозволио да се промијени Устав БиХ, иако су била два покушаја – такозвани априлски и бутмирски пакети.

"Одбили смо све насртаје на Устав Републике Српске. За нас је тај Устав Свето писмо и понашаћемо се, господо Американци и Европљани, по слову Устава ове земље и ваше насилно игнорантско понашање према оном што је Република Српска. Дакле, нисмо без алтернативе", истакао је Српски члан Предсједништва БиХ.

Он је напоменуо да је на данашњем састанку са представницима ЕУ рекао да ће уколико ЕУ и Европска комисија донесу одлуку о санкцијама против Републике Српске или је искључе из својих програма које они имају БиХ, могу записати да је то датум самосталне Републике Српске.

"Дакле, ако они могу да пријете нама санкцијама, имамо и ми право на нашу политичку одлуку. Знам ја да ће неко рећи – опет Додик пријети. Не пријетим ником ништа, пријетим реакцијом", каже Додик.

Он је указао да политичка акција Републике Српске не подразумијева никакве мјере милитаризације, додајући да нема никаквог законског и уставног или било којег другог основа за предузимање таквих мјера.

"Уколико то мултинационалне снаге покушају да ураде, наравно да неће сломити политички отпор. Спреман сам да кажем да на неким другим адресама постоје они који су спремни да на различитим нивоима помогну и заштите Републику Српску. Није никаква пријетња ничему, а поготово не територијалном интегритету", рекао је Додик.

Додик је нагласио да се залаже за територијални интегритет БиХ прописан Уставом БиХ.

"Словом Устава, а не насилним законима високих представника којих је било 140 који су промијенили уставну структуру ове земље. Против сам такве БиХ! Ја сам за уставну БиХ! Ви који сматрате да Милорад Додик или неки други политичар због тог јасног става и залагања за Устав треба да се казни, изволите, имате на располагању неколико дана, јер ћемо забранити рад судија, тужилаца и Тужилаштва БиХ и Суда БиХ који на простору Републике Српске неће моћи да раде", навео је он.

Додик је напоменуо да ће се судијама и тужиоцима дати рок неколико дана да се склоне, а уколико то не учине, власти Српске ће их расположивим ресурсима и на фин начин испратити.