Додик: Неће бити повећања Буџета на нивоу БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на састанку вођства Српске, СНСД-а и СДС-а са представницима Српске у Парламентарној скупштини и институцијама БиХ разговарано о њиховом будућем дјеловању и заштити интереса РС уз поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ. Према Додиковим ријечима, суштински договор постигнут на овом радно оперативном састанку јесте да све […]

субота, 3 септембра, 2011 / 16:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на састанку вођства Српске, СНСД-а и СДС-а са представницима Српске у Парламентарној скупштини и институцијама БиХ разговарано о њиховом будућем дјеловању и заштити интереса РС уз поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Према Додиковим ријечима, суштински договор постигнут на овом радно оперативном састанку јесте да све оно што није у оквиру 10 уставних надлежности БиХ прије него буде усвојено на нивоу БиХ мора имати сагласност РС и Федерације БиХ.

"До сада тих споразума није било и ми ћемо од сада све те законске иницијативе довести у позицију споразума, без чега неће бити могуће да оне буду усвојене", рекао је Додик, подсјећајући да су пред БиХ разматрање и усвајање закона о попису становништва и систему државне помоћи, имплементације одлуке у случају Сејдић и Финци, те усвајање Буџета.

Предсједник РС одбио је могућност повећања Буџета на нивоу БиХ.

"Буџет мора бити смањен у распону од 15 – 18 одсто, мора се зауставити запошљавање администрације и смањити енормна примања која нису у складу са тренутним економским и социјалним стањем у БиХ", рекао је Додик новинарима.

Он је додао да је разговарано о методологији како да РС од ФБиХ наплати 68 милиона КМ дуга од поравнања по основу индиректних пореза.

Оцијенивши да надлежни у ФБиХ неће да донесу оперативну одлуку о враћању новца, Додик је рекао да ће РС до наплате дуга покушати да дође разговорима, али да је спремна да овај дуг наплати и по цијену укидања индиректних пореза.

"Тих 68 милиона мора бити враћено у року од 30 до 60 дана. Не буде ли било враћено, ставићемо на тапет индиректне порезе", поручио је предсједник РС, наводећи да је у првих седам мјесеци ове године ФБиХ од индиректних пореза повукла 16 милиона КМ више него што је требало.

Он је подсјетио да је у РС у току израда анализе колико БиХ кошта РС, али и о томе колико је до сада поштован Дејтонски споразум и најавио да ће о овом документу, након што буде завршен, расправљати надлежне институције.

Говорећи о представницима РС у институцијама БиХ који нису дошли на данашњи састанак Додик је рекао да се сви они који нису дошли, уколико не буду јасно оправдали свој недолазак, могу сматрати дисквалификованим у погледу даљих могућности да раде те послове кад дођу на дневни ред именовања.

"Не може неко кога бира парламент РС бити без одговорности", рекао је Додик коментаришући недолазак предсједника Уставног суда БиХ Миодрага Симовића.

Додик је поновио да ће на међустраначком састанку у Мостару о формирању власти на нивоу БиХ представници странака из РС заступати познате ставове о поштовању принципа ротације и томе да Србима припадају четири министарска мјеста, као и да ће дати подршку легитимно изабраним политичким представницима народа.

Замјеник предсједника СДС Предраг Ковач изјавио је да СДС и СНСД имају усаглашене ставове о наставку и продубљавању сарадње о конкретним питањима која се тичу наступа на нивоу БиХ и РС.

"Оно што ћемо радити свакако јесте координација свих представника РС у институцијама БиХ и наравно провођење ових политика које долазе из РС а тичу се прије свега интереса РС и свих оних који у њој живе", рекао је Ковач на конференцији за новинаре.

Он је истакао да ови састанци нису усмјерени ни против кога. "Једноставно желимо да наш статус у оквиру БиХ остане непромијењен и да Дејтонски мировни споразум до краја остане на снази", закључио је Ковач.

Данашњи састанак сазвали су Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, а присуствовали су му и предсједници Владе РС Александар Џомбић и Народне скупштине РС Игор Радојичић.

Додик је по завршетку конференције за новинаре са министарком породице, омладине и спорта на спортским теренима на Јахорини обишао учеснике кошаркашког кампа "Хипо 3 поена".