Додик: Ништа не може на силу

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ у тешким проблемима и да је могућност формирања заједничких органа још даља него послије избора, али да се изолацијом и смјенама неће спасити. "Ништа се на силу није могло одбранити. Ако неко мисли кроз изолацију да спасава БиХ, упутићу га на чињеницу […]

уторак, март 22, 2011 / 06:00

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ у тешким проблемима и да је могућност формирања заједничких органа још даља него послије избора, али да се изолацијом и смјенама неће спасити.

"Ништа се на силу није могло одбранити. Ако неко мисли кроз изолацију да спасава БиХ, упутићу га на чињеницу да је високи представник овде смијенио 250 људи и ништа није постигао. Неће то успјети никаквим смјенама и изолацијом", сматра Додик.

Он је указао да у БиХ нема унутрашње сагласности и да њу одржава међународна интервенција, али да РС не спори њен суверенитет и територијални интегритет гарантован Дејтонским споразумом, већ "све унутрашње експерименте којима странци покушавају да спроведу другачији систем од дејтонског".

"Према том концепту, РС је врло комотна и ми нећемо пристати да се он тумачи како коме одговара и да нам се тиме наноси штета. А, огромна штета нам је већ нанесена мешетарењима високих представника. Кроз разне експерименте одузето нам је 56 надлежности. То је цијели наш проблем. Бранећи Дејтонски споразум бранимо своја права", поручио је Додик у интервјуу "Вечерњим новостима".

Додик је истакао да разградњом Дејтонског споразума све постаје могуће, али је поновио да Српска није упитна нити ће икада бити дио неке будуће прерасподјеле на територијалне основе. Према његовим ријечима, Српска је политички и институцијално стабилна, партнер је, а не поданик, без великих економских и социјалних проблема.

"БиХ се третира као земља која пријети међународном миру и то 15 година послије рата. Ово је земља апсурда, тешко одржива… Ми смо спремни да бранимо Дејтонски споразум, али његово слово и од тога нећемо одступити. Али, нисмо спремни да будемо једини и посљедњи који га бране", истакао је предсједник РС.

Оцијенивши да је у БиХ проблем Федерација БиХ која има нелегитимну владу и гдје се игнорише конститутивност Хрвата, као и то што се не могу формирати заједнички органи на нивоу БиХ, Додик је поновио да је у БиХ на дјелу "амбасадорократија", јер се "сваког петка група амбасадора, потпомогнута `сарајевским кругом`, састаје и распреда неку политику, доноси наводне одлуке…." Он је нагласио да су амбасадори добродошли у дипломатске мисије, али да не могу да управљају овом земљом.

Говорећи о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је указао како ниједан озбиљан злочин над Србима још није процесуиран и да се свака истрага, која се покушава спровести, представља као увреда цјелокупног бошњачког народа.

"Сматрали смо да органи Републике Српске морају да реагују на очигледан покушај да се избрише чуњеница да је неко починио ратни злочин. Истина је да постоје истраге и налози. Како би, иначе, Дивјак био ухапшен у Бечу. Сматрам да /Ејуп/ Ганић или /Јован/ Дивјак треба да буду ухапшени ако се појаве на територији РС", каже Додик.

Он је заједничку сједницу влада РС и Србије, која је прошлог петка одржана у Бањалуци, оцијенио историјском и истакао да је она доказ никад бољих односа РС и Србије.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *