Додик неће у Сарајево због изјаве изјаве аустријског министра

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да неће учествовати на данашњем састанку са министрима иностраних послова Бугарске, Словеније и Аустрије у Сарајеву због изјаве шефа аустријске дипломатије Михаела Шпинделегера да је „незамисливо“ изручење некадашњег генерала Армије БиХ Јована Дивјака Србији. Додик је у писаној изјави медијима рекао да ова изјава Шпинделегера представља до сада најексплицитније […]

понедељак, март 7, 2011 / 16:26

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да неће учествовати на данашњем састанку са министрима иностраних послова Бугарске, Словеније и Аустрије у Сарајеву због изјаве шефа аустријске дипломатије Михаела Шпинделегера да је „незамисливо“ изручење некадашњег генерала Армије БиХ Јована Дивјака Србији.

Додик је у писаној изјави медијима рекао да ова изјава Шпинделегера представља до сада најексплицитније мијешање политике у питања која би морала бити искључиво у домену правосудних институција.

"С обзиром да се ради о изјави високог званичника Аустрије, чији правосудни органи и треба да донесу одлуку о изручењу Дивјака по оптужници за ратни злочин коју је расписала Србија, ова изјава има елементе и својеврсног притиска на правосуђе и отвореног давања `препоруке` како да се поступи", наводи се у писму.

 

Према Додиковом мишљењу, то је увреда за породице невино страдалих у Добровољачкој улици, али и за све Србе који већ петнаест година чекују на објективан и непристрасан приступ процесуирању ратних злочина.

 

Лидер СНСД-а сматра да је очигледно да се сви међународни званичници у Сарајеву ових дана баве тражењем покушаја да одобровоље "чаршију", па је неизбјежно да и данашњи скуп протекне у сличном тону.

 

"Министар Шпинделегер је због страха од непријатности у Сарајеву чак напрасно и отказао своје учешће, чиме је јасно показао шаблон по коме функционишу странци у БиХ. Ја не желим да дајем свој допринос таквој врсти фарсе, те због тога и нећу учествовати на поменутом састанку", истакао је предсједник СНСД-а.

 

Он је додао да ће РС, чак и ако аустријски правосудни органи не одговоре позитивно на захтјев Србије за изручењем Дивјака, РС и њени органи ће учинити све да Дивјак буде изведен пред лице правде гдје би се утврдила његова одговорност за ратни злочин почињен у Добровољачкој улици.

 

"Једнак однос према свим жртвама злочина у БиХ предуслов је за било какве разговоре. Оне који и даље функционишу на бази предрасуда и показују очиту спремност да газе принципе да не би `наљутили` политичко Сарајево тешко је сматрати позваним да дају било какве препоруке или савјете у БиХ", поручио је Додик.

 

Према његовим ријечима, међународна заједница би након година потрошених на покушаје да се додвори "чаршији", требало да размисли и о другој врсти приступа проблемима у БиХ и да за почетак схвати да БиХ није Сарајево и његова чаршија, и да то што "чаршија не да свог Јову" не може бити старије од принципа независности правосуђа.

Шпинделегер је рекао да Аустрија сматра "незамисливим" да испоручи Србији Дивјака, који је ухапшен у Бечу због оптужби да је починио ратни злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Дивјак је био генерал ЈНА, а потом и генерал Армије БиХ. Србија је против њега подигла оптужницу, слично као у случају Ејупа Ганића. Ријеч је о потјерницама за 19 особа из БиХ под оптужбом да су у мају 1992. године починили ратни злочин над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици.

 

Припадници Армије БиХ 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици убили су 42, ранили 73 и заробили 215 припадника ЈНА. Министарство унутрашњих послова РС доставило је Тужилаштву БиХ извјештај у коме се за злочин у Добровољачкој терети 15 лица.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *