Додик: Муров захтјев је увредљив и непримјерен

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбио је захтјев првог замјеника високог представника и супервизора за дистрикт Брчко Родерика Мура да Српска достави писана увјеравања да ће поштовати већ дефинисани статус дистрикта, оцијенивши га непримјереним и увредљивим. Додик је Муру поручио да је тражење писаних увјерења да ће неко поштовати Устав и законе чин којим се […]

среда, 16 марта, 2011 / 14:05

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбио је захтјев првог замјеника високог представника и супервизора за дистрикт Брчко Родерика Мура да Српска достави писана увјеравања да ће поштовати већ дефинисани статус дистрикта, оцијенивши га непримјереним и увредљивим.

Додик је Муру поручио да је тражење писаних увјерења да ће неко поштовати Устав и законе чин којим се исмијава постојећи правни систем БиХ и показује потпуно непоштовање чињенице да је ријеч о правном систему суверене земље.

"Нећу учествовати у таквој врсти лакрдије. Сматрам да сваки грађанин, а поготово високи званичник, има обавезу да поштује наведене правне акте. Чињеница је да је неопходно поштивање Устава, закона и одредаба Општег оквирног споразума о миру, тако да никаква увјеравања нису потребна, јер се ти акти морају поштовати", навео је Додик у писму Муру.

Претходно је предсједнику Српске стигло Мурово писмо, а незванична преписка почела је 21. фебруара захтјевом Мура да Додик да гаранције да ће РС поштовати демаркацију међуентитетске линије разграничења на територији Брчког, одлуке Уставног суда БиХ по питањима евентуалних спорова са дистриктом који су дефинисани амандманом и на Устав БиХ, као и финансирања дистрикта у смислу расподјеле прихода од индиректних пореза, преноси бањалучка штампа.

Мур је у писму предсједнику Српске објаснио да је његов захтјев за гаранције мотивисан предстојећом расправом са високим представником, Управним одбором Савјета за примјену мира и Арбитражним трибуналом за спорове око међуентитетске границе у дистрикту на којој би требало да буде донесена одлука о будућности режима супервизије у Брчком.

Додик је у одговору Муру његов захтјев оцијенио као покушај да себи прибави алиби за нову продужавање супервизије над дистриктом Брчко, иако је свјестан да су испуњени сви услови које су његов претходник Рафи Грегоријан и он дефинисали.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор